Jelenleg 257 vendég és egy tag online

2014. október 16. 11:05

AMX AC mle. 48 - Elemzés

Írta:
(27 szavazat)
20 hozzászólás

Bevezető

Ez a tank csak tervezőasztalon létezett, az AC 46 leszármazottja. Az életereje csupán 1000 HP de... A WG fejlesztői "mindenből a legjobbat" elvet alkalmazva hozták létre ezt a páncélvadászt, természetesen az erősségei nem járnak hátrányok nélkül, nézzük is meg részletesebben.

Paraméterek

Ágyú

Az AC 48 2 fő lövegből választhat és ezeket külön tárgyaljuk is meg. Ehhez ismerni kell azt a problémát, hogy a francia páncélvadászoknál a löveget vízszintesen nem lehet túlzottan kitéríteni (+/-10°), emiatt sűrűn kell a törzzsel a célpontok után fordulni, hacsaknem 4-500 méteres távon harcolunk. Az ágyúcső kitérítés függőleges irányban -6/+18°.

Személy szerint én a 100 mm AC SA47 löveget preferálom, mert gyorsabban szűkül a célzó köre, mint a 120 mm-es lövegé. Ez a löveg 300 átlagsebzés mellett 7,5 lövést képes percenként leadni, ami pontosan 8 másodperces betöltést jelent. A pontossága 0,34 és a célzási idő 2,3 sec. A francia gépek átütése jellemzően jó, itt 232 mm átütést kapunk az AP lőszerhez. A löveg ezen kívül APCR lövedéket 263 mm átütéssel és HE lövedékeket 400 átlagsebzéssel és 50 mm átütéssel képes lőni. A DPM értéke kerek 2400.

A második, top löveg a 120 mm AC SA46, aminek átlagos sebzése 400 és alaplőszerrel az átütése 257 mm. A pontossága 0,33 de a célzó kör 2,9 másodperc alatt szűkül össze, ami számomra nagyon lehangoló volt ebben a páncélvadászban. A +0,6 sec célzás nagyon sok esetben elég volt ahhoz, hogy lemaradjak a célpontról.  Az újratöltési idő 10,4 sec és ez 2308 DPM-et jelent. Az AP lőszer mellett APCR és HE lőszert kap ez a löveg is, átütése APCR-el 325 mm, ami minden tank ellen elég kell, hogy legyen. A HE lövedék sebzése 515 és átütése 65 mm.

Felépítmény

Kiváló frontpáncélt kapott. Az első lemez 150 mm vastag és szinte nincs is alsó páncéllemez, amit lőhet az ellenfél. Az effektív páncélvastagság nagyjából 230 mm, ha szemben állsz az ellenfeleiddel. Enyhe emelkedőn parkolva ez az érték 250 mm-ig nő, majd automatikus lepattanóvá alakul, ekkor viszont sajnos már nincs elegendő ágyúsüllyedésed, hogy lőhesd az ellenfeleid. A felsorolt erősségei nem járnak hátrányok nélkül, a gép nagy felületet nyújt felülről és egyáltalán nem páncélozott sehol máshol, csak az elején, így a tüzérségnek kiváló, puha célpont.

Oldalról és hátulról csupán 40 mm páncélja van, emiatt nem lehet vele még csak 10° szöget sem megengedni az armor outmatch szabály miatt. A 120 mm vagy nagyobb kaliberű lövedékek automatikusan átütik, akármilyen szögben is érik az oldalsó és hátsó páncéllemezt.

Mindemellett a gyenge pontjait a tank tetején hordja, ezek aránylag nagyok is és bármikor tüzelsz az ellenfeleidre, azokat látni fogják! Az első a géppuska a jobb oldalon és a távolságmérő a másik oldalt. A távolságmérőnek csak a közepe találati zóna.

A látótávolsága 370 méter, tier VIII-ban ezen nincs semmi szégyellni való.

Felfüggesztés

A törzsfordulási sebessége 28°/s. Ez lehet nem tűnik túl soknak, de elegendő, hogy szinte az összes közepes és könnyű harckocsikra rá tudj fordulni közelharc esetén és védd a gyenge oldalpáncélod. Ezt az önvédelmi képességet a  kuplung csúsztatás képességgel tovább lehet javítani.

Motor

A lövegek és homlokpáncélzat mellett a másik fő erénye a mozgékonysága, a top motorja 850 LE és csupán 50 tonna súlyt kell vele mozgatni, ami 17 LE/t arány jelent. A végsebességét így elég hamar el is éri, ami 50 km/h.

Ajánlott játékstílus

Ellentétben sok másik páncélvadásszal egy nagyon jó kombinációt kapunk a löveg/sebesség/(front)páncélzat terén.

