Jelenleg

29
látogatónk van

2014. október 15. 08:13

Sturer Emil - Elemzés

Írta:
(41 szavazat)
66 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

12,8 cm Kanone 40. Ez a legszebb pontja a tanknak. Egyszerűen borzalmasan OP ennek e lövegnek egy jó néhány tulajdonsága.

Átütése 231/65 mm (prémium nincsen), sebzése pedig 490/630 HP. Ez azt jelenti, hogy szinte bármit átütsz amivel szembetalálkozol és az 5-ös tankokat a heavy tankok kivételével (plusz T-25 és Ram II) egy lövéssel elintézed (és a négyes scoutokat is).

Alapesetben 4,35 lövést tud leadni egy perc alatt, ha pedig töltésgyorsítót is használsz, akkor 11,9 mp a töltésidőd. Ez azt jelenti, hogy kicsit több mint 2450 HP/perc a DPM ezen a lövegen, ami hihetetlenül jó.

Pontossága 0,36 m/100 m, célzásideje pedig 2,5 mp, és ezen értékek még egész jól is hangzanak, sajnos a célzásidővel sokszor meg fog gyűlni a bajod. Ennek oka a sovány vízszintes csőkitéríthetőség (+/- 6 fok), ami elég gyér, következtetésképpen sokszor kell a testtel is mozognod, ami eléggé megnöveli a célzás idejét.

Az átütés/sebzésen kívül van még egy remek pontja ennek az ágyúnak. A csőlehajlása 15 fok! Ez bármire elég, még egy elég meredek domb mögül is ki tudsz úgy nézni anélkül, hogy ki kellene a tankod teljesen vinni. Kibújsz, lősz és fél másodperc múlva már fedezékben is vagy. Csőemelkedése azonban 10 fok, ami elég gyenge, egy kis lejtő is megszívathat, ha éppen lefelé haladsz rajta.

És ezennel elérkeztünk az ágyú legnagyobb hátrányához: mindössze 15 töltényt tudsz magaddal vinni, ami el tud fogyni, ha rákezdesz a lövöldözésre. Nekem mikor először próbálgattam ezt a járgányt soha nem fogyott ki a 15 lőszer, viszont amióta visszavettem, már háromszor is, márpedig régebben nem játszottam olyan jól. Épp a kevés lőszer miatt néhányan a 105 mm-es löveget használják full prémium lőszerrel, amibe lényegesen több fér.

Végezetül a 128 mm-es löveg lövedéke lassabb, mint a 105 mm-es ágyújé, ez is tud néha hátrány lenni. Ezek után már csak csendben említem meg, hogy a top löveg 58.500 XP-be kerül, ami egy borzalmasan fájdalmas grindelést eredményez, nekem egy említésre méltó meccsem volt a 105 mm-es löveggel.

Felépítmény

Nagy és papír, révén valami hátránynak is lennie kell egy harckocsiban. Páncélzata 50/30/30 mm, ami arra elég, hogy egy M5 Stuart ne feltétlenül üssön át, azaz BÁRMI, ami eltalálja, az át is fogja ütni, annak ellenére, hogy a löveg néha elnyeli a lövést azzal, hogy szinte leszakítják a tankról (vagyis pirosra lövik).

Hab a negatív tortán, hogy nyitott a teteje a gépnek, ami plusz esély az artynak, hogy maxot sebezzen (nem mintha nem tudna könnyedén átütni). Előnye a nyitott tetőnek a brutális látótáv, ami 400 méter. Ez periszkópért kiált, kötelező ezen a tankon, annak ellenére, hogy kicsi a vízszintes kitéríthetőség, ugyanis 500 méterre tudja felvinni a látótávját ennek a tanknak, ami már elég könnyen felspotol bármit ami elé kerül.

Sajnos az álcaértéke nem valami jó, 11,29% mozdulatlan állapotban és 1,79% lövés után. Ez álca skillel és álcahálóval felhozható 35,43%-ra mozdulatlan állapotban, de kár hogy lőnöd is kell majd, ami még így is 5,43 %-ra kapja le a camódat, tehát lövés után bújj fedezékbe vagy legyél 400 méternél messzebb. A modulok nem kimondottan sérülékenyek, bár a lőszerrekeszt könnyű ellőni a „superstructure” (szó szerint felépítmény) oldalain.

