Jelenleg 303 vendég és 4 tag online

2014. október 16. 11:05

AMX AC mle. 48 - Elemzés

Írta:
Értékelés:
(24 szavazat)
20 hozzászólás

Bevezető

Ez a tank csak tervezőasztalon létezett, az AC 46 leszármazottja. Az életereje csupán 1000 HP de... A WG fejlesztői "mindenből a legjobbat" elvet alkalmazva hozták létre ezt a páncélvadászt, természetesen az erősségei nem járnak hátrányok nélkül, nézzük is meg részletesebben.

Paraméterek

Ágyú

Az AC 48 2 fő lövegből választhat és ezeket külön tárgyaljuk is meg. Ehhez ismerni kell azt a problémát, hogy a francia páncélvadászoknál a löveget vízszintesen nem lehet túlzottan kitéríteni (+/-10°), emiatt sűrűn kell a törzzsel a célpontok után fordulni, hacsaknem 4-500 méteres távon harcolunk. Az ágyúcső kitérítés függőleges irányban -6/+18°.

Személy szerint én a 100 mm AC SA47 löveget preferálom, mert gyorsabban szűkül a célzó köre, mint a 120 mm-es lövegé. Ez a löveg 300 átlagsebzés mellett 7,5 lövést képes percenként leadni, ami pontosan 8 másodperces betöltést jelent. A pontossága 0,34 és a célzási idő 2,3 sec. A francia gépek átütése jellemzően jó, itt 232 mm átütést kapunk az AP lőszerhez. A löveg ezen kívül APCR lövedéket 263 mm átütéssel és HE lövedékeket 400 átlagsebzéssel és 50 mm átütéssel képes lőni. A DPM értéke kerek 2400.

A második, top löveg a 120 mm AC SA46, aminek átlagos sebzése 400 és alaplőszerrel az átütése 257 mm. A pontossága 0,33 de a célzó kör 2,9 másodperc alatt szűkül össze, ami számomra nagyon lehangoló volt ebben a páncélvadászban. A +0,6 sec célzás nagyon sok esetben elég volt ahhoz, hogy lemaradjak a célpontról.  Az újratöltési idő 10,4 sec és ez 2308 DPM-et jelent. Az AP lőszer mellett APCR és HE lőszert kap ez a löveg is, átütése APCR-el 325 mm, ami minden tank ellen elég kell, hogy legyen. A HE lövedék sebzése 515 és átütése 65 mm.

Felépítmény

Kiváló frontpáncélt kapott. Az első lemez 150 mm vastag és szinte nincs is alsó páncéllemez, amit lőhet az ellenfél. Az effektív páncélvastagság nagyjából 230 mm, ha szemben állsz az ellenfeleiddel. Enyhe emelkedőn parkolva ez az érték 250 mm-ig nő, majd automatikus lepattanóvá alakul, ekkor viszont sajnos már nincs elegendő ágyúsüllyedésed, hogy lőhesd az ellenfeleid. A felsorolt erősségei nem járnak hátrányok nélkül, a gép nagy felületet nyújt felülről és egyáltalán nem páncélozott sehol máshol, csak az elején, így a tüzérségnek kiváló, puha célpont.

Oldalról és hátulról csupán 40 mm páncélja van, emiatt nem lehet vele még csak 10° szöget sem megengedni az armor outmatch szabály miatt. A 120 mm vagy nagyobb kaliberű lövedékek automatikusan átütik, akármilyen szögben is érik az oldalsó és hátsó páncéllemezt.

Mindemellett a gyenge pontjait a tank tetején hordja, ezek aránylag nagyok is és bármikor tüzelsz az ellenfeleidre, azokat látni fogják! Az első a géppuska a jobb oldalon és a távolságmérő a másik oldalt. A távolságmérőnek csak a közepe találati zóna.

A látótávolsága 370 méter, tier VIII-ban ezen nincs semmi szégyellni való.

Felfüggesztés

A törzsfordulási sebessége 28°/s. Ez lehet nem tűnik túl soknak, de elegendő, hogy szinte az összes közepes és könnyű harckocsikra rá tudj fordulni közelharc esetén és védd a gyenge oldalpáncélod. Ezt az önvédelmi képességet a  kuplung csúsztatás képességgel tovább lehet javítani.

Motor

A lövegek és homlokpáncélzat mellett a másik fő erénye a mozgékonysága, a top motorja 850 LE és csupán 50 tonna súlyt kell vele mozgatni, ami 17 LE/t arány jelent. A végsebességét így elég hamar el is éri, ami 50 km/h.

Ajánlott játékstílus

Ellentétben sok másik páncélvadásszal egy nagyon jó kombinációt kapunk a löveg/sebesség/(front)páncélzat terén.

Ha ez a gép a tápláléklánc tetején van, kezdj 2. vonalból, mint minden más páncélvadász. Olvasd a térképet és cserélj oldalt, ha szükségesnek érzed. Kezdetben javasolt a 450 m v. nagyobb távot tartani, emlékezz, az ágyút csak +/-10°-ban lehet vízszintesen kitéríteni. 

