Jelenleg

13
látogatónk van

2014. október 15. 08:13

Sturer Emil - Elemzés

Írta:
(41 szavazat)
66 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

12,8 cm Kanone 40. Ez a legszebb pontja a tanknak. Egyszerűen borzalmasan OP ennek e lövegnek egy jó néhány tulajdonsága.

Átütése 231/65 mm (prémium nincsen), sebzése pedig 490/630 HP. Ez azt jelenti, hogy szinte bármit átütsz amivel szembetalálkozol és az 5-ös tankokat a heavy tankok kivételével (plusz T-25 és Ram II) egy lövéssel elintézed (és a négyes scoutokat is).

Alapesetben 4,35 lövést tud leadni egy perc alatt, ha pedig töltésgyorsítót is használsz, akkor 11,9 mp a töltésidőd. Ez azt jelenti, hogy kicsit több mint 2450 HP/perc a DPM ezen a lövegen, ami hihetetlenül jó.

Pontossága 0,36 m/100 m, célzásideje pedig 2,5 mp, és ezen értékek még egész jól is hangzanak, sajnos a célzásidővel sokszor meg fog gyűlni a bajod. Ennek oka a sovány vízszintes csőkitéríthetőség (+/- 6 fok), ami elég gyér, következtetésképpen sokszor kell a testtel is mozognod, ami eléggé megnöveli a célzás idejét.

Az átütés/sebzésen kívül van még egy remek pontja ennek az ágyúnak. A csőlehajlása 15 fok! Ez bármire elég, még egy elég meredek domb mögül is ki tudsz úgy nézni anélkül, hogy ki kellene a tankod teljesen vinni. Kibújsz, lősz és fél másodperc múlva már fedezékben is vagy. Csőemelkedése azonban 10 fok, ami elég gyenge, egy kis lejtő is megszívathat, ha éppen lefelé haladsz rajta.

És ezennel elérkeztünk az ágyú legnagyobb hátrányához: mindössze 15 töltényt tudsz magaddal vinni, ami el tud fogyni, ha rákezdesz a lövöldözésre. Nekem mikor először próbálgattam ezt a járgányt soha nem fogyott ki a 15 lőszer, viszont amióta visszavettem, már háromszor is, márpedig régebben nem játszottam olyan jól. Épp a kevés lőszer miatt néhányan a 105 mm-es löveget használják full prémium lőszerrel, amibe lényegesen több fér.

Végezetül a 128 mm-es löveg lövedéke lassabb, mint a 105 mm-es ágyújé, ez is tud néha hátrány lenni. Ezek után már csak csendben említem meg, hogy a top löveg 58.500 XP-be kerül, ami egy borzalmasan fájdalmas grindelést eredményez, nekem egy említésre méltó meccsem volt a 105 mm-es löveggel.

Felépítmény

Nagy és papír, révén valami hátránynak is lennie kell egy harckocsiban. Páncélzata 50/30/30 mm, ami arra elég, hogy egy M5 Stuart ne feltétlenül üssön át, azaz BÁRMI, ami eltalálja, az át is fogja ütni, annak ellenére, hogy a löveg néha elnyeli a lövést azzal, hogy szinte leszakítják a tankról (vagyis pirosra lövik).

Hab a negatív tortán, hogy nyitott a teteje a gépnek, ami plusz esély az artynak, hogy maxot sebezzen (nem mintha nem tudna könnyedén átütni). Előnye a nyitott tetőnek a brutális látótáv, ami 400 méter. Ez periszkópért kiált, kötelező ezen a tankon, annak ellenére, hogy kicsi a vízszintes kitéríthetőség, ugyanis 500 méterre tudja felvinni a látótávját ennek a tanknak, ami már elég könnyen felspotol bármit ami elé kerül.

Sajnos az álcaértéke nem valami jó, 11,29% mozdulatlan állapotban és 1,79% lövés után. Ez álca skillel és álcahálóval felhozható 35,43%-ra mozdulatlan állapotban, de kár hogy lőnöd is kell majd, ami még így is 5,43 %-ra kapja le a camódat, tehát lövés után bújj fedezékbe vagy legyél 400 méternél messzebb. A modulok nem kimondottan sérülékenyek, bár a lőszerrekeszt könnyű ellőni a „superstructure” (szó szerint felépítmény) oldalain.

