Jelenleg 265 vendég és nincs tag online

2014. október 16. 17:32

T25 AT - Elemzés

Írta:
(24 szavazat)
17 hozzászólás

Bevezető

Az amerikai ág kevésbé népszerű ágának tier 7-es páncélvadászáról van szó, mely nagyban hasonlít a német ág szintén tier 7-es Jagdpanther páncélvadászára. Gyakorlatilag két külön tankról lehet egy személyben beszélni a T25 AT esetében, az alap (stock) és a teljesen kifejlesztett verzióról.

Paraméterek

Ágyú

Az alap ágyú 90mm-es M3-as verzió, 160-AP/243-APCR/45-HE átütéssel, 240/240/320-as sebzés mellett, amihez egy rendkívül jó 0,35-ös pontosság és 1,7 másodperces szűkülés társul, ráadásul ez az ágyú töltésgyorsítóval, 100-as legénységgel, BIA perkkel és ventilátorral 5,78 másodperces töltési idővel üzemel. Az ágyú ismerős lehet a másik ágról is, hasonló értékekkel rendelkezik a Hellcat és a T25/2-es tank is. De ez a kisebbik jó ágyú, a legnagyobb ágyúja a T5E1-es verzió ami 105 mm-es átmérővel 198/245/53-as átütés mellett 320/320/420-as sebzést produkál, igaz a pontosság rovására részben, mivel az 0,38 méterre romlik 100-re vetítve, DE megmarad az 1,7 másodperces szűkülés hozzá. Mindent kimaxolva mindent 7,2 másodperc alatt tudunk lőni egyet, s így akár 2600-as DPM-et is el lehet vele elméletben érni (ehhez kacsavadászat kellene, és IQ-Nuku ellenfelek). Ez az ágyú összesen 34.400 XP-be fog fájni és célszerű egyből kifejleszteni. 

Saját tierjében bőven elég az átütése, akár szemből is szinte mindent visz, nagyon nem kell a gyenge pontokat sem keresni, kivéve T9-ben, ahol már szükség lehet rá.

A lőszerkapacitása 56 darab, én még sosem fogytam ki belőle. Célszerű 2-3 db HE-t és 5-6 db APCR-t is vinni, mivel 9-es szintű tankok ellen jól tud jönni.

Ami nagyon jóvá teszi ezeket az ágyúkat még a -10/+20 fokos függőleges kitéríthetőség. Oldalra is szépen mozog: 20 fokban tudunk vele pásztázni, ami bőven elég is szokott lenni. Az ágyú kitérítési sebessége 26 fok/másodperc.

Felépítmény

Mivel ez is csak egy TD, így nagy páncélt ne várjon senki tőle. 88 mm elöl, 76 mm oldalt és csupán 38 mm hátul, de ez senkit se zavarjon, mert a nagy lánccal és motorral vidáman leforogja a med tankokat is. A páncélja elöl elég jól döntött, 5-6-os tankokat simán szokott pattintani, de még egyes hetesek is pattognak néha. Természetesen be lehet forgatni kicsit, az is sokat tud segíteni, főleg ha riszáljuk tolatás közben a tankot. Gyenge pontja a sofőr kukucskáló nyílása és az alváz, amit elég könnyű belőni, így célszerű kis domb mögé elrejteni ha lehet és megdönteni picit a tankot hulldown-szerű pozícióba (így a kupola is védettebb lesz), amihez a -10 fokos csőlehajlás jó partnerünk lesz. Mivel a kupola bal oldalon  az ágyú pedig jobbra, így lehetőség van úgy megállni, hogy a kupola ne látszódjon ki tüzelés közben.

A látótáv sajnos csak 350 méter így a periszkóp kötelező rá, viszont az álca értéke nagyon jó. Álcahálóval, festéssel, álca skillel és BIA-val együtt 55,21-es értéket mutat, lövés után 11,54 marad az álca értéke a 105 mm-es ágyúval. Ennél csak a SU-122-44 és természetesen az E 25 jobb.

Felfüggesztés

A tank lényege a gyorsaságban és fordulékonyságban rejlik, így célszerű azonnal rátenni a jobb láncot, 13.800 XP kell hozzá. A nagy motorral így 30 fok/másodperc lesz a forgási sebesség, ami elég jónak mondható egy 39,5 tonnás tanknál. 

A talaj ellenállása 1,15/1,34/2,21 így még laza talajon is lehet vele normálisan közlekedni, a vizet és a mocsarat viszont már csak közepesen szereti.

Motor

Az alap motor 560 LE teljesítményű Ford GAN széria, a fejlesztett már 704 lóerővel bír és Continental AV-1790-1 a kódja. Mozgásában a tank nem a robbanékony kategóriába sorolható, de az 56 km/h-s végsebesség elég jó (tolatásnál 15 km/h ez az érték). A 17,8 LE/tonna érték nem mondható rossznak ebben a kategóriában.