Felfüggesztés

34 fokot forog másodpercenként ami nem rossz, de sajnos nem is elég jó ahhoz, hogy sok tank meg tudjon kerülni, ha akar. Előny még, hogy az alap lánc elbír mindent amit ráraksz, bár a felszerelésnek már nem lesz hely. A lánc elég könnyen leesik, akár „magától” is, szóval még egy okkal több arra, hogy elkerüld a közelharcot.

Motor

Egy Maybach HL 116 S, mely 310 lóerőt tud produkálni, ami egy ennyire nehéz harckocsinál rossz. Ez az érték a 10 lóerő/tonna értéket sem éri el és sajnos elég lomha is, mindössze 25 km/h a végsebesség amit el tud érni ez a monstrum. Szerencsére nem sokszor lövik pirosra a motort, ami egy kis vigasz lehet a lomhasága után.

Ajánlott játékstílus

Maradj hátul és spórolj a lőszerrel, ugyanis a HP-d és a skúló is hamar el tud fogyni. Próbáld elkerülni azt, hogy felfedezzenek, de ha mégis meglátnak akkor vonulj vissza a remélhetőleg közeli fedezékedbe.

Mindenképp úgy célozz az ellenfélre, hogy ne számítson rád vagy ne onnan számítson rád, ahonnan kibújsz.

Azon kevés tankok egyike a Sturer Emil, amin kevés domb fog ki, igazából egy még brutálisabb Dicker Max-szal állunk szemben, ugyanolyan látótávval, de mérföldekkel jobb ágyúval. Amióta be lehet csillagozni az ágyúcsöveket, azóta én is festettem egyet a Sturerre, nem is kelett hozzá megerőltetnem magam, szóval nem sokan használják a tankot, inkább a Borsig elődje, amin át kell lépni. Ennek ellenére sokkal durvább tud lenni a szintjén mint a Borsig a nyolcasok között, mert bár nincsen tornya, de egy 7-es tankon találhatsz 490-es sebzést, 231 mm-es átütést és 15 fokos csőlehajlást.

Ha távol vagy, akkor célzol, kivársz és lekapsz egy 40 %-ot az ellenfélről (magasabb szinteken olyan 25-30-at), ha pedig felspotolnak (mikor kibújsz), akkor előre becélzod automatán és úgy durrogtatsz bele az ellenfélbe. Sajnos a nagy sebzés és kevés lőszer kombójának hátránya, hogy nem biztos hogy megéri 300 vagy kevesebb HP-ra ellőni magadat.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Nagy kaliberű tank töltésgyorsító (minél nagyobb a DPM, annál jobb)
 • Periszkóp távcső (sokat dob a látótávra)
 • Célzásgyorsító vagy álcaháló (én álcát raktam a tankra, de a Célzásgyorsító talán hasznosabb tud lenni, mivel nem kell annyit várni mozgás után a szűkülésre)

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Kézi tűzoltókészülék vagy csoki, ha nagyobb DPM-et akarsz

Ajánlott legénységi képzettségek

Első körben parancsnoknak hatodik érzék, a többieknek álca, második körben full BIA, vagy parancsnoknak álca és többieknek javítás/vegyes képességek.

Átlagos bevétel

2.400 sebzésért már 25 ezer kreditet kapsz prémium nélkül. Mivel nem nehéz ennyit sebezni, ezért igazából nem olyan nehéz fenntartani a gépet, viszont ha nincs veled az RNG, akkor sokat bukhatsz. 4.500 sebzésért akár 40 ezret is kereshetsz prémium nélkül, feljebb pedig már olyan mintha prémium tankkal mennél (kábé mintha egy hatossal mennél).

