Jelenleg

47
látogatónk van

2014. október 30. 09:51

Matilda Black Prince - Elemzés

(26 szavazat)
24 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

A Matilda Black Prince (továbbiakban: MBP) a QF 6-pdr Mk. V A elnevezésű meggymagköpködővel rendelkezik, ami a tier 4-es "normál" Matilda top lövegének egy továbbfejlesztett verziója. Ez a löveg a tank egyik kiemelkedően jó komponense.

Átlag sebzése 75, ami a 2,2 másodperces töltési idővel számolva kiemelkedően jó DPM adatot ad. BiA-val, ventivel, töltésgyorsítóval a töltési idő 2 másodperc alá is levihető, plusz ellátmánnyal egészen pontosan: 1,82 mp-ig. Megjegyzendő, hogy a célzási sebesség 2,3 mp, tehát amennyiben a töltésidőt csökkentjük, akkor párhuzamosan ezt is csökkenteni kell az optimális eredmény érdekében.

Ezzel a DPM-mel viszonylag gyorsan és könnyedén végezhetünk bármelyik tier 5-ös tankkal. A löveg hátulütője az alaplőszer 110 mm-es átütése, ami bőven elegendő a tier 4-es tankok esetében és a tier 5-ös tankok döntő többségénél, azonban a szint legnépszerűbb tankja, a KV-1 ellen már kevés lehet szemből. Ezért KV-1, KV-1S, Churchill, AT-2 illetve ezen tankok tier 6-os változatai ellen mindenképpen javasolt a prémium lőszer használata. Persze kalandvágyó vérprofi játékosok próbálkozhatnak az alaplőszerrel és a gyenge pontokkal is, de szerintem pár játék után rá fognak döbbenni, hogy arany lőszer nélkül nem megy, maximum közelről.

Én minden csatába 15 db arany lőszert viszek, ami APCR és 180 mm-es az átütése, a sebzése ugyanannyi, mint az AP-nak. A HE lőszernek ilyen kis kaliber mellett nincs értelme, a 30 mm-es átütőerőhöz ennél amúgy 100 átlagsebzés tartozik, esetleg tier 3-as könnyen páncélozott tankok ellen lehet használni, de szerintem felejtős. Az alaplőszer ára 45 credit, az APCR 2400. A lőszer javadalmazása elengendő, összesen 55 db tölthető. Eddig egyetlen egy alkalommal fordult elő velem 300+ csata során, hogy minden lőszert kilőttem.

A löveg pontossága 0,41 mm, ami azért nem a legjobb, ezért a távolban lévő ellenség lövöldözésére csak erős korlátok között alkalmas.

Torony

Az MBP páncélja összességében nem rendkívüli, a torony 76,2/63,5/57,2 mm vastagságú páncélzattal rendelkezik, ami ráadásul teljesen merőleges. Tulajdonképpen a Cromwell harckocsi tornyáról van szó. Összehasonlításképpen megjegyzem, hogy az MBP torony páncélzata rosszabb, mint a szovjet Matilda IV-é. Tier 4-es tankok nem lövik át, de az 5-ösök már igen.

A toronyforgatási sebesség 34 °/mp, a löveg kitéríthetősége nagyon jónak mondható: -12,5° és +20°. A látótávolság 350 méter, amin különböző legénységi képességekkel, felszerelésekkel lehet javítani, bár sok értelme nincs, mivel a tank nagyon lomha, ezért mire a csetepatéhoz érünk addigra az ellenfél már úgyis láthatóvá válik.

Felépítmény

Ugyanaz mondható el erről is mint a toronyról, azaz hogy tier 4-es tankok ellen hatásos lehet, de afölött nem nagyon lehet számítani arra, hogy megvédjen bennünket. Kis forgatással lehet rajta javítani, de a páncélzatnak semmilyen dőlésszöge nincs. A páncélzat számokban a következőképpen alakul: 75/70/55 mm. Az oldalpáncél rétegelt, így a HEAT/HESH ellen jobban ellenáll. Tüzérségi tűz esetén érdemes lehet az oldalunkat mutogatni nekik, mert az majdnem ugyanolyan mint az első páncél, de rétegelt, így nagyobb eséllyel fordulhat elő a 0 sebzés.

Az MBP 610 pontos életerővel rendelkezik, ami az esetleges lövésváltásoknál elegendő lehet, azonban tier 6-os csatákban már borzasztó kevés.

