Jelenleg

27
látogatónk van

2014. október 27. 09:32

IS-3 - Elemzés

Írta:
(91 szavazat)
129 hozzászólás

Bevezetés

Az IS-3 gyártása a II. Világháború lezárásával indult meg, a szövetségesek győzelmi felvonulásán Berlinben már fel is vonultatták a szovjetek. 1946-ig már 1170 darab készült belőle és 1948-tól az 50-es évek végéig modernizálásokon estek át.

Egyértelműen a König Tiger ellenfeléül szánták. Páncélzatában alulmarad, ellenben mozgékonyabb, mint a német riválisa.

Az IS-3 az elemzés írásakor játék legnépszerűbb tankja, így próbáltam kicsit bővebbre ereszteni ezt a cikket, remélem nem baj :)

Paraméterek

Ágyú

Fő lövege a BL-9, 390 átlagsebzéssel és 225 mm átlagos átütéssel (AP lőszert használva). A löveg még APCR és HE lőszerekkel használható. Előbbi átlagos átütése 265 mm, utóbbi átlagos sebzése 465 és átütése 68 mm.

Pontossága 0,4 és a célzási idő 3,4 másodperc. Percenként 4,51 lövés leadására képes, újratöltési ideje 100% legénységgel 13,3 másodperc. Az ágyúcső kitérítés mértéke -5°/+23°, ami dombos pályákon kifejezetten zavaró és a terepet muszáj szinte mindenhol használni, hogy az ellenfélre tudd tartani a löveget.

A löveg a gyakorlatban egyáltalán nem érződik pontatlannak, de ez (szerencsére) változni fog amint a sigma értéket (visszaállítja?) módosítja a Wargaming. Tier VIII csatában gyakorlatilag 3-400 méteres távolságban is hatékonyan használható. Statisztikák szerint a leadott lövések 76,32% talál, aminek 75,81 százaléka átütő találat Egy átlagos játékosnál 100-ból 57 lőszer visz be sebző (vagy 0 kritikus) találatot.

A hosszú célzási idő és újratöltési idő miatt szinte biztos, hogy válasz is fog érkezni a leadott lövésre, mivel az átlagos célzási idő 2,81 másodperc a 8-as szintű nehéz harckocsik között, minél jellemzően rövidebb a célzási ideje a közepes harckocsiknak és páncélvadászoknak.

Az AP lőszer átütése a kiemelkedően jól páncélozott Tier 9, 10 gépek kivételével mindenki ellen elég. A csatákba 20 AP, 5 APCR és 3 HE lőszert viszek.

A HE lőszerek zászló nullázásra, illetve a rendkívül gyengén páncélozott német páncélvadászok ellen használhatók. 

A sebzése 390, ez kiemeli a többi 8-as szintű nehéz harckocsi közül, lévén a nagyátlag ezen a szinten 325 sebzés. Ennek tudatában természetesen még mindig nem éri meg folyamatosan lövéseket cserélni más nehéz tankokkal.

A sebzése 1759 DPM-mel (sebzés/perc) van kompenzálva. Ennél kevesebbet csak a KV-4 és az AMX 50 100 (de ez táras tank) tud felmutatni, nem számítva a prémium tankokat. A helyzet azért egyáltalán nem szörnyű, a legmagasabb DPM-mel rendelkező tanknak is csupán 9%-kal magasabb, 1920 a DPM-je. Prémium tankok között előfordul olyan, amelyiknek ennél magasabb, de azoknak az átütése némi kívánnivalót hagy maga után.

Egy átlagos játékos 2,76 sebző találatot visz be körönként, ez 1080 sebzésnek felel meg.

Torony

Az IS-3 tornya remekül páncélozott, gyakorlatilag garantált lepattanó, ha nem sikerül gyenge pontot eltalálni. Személy szerint a parancsnoki nyílást szoktam a torony tetején lőni. Hiába próbál automatikus lepattanónak mutatkozni, csupán 20 mm vastag páncél, amit már egy 60-as kaliberű lövedékeket potyogtató ágyú is garantáltan átüt, ezt lőjétek.

Szemből 249 mm páncélja van, aminek effektív vastagsága rettenetesen magasra szökhet a beérkező lövedék szögének függvényében lévén, teljesen kerekített minden oldalról. Emiatt a tornyot csak gyenge ponton érdemes lőni, bármilyen jó löveged is legyen. Oldalról is 172 mm a torony páncélzata és a döntött, kerekített formának köszönhetően csak a tökéletesen megcélzott lövedékek mennek át rajta. Sokkal inkább érdemes a törzset lőni oldalról, ha módodban áll. A torony hátulról aránylag könnyen átüthető, csupán 100 mm páncélzattal rendelkezik.