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • OP löveg, kiemelkedő átütéssel és sebzéssel
 • 400 méteres látótáv, amit periszkóppal 500 méterre növelhetünk
 • 15 fokos csőlehajlás, ami az egyik legjobb a játékban és veri az amerikai tankokét is

Hátrányai

 • Papír és nagy profil
 • Kicsi végsebesség
 • Viszonylag lomha
 • Kevés lőszer
 • Lassú lövedék
 • Kicsi vízszintes csőkitéríthetőség
 • Szenvedős kigrindelni a 128 mm-es ágyút

Kiknek ajánlott

Akik szeretik a SU-100-at a sebzéséért, az nagyon szeretni fogja ezt a gépet, bár nincs akkora mobilitása, mint a SU-nak. Viszont ami közös mindkettőben, az a jó nagy átütés és sebzés, amivel szinte mindenkit kilyuggatsz és kifüstölsz, aki eléd kerül. Tekinthetünk a kis makacskára, mint egy hetes ISU-ra is, hiszen a 490-es sebzés OP hetes szinten, pláne ha 231 mm-es penetrációval párosul és két lövésből kiszedi a hatosokat, valamint háromból a heteseket. Aki Borsigra megy és a Borsig miatt kezdte el az ágat, az nem biztos, hogy kibékül a hátrányaival a tanknak, de érdemes megismerni közelebbről és akkor megmutatja, hogyan kell 4000 sebzéses meccseket menni különösebb erőfeszítés nélkül, még ha vesztesz is. Sajnos egyedül öt ellen nem biztos hogy te fogod lehozni a meccset, már csak azért sem, mert a meccs végére sokszor maximum 5 lőszered marad, hacsak nem igazán értél bele a csata hevébe.

Viszont azért egy Radley-Walters medált bezsebeltem a kis Sturerrel. Egy biztos, aki imád TD-vel játszani, az sokat ki fog tudni hozni a harckocsiból, aki nem igazán TDs ember, az kevesebbet, de ő is lazán megsebzi a saját HP-ját, révén két lövésből megvan.


Visszajátszás: http://wotreplays.eu/site/1239279#siegfried_line-camper03-pz_sfl_v

Az elemzést írta: Camper03

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:33

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  pepe0419
  • Tankos
  · 6 éve
  Borzasztó az alap ágyúval. A tank lassúsága miatt oldalba lőni alig lehett, szemből meg alig visz át valakit. Borzalom, zuhan minden statom, nem mintha olyan jó lett volna, de most hetek óta katasztrófa. A győzelmi arányom 25-35%, win8 300-500 mióta ezzel a tankkal játszok, pedig azért több meccsen sebzek 1000 körül, de hát ez itt most kevés. Türelmes vagyok, megpróbálom kihúzni a nagy ágyút a hétvégén, de 200-300xp csatánként elég kevés, sokáig fog tartani. Tudom, nem csak a tank hibája ez...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="dancsi"]féltem ettől a géptől miután elolvastam az elemzést és hát igazából kedvem se volt hozzá kell az rhm :P
  DE azt kell mondjam meglepően jó gép a lényeg hogy camóra nem szabad alapozni én úgy toltam vele hogy mentem a heavykkel kerestem egy jó kis dombot és mikor nem láttak vagy nem rám néztek esetleg el lőtték magukat kinézem és dirr simán vállalható vele a középtávú harc esetleg közeli is csak legyenek csapat társak akik nemegedik hogy rátok jöjjenek a 2400 sebzés meg simán lehet vele hozni legtöbbször 2k+ os csatákat mentem vele pedig utálok tdzni (bár igaz pár 0ás kör is becsuszhat ha észrevesznek ideje korán) csak meg kell találni a pályák azon pontját ahol a brutális gun depet ki lehet használni
  3 nap alatt ugrottam át bár igaz a nagy löveget freeztem de attól függetlenül izmos gép sztem csak nem szokványos tdként kell használni mert amint lősz észre is vesznek tehát bokor harc felejtős viszont dobharcnál úgyis mind1 látnak-e vagy sem (arty veszély) szóval sok szerencsét hozzá nem olyan vészes td sőt inkább egyik legjobb a maga módján hisz a péncél se véd a goldtól de ha egy domb takar akk mind1 mivel lőnek és ebben űber király ez a gépezet[/quote]

