Jelenleg

17
látogatónk van

2014. október 15. 08:13

Sturer Emil - Elemzés

Írta:
(42 szavazat)
66 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

12,8 cm Kanone 40. Ez a legszebb pontja a tanknak. Egyszerűen borzalmasan OP ennek e lövegnek egy jó néhány tulajdonsága.

Átütése 231/65 mm (prémium nincsen), sebzése pedig 490/630 HP. Ez azt jelenti, hogy szinte bármit átütsz amivel szembetalálkozol és az 5-ös tankokat a heavy tankok kivételével (plusz T-25 és Ram II) egy lövéssel elintézed (és a négyes scoutokat is).

Alapesetben 4,35 lövést tud leadni egy perc alatt, ha pedig töltésgyorsítót is használsz, akkor 11,9 mp a töltésidőd. Ez azt jelenti, hogy kicsit több mint 2450 HP/perc a DPM ezen a lövegen, ami hihetetlenül jó.

Pontossága 0,36 m/100 m, célzásideje pedig 2,5 mp, és ezen értékek még egész jól is hangzanak, sajnos a célzásidővel sokszor meg fog gyűlni a bajod. Ennek oka a sovány vízszintes csőkitéríthetőség (+/- 6 fok), ami elég gyér, következtetésképpen sokszor kell a testtel is mozognod, ami eléggé megnöveli a célzás idejét.

Az átütés/sebzésen kívül van még egy remek pontja ennek az ágyúnak. A csőlehajlása 15 fok! Ez bármire elég, még egy elég meredek domb mögül is ki tudsz úgy nézni anélkül, hogy ki kellene a tankod teljesen vinni. Kibújsz, lősz és fél másodperc múlva már fedezékben is vagy. Csőemelkedése azonban 10 fok, ami elég gyenge, egy kis lejtő is megszívathat, ha éppen lefelé haladsz rajta.

És ezennel elérkeztünk az ágyú legnagyobb hátrányához: mindössze 15 töltényt tudsz magaddal vinni, ami el tud fogyni, ha rákezdesz a lövöldözésre. Nekem mikor először próbálgattam ezt a járgányt soha nem fogyott ki a 15 lőszer, viszont amióta visszavettem, már háromszor is, márpedig régebben nem játszottam olyan jól. Épp a kevés lőszer miatt néhányan a 105 mm-es löveget használják full prémium lőszerrel, amibe lényegesen több fér.

Végezetül a 128 mm-es löveg lövedéke lassabb, mint a 105 mm-es ágyújé, ez is tud néha hátrány lenni. Ezek után már csak csendben említem meg, hogy a top löveg 58.500 XP-be kerül, ami egy borzalmasan fájdalmas grindelést eredményez, nekem egy említésre méltó meccsem volt a 105 mm-es löveggel.

Felépítmény

Nagy és papír, révén valami hátránynak is lennie kell egy harckocsiban. Páncélzata 50/30/30 mm, ami arra elég, hogy egy M5 Stuart ne feltétlenül üssön át, azaz BÁRMI, ami eltalálja, az át is fogja ütni, annak ellenére, hogy a löveg néha elnyeli a lövést azzal, hogy szinte leszakítják a tankról (vagyis pirosra lövik).

Hab a negatív tortán, hogy nyitott a teteje a gépnek, ami plusz esély az artynak, hogy maxot sebezzen (nem mintha nem tudna könnyedén átütni). Előnye a nyitott tetőnek a brutális látótáv, ami 400 méter. Ez periszkópért kiált, kötelező ezen a tankon, annak ellenére, hogy kicsi a vízszintes kitéríthetőség, ugyanis 500 méterre tudja felvinni a látótávját ennek a tanknak, ami már elég könnyen felspotol bármit ami elé kerül.

Sajnos az álcaértéke nem valami jó, 11,29% mozdulatlan állapotban és 1,79% lövés után. Ez álca skillel és álcahálóval felhozható 35,43%-ra mozdulatlan állapotban, de kár hogy lőnöd is kell majd, ami még így is 5,43 %-ra kapja le a camódat, tehát lövés után bújj fedezékbe vagy legyél 400 méternél messzebb. A modulok nem kimondottan sérülékenyek, bár a lőszerrekeszt könnyű ellőni a „superstructure” (szó szerint felépítmény) oldalain.

Felfüggesztés

34 fokot forog másodpercenként ami nem rossz, de sajnos nem is elég jó ahhoz, hogy sok tank meg tudjon kerülni, ha akar. Előny még, hogy az alap lánc elbír mindent amit ráraksz, bár a felszerelésnek már nem lesz hely. A lánc elég könnyen leesik, akár „magától” is, szóval még egy okkal több arra, hogy elkerüld a közelharcot.