Felfüggesztés

34 fokot forog másodpercenként ami nem rossz, de sajnos nem is elég jó ahhoz, hogy sok tank meg tudjon kerülni, ha akar. Előny még, hogy az alap lánc elbír mindent amit ráraksz, bár a felszerelésnek már nem lesz hely. A lánc elég könnyen leesik, akár „magától” is, szóval még egy okkal több arra, hogy elkerüld a közelharcot.

Motor

Egy Maybach HL 116 S, mely 310 lóerőt tud produkálni, ami egy ennyire nehéz harckocsinál rossz. Ez az érték a 10 lóerő/tonna értéket sem éri el és sajnos elég lomha is, mindössze 25 km/h a végsebesség amit el tud érni ez a monstrum. Szerencsére nem sokszor lövik pirosra a motort, ami egy kis vigasz lehet a lomhasága után.

Ajánlott játékstílus

Maradj hátul és spórolj a lőszerrel, ugyanis a HP-d és a skúló is hamar el tud fogyni. Próbáld elkerülni azt, hogy felfedezzenek, de ha mégis meglátnak akkor vonulj vissza a remélhetőleg közeli fedezékedbe.

Mindenképp úgy célozz az ellenfélre, hogy ne számítson rád vagy ne onnan számítson rád, ahonnan kibújsz.

Azon kevés tankok egyike a Sturer Emil, amin kevés domb fog ki, igazából egy még brutálisabb Dicker Max-szal állunk szemben, ugyanolyan látótávval, de mérföldekkel jobb ágyúval. Amióta be lehet csillagozni az ágyúcsöveket, azóta én is festettem egyet a Sturerre, nem is kelett hozzá megerőltetnem magam, szóval nem sokan használják a tankot, inkább a Borsig elődje, amin át kell lépni. Ennek ellenére sokkal durvább tud lenni a szintjén mint a Borsig a nyolcasok között, mert bár nincsen tornya, de egy 7-es tankon találhatsz 490-es sebzést, 231 mm-es átütést és 15 fokos csőlehajlást.

Ha távol vagy, akkor célzol, kivársz és lekapsz egy 40 %-ot az ellenfélről (magasabb szinteken olyan 25-30-at), ha pedig felspotolnak (mikor kibújsz), akkor előre becélzod automatán és úgy durrogtatsz bele az ellenfélbe. Sajnos a nagy sebzés és kevés lőszer kombójának hátránya, hogy nem biztos hogy megéri 300 vagy kevesebb HP-ra ellőni magadat.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Nagy kaliberű tank töltésgyorsító (minél nagyobb a DPM, annál jobb)
 • Periszkóp távcső (sokat dob a látótávra)
 • Célzásgyorsító vagy álcaháló (én álcát raktam a tankra, de a Célzásgyorsító talán hasznosabb tud lenni, mivel nem kell annyit várni mozgás után a szűkülésre)

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Kézi tűzoltókészülék vagy csoki, ha nagyobb DPM-et akarsz

Ajánlott legénységi képzettségek

Első körben parancsnoknak hatodik érzék, a többieknek álca, második körben full BIA, vagy parancsnoknak álca és többieknek javítás/vegyes képességek.

Átlagos bevétel

2.400 sebzésért már 25 ezer kreditet kapsz prémium nélkül. Mivel nem nehéz ennyit sebezni, ezért igazából nem olyan nehéz fenntartani a gépet, viszont ha nincs veled az RNG, akkor sokat bukhatsz. 4.500 sebzésért akár 40 ezret is kereshetsz prémium nélkül, feljebb pedig már olyan mintha prémium tankkal mennél (kábé mintha egy hatossal mennél).

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • OP löveg, kiemelkedő átütéssel és sebzéssel
 • 400 méteres látótáv, amit periszkóppal 500 méterre növelhetünk
 • 15 fokos csőlehajlás, ami az egyik legjobb a játékban és veri az amerikai tankokét is

Hátrányai

 • Papír és nagy profil
 • Kicsi végsebesség
 • Viszonylag lomha
 • Kevés lőszer
 • Lassú lövedék
 • Kicsi vízszintes csőkitéríthetőség
 • Szenvedős kigrindelni a 128 mm-es ágyút

