Jelenleg

15
látogatónk van

2014. október 15. 08:13

Sturer Emil - Elemzés

Írta:
(43 szavazat)
66 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

12,8 cm Kanone 40. Ez a legszebb pontja a tanknak. Egyszerűen borzalmasan OP ennek e lövegnek egy jó néhány tulajdonsága.

Átütése 231/65 mm (prémium nincsen), sebzése pedig 490/630 HP. Ez azt jelenti, hogy szinte bármit átütsz amivel szembetalálkozol és az 5-ös tankokat a heavy tankok kivételével (plusz T-25 és Ram II) egy lövéssel elintézed (és a négyes scoutokat is).

Alapesetben 4,35 lövést tud leadni egy perc alatt, ha pedig töltésgyorsítót is használsz, akkor 11,9 mp a töltésidőd. Ez azt jelenti, hogy kicsit több mint 2450 HP/perc a DPM ezen a lövegen, ami hihetetlenül jó.

Pontossága 0,36 m/100 m, célzásideje pedig 2,5 mp, és ezen értékek még egész jól is hangzanak, sajnos a célzásidővel sokszor meg fog gyűlni a bajod. Ennek oka a sovány vízszintes csőkitéríthetőség (+/- 6 fok), ami elég gyér, következtetésképpen sokszor kell a testtel is mozognod, ami eléggé megnöveli a célzás idejét.

Az átütés/sebzésen kívül van még egy remek pontja ennek az ágyúnak. A csőlehajlása 15 fok! Ez bármire elég, még egy elég meredek domb mögül is ki tudsz úgy nézni anélkül, hogy ki kellene a tankod teljesen vinni. Kibújsz, lősz és fél másodperc múlva már fedezékben is vagy. Csőemelkedése azonban 10 fok, ami elég gyenge, egy kis lejtő is megszívathat, ha éppen lefelé haladsz rajta.

És ezennel elérkeztünk az ágyú legnagyobb hátrányához: mindössze 15 töltényt tudsz magaddal vinni, ami el tud fogyni, ha rákezdesz a lövöldözésre. Nekem mikor először próbálgattam ezt a járgányt soha nem fogyott ki a 15 lőszer, viszont amióta visszavettem, már háromszor is, márpedig régebben nem játszottam olyan jól. Épp a kevés lőszer miatt néhányan a 105 mm-es löveget használják full prémium lőszerrel, amibe lényegesen több fér.

Végezetül a 128 mm-es löveg lövedéke lassabb, mint a 105 mm-es ágyújé, ez is tud néha hátrány lenni. Ezek után már csak csendben említem meg, hogy a top löveg 58.500 XP-be kerül, ami egy borzalmasan fájdalmas grindelést eredményez, nekem egy említésre méltó meccsem volt a 105 mm-es löveggel.

Felépítmény

Nagy és papír, révén valami hátránynak is lennie kell egy harckocsiban. Páncélzata 50/30/30 mm, ami arra elég, hogy egy M5 Stuart ne feltétlenül üssön át, azaz BÁRMI, ami eltalálja, az át is fogja ütni, annak ellenére, hogy a löveg néha elnyeli a lövést azzal, hogy szinte leszakítják a tankról (vagyis pirosra lövik).

Hab a negatív tortán, hogy nyitott a teteje a gépnek, ami plusz esély az artynak, hogy maxot sebezzen (nem mintha nem tudna könnyedén átütni). Előnye a nyitott tetőnek a brutális látótáv, ami 400 méter. Ez periszkópért kiált, kötelező ezen a tankon, annak ellenére, hogy kicsi a vízszintes kitéríthetőség, ugyanis 500 méterre tudja felvinni a látótávját ennek a tanknak, ami már elég könnyen felspotol bármit ami elé kerül.

Sajnos az álcaértéke nem valami jó, 11,29% mozdulatlan állapotban és 1,79% lövés után. Ez álca skillel és álcahálóval felhozható 35,43%-ra mozdulatlan állapotban, de kár hogy lőnöd is kell majd, ami még így is 5,43 %-ra kapja le a camódat, tehát lövés után bújj fedezékbe vagy legyél 400 méternél messzebb. A modulok nem kimondottan sérülékenyek, bár a lőszerrekeszt könnyű ellőni a „superstructure” (szó szerint felépítmény) oldalain.