Felfüggesztés

Annak ellenére, hogy maga a tank lassú a forgási sebessége meglepően jó 35 °/mp. Így a könnyű harckocsik nem fognak bennünket leforogni. Az M5 Stuart-ok szoktak rendszeresen ezzel próbálkozni és általában vesztenek rajta.

Motor

És most így a paraméterek kivesézésének a végére elérkeztünk az MBP leggyengébb pontjához, a motorhoz. Az adatok szerint az MBP-t egy 190 lóerős 2x Leyland E165 motor hajtja, véleményem szerint pedig egy a tengelyekhez rögzített mókuskerék, amin egy girhes szürkeegér szaladgál az extra sajt porció reményében. Az átlagos sebesség olyan 18-20 km/h közé tehető. Nehéz megszokni, hogy médium tank létére a KV1-ek lazán leelőzik, így a csata kezdetén mindenképpen javasolt kérni egy kis tolási segítséget a csapattársaktól, amit persze az esetek többségében nem fogunk megkapni, hiszen ez egy alábecsült tank, így senki sem fog velünk bajlódni.

A fejlesztők fekete humorára vall, hogy a motorhoz nem vehetünk speckó üzemanyagot sem, így a sebességen semmilyen furfanggal nem tudunk javítani. A végsebesség amúgy 22 km/h, amit rendesebb minőségű talajon illetve lejtőn azért el tud érni, de az emelkedőket, illetve a mély talajt kerüljük vele. A mókuskerék egyetlen pozitív tulajdonsága, hogy tűzálló bevonattal rendelkezik, ezért a tűz esélye minimális, az eddig lejátszott csatáim során egyetlen egy alkalommal sem gyulladt fel a tank.

Ajánlott játékstílus

Mivel az MBP-t nagyon korlátozza a gyenge motorja, ezért alapvetően a nehéz tankok után, a második vonalban haladva érdemes játszani vele. Lehetőség szerint folyamatosan mozgásban kell vele lenni, hogy az ellenségből minél több HP-t tudjunk lelőni vele, mert ha megállunk akkor nekünk nem marad semmi vagy a saját csapatunk túl hamar elvérzik és a túlerővel már nem tudjuk felvenni a harcot. Ahogy a löveg résznél már leírtam alapvetően az AP lőszer elegendő, viszont KV-1, Chruchill, AT2 illetve a komolyabban páncélozott célpontok felbukkanása esetén azonnal váltsunk aranylőszerre és/vagy próbáljunk meg fedezékbe vonulni, mert sokat fogunk pattanni. A menekülés ezzel a tankkal utópia, hiszen szinte mindegyik másik tank röhögve előz le bennünket.

A tankot nagyon alábecsülik, ezért rendszeresen fordul elő, hogy a SU-85-öst, vagy Stug-ot vezető játékosok a leadott lövésük után nem vonulnak fedezékbe hogy a löveg újratöltésüket nyílt terepen hajtsák végre, gondolván, hogy ez csak egy Matilda, ami csak 50-et sebez. Holott 75-öt sebez és azt 2 mp-ként. Erről nagyon sokan megfeledkeznek a csata hevében. Ezért ezeket az alkalmakat kell kihasználni és addig tömni őket ólommal, amíg meg nem purcannak. Érdemes a tankok láncát is lőni, hogy nehogy elmeneküljenek a végzetük elől, sajnos az alacsony sebzés miatt ez azért nem is olyan egyszerű feladat. A páncélzatra nem nagyon lehet építeni, így próbáljuk meg elkerülni a 100%-on lévő és/vagy csak ránk koncentráló tankokkal szembeni lövésváltásokat, illetve az olyan szitukat, amikor akár több magasabb szintű ellenséges tank is lőhet ránk. Viszont a 4-es szintű mazsoláktól ne tartsunk, hanem agresszíven végezzünk velük és bízzunk a DPM-ünkben.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Ha egyáltalán teszünk rá valamit, akkor töltésgyorsító a poén kedvéért, Ventilátor, mert az mindig jól jön és olcsó is, rugó a placebo kedvéért, de reálisan nézve nem lesz tőle fürgébb a tank, esetleg az extra páncélzattal lehet próbálkozni, hiszen a tank közkedvelt célpontja a tüzérségnek és a plusz védelem mindig jól jön.