Fordulási tempója 26°/s amivel a nagyátlagot erősíti. Ennél jelentősen jobb toronyfordulási sebességet csak a Caernarvon, AMX 50 100 és az FCM 50t tud felmutatni.

Látótávolsága továbbra is oroszos, 350 méter és ez egyértelműen nagy hátránya. A könnyű tankok kifejezetten, de minden más tank is sok szituációban úgy tudja felderíteni, hogy csak a 6. érzék segíthet rajta.

Felépítmény

Az IS-3 az első a fejlesztési ágon, ami a Pike Nose, 2 dimenzióban döntött homlokpáncélt alkalmaz. Amit erről tudnod kell, hogy ugyanúgy dolgozik érted, mint ellened. A páncélt csak és kizárólag 0 fokos szögben érdemes tartani különben valamelyik oldalon a beépített dőlésszöget kompenzálod, amit lőni fognak.

Ennek hátránya, hogy az alsó lemez effektív páncélját nem növelheted, mondjuk ez nem is szükséges a „nerf” óta, lévén történelmileg teljesen pontatlan, automata lepattanó. A homlokpáncél felső részét közelről 180 mm átlagos átütéssel keresztül lehet lőni, nagyobb távolságokon 200-210 mm átlagos átütés szükséges.

A törzs nagyon lapos, de ez igaz az egész tankra egyaránt, így az alsó lemezt, vagy a komplett front páncélját egyszerű elrejteni. Másik oldalról tekintve vannak olyan helyek is, ahova egyszerűen túl alacsony, és nem lát rá az ellenfelekre.

Noha az oldalpáncélja csak 90 mm, ez rétegelt és a mindemellett oldalpáncélja döntött, ezzel is növelve az effektív vastagságát. Ez a tank kiválóan alkalmas sidescrape sarokharcokra. Pro játékosok fordított sidescrape technikát is alkalmaznak vele.

1500 életereje van és ez a kategória átlagát 60-al múlja alul. A legmagasabb életerőt a KV-5 tudja magáénak 1780 HP-val, legalacsonyabb az AMX 50 100-é, 1400 HP. Gyakorlatban ez annyit jelent, hogy nagyobb páncélvadászoknak 2 lövés a gép és 9-es nehéz harckocsik is 3 lövésből kilőhetik. Elmondható, hogy 9-10-es szinten egy, maximum két hibát megengedhet magának az ember, a következő már fatális következményekkel járhat. A relatív alacsony életerő és relatív alacsony DPM miatt 1v1-ben saját szintű nehéz harckocsikkal szemben kétesélyes, hogy ki nyer.  A magas átlagsebzés miatt az IS-3-nak átlagosan 4 lőszer kell (az 1. már be is van töltve) egy ellenséges nehéz tank elpusztításához, míg pl. egy Tiger II-nek 5 szinte biztos kell egy IS-3 kilövéséhez.

A tank csupán 49 tonna, ezért inkább ne próbáljatok meg másoknak nekihajtani, hacsaknem nagyon könnyű ellenfelet akartok gázolni. Személy szerint én jobban szeretem, ha egy tank mozgékony, ezt így nem ítélem nagy hátránynak.

Ha azt hitted, hogy a legnagyobb hátulütője a kicsi ágyúcső lehajlás, tévedsz. A tank elejét képzeld el egy lőszerrekesznek, amit rettentően sokszor lőnek meg, biztonságos elhelyezés ide, vizes lőszerrekesz oda.

Felfüggesztés

A tank aránylag jó törzspáncéljához egy jó lánctalpat kap a játékos. 30°/s fordulási sebességre képes és kemény/puha terepen kiemelkedően alacsony ellenállási szorzót kapott, 1,00/2,10, míg a kategória átlaga 1,14 és 2,46. Közepes terepen átlagos, 1,4 ellenállási szorzója van. A számok nem szemléltetik eléggé, hogy mennyire mozgékony az IS-3, a mellékelt videón jobban látható. Egyik fő erényének ítélem a mozgékonyságát.

Motor

A legerősebb motorja 700 lóerős és 14,26 LE/t arányával a kategória felsőházát erősíti. A motor alig gyullad fel, tűzre az esély találatkor csupán 12%, persze az üzemanyagtartály más tészta...

Ajánlott játékstílus

A csomagban kapsz egy kiemelkedően nagy átlagsebzést, aránylag jó törzspáncélt, ami alacsonyabb szintű tankok ellen jó védelmet nyújt és nehéz harckocsihoz mérten jó mobilitást. Mivel a töltési idő hosszú és a célzó kör is lassan szűkül, plusz pontatlan is a löveg, ezért tier VIII és tier IX csatákban érdemes vele előre menni. 