Felfüggesztés

34 fokot forog másodpercenként ami nem rossz, de sajnos nem is elég jó ahhoz, hogy sok tank meg tudjon kerülni, ha akar. Előny még, hogy az alap lánc elbír mindent amit ráraksz, bár a felszerelésnek már nem lesz hely. A lánc elég könnyen leesik, akár „magától” is, szóval még egy okkal több arra, hogy elkerüld a közelharcot.

Motor

Egy Maybach HL 116 S, mely 310 lóerőt tud produkálni, ami egy ennyire nehéz harckocsinál rossz. Ez az érték a 10 lóerő/tonna értéket sem éri el és sajnos elég lomha is, mindössze 25 km/h a végsebesség amit el tud érni ez a monstrum. Szerencsére nem sokszor lövik pirosra a motort, ami egy kis vigasz lehet a lomhasága után.

Ajánlott játékstílus

Maradj hátul és spórolj a lőszerrel, ugyanis a HP-d és a skúló is hamar el tud fogyni. Próbáld elkerülni azt, hogy felfedezzenek, de ha mégis meglátnak akkor vonulj vissza a remélhetőleg közeli fedezékedbe.

Mindenképp úgy célozz az ellenfélre, hogy ne számítson rád vagy ne onnan számítson rád, ahonnan kibújsz.

Azon kevés tankok egyike a Sturer Emil, amin kevés domb fog ki, igazából egy még brutálisabb Dicker Max-szal állunk szemben, ugyanolyan látótávval, de mérföldekkel jobb ágyúval. Amióta be lehet csillagozni az ágyúcsöveket, azóta én is festettem egyet a Sturerre, nem is kelett hozzá megerőltetnem magam, szóval nem sokan használják a tankot, inkább a Borsig elődje, amin át kell lépni. Ennek ellenére sokkal durvább tud lenni a szintjén mint a Borsig a nyolcasok között, mert bár nincsen tornya, de egy 7-es tankon találhatsz 490-es sebzést, 231 mm-es átütést és 15 fokos csőlehajlást.

Ha távol vagy, akkor célzol, kivársz és lekapsz egy 40 %-ot az ellenfélről (magasabb szinteken olyan 25-30-at), ha pedig felspotolnak (mikor kibújsz), akkor előre becélzod automatán és úgy durrogtatsz bele az ellenfélbe. Sajnos a nagy sebzés és kevés lőszer kombójának hátránya, hogy nem biztos hogy megéri 300 vagy kevesebb HP-ra ellőni magadat.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Nagy kaliberű tank töltésgyorsító (minél nagyobb a DPM, annál jobb)
  • Periszkóp távcső (sokat dob a látótávra)
  • Célzásgyorsító vagy álcaháló (én álcát raktam a tankra, de a Célzásgyorsító talán hasznosabb tud lenni, mivel nem kell annyit várni mozgás után a szűkülésre)

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis javítókészlet
  • Kis elsősegélycsomag
  • Kézi tűzoltókészülék vagy csoki, ha nagyobb DPM-et akarsz

Ajánlott legénységi képzettségek

Első körben parancsnoknak hatodik érzék, a többieknek álca, második körben full BIA, vagy parancsnoknak álca és többieknek javítás/vegyes képességek.

Átlagos bevétel

2.400 sebzésért már 25 ezer kreditet kapsz prémium nélkül. Mivel nem nehéz ennyit sebezni, ezért igazából nem olyan nehéz fenntartani a gépet, viszont ha nincs veled az RNG, akkor sokat bukhatsz. 4.500 sebzésért akár 40 ezret is kereshetsz prémium nélkül, feljebb pedig már olyan mintha prémium tankkal mennél (kábé mintha egy hatossal mennél).