Kiknek ajánlott

Akik szeretik a SU-100-at a sebzéséért, az nagyon szeretni fogja ezt a gépet, bár nincs akkora mobilitása, mint a SU-nak. Viszont ami közös mindkettőben, az a jó nagy átütés és sebzés, amivel szinte mindenkit kilyuggatsz és kifüstölsz, aki eléd kerül. Tekinthetünk a kis makacskára, mint egy hetes ISU-ra is, hiszen a 490-es sebzés OP hetes szinten, pláne ha 231 mm-es penetrációval párosul és két lövésből kiszedi a hatosokat, valamint háromból a heteseket. Aki Borsigra megy és a Borsig miatt kezdte el az ágat, az nem biztos, hogy kibékül a hátrányaival a tanknak, de érdemes megismerni közelebbről és akkor megmutatja, hogyan kell 4000 sebzéses meccseket menni különösebb erőfeszítés nélkül, még ha vesztesz is. Sajnos egyedül öt ellen nem biztos hogy te fogod lehozni a meccset, már csak azért sem, mert a meccs végére sokszor maximum 5 lőszered marad, hacsak nem igazán értél bele a csata hevébe.

Viszont azért egy Radley-Walters medált bezsebeltem a kis Sturerrel. Egy biztos, aki imád TD-vel játszani, az sokat ki fog tudni hozni a harckocsiból, aki nem igazán TDs ember, az kevesebbet, de ő is lazán megsebzi a saját HP-ját, révén két lövésből megvan.


Visszajátszás: http://wotreplays.eu/site/1239279#siegfried_line-camper03-pz_sfl_v

Az elemzést írta: Camper03

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:33

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  nektarin005 · 7 éve
  Jó a leírás mit általában!
  De ez egy nem jó tank! Vagy lehet hogy csak nekem jött be? A jobb ágyúval már ér valamit és való igaz az elég op. de én nem szeretem na!!
  Elég nehézkes vele a game, viszont tényleg vannak szituáciok amikor az átlagnál sokkal jobban megállja a helyét (lásd dombharc). A Narson. a Rhm, wt.auf-9es (még tovább nem mentem) istenkirály tankok az wt-auf -9es el 3 vonásos ágyúcső pedig ezt elég sokan játszák. Nem ritka vele a 4k+ os sebzés, persze szigogorúan Jagtiger ágyúval, de a másik sem annyira hitvány , unalmamba kripróbáltam.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Claymaker52 · 7 éve
  [quote name="Jackal_hun"]
  Claymaker, Camper: szerintem azzal semmi baj nincsen, hogy VonKurz bírálja a cikket, szerintem nem bunkó módon tette, azzal meg hogy leközlitek (ami egyébként egy jó dolog) tulajdonképpen tevőlegesen hozzájárultok ahhoz hogy az emberek bírálják vagy dicsérjék a cikkeiteket nem?

  Szerintem VonKurz alapvetően arra gondolt, hogy a cikkben szereplő sebzés értékek félrevezetőek azok számára, akik még nem játszottak a tankkal és esetleg túlzott elvárással kezdenek neki, majd csalódnak...[/quote]

  Nekem nem a kritikával van bajom, ez nyilván jön magától, ha valaki írásra vetemedik. Csak a kritikát meg lehet fogalmazni úgy is, ahogy azt te tetted: "a cikkben szereplő sebzés értékek félrevezetőek azok számára, akik még nem játszottak a tankkal és esetleg túlzott elvárással kezdenek neki, majd csalódnak...", nem kell ezt hozzászólásokon keresztül taglalni, ahogy azt vonkurz tette, ennyi. A kritika amúgy is jó, de csak akkor, ha építő jellegű. :P
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun · 7 éve
  Nyitottam egy szálat a német harckocsik topicban, mert hosszú lett volna a véleményem ide és nem akartam több mint 2500 karaktert írni

  Claymaker, Camper: szerintem azzal semmi baj nincsen, hogy VonKurz bírálja a cikket, szerintem nem bunkó módon tette, azzal meg hogy leközlitek (ami egyébként egy jó dolog) tulajdonképpen tevőlegesen hozzájárultok ahhoz hogy az emberek bírálják vagy dicsérjék a cikkeiteket nem?