Ha ez a gép a tápláléklánc tetején van, kezdj 2. vonalból, mint minden más páncélvadász. Olvasd a térképet és cserélj oldalt, ha szükségesnek érzed. Kezdetben javasolt a 450 m v. nagyobb távot tartani, emlékezz, az ágyút csak +/-10°-ban lehet vízszintesen kitéríteni. 

Az ellenséges nehéz és közepes páncélosoknak rettentő nehéz pillanatokat okoz amennyiben frontvonalat kell megtartani. Ez jellemzően akkor következik be, amikor a saját 1. vonal megsemmisül, így a többé-kevésbé sebzett tankoknak egy jól páncélozott, jó löveggel szerelt, még teljes életerős páncélvadásszal kell farkasszemet nézniük. Ajánlom a 300-400 méter távot beállítani, ekkor a gyenge pontokra már hatékonyan nem tudnak lőni és a front páncél szépen pattog. A mellékelt videó ezt is kiválóan szemlélteti.

Amennyiben az ellenség elkezd lerohanni (lassú, nehéz harckocsikra gondolok), fújj visszavonulót, használd a mobilitásod.

Ha közelharcra kerül a sor, a fordulási tempó kisegít, és ha nem láncol le az ellenséges tank, akkor nyert a helyzet, vagy még bevihetsz 1-2 találatot.

Ezt a páncélvadászt kifejezetten szeretem városi körülmények között használni. Ilyen esetekben a játék elején tipikus páncélvadász pozíciókat veszek fel vele, majd ahogy a frontvonalak alakulnak, egyre inkább próbálom oldalba vagy hátulról rohamozni az ellenfelet, mintha egy közepes tankban lennék és ennek a mobilitásnak a kárát már nem 1, sem 2 JGPZ E100 és más lassú TD is látta.

Fejlesztési fa

A fejlesztési fája rettentő barátságos, az alap lánctalp mindent elbír és a 100mm AC SA47 löveget és a top motort is hozza magával az előd AMX AC mle. 1946-ról.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Periszkóp / álcaháló / célzás gyorsító *
 • Álcaháló / célzás gyorsító / töltés gyorsító*
 • Ventiláció / célzás gyorsító / töltés gyorsító

* Az álcaháló hatékonysága egyre inkább kérdéses páncélvadászok esetén, lévén a Wargaming azon munkálkodik, hogy minél könnyebben legyenek felderítve (álca teljes elveszítése lövés után). Ha most vennék AC 48-at biztos a 3. opciót választanám.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet, Kis elsősegélycsomag, Kézi tűzoltókészülék/Kávé

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: 6. érzék / álcázás / testvériség
 • Lövész: álcázás / biztos kéz / testvériség
 • Sofőr: álcázás / kuplungcsúsztatás / testvériség
 • Töltő: álcázás / biztonságos elhelyezés / testvériség
 • Rádiós: álcázás / helyzetfelismerés / testvériség

Bevétel

Statisztikák szerint az átlagos bevétel standard felhasználói fiók esetén -2.738 Kredit.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó végsebesség, jó gyorsulás és test fordulási sebesség
 • Kiváló homlokpáncélzat
 • 2 fajta használható ágyúból is választhat a játékos
 • Szemből aránylag kicsi körvonal

Hátrányai

 • Gyenge pontokat a törzs tetején hordozza
 • Csak az eleje páncélozott
 • Felülről nagy célpontot jelent a tüzérségnek
 • Iszonyatosan vékony oldalpáncél
 • Szűk vízszintes ágyúkitéríthetőség

Kiknek ajánlott

Azoknak, akik jó képességekkel megáldott, hibákat közepesen jól toleráló páncélvadászt szeretnének és nyilván azoknak, akik a Foch szériás páncélvadászokat el akarják érni. Akik szeretik a páncélzat adottságát a saját előnyükre fordítani, ebben mindkét említett löveg partner lesz.

Videó

{youtube}iYzMkev0SFU|690|420{/youtube}


Az elemzést írta: Sanyee

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:59

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Sztare81 · 7 éve
  Sanyee.Köszi az elemzést jó lett.A videó teszi igazán teljessé.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Bence0721 · 7 éve
  [quote name="Scaty82"]
  Szerintem picit téves az az információ, hogy jól páncélozott. Lehet, hogy saját tierben vagy top tankként jól páncélozott, de ott is a pár ezer csatával rendelkezők rutinból belövik. pl. egy tigris hamar felfal a pontos és gyors lövegével.

  Front harcba nem nagyon szabad vele keveredni, mert a tank tetején lévő 3 gyenge pont vonzza a lövedékeket. [/quote]

  Gyenge pont minden tankon van, és ilyen esetben majdnem mindegy, hogy kupoláról vagy géppuskáról vagy sofőrnyílásról van szó, mert a jó játékosok próbálnak gyenge pontot célozni.