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • OP löveg, kiemelkedő átütéssel és sebzéssel
  • 400 méteres látótáv, amit periszkóppal 500 méterre növelhetünk
  • 15 fokos csőlehajlás, ami az egyik legjobb a játékban és veri az amerikai tankokét is

Hátrányai

  • Papír és nagy profil
  • Kicsi végsebesség
  • Viszonylag lomha
  • Kevés lőszer
  • Lassú lövedék
  • Kicsi vízszintes csőkitéríthetőség
  • Szenvedős kigrindelni a 128 mm-es ágyút

Kiknek ajánlott

Akik szeretik a SU-100-at a sebzéséért, az nagyon szeretni fogja ezt a gépet, bár nincs akkora mobilitása, mint a SU-nak. Viszont ami közös mindkettőben, az a jó nagy átütés és sebzés, amivel szinte mindenkit kilyuggatsz és kifüstölsz, aki eléd kerül. Tekinthetünk a kis makacskára, mint egy hetes ISU-ra is, hiszen a 490-es sebzés OP hetes szinten, pláne ha 231 mm-es penetrációval párosul és két lövésből kiszedi a hatosokat, valamint háromból a heteseket. Aki Borsigra megy és a Borsig miatt kezdte el az ágat, az nem biztos, hogy kibékül a hátrányaival a tanknak, de érdemes megismerni közelebbről és akkor megmutatja, hogyan kell 4000 sebzéses meccseket menni különösebb erőfeszítés nélkül, még ha vesztesz is. Sajnos egyedül öt ellen nem biztos hogy te fogod lehozni a meccset, már csak azért sem, mert a meccs végére sokszor maximum 5 lőszered marad, hacsak nem igazán értél bele a csata hevébe.

Viszont azért egy Radley-Walters medált bezsebeltem a kis Sturerrel. Egy biztos, aki imád TD-vel játszani, az sokat ki fog tudni hozni a harckocsiból, aki nem igazán TDs ember, az kevesebbet, de ő is lazán megsebzi a saját HP-ját, révén két lövésből megvan.


Visszajátszás: http://wotreplays.eu/site/1239279#siegfried_line-camper03-pz_sfl_v

Az elemzést írta: Camper03

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:33

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Camper03
    • Kiképző
    · 9 éve
    [quote name="Hun_Mercenary"]Az "Átlag bevétel" rész tényleg el lett eresztve egy "kicsit".
    Ami nekem szemet szúrt, az az, hogy aki szerette a su100-at, az ezt is szeretni fogja. Igazából egyik említett td-ben sincs sok csatám, de nekem ég és föld a két jármű első, és sokadik ránézésre is. Az egyiknek van camoja, de vak. A másikat a Holdról is kiszúrják, de ő is spotol mindenkit. Az egyiknek van páncélja, a másiknak nincs. Az egyiknek van ágyúsüllyedése, a másiknak nincs. Persze értem, hogy a nagy alfáról volt itt szó, de szerintem két totál más TD.
    Az elemzés többi részével egyetértek. Egyébként nekem nem jött be ez a gép, mivel prém, és free xp pazarlás nélkül értelmes ember nehezen jut el a 2. lövegig. A prém fiók nem léte pedig kizárja a gold spammelést a kis löveggel.[/quote]

    Értem, persze, hogy teljesen más TD, pont nemrég lett meg a SU-100-on a 122 mm-es löveg, viszont nem utaltam arra, hogy az alfa sebzésen kívül lennének közös pontjaik a Sturer Emillel. Azt írtam, hogy aki a SEBZÉSÉRT szerette a SU-100-at (nem beszéltem, hogy aki a gyorsaságáért, vagy páncéljáért), az fogja szeretni (persze, mint egy pár másik dolog, amit leírtam, ez sem biztos ).
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Camper03
    • Kiképző
    · 9 éve
    [quote name="vonkurz"]"ez szerintem nem igazan elemzes, sokkal inkabb kozelit sajnos a vagyalom kategoriaba. 4000 sebzest nagyon nagyon nehez kiszenvedni vele, kell hozza jo palya, es idiota ellenfel, aki egyesevel rohamoz/kinezeget sajat magunknak meg ertelmes spott. egyedul 5 ellen meg nem azert nem fogod lehozni a meccset, mert elfogy a loszered, hanem mert nem fogod tulelni hogy masodszor is ujratoltsel...[/quote]