  Szerintem VonKurz alapvetően arra gondolt, hogy a cikkben szereplő sebzés értékek félrevezetőek azok számára, akik még nem játszottak a tankkal és esetleg túlzott elvárással kezdenek neki, majd csalódnak...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Toydolls2
  • VIP
  · 7 éve
  Bevezették újra a márkát!? :eek: :P
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jacktor
  • Admin
  · 7 éve
  [quote name="vonkurz"]a kritikusan kommenteloknek Hufot szansz vagy goldot? :P[/quote]
  Dájcsmárkot ;-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  vonkurz · 7 éve
  jaham, azt olvastam. masreszt meg aki ir valamit, az szokja nyugodtan hogy valakinek tetszik, de ha masnak mas a velemenye, azon nem megsertodni kell, hanem atgondolni, aztan valaszolni...
  en pl ha irok egy Maus elemzest, akkor beleirhatom, hogy 10k sebzesert 50k credit is maradhat nettoban prem nelkul,pl ha eleg sok batchat proball lerammolni csak eppen ennek informaciotartalma nem lesz ugye ugyertem elhiszem,
  hogy nagyon sokszor sebzel 4000 felett. de ha jol latom a valaha volt legtobb sebzesed azert megallt 4600-nal
  azt meg hogy a jatekosok 99%-a szamara nem a 2400, de a 2000-s ÁTLAGsebzes is az elerhetetlen vagyalom kategoriaja barmilyen hetes tankkal, td vagy nem td, az nem kritika, hanem teny.
  szal es ez az utolso kommentem a temaban a mondat szerintem nagyjabol ugy korrekt, hogy jo jatekos, ha mar megvan a nagy cso ra, akar 1500 korul is sebezhet meccsenkent, de ha 2500 felett van, az siman 25k credit nettoban, + aki szeret es tud jatszani td-vel, az neha 4k feletti sebzest is ossze tud loni maganak... Jactor, a kritikusan kommenteloknek Hufot szansz vagy goldot? :P
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jacktor
  • Admin
  · 7 éve
  Inkább fizetek mindenkinek mindent, csak "mindenki nyugodjon le a csába"
  Btw. Olvastátok? Zákörbörg vett magának egy 700 hektáros dácsát Hawaii-n pár száz M$-ért... nekem nem testszett a telek mert nem volt fúrt kút... ;-) meg mert a kőrős messze van onnan.
  OFF off
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Claymaker52 · 7 éve
  Látom, az irónia nem az erősséged :-) nem véletlen raktam oda smiley-t. ;-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 7 éve
  [quote name="Claymaker52"][quote name="vonkurz"]
  igazabol nekem nem gond, hogy keves a tankelemzes, de arra szerintem oda kellene figyelni, hogy a mennyiseg onmagaban nem ereny...[/quote]
  Rendben, ha ezek nem tetszenek, amiket mi írunk, jöhetnek a te minőségi tank elemzéseid. Ő (ahogy itt mindenki, aki ír elemzést) a szabadidejében írja ezeket, mondanom sem kell, teljesen ingyen (Jacktor fizethetne mondjuk :P ), szóval ha nem tetszik a minőség, lehet menni máshová tankelemzéseket olvasni. :-) Az oldal adminja Jacktor, neki valószínűleg tetszett, azért rakta ki. Ha a kritika megy, gondolom az írás is, próbáld csak meg. ;-)[/quote]

  Azért a Jacktor fizethetne részt nem gondolod egy kicsit sem komolyan, ugye? Végül is adjon egy ezrest, vagy kettőt, mert írtunk egy elemzést, amit ő is meg tudna, nem (úgy értem, ugyanúgy meg tudná)?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Claymaker52 · 7 éve
  [quote name="vonkurz"]
  igazabol nekem nem gond, hogy keves a tankelemzes, de arra szerintem oda kellene figyelni, hogy a mennyiseg onmagaban nem ereny...[/quote]
  Rendben, ha ezek nem tetszenek, amiket mi írunk, jöhetnek a te minőségi tank elemzéseid. Ő (ahogy itt mindenki, aki ír elemzést) a szabadidejében írja ezeket, mondanom sem kell, teljesen ingyen (Jacktor fizethetne mondjuk :P ), szóval ha nem tetszik a minőség, lehet menni máshová tankelemzéseket olvasni. :-) Az oldal adminja Jacktor, neki valószínűleg tetszett, azért rakta ki. Ha a kritika megy, gondolom az írás is, próbáld csak meg. ;-)
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.