Motor

Egy Maybach HL 116 S, mely 310 lóerőt tud produkálni, ami egy ennyire nehéz harckocsinál rossz. Ez az érték a 10 lóerő/tonna értéket sem éri el és sajnos elég lomha is, mindössze 25 km/h a végsebesség amit el tud érni ez a monstrum. Szerencsére nem sokszor lövik pirosra a motort, ami egy kis vigasz lehet a lomhasága után.

Ajánlott játékstílus

Maradj hátul és spórolj a lőszerrel, ugyanis a HP-d és a skúló is hamar el tud fogyni. Próbáld elkerülni azt, hogy felfedezzenek, de ha mégis meglátnak akkor vonulj vissza a remélhetőleg közeli fedezékedbe.

Mindenképp úgy célozz az ellenfélre, hogy ne számítson rád vagy ne onnan számítson rád, ahonnan kibújsz.

Azon kevés tankok egyike a Sturer Emil, amin kevés domb fog ki, igazából egy még brutálisabb Dicker Max-szal állunk szemben, ugyanolyan látótávval, de mérföldekkel jobb ágyúval. Amióta be lehet csillagozni az ágyúcsöveket, azóta én is festettem egyet a Sturerre, nem is kelett hozzá megerőltetnem magam, szóval nem sokan használják a tankot, inkább a Borsig elődje, amin át kell lépni. Ennek ellenére sokkal durvább tud lenni a szintjén mint a Borsig a nyolcasok között, mert bár nincsen tornya, de egy 7-es tankon találhatsz 490-es sebzést, 231 mm-es átütést és 15 fokos csőlehajlást.

Ha távol vagy, akkor célzol, kivársz és lekapsz egy 40 %-ot az ellenfélről (magasabb szinteken olyan 25-30-at), ha pedig felspotolnak (mikor kibújsz), akkor előre becélzod automatán és úgy durrogtatsz bele az ellenfélbe. Sajnos a nagy sebzés és kevés lőszer kombójának hátránya, hogy nem biztos hogy megéri 300 vagy kevesebb HP-ra ellőni magadat.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Nagy kaliberű tank töltésgyorsító (minél nagyobb a DPM, annál jobb)
 • Periszkóp távcső (sokat dob a látótávra)
 • Célzásgyorsító vagy álcaháló (én álcát raktam a tankra, de a Célzásgyorsító talán hasznosabb tud lenni, mivel nem kell annyit várni mozgás után a szűkülésre)

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Kézi tűzoltókészülék vagy csoki, ha nagyobb DPM-et akarsz

Ajánlott legénységi képzettségek

Első körben parancsnoknak hatodik érzék, a többieknek álca, második körben full BIA, vagy parancsnoknak álca és többieknek javítás/vegyes képességek.

Átlagos bevétel

2.400 sebzésért már 25 ezer kreditet kapsz prémium nélkül. Mivel nem nehéz ennyit sebezni, ezért igazából nem olyan nehéz fenntartani a gépet, viszont ha nincs veled az RNG, akkor sokat bukhatsz. 4.500 sebzésért akár 40 ezret is kereshetsz prémium nélkül, feljebb pedig már olyan mintha prémium tankkal mennél (kábé mintha egy hatossal mennél).

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • OP löveg, kiemelkedő átütéssel és sebzéssel
 • 400 méteres látótáv, amit periszkóppal 500 méterre növelhetünk
 • 15 fokos csőlehajlás, ami az egyik legjobb a játékban és veri az amerikai tankokét is

Hátrányai

 • Papír és nagy profil
 • Kicsi végsebesség
 • Viszonylag lomha
 • Kevés lőszer
 • Lassú lövedék
 • Kicsi vízszintes csőkitéríthetőség
 • Szenvedős kigrindelni a 128 mm-es ágyút

Kiknek ajánlott

Akik szeretik a SU-100-at a sebzéséért, az nagyon szeretni fogja ezt a gépet, bár nincs akkora mobilitása, mint a SU-nak. Viszont ami közös mindkettőben, az a jó nagy átütés és sebzés, amivel szinte mindenkit kilyuggatsz és kifüstölsz, aki eléd kerül. Tekinthetünk a kis makacskára, mint egy hetes ISU-ra is, hiszen a 490-es sebzés OP hetes szinten, pláne ha 231 mm-es penetrációval párosul és két lövésből kiszedi a hatosokat, valamint háromból a heteseket. Aki Borsigra megy és a Borsig miatt kezdte el az ágat, az nem biztos, hogy kibékül a hátrányaival a tanknak, de érdemes megismerni közelebbről és akkor megmutatja, hogyan kell 4000 sebzéses meccseket menni különösebb erőfeszítés nélkül, még ha vesztesz is. Sajnos egyedül öt ellen nem biztos hogy te fogod lehozni a meccset, már csak azért sem, mert a meccs végére sokszor maximum 5 lőszered marad, hacsak nem igazán értél bele a csata hevébe.