    Akkor elmondom, hogy amióta visszavettem, nem kevés a 4000 sebzés feletti meccs, de igen, abban igazad van, hogy ha meglátják, akkor, mint a Borsig, nagy és világít és papír. De ennek ellenére nem hiszem, hogy becsmérelni kellene az elemzést, hiszen nem mondtam, hogy könnyű 4000 sebzést csinálni, már csak azért sem, mert a csapattársak szeretik 200 HP-ra leszedni az ellent, mire rálőnél. És a mondat, amit a 4000 sebzésről írtam, az sem jelenti azt, hogy igen, márpedig te minden meccseden ennyit fogsz sebezni, csak gondolkodni kéne, mert 8 lövésből megvan, ha pedig sokallod, hogy ennyit kell lőnie, akkor miért is szereznének a lassabb TD-k sok sebzést, akár van páncéljuk, akár nincsen.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Jacktor
    • Admin
    · 9 éve
    [quote name="vonkurz"]elemzest olyan irjon lehetoleg, akinek sok csataja van, mind az adott tankkal, mind lehetoseg szerint az adott tierben masik td-vel mondjuk, van 5 db tier7 td-je, mindegyikkel 200 csataja, es ossze tudja hasonlitani oket...[/quote]
    Az ilyen játékos pont olyan gyakori mint az általad savallott 4k sebzés ;-)

    Wiki verzió biztos hogy nem lesz, ellenben egy tankról több elemzés is készülhet, ha gondolod...

    Viszont majd lesz egy rendszerezése az elemzéseknek (egy cikkben vagy még nem tudom milyen formában) ahol egyből látszik majd hogy mely tankról van már illetve nincs még írás (akár ágrajzszerű, még kitalálom). Most már elég aktuális a dolog mivel 50 fölött járunk...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Hun_Mercenary
    • Tankos
    · 9 éve
    Az "Átlag bevétel" rész tényleg el lett eresztve egy "kicsit".
    Ami nekem szemet szúrt, az az, hogy aki szerette a su100-at, az ezt is szeretni fogja. Igazából egyik említett td-ben sincs sok csatám, de nekem ég és föld a két jármű első, és sokadik ránézésre is. Az egyiknek van camoja, de vak. A másikat a Holdról is kiszúrják, de ő is spotol mindenkit. Az egyiknek van páncélja, a másiknak nincs. Az egyiknek van ágyúsüllyedése, a másiknak nincs. Persze értem, hogy a nagy alfáról volt itt szó, de szerintem két totál más TD.
    Az elemzés többi részével egyetértek. Egyébként nekem nem jött be ez a gép, mivel prém, és free xp pazarlás nélkül értelmes ember nehezen jut el a 2. lövegig. A prém fiók nem léte pedig kizárja a gold spammelést a kis löveggel.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    vonkurz
    • Tankos
    · 9 éve
    "akkor megmutatja, hogyan kell 4000 sebzéses meccseket menni különösebb erőfeszítés nélkül, még ha vesztesz is. Sajnos egyedül öt ellen nem biztos hogy te fogod lehozni a meccset, már csak azért sem, mert a meccs végére sokszor maximum 5 lőszered marad, hacsak nem igazán értél bele a csata hevébe."

    ez szerintem nem igazan elemzes, sokkal inkabb kozelit sajnos a vagyalom kategoriaba. 4000 sebzest nagyon nagyon nehez kiszenvedni vele, kell hozza jo palya, es idiota ellenfel, aki egyesevel rohamoz/kinezeget sajat magunknak meg ertelmes spott. egyedul 5 ellen meg nem azert nem fogod lehozni a meccset, mert elfogy a loszered, hanem mert nem fogod tulelni hogy masodszor is ujratoltsel...

    igazabol nekem nem gond, hogy keves a tankelemzes, de arra szerintem oda kellene figyelni, hogy a mennyiseg onmagaban nem ereny... elemzest olyan irjon lehetoleg, akinek sok csataja van, mind az adott tankkal, mind lehetoseg szerint az adott tierben masik td-vel mondjuk, van 5 db tier7 td-je, mindegyikkel 200 csataja, es ossze tudja hasonlitani oket... az okes, akkor van mirol irnia.... ha valaki alapvetoen joszandekkal ir egy nem igazan tenyszeru elemzest,azzal az osszes korabbi /kesobbi elemzes hitelesseget is nagyon erosen rongalja... esetleg tenyleg wikit kene csinalni belole, marmint olyan adatbazist, amibe mindenki beleirhat barmit, aztan fel ev alatt csak kialakulna az igazsag
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    vonkurz
    • Tankos
    · 9 éve
    [quote name="Jacktor"][quote name="vonkurz"]...[/quote]
    Én sehol nem olvasom hogy 4000 lenne vele az átlagsebzése. Egyszerűen csak leírta hogy azon a szinten (még ha csak 100-ből 1 csata is) mennyi kredit jár.[/quote]