  Ennek a tanknak két állapota van, az überfos, amikor a 105-ös löveget használod, és az OP, amikor a 128-as van már felszerelve. Az utóbbiért játsszuk végig az előbbit
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  dancsi
  • Tankos
  · 6 éve
  féltem ettől a géptől miután elolvastam az elemzést és hát igazából kedvem se volt hozzá kell az rhm :P
  DE azt kell mondjam meglepően jó gép a lényeg hogy camóra nem szabad alapozni én úgy toltam vele hogy mentem a heavykkel kerestem egy jó kis dombot és mikor nem láttak vagy nem rám néztek esetleg el lőtték magukat kinézem és dirr simán vállalható vele a középtávú harc esetleg közeli is csak legyenek csapat társak akik nemegedik hogy rátok jöjjenek a 2400 sebzés meg simán lehet vele hozni legtöbbször 2k+ os csatákat mentem vele pedig utálok tdzni (bár igaz pár 0ás kör is becsuszhat ha észrevesznek ideje korán) csak meg kell találni a pályák azon pontját ahol a brutális gun depet ki lehet használni
  3 nap alatt ugrottam át bár igaz a nagy löveget freeztem de attól függetlenül izmos gép sztem csak nem szokványos tdként kell használni mert amint lősz észre is vesznek tehát bokor harc felejtős viszont dobharcnál úgyis mind1 látnak-e vagy sem (arty veszély) szóval sok szerencsét hozzá nem olyan vészes td sőt inkább egyik legjobb a maga módján hisz a péncél se véd a goldtól de ha egy domb takar akk mind1 mivel lőnek és ebben űber király ez a gépezet
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Quentin_KR
  • Tankos
  · 6 éve
  Én nagyon szenvedek vele. A fantasztikus csőlehajlás nem kompenzálja a 25km/h lassú sebességet, sem a felfelé 10%-os kitéríthetőséget sem. Próbálok vele sniperkedni mert másra teljesen alkalmatlan, de jó csapat nélkül ezzel a tankkal képtelenség évezni a játékot. Bezzeg a Dicker Max máig kedvencem, csak ugye ebből lehet kihúzni az Rhm.-B. WT-t amihez nagy reményeket fűzök :-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dormentblade-AST-
  • Tankos
  · 7 éve
  Az alapágyúval többször sírvafakadtam De a 128-assal imádtam a járgányt.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Medden_EU
  • Tankos
  · 7 éve
  Én most húztam ki, igaz a nagy ágyút szabad tapasztalatból vettem meg rá, szóval az alap ágyúval nem sokat használtam, de meglepően jó ez a tank. Pedig nagyon féltem tőle, az első 10 körben még utáltam, de most már mondhatom nagyon szeretem, sokkal jobb, mint amire számítottam.

  A taktikám az, hogy mindig dombot kell keresni, ahol a szuper csőlehajlást ki lehet használni, felmegyek épp, hogy kilátszik a tank teteje, jobb esetben spottolva se vagyok, lövök egy 500-asat, majd szépen visszagurulok 5 métert és ennyi.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  BPC33
  • Tankos
  · 7 éve
  amit még hátránynak írnék, hogy a nagy ágyú elég pontatlan, most vettem vissza, de nagyon megbántam, de sajnos az RHM miatt muszáj volt megvenni. (amíg Pz.Sfl.V néven futott sokkal jobb volt...szerintem.)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Medden_EU
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="droidion"]Kiszenvedtem a nagy ágyút. Első csata első lövés..full beszűkülve leláncolt bulldogra..not penetration armor. Garatulálok. Ez nagy ágyúval is egy f..s. marad a free xp a borsigig.[/quote]
  Azért ez attól függ épp hol és milyen szögben találod el, 5 fok esetén sok minden pattan. Még a legpapírabb ru light tankomról is pattant le a JgPz.E100. Ha picit is nagyobb a szög átvitted volna. Ez a 100-ból 1 esete, de ez nem a tank hibája.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  droidion
  • Tankos
  · 7 éve
  Kiszenvedtem a nagy ágyút. Első csata első lövés..full beszűkülve leláncolt bulldogra..not penetration armor. Garatulálok. Ez nagy ágyuval is egy f..s. marad a free xp a borsigig.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  ujvarosijenci
  • Tankos
  · 7 éve
  Szuper OP
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.