Viszont azért egy Radley-Walters medált bezsebeltem a kis Sturerrel. Egy biztos, aki imád TD-vel játszani, az sokat ki fog tudni hozni a harckocsiból, aki nem igazán TDs ember, az kevesebbet, de ő is lazán megsebzi a saját HP-ját, révén két lövésből megvan.


Visszajátszás: http://wotreplays.eu/site/1239279#siegfried_line-camper03-pz_sfl_v

Az elemzést írta: Camper03

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:33

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  perretz
  • Tankos
  · 4 éve
  Ez egy camp-elős tank, videókból el lehet sajátítani, hogy kell jól campelni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  tothistvan50
  • Tankos
  · 4 éve
  Attól tartok egyébként a véleményeknél annak időbelisége is éppoly fontos, mint az, ki írja.
  NERF-BUFF ugye...
  Ezért hamvába hótt ez az elemzés tár.
  Pedig oly jó lenne...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  tothistvan50
  • Tankos
  · 4 éve
  Nem szívesen ragadtatom el magamat kezdőként (fél éve játszom), de képtelen vagyok visszatartani:
  Használhatatlan ez a járgány.
  Bimbózó wn8-am legnagyobb gyilkosa.
  Az a röhej, hogy még a win rátám is nano tartományban van vele, pedig más tankokkal is voltam notórius bénázó, de ez annyira képtelenül szar, hogy még a legjobb csapatot is lehúzza. Csak akkor nyerünk, ha van egy piros is belőle, de tényleg. Hiába a nagy ágyú, nem lehet célozni vele, ráadásul a lövedék hajítógépet idézően lassú.
  Azért fejlesztettem ki mert elődjével az összes stug IV küldetést végig tudtam csinálni, kivéve az utolsót, a 2000 sebzésest. 1830 volt a Nashornnal a max, egy tankászos körben. Ezzel meg 1000-nél képtelenség többet. Vagy leszednek, amikor van az ellenben hp, vagy, ha már lehet őket lőni, mert felülkerekedtünk, és nem érnek rá egy böhöm lassú papír td-vel vacakolni, akkor meg lemaradok a sebzésről, ill, nincs is már összesen 2000 hp a pirosakban.
  Egy jó lövésért már jár a harmadosztály, ez mindent elmond. A kívánt 2000 sebzéssel MEGAUNIKUM lennék, de hát nem vagyok...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  ticsungg
  • Tankos
  · 5 éve
  [quote name="luperator"]Kár, hogy az elemzésben nem szerepel úgy az alap ágyú, mert free XP nélkül igen fájdalmas grind kezdődik, aki megveszi. Egyetlen előnye a tanknak, a gundep és eddig ki is fújt. Nagy, lomha, az alap ágyú ráadásul szintén középtávon pontos akárcsak a híres 88-as lövegek (röhej), amúgy meg remekül lő mellé. Ha felfedeznek vége a mókának. Tényleg nagy türelmet igényel, egyedül a borsig miatt nem adtam még el.
  Update: eladtam, majd most visszavettem, mert mégis kell a borsig. Freeből ráment a nagy ágyú és mit mondjak, egy álom. Brutális sebzés, korrekt pontosság. Legalább kompenzálja a hátrányait valamelyest. 88 csatám van most vele és az első kiválóságjel is megjelent most már. Szóval aki húzza, én is ajánlom. De inkább kerüljön rá Freeből a nagy ágyú, utána frankó lesz. Most is vannak még egy lövéses körök, de aztán tudom, hogy jön egy 2000 feletti és egálban leszünk. A napi átlagom vele 1200 volt ma is, megszerettem. :troll2:[/quote]