Az ellenséges nehéz és közepes páncélosoknak rettentő nehéz pillanatokat okoz amennyiben frontvonalat kell megtartani. Ez jellemzően akkor következik be, amikor a saját 1. vonal megsemmisül, így a többé-kevésbé sebzett tankoknak egy jól páncélozott, jó löveggel szerelt, még teljes életerős páncélvadásszal kell farkasszemet nézniük. Ajánlom a 300-400 méter távot beállítani, ekkor a gyenge pontokra már hatékonyan nem tudnak lőni és a front páncél szépen pattog. A mellékelt videó ezt is kiválóan szemlélteti.

Amennyiben az ellenség elkezd lerohanni (lassú, nehéz harckocsikra gondolok), fújj visszavonulót, használd a mobilitásod.

Ha közelharcra kerül a sor, a fordulási tempó kisegít, és ha nem láncol le az ellenséges tank, akkor nyert a helyzet, vagy még bevihetsz 1-2 találatot.

Ezt a páncélvadászt kifejezetten szeretem városi körülmények között használni. Ilyen esetekben a játék elején tipikus páncélvadász pozíciókat veszek fel vele, majd ahogy a frontvonalak alakulnak, egyre inkább próbálom oldalba vagy hátulról rohamozni az ellenfelet, mintha egy közepes tankban lennék és ennek a mobilitásnak a kárát már nem 1, sem 2 JGPZ E100 és más lassú TD is látta.

Fejlesztési fa

A fejlesztési fája rettentő barátságos, az alap lánctalp mindent elbír és a 100mm AC SA47 löveget és a top motort is hozza magával az előd AMX AC mle. 1946-ról.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Periszkóp / álcaháló / célzás gyorsító *
 • Álcaháló / célzás gyorsító / töltés gyorsító*
 • Ventiláció / célzás gyorsító / töltés gyorsító

* Az álcaháló hatékonysága egyre inkább kérdéses páncélvadászok esetén, lévén a Wargaming azon munkálkodik, hogy minél könnyebben legyenek felderítve (álca teljes elveszítése lövés után). Ha most vennék AC 48-at biztos a 3. opciót választanám.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet, Kis elsősegélycsomag, Kézi tűzoltókészülék/Kávé

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: 6. érzék / álcázás / testvériség
 • Lövész: álcázás / biztos kéz / testvériség
 • Sofőr: álcázás / kuplungcsúsztatás / testvériség
 • Töltő: álcázás / biztonságos elhelyezés / testvériség
 • Rádiós: álcázás / helyzetfelismerés / testvériség

Bevétel

Statisztikák szerint az átlagos bevétel standard felhasználói fiók esetén -2.738 Kredit.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó végsebesség, jó gyorsulás és test fordulási sebesség
 • Kiváló homlokpáncélzat
 • 2 fajta használható ágyúból is választhat a játékos
 • Szemből aránylag kicsi körvonal

Hátrányai

 • Gyenge pontokat a törzs tetején hordozza
 • Csak az eleje páncélozott
 • Felülről nagy célpontot jelent a tüzérségnek
 • Iszonyatosan vékony oldalpáncél
 • Szűk vízszintes ágyúkitéríthetőség

Kiknek ajánlott

Azoknak, akik jó képességekkel megáldott, hibákat közepesen jól toleráló páncélvadászt szeretnének és nyilván azoknak, akik a Foch szériás páncélvadászokat el akarják érni. Akik szeretik a páncélzat adottságát a saját előnyükre fordítani, ebben mindkét említett löveg partner lesz.

Videó

{youtube}iYzMkev0SFU|690|420{/youtube}


Az elemzést írta: Sanyee

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:59
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Claymaker52 · 5 éve
  Nagyon jól összerakott elemzés, köszönet érte. Én itt a hetesnél megakadtam, mert átküzdöttem magam nagy nehezen az arl v39 nevű borzalmon, de nem azt kaptam amit vártam, így dühömben eladtam. ops: Majd egyszer megyek tovább, bár nem vagyok nagy TD-s.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  mrtngrgly · 5 éve
  Néhány hónapja porosodik a garázsban, kicsit gyengébb, mint amit vártam. Bár ha azt mondjátok, hogy a Foch miatt megéri... akkor leporolom.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Morphelo
  • Kiképző
  · 5 éve
  Köszönöm az elemzést, már lassan elérek hozzá.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jacktor
  • Admin
  · 5 éve
  Ki nem állhattam ezt a tankot, épp a szűk ágyúkitérítés és az ezzel járó állandó szétesés miatt, ami meg a tank halála, mivel nekem rohadt pontatlan volt mindkét ágyú (iszony lassan szűkültek). Ezek miatt mozgó célpontot szinte lehetetlen volt eltalálni.
  De muszáj átkínlódni, mert a 9-es Foch viszont ehhez a tankhoz képest egy óriási előrelépés... azt a tankot garantálom hogy mindenki szeretni fogja
Tovább a kategóriában: AMX 50 Foch (155) - Elemzés »

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.