    "Átlagos bevétel
    2.400 sebzésért már 25 ezer kreditet kapsz prémium nélkül. Mivel nem nehéz ennyit sebezni," szerintem meg ha az atlagos bevetelt emliti, akkor ne keltse azt az illuziot, hogy a jatekosok 99%-a tudna ezzel 2k sebzest leadni, atlagosan. mert nem fog tudni, mert ha lo felspotoljak, es a piroskak ott elhullanak, a jobbak fognak tudni egy masodikat is loni. ha tenyleg jo, akkor harmadikat is... a platform amin van, tul lassu,tul papir. es az agyu oldaliranyu kiterithetosege tul keves, igy tamadni vele lehetetlen...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Jacktor
    • Admin
    · 9 éve
    [quote name="vonkurz"]...[/quote]
    Én sehol nem olvasom hogy 4000 lenne vele az átlagsebzése. Egyszerűen csak leírta hogy azon a szinten (még ha csak 100-ből 1 csata is) mennyi kredit jár.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    vonkurz
    • Tankos
    · 9 éve
    meg annyit hozza, hogy a su100m1-l lenyegeben ugyanolyan sebzesem van, atlagosan, mint a sturer emillel. fele akkorat lo, 2/3 atutessel, mobilabb platoformon. nem is mondanam a 100m1-t klasszikus lapulo td-nek igazabol de azzal elveztem minden meccset kivetel nelkul, az emillel meg freebol kihuztam egybol a nagy csovet, aztan nagy remenyeim voltak hozza, es nem lett belole semmi. lapulsz, lapulsz, a vegen durrantasz kettot, ha szerencsed van/palya alkalmas ra, akkor negyet akar. de a mostani palyak nem igazan errol szolnak, lassu papir td-vel sztem nagyon nehez most mar elvezetes meccset jatszani...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    vonkurz
    • Tankos
    · 9 éve
    hali, azt a hulyeseget miert irtad oda, hogy 2400 sebzessel mennyi penzt kap egy hetes td ? 2400 atlagsebzest nagyon jo jatekosok csinalnak nyolcas td-vel, neked ezzel nem sokkal tobb van mint 1000 amivel nagyjabol el is mondtunk mindent a sturerrol, atlagos jatekos tud loni vele meccsenkent harmat, ebbol ketto bemegy, meg nagyon ritkan a harmadik is, ámen... 12 loszer nagyon sok bele, valojaban extrem kivetelektol eltekintve fele is sok az a resze jo az elemzesnek viszont, hogy annak valo, aki szereti a td-ket. kizarolag td-nek hasznalhato, a vegen megint beleirtad sajna a 4000 sebzeses hulyeseget, amire azt tom mondani, hogy igen, 100 meccsenkent egyszer valoban sebezhet az ember 4000-t, de minden ilyen meccshez tartozik azert 3 nulla sebzeses is, he ?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Camper03
    • Kiképző
    · 9 éve
    [quote name="Jacktor"][quote name="hadtjuk"]
    Lehet, hogy rosszul tudom, de Tankdestroyerekre mintha nem lehetne vertikális stabilizátort tenni[/quote]
    Jogos, javítottam Célzásgyorsítóra.

    A top ágyúig egy kínszenvedés ez a tank. Emlékszem egyszerre többen is húztuk a klánban és mindenki úgy szidta minta a bokrot. Nem elég hogy állandóan szétesik a célkereszt és rohadt pontatlan az ágyú, de legalább a lőszer is olyan lassú hogy esélyed nincs eltalálni egy mozgó célpontot...
    Aki át akar esni zen a tankon, az gyűjtsön előtte free xp-t ha teheti.[/quote]

    Én teljesen rendes XP-ből húztam ki a tankot, a top löveg adta remények tartották bennem a lelket a temérdek nulla sebzéses vesztes kör közepette. nem csalódtam a 128 mm-esben, és addigra legalább megszoktam a harckocsi hátrányait is
    A mai napig szeretem a tankot, akkor veszem elő, amikor megunom a sok nulla kört és ha nem ütök át semmit, hát az átütés kérdése a Sturer Emilnél sokszor nem is kérdés, mert sok mindent úgy visz át, mint a vajat.
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.