  Én megtartottam, mert rendkívül izgalmas gép. Régebben 18 lőszere volt, nem értem, hogy ezt miért nerfelték.
  Az alap ágyú is jó, és ahogy leírták: GOLDdal kell lőni vele!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  luperator
  • Tankos
  · 5 éve
  Kár, hogy az elemzésben nem szerepel úgy az alap ágyú, mert free XP nélkül igen fájdalmas grind kezdődik, aki megveszi. Egyetlen előnye a tanknak, a gundep és eddig ki is fújt. Nagy, lomha, az alap ágyú ráadásul szintén középtávon pontos akárcsak a híres 88-as lövegek (röhej), amúgy meg remekül lő mellé. Ha felfedeznek vége a mókának. Tényleg nagy türelmet igényel, egyedül a borsig miatt nem adtam még el.
  Update: eladtam, majd most visszavettem, mert mégis kell a borsig. Freeből ráment a nagy ágyú és mit mondjak, egy álom. Brutális sebzés, korrekt pontosság. Legalább kompenzálja a hátrányait valamelyest. 88 csatám van most vele és az első kiválóságjel is megjelent most már. Szóval aki húzza, én is ajánlom. De inkább kerüljön rá Freeből a nagy ágyú, utána frankó lesz. Most is vannak még egy lövéses körök, de aztán tudom, hogy jön egy 2000 feletti és egálban leszünk. A napi átlagom vele 1200 volt ma is, megszerettem. :troll2:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  SovietJosie
  • Tankos
  · 5 éve
  Hihetetlenül jó a top ágyú /persze amíg nincs 58k exp a kifejlesztésre addig minden meccsen vered a fejed a falba.../ Amúgy tökéletesen meg lehet vele tanulni tdz-ni. Nincs az a rohadt prém lőszer, nagy türelmet és jó csapatot igényel. Megéri kiszenvedni a top löveget, borzasztóan OP.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Proxima_hun
  • Tankos
  · 5 éve
  [quote name="joo82"]Csak azért nem adom el, mert kíváncsi vagyok az RHM-re. Az ágyúja pontatlan sz*r, kitéríthetőség nulla, camo nulla és még lassú is. Élvezhetetlen vele a játék.[/quote]

  Bakker az egyik kedvenc 7-es td-m. Szerintem rohadt jó, csak nehéz vele megtanulni játszani.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  joo82
  • Tankos
  · 5 éve
  Csak azért nem adom el, mert kíváncsi vagyok az RHM-re. Az ágyúja pontatlan sz*r, kitéríthetőség nulla, camo nulla és még lassú is. Élvezhetetlen vele a játék.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  BlondSzi
  • Tankos
  · 6 éve
  Szörnyű.Ezt a fost IX. szintű járművek közé berakni elég röhejes!Nem vall ép elmére.Simán tud lepattanókat lőni artyn!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Gamer Patrik
  • Tank elemző
  · 7 éve
  [quote name="pepe0419"]Borzasztó az alap ágyúval. A tank lassúsága miatt oldalba lőni alig lehett, szemből meg alig visz át valakit. Borzalom, zuhan minden statom, nem mintha olyan jó lett volna, de most hetek óta katasztrófa. A győzelmi arányom 25-35%, win8 300-500 mióta ezzel a tankkal játszok, pedig azért több meccsen sebzek 1000 körül, de hát ez itt most kevés. Türelmes vagyok, megpróbálom kihúzni a nagy ágyút a hétvégén, de 200-300xp csatánként elég kevés, sokáig fog tartani. Tudom, nem csak a tank hibája ez...[/quote]
  [quote name="pepe0419"]Borzasztó az alap ágyúval. A tank lassúsága miatt oldalba lőni alig lehett, szemből meg alig visz át valakit. Borzalom, zuhan minden statom, nem mintha olyan jó lett volna, de most hetek óta katasztrófa. A győzelmi arányom 25-35%, win8 300-500 mióta ezzel a tankkal játszok, pedig azért több meccsen sebzek 1000 körül, de hát ez itt most kevés. Türelmes vagyok, megpróbálom kihúzni a nagy ágyút a hétvégén, de 200-300xp csatánként elég kevés, sokáig fog tartani. Tudom, nem csak a tank hibája ez...[/quote]

  Én is használom a tankot,az alap ágyúja nekem nagyon tetszik,bár néha olyan RNJ lövéseket tud lőni,hogy az hihetetlen.
  Pár perce mentem vele egy 3k+ csatát,váltig állítom,ez a gép még alap ágyúval is jól használható.[quote name="Camper03"]

  Ennek a tanknak két állapota van, az überfos, amikor a 105-ös löveget használod, és az OP, amikor a 128-as van már felszerelve. Az utóbbiért játsszuk végig az előbbit [/quote]

  Ezzel én tudnék kötözködni.
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.