A sarkokon érdemes kihasználni a jó oldalpáncélt, de nagyon ügyelni kell, hogy az elejét ilyen esetekben ne mutasd. A mobilitásának köszönhetően csata közben is lehet vele kulcsfontosságú pozíciókat váltani, hogy a kialakult fronton a csata kimenetelét a saját előnyödre fordítsd. Ha a törzsét el tudod rejteni, kiválóan alkalmassá válik lövések felfogására, így lehetővé téve a csapatnak, hogy ingyen lőhessék az ellenséget. 

8-as szintű csatában mindenképpen meg tudja fordítani egy csata kimenetelét, lévén sok páncélos nem tudja átütni az alsó vagy felső páncélját, miközben az IS-3 brutális átlagsebzése, mobilitása, plusz kellően hatékony páncélzata lehetővé teszi a kisebb tankok gyors pusztítását. Ez 9-es szinten is részben igaz. Ilyenkor nyilván jobban függ a tank a csapat teljesítményétől és érdemes a teljes törzset elrejteni, de a jó átütése és átlagsebzése nagyon nagy szolgálatot tesz a csata kimenetelének eldöntésében.

10-es szintű csatákban mindenképpen óvatos játékstílus az ajánlott. Lassú víz partot mos... vagy nem. Ha a csapatot lerohanják, Te sem tudsz mit tenni, ha a csapatod lerohanja az ellenfelet megpróbálhatsz felzárkózni, de semmi esetre se kezdj az 1. vonalban. Ha egy E-100 választhat, hogy egy E 75-re, vagy egy pihe puha IS-3-ra lő, akkor a legtöbb esetben az IS-3 húzza a rövidebbet, noha a logikus döntés mindenképpen az E 75 amortizálása volna, mivel az a veszélyesebb. Ezen a szinten jól jön a prémium lőszer adta +40 mm átütés, ne szégyelld használni szükség esetén. Semmi esetre se akarj lövést cserélni egyetlen tier 9-10 tankkal sem. Légy opportunista, óvd az életerőd és szerencsés esetben akár még egy csatát is eldönthetsz, de erre nem sűrűn lesz példa.

Ha szerencsétlen módon nyílt terepen 1v1-be keveredsz egy 200+ átütésű tankkal az irtó nagy baj, de a túlélési esélyeid ilyen esetben is lehet kicsit javítani. Mint említettem a több dimenzióban döntött páncélja kétélű fegyver, ha jobbra-balra „riszálod” a tankot, némileg növelheted az esélyét, hogy az éppen jobban döntött páncélrészletet találja el az ellenfél. Ebben a törzsfordulási sebesség partner lesz.

Fejlesztési fa

A fejlesztési fája nagyon barátságos, az alap lánctalp minden fejlesztett modult és felszerelést elbír. 1: BL-9 löveg felszerelhető az alap toronyra, 2: fejlesztett torony, 3: motor, 4: lánctalp

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések 

 • 2 skilles legénységhez: Vertikális stabilizátor / Célzásgyorsító / Töltésgyorsító
 • 3+ skilles legénységhez: Vertikális stabilizátor / Fokozott szellőzés / Töltésgyorsító

2 skilles legénységgel és modulokkal a célzási idő 2,34 másodpercre szűkíthető, pontossága 0,384-re javítható illetve a betöltés ideje 11,47 másodpercre javul. 

3 skilles legénységgel a célzási idő kicsit romlik 2,49-re, azonban a pontosság 0,367 lesz, az újratöltési idő pedig 10,98 másodpercre csökken.

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, Kis elsősegélycsomag, Kézi tűzoltókészülék.

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok (rádiós is egyben):  6. érzék / testvériség / javítás
 • Lövész:  javítás / testvériség / biztos kéz
 • Sofőr:  javítás / testvériség / sima futás
 • Töltő:  biztonságos elhelyezés / testvériség / javítás

Ha költesz aranyat a legénység képességeinek nullázására, akkor az első 2 képesség után reset, így nem leszel túl sokáig láncolva a csatamezőn.

Bevétel

A tank átlagos bevétele standard felhasználói fiók esetén -1.619 kredit.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó toronypáncél
 • Jó átlagsebzés
 • Mozgékony egy nehéz harckocsihoz mérten
 • Kiváló oldalpáncél

Hátrányai

 • Kicsi ágyúcső lehajlás
 • Hosszú célzási idő
 • Pontatlan löveg
 • 200+ átütéssel törzs páncélja mintha nem is lenne

Kiknek ajánlott

Annak, aki klasszikus nehéz tankkal akar játszani, aki a 7/42 (hamarosan 7/54) csapat csatákban játszana és természetesen azoknak, akik az IS-7-et a garázsukban akarják tudni.