Ajánlott játékstílus

A bevezetőben említettem, hogy szinte két külön tankról is lehetne beszélni ebben az esetben. Az egyik az alap (stock) verzió, amit nagyon könnyű megutálni, de campingezni ez is remek lesz. Amikor viszont teljesen kifejlesztettük a tankot, egy hihetetlenül mozgékony, láthatatlan halálosztót kapunk. Mivel nagyon jól tudunk vele rejtőzködni és a végsebességünk is elég jó, a meccs elején ki lehet menni olyan helyekre, ahol saját magunk tudjuk spotolni az ellenfél tankjait és egyben szemezgetni is tudunk közülük. De tökéletesen alkalmas a védő pozícióra is, akár oldalváltásokkal együtt, szépen lehet szedegetni az XP-t vele. 

Ha sok a heavy tank az ellenségnél akkor leszünk igazán eredményesek vele, hiszen könnyen átütünk mindent, a löveg is elég pontos és nagyon gyorsan is szűkülünk a célpontra, ezért az sem nagy gond, ha a testet is mozgatnunk kell. Nagyobb tier-ekben a gyenge pontokat is könnyen belőhetjük a jó effektív célzásnak köszönhetően.

Szinte közepes tankként is használható a mozgékonysága miatt, a végjátékban az artykat nagyon gyorsan le tudjuk vele vadászni, de sok esetben ez nekem a csata közepén is sikerült már (nyilván pályafüggő), mivel van hogy a pálya szélén el tudunk vele osonni úgy, hogy mire az arty észrevesz, már mehet is vissza a garázsba nézelődni.

Fejlesztési fa

Mivel az alap lánc elbír minden modult (és mert a fejlesztett lánc a top ágyú majd felébe kerül), így célszerű először a top ágyút kifejleszteni (34.400 XP). Ebben az esetben viszont ha Felszereléseket is használni akarunk, elsőként meg kell vennünk rá a Fejlesztett torziós rugókat, máskülönben a felszerelések súlyát már nem fogja elbírni. Ha nem akarunk/tudunk ilyesmire költeni, akkor marad a lánc-ágyú-motor sorrend. A rádió már meglesz az előző tankokból.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Álcaháló/Ventilátor
 • Periszkóp

Ajánlott fogyóeszközök

Mivel a tank nem hajlamos a gyulladásra (nekem eddig a 200 csata alatt talán 3-szor ha égett) így a Kis javítókészlet, Kis elsősegélycsomag, Nagy javítókészlet/Kézi tűzoltókészülék ajánlott. A nagy javítókészlet tud meglepetést okozni amikor a második lánctalp lövésnél is javítunk és lőhetünk még mielőtt visszavonulnánk. Életet tud menteni.

Ajánlott legénységi képzettségek

Mivel egy páncélvadászról van szó így első körben a parancsnoknak 6. érzék, mindenki másnak álca, majd második körben parancsnoknak álca, többieknek BIA, utána vegyes a javasolt képzés.

Mivel a tankban csak 4-en ülnek, így a fa végén "kisebb" bajban leszünk, mivel a T110E3-ban már 5-en lesznek a legények, ott ugyanis két töltő is van.

Bevétel

Nehéz negatívba vinni a tankot csatában, persze gold lőszerrel semmi sem lehetetlen. Átlagosan 2k sebzést ki lehet vele osztani, így csatánként prémium nélkül 2-5 ezer kreditet hoz, prémiummal 15-20 ezer közötti átlagos bevételre lehet számítani.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • nagyon jó mozgékonyság és végsebesség
 • jó átütés és magas DPM
 • gyors célzási idő
 • remek álca érték
 • pattintós frontpáncél
 • jó ágyúkitéríthetőség

Hátrányai

 • gyengepontok a tank elején (kukukcskáló és kupola)
 • gyenge oldalsó és hátsó páncél
 • kis látótávolság

Kiknek ajánlott

Azoknak akik szeretik a mozgékony nagyot sebző tankokat. Aki a német TD ágat is húzta már és azt szerette, az ezt a tankot is szeretni fogja. Sajnos a következő két tank pont az ellenkezője: T28-T95 a lassúság legendái. A másik amerikai 7-es TD-t, a T25/2-t reggelire megeszi egy 1v1 szitu során.

Mivel nagyon hasonlít a Jagdpanther-re, így célszerű a két tankot egyszerre fejleszteni. Ha bennmarad a csatában akkor elő lehet venni a német testvért, és hasonló stílusban lehet tovább irtani az ellenséget :)

Nekem örök darab lesz a garázsban, nagyon megszerettem.

Videó


Az elemzést írta: MPeter71

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:45

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 7 éve
  Nagyszerű elemzés, nekem is bejön ez a tank, minden szavaddal egyetértek. Én viszont célzásgyorsító helyett töltésgyorsítót használok, hiszen úgy is gyorsan céloz a löveg.
Tovább a kategóriában: « T95 - Elemzés T67 - Elemzés »
© 2021 WOTINFO. Minden jog fenntartva.