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, Kis elsősegélycsomag, ha a kredit veszteség nem gond akkor ellátmány.

Ajánlott legénységi képzettségek

Mivel a legénység majdnem megegyezik a Centurion és az annál nagyobb tankok legénységével, ezért ennek megfelelően kell a legénységi képzettségeket kiosztani, persze ez egyéni szokás, ízlés kérdése. Én BiA párti vagyok, úgyhogy nálam az az első, második körben pedig a parancsnoknak 6. érzék a többieknek pedig pillanatkép vagy javítás, off-road vezetés vagy javítás, biztonságos elhelyezés vagy javítás.

Átlagos bevétel

A bevétel nagy mértékben függ az ellenséges csapat összetételétől. Ha sokat kell KV-1-re lövöldözni prémium lőszerrel akkor azért sűrűek a veszteséges körök, de alaplőszeres győzelem esetén a 10-15k-s nyereségek könnyedén elérhetőek.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • 2 mp-es töltési idő
  • Átlag feletti DPM
  • Könnyített MM (tier 6 fölött nem találkozik tankokkal)
  • Az alacsony presztízse miatt az ellenfelek hajlamosak alábecsülni

Hátrányai

  • Lomha
  • Gyenge páncél
  • Kis átütésű alaplőszer
  • Drága vételár
  • Az alacsony presztízse miatt hülyének nézik a tulaját

Kiknek ajánlott

1750-es aranyáron véleményem szerint senkinek sem ajánlott, 50%-os árcsökkentés esetén már megfontolandó. Az ára feltételezhetően a kedvezményes MM miatt magasabb mint a többi hasonló tierű tanké. A 2 mp alatti töltésidő ezen a szinten más tanknál jelenleg nem fog találni senki sem, ami időről-időre akciódús jeleneteket tud eredményezni.

Kredit termelésre nem igazán alkalmas az aranylőszer használata miatt. Legénység képzésére jó, csak vigyázzunk arra, hogy míg az MBP-ben a rádiós a parancsnok, addig a Centurionban és az a fölött lévő tankokban a rádiós a töltő. Feltétlenül ajánlom a brit tank fanoknak, akik szeretik a rövid töltési időket és nem bánják, ha a tankjuk egy kicsit öregurasan közlekedik. Mindenképpen tapasztaltabb játékosoknak javaslom és javasolt a teszt szerveren előbb kipróbálni, nehogy sírás legyen a vége. Akik viszont nem szeretik a lassú mozgású és/vagy a kis sebzésű tankokat azok messze kerüljék el. Aki átlagos játékosként ezen a szinten keresgél prémium tankot, annak a T-25, Churchill III vagy az Excelsior lehet hogy jobb választás. Olcsóbbak is, sokkal rugalmasabban tudnak alkalmazkodni a körülményekhez, mint az MBP-vel, amit borzasztó módon korlátoz a lassúsága.

A magam részéről nem bántam meg a tank megvételét, mert kitartó játékkal és sok-sok negatív élmény után igazi funtankká vált számomra, amit mindig jó elővenni.


Az elemzést írta: Warton

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:46

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Arkta
    • Tankos
    · 9 éve
    [quote name="Heeeyyy"] (Egyébként volt már a tank 25%-ra leakciózva is valentin nap körnéykékn azt hiszem.[/quote]
    Tévedés, 75%os szokott lenni. Ezt onnan tudom hogy idén a Matilda IV-et vettem meg abba az akcióba :P
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Jackal_hun
    • Tankos
    · 9 éve
    "1750-es aranyáron véleményem szerint senkinek sem ajánlott" A lényeg
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bearx
    • Tankos
    · 9 éve
    11.29-12.03-ig 50% akció lesz rá, mint minden tier 2-5 prémre ha lehet hinni az előrejelzésnek (többnyire lehet).
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Heeeyyy
    • Tankos
    · 9 éve
    "2 mp alatti töltésidőt ezen a szinten, más tanknál jelenleg nem fog találni senki sem"
    Mi? T-34,Churchill III,Crusader...
    "Az ára feltételezhetően a kedvezményes MM miatt magasabb mint a többi hasonló tierű tanké."
    Mi? Churchill III,Matilda IV...
    (Egyébként volt már a tank 25%-ra leakciózva is valentin nap körnéykékn azt hiszem.
Tovább a kategóriában: FV4202 - Elemzés »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.