Videó

{youtube}wdGsZdWFVo4|690|420{/youtube}


Az elemzést írta: Sanyee

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:11

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Black_Sheep_01
  • Moderátor
  · 6 éve
  [quote name="Jupp1ter"]Kedves Bárány!
  Elfogadom amit írsz. Igazad van. Mea culpa. Okos enged szamár szeved.
  ;-)[/quote]
  Reménytelen vagy.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jupp1ter · 6 éve
  Kedves Bárány!
  Elfogadom amit írsz. Igazad van. Mea culpa. Okos enged szamár szeved.
  ;-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Black_Sheep_01
  • Moderátor
  · 6 éve
  [quote name="Jupp1ter"]Kedves Fekete Bárány!
  Nézd meg hogy Csajbi kérdésére válaszoltam. Aminek a lényege hogy az IS-3 szerintem
  jobb tank, mint az IS-3A. Az hogy érzésre milyen egy tank, abba minek kötsz bele. Ez csak gyors
  válasz volt, mert lehetett a shopban kapni, és Csajbi kinézte magának. Pár napja megint
  csapatoztam mindkét tankkal. Az IS-3 még mindig jobb. Az IS-3A szórásképe valóban rosszabb.
  De az IS-3 prémium lőszeréről nem is beszéltem, azért ezt ismerd el. Nem futok Jacktor bácsihoz,
  van elég dolga. ;-)[/quote]

  Bár szinte végtelenül türelmes ember vagyok, de úgy látom, hogy hiába is magyaráznám el neked újra és újra, hogy a lőszertípusnak a pontossághoz nincs köze. Az IS-3 APCR lőszeréről én beszéltem, mert párhuzamba állítottam az AP lőszerével, hogy felfogd, az ágyú függvénye a pontosság, nem a lőszeré.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jupp1ter · 6 éve
  Kedves Fekete Bárány!
  Nézd meg hogy Csajbi kérdésére válaszoltam. Aminek a lényege hogy az IS-3 szerintem
  jobb tank, mint az IS-3A. Az hogy érzésre milyen egy tank, abba minek kötsz bele. Ez csak gyors
  válasz volt, mert lehetett a shopban kapni, és Csajbi kinézte magának. Pár napja megint
  csapatoztam mindkét tankkal. Az IS-3 még mindig jobb. Az IS-3A szórásképe valóban rosszabb.
  De az IS-3 prémium lőszeréről nem is beszéltem, azért ezt ismerd el. Nem futok Jacktor bácsihoz,
  van elég dolga. ;-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  wirazsime · 6 éve
  Nekem tetszett az IS-3, kihúztam az egész ágat a Tier10-esig. Kellemes tank, viszont mint minden tanknál, az eleje nagyon keserű lesz, de amint fullos, más összképet mutat majd Az ág legjobb tankja viszont a T-10 (régi IS-8), olyan 5-600csatát mentem vele, nemrég változtattak rajta, én még 1-2éve vettem meg de már akkor is brutál volt.
  Valaki írta hogy "Ruszki nehezet NE HASZNÁLJ!!! Aleg szarabbak, még prémiumban is!" nem tudom mit szedsz, de adj belőle Mivel orosz játék, általában OP minden orosz A német ág sem könnyű, (orosszal könnyebb haladni) pl a Tiger2 valami borzalmas volt, még a saját szintjén is, sőt... Szóval én bárkinek ajánlani tudom az orosz heavy ágat
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  759bf67b8a3c2acd0d53cc4b2ffbdbd8
  • Kiképző
  · 6 éve
  [quote name="Jupp1ter"]Kedves fekete birka(bárány), röpködnek az ökörségeid, de mindegy is. Tanulj már meg olvasni.
  Csak jót írtam, olyat senki se írt hogy az apcr pontatlanabb. Olvasd újra.
  Leírom gyógyegér stílusban újra. Az IS3 AP lőszere szerintem jobb, megbízhatóbb
  a Wot nevű játékban, mint az IS-3A APCR lőszere. Az apcr lőszer gyorsabb mint az ap. S mivel gyorsabb,
  a játékban azt jelenti hogy könnyebben viszi be a találatot, ami átüt és sebez. Mikor lő az ember,
  akkor pont oda megy a lövedék ahova kell, kevesebb időt repül. Evidens hogy jobban eltalál valamit.
  Ezért van hogy bizonyos helyzetekben az IS-3A apcr lőszere nem tűnik rosszabbnak mint az IS3 ap-je.
  Amikor írtam az IS-3A és az IS3 összehasonlításáról, nem is beszéltem a IS3 apcr lőszeréről,
  birka te olyan sötét vagy mint a neved. :w00t:[/quote]
  Az IS-5 sokkalta jobb :izmena: (.Érteni kérem szépen.)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Black_Sheep_01
  • Moderátor
  · 6 éve
  [quote name="Jupp1ter"]Kedves fekete birka(bárány), röpködnek az ökörségeid, de mindegy is. Tanulj már meg olvasni.[/quote]