  Melyik TD-vel lehet frontharcba menni? Max. a T28/T95, már ha odaérsz...
  (AT-szériát ne említsd, a háznyi kupolát a szovjet 0,46-al ementálivá lyuggatják.)

  [quote name="Claymaker52"]Ja meg az az ágyú az ötös fürdőkádra is rámegy, na az mondjuk brutális [/quote]

  Fürdőkád?? Nem szappantartó? :-*
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Sanyee · 7 éve
  Szerintem is minden tanknak megvannak a maga gyenge pontjai és igen, szinte minden tankot magaslatról igen egyszerű belőni.
  Akkor most egyik sem jól páncélozott? Az elemzések lényege pont azon dolgok kiemelése amik megkülönböztetik az adott járművet a többitől és, ezek ismeretében miként használja a játékos addig, amíg ura a körülményeknek. Szerintem .
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Scaty82 · 7 éve
  Köszönöm az elemzést, elég jól sikerült!

  Pár napja fejeztem be ennek az ágnak a kifejlesztését és még friss az élmény a tankokkal kapcsolatosan. Így pár gondolatot megosztok.

  Szerintem picit téves az az információ, hogy jól páncélozott. Lehet, hogy saját tierben vagy top tankként jól páncélozott, de ott is a pár ezer csatával rendelkezők rutinból belövik. pl. egy tigris hamar felfal a pontos és gyors lövegével.

  Front harcba nem nagyon szabad vele keveredni, mert a tank tetején lévő 3 gyenge pont vonzza a lövedékeket. Legfeljebb a csata végén érdemes előre nyomulni. Ajánlott sík terepen harcolni vele. Tornyozni nem lehet vele az említett gyenge pontok miatt. Dobos területen fölfele ugyan jól lő, de fentről érkező lövések a páncél döntés miatt mind átütik.

  Ami egy picit zavar, az az hogy az újabban belinkelt videók, amik a leírásokat próbálják alátámasztani 1 a 100-ból esetek. Mind agyhalott ellenfél ellen TOP tankként! Jó lenne látni néha, hogy bottom tankként +2 tier nagyobb tankok ellen, hogy muzsikál! Nekem nincsenek ilyen szép emlékeim ilyen esetekben.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Carius1973 · 7 éve
  én nagyon szerettem vele játszani..a 120mmes ágyú oda vág mindenhová..a célzás valóban lassú..viszont mobil gyors gép..a foch ki van fejlesztve..a 120as ágyú megy tovább csak gyorsabb és pontosabb lesz..jó volt vele játszani

  én nagyon szerettem vele játszani..a 120mmes ágyú oda vág mindenhová..a célzás valóban lassú..viszont mobil gyors gép..a foch ki van fejlesztve..a 120as ágyú megy tovább csak gyorsabb és pontosabb lesz..jó volt vele játszani
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  TivadarToth · 7 éve
  Nálam sem ez nem vált be, sem a következő Foch (ráadásul a T10 155-öt a halálba nerfelték nemrég).. kis alfa, sok lepattantó, bárki belövi közelről, távolról ellenben bármely T8 arty one shootolja - és sajnos már a közepesen agyhalott arty játékosok ezt tudják is, nem beszélve a jobbakról...
  A vbaddict szerint az összes játékban lévő T8 TD közül ennek van a legkisebb dmg/game átlaga: 1067...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Claymaker52 · 7 éve
  [quote name="Morphelo"]ARLv39-en nagyon jó a 105-ös ágyú, olyan sebzéseket hoztam vele össze se perc alatt, hogy csak néztem. Az a baj, hogy a 7-es tanknak a legnagyobb ágyúja ugyanannyit sebez, mint a 105-ös. T9 ellen pedig az már kevés.[/quote]
  Mint mondtam, nem vagyok nagy TD-s, nekem eddig su-100 meg Jackson volt még meg hatosokból, és khm.. Hát van egy kis különbség, nem az arl javára. Legalábbis nálam :-)

  Ja meg az az ágyú az ötös fürdőkádra is rámegy, na az mondjuk brutális
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Morphelo
  • Kiképző
  · 7 éve
  ARLv39-en nagyon jó a 105-ös ágyú, olyan sebzéseket hoztam vele össze se perc alatt, hogy csak néztem. Az a baj, hogy a 7-es tanknak a legnagyobb ágyúja ugyanannyit sebez, mint a 105-ös. T9 ellen pedig az már kevés.
Tovább a kategóriában: AMX 50 Foch (155) - Elemzés »
© 2021 WOTINFO. Minden jog fenntartva.