  Veled ellentétben tudok olvasni és írni is. Továbbá következetes vagyok, ami rád nem jellemző. Hülyeségeket írsz, amikor érkezik a cáfolat, akkor támadsz. Buta vagy.

  [quote name="Jupp1ter"]
  Csak jót írtam, olyat senki se írt hogy az apcr pontatlanabb. Olvasd újra.
  Leírom gyógyegér stílusban újra. Az IS3 AP lőszere szerintem jobb, megbízhatóbb
  a Wot nevű játékban, mint az IS-3A APCR lőszere. Az apcr lőszer gyorsabb mint az ap. S mivel gyorsabb,
  a játékban azt jelenti hogy könnyebben viszi be a találatot, ami átüt és sebez. [/quote]

  Azt írtad, hogy a lőszer megbízhatósága rosszabb, mint az IS-3 AP lőszere. Most azt fejtegeted, hogy az APCR könnyebben visz be találatot, ami átüt és sebez. Süt belőled az értelem.

  [quote name="Jupp1ter"]Nem maradt ki semmi, olvasd el mégegyszer :P , várj idézem magam:
  " az IS-3A APCR lőszerének megbízhatósága rosszabb mint az IS-3 AP-je",
  Akkor már leírom részletesen, mivel ez tényleg több szót érdemel.
  Magyarul pontatlanabb, de ez mégsem mindig érződik mivel gyorsabb
  az APCR az AP-nál. [/quote]

  Tehát az előző idézetben kifejtetted, miszerint nem írtad, hogy pontatlanabb az APCR lőszere, ebben az idézetben mégis ez szerepel. Azt sem tudod, hogy mit írtál korábban. A lényeg, hogy neked legyen igazad. Aki rámutat, hogy hülye vagy, az pedig sötét? :trollol:

  [quote name="Jupp1ter"]
  Mikor lő az ember,
  akkor pont oda megy a lövedék ahova kell, kevesebb időt repül. Evidens hogy jobban eltalál valamit. [/quote]

  Ez egy akkora marhaság, hogy kezdem azt hinni, hogy troll vagy. Pont oda megy? Micsoda? Nincs szóráskép? Ennyire fogalmatlan vagy? Mondjuk lehet, hogy az átlagosan 3 átütő találatod (ami kb. bot szint) alapján nyilvánítasz megcáfolhatatlan véleményt.

  [quote name="Jupp1ter"]
  birka te olyan sötét vagy mint a neved. :w00t:[/quote]

  Na fuss gyorsan Jacktor bácsihoz panaszkodni, hogy bántanak. Jé, hiszen itt te személyeskedsz...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  rosszpenz
  • VIP
  • Kiképző
  · 6 éve
  Tipikus wg, az IS-3A egy egész jó prémtank lehetne még mm limit nélkül is, erre nemhogy az IS-7, de még az IS-3 legénysége se jó bele. Nagy ötlet!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Giromarton · 6 éve
  [quote name="csajbi"]Köszönöm a gyors válaszokat..sajnos marad a kifejlesztése az is-3 nak ami még nagyon messze van...evvel akartam helyettesiteni de igy inkább jobb ha vigig járom a ranglétrát..Mégegyszer köszönöm a válaszokat tapasztalaitokat[/quote]

  Tegyük hozzá, hogy nem is tudnád beültetni az IS-3 ad legénységét az A verzióba, mert az más összetételű. Két rádiós van mások helye4tt
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  rosszpenz
  • VIP
  • Kiképző
  · 6 éve
  Pont, hogy messze levő és/vagy gyorsan mozgó célpontokhoz jobbak a nagyobb torkolati sebességgel bíró lövedékek, mert hamarabb odaérnek, nem kell akkora elétartás, könnyebb eltalálni a célt. Itt meg az AP és az APCR között jelentős különbség van ezen a téren. Az elemzést nem olvastam, csak ebben a kérdésben reagálok, a tisztánlátás végett.
Tovább a kategóriában: « ST-I - Elemzés IS-6 - Elemzés »
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.