Jelenleg

21
látogatónk van

2014. október 14. 12:41

Churchill III - Elemzés

Írta:
(38 szavazat)
36 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

QF 6-pdr MK. V, ez egy brit ágyú, ami nem meglepő, hiszen a kölcsön-bérleti szerződés értelmében kapták a ruszkik ezt a brit csodát, így ez az ágyú megtalálható a Churchill I-esen is, apró eltérésekkel (az egy picit jobb, de annak van jobb ágyúja is ennél). 110 mm-es átütéssel dolgozhatunk normál lőszerrel, ami prémiummal 180 mm-re emelkedik! Ez már minden szembe jöhető tankra elég az AT 2 kivételével, de neki a gyenge pontjait lőve (gun mantlet, kupola) tehetjük szebbé a napját. Ehhez jön az eget rengető 75-ös sebzés, ami senkit nem fog visszatartani, de ez még a javunkra is válhat (erről majd később).

Szóval 75 sebzés... hát igen, elég gyengécske, de ehhez jön egy 26,25-ös RoF, ami elképesztő hatékony géppuskát csinál ebből az ágyúból: 2,29-es újratöltéssel rendelkezik, ez töltésgyorsítóval 1,97-re vihető le, ha pedig emellett a ventillátor/BiA kettős valamelyikével is rendelkezünk, akkor ez az érték 1,93. Ha mindkettő van, akkor 1,89 alatt tölt újra. Brutális számok ezek, nem véletlenül rendelkezik az ötös heavy-k között a legmagasabb DPM-el. 

Pontossága 0,43, ami nagyon rossz és ez az, ami a tankot kizárólag közelharcra teszi alkalmassá. Ehhez jön még a 2,3sec-es célzásidő, ami alapvetően jó lenne, de ehhez az eszement tűzgyorsasághoz egyszerűen kevés, emiatt kell rá a célzásgyorsító, de még így sem szűkül be teljesen a célkereszt, mire a lőszer a csőben van.

Lőszerköltsége nevetséges 45 kredit, az arany pedig 2400, amit ezáltal nem is érdemes használni csak a legvégső esetben, különben oda a profit. Ha nincs 6-os tank, akkor egyáltalán nem szükséges a gold, 110 átütés egy prémium tanktól ezen a szinten nagyon jó, ebben kategóriákat ver a T14-re és az Excelsiorra.

Torony

Ez a része a tanknak egy hatalmas fekete pont az összesítésben. 88/88/76-os páncéllal rendelkezik elöl, oldalt és hátul. A 88 mm-es front jól hangzik, viszont a drága Tommy-k nem igazán vannak tisztában az effektív páncélzat fogalmával és a ballisztika alapjaival. Ez a 88 mm egyáltalán nem döntött sehol, teljesen sima felület, így a 90+ átütésű ágyúknak már nem okoz gondot a belövése. Emellett itt nincs lövegpajzs, így a löveg körül még inkább sebezhető, ott csak 76mm-es a páncél, azt pedig már tényleg mindenki belövi. Ezek az értékek teljesen alkalmatlanná teszik bármiféle hulldown pozíció megtartására, ezzel a tankkal az ilyen szituációkat messze el kell kerülni. Aki szembe találkozik vele a csatamezőn, az nyugodtan célozzon a toronyra, valószínűleg sikerrel jár.

A löveg forgási sebessége 35°/másodperc, ami egy nehéz tankhoz mérten nagyon jó. Nem lesz probléma azzal, hogy a mozgó ellent kövessük a toronnyal. Csőlehajlása 6°, ami nem az igazi, de annyira azért nem vészes, mivel a hulldown amúgy is kuka. Látótávja 350 méter, ez olyan átlagos, a Churchill I-es is ennyivel van megáldva.

Felépítmény

Először az értékek papíron: 176 mm elöl, 76,2 mm oldalt és 50 mm hátul. A 176 mm nagyon durván hangzik, de nem kell megijedni, tele van gyenge pontokkal, ez az első géppuska körüli részre vonatkozik mindössze. Mivel sok a gyenge pont, ezért érdemes beforgatni a tankot, hiszen így az előre kilógó lánctalp elrejti ezeket. A jármű alja itt nem weak spot, 125 mm-es effektív páncél található rajta. Bár mindegy is, hiszen aki egynél többször találkozott ezzel a tankkal, az úgy is a tornyot fogja lőni. Ha használunk XVM-et, az épp emiatt segítségünkre lehet, ha az ellenfél tankját egy zsák krumpli irányítja, akkor nyugodtan lehet sidescrape-elni, jobb játékosok ellenében ez a torony miatt nem igazán lehetséges. Nem különösebben modul-érzékeny, ammoracket kap néha, ami sajnos a toronyban van, emiatt érdemes a biztonságos elhelyezés perk-et kihúzni a töltőn.

Felfüggesztés

20°/sec a forgása, ami elé lomhává teszi sajnos, érdemes első vagy második skillnek a kuplungégetést kihúzni a sofőrön. Talajellenállása átlagos és nem képes egy helyben megfordulni.

Motor

374 LE-s Bedford Twin-Six, ami egy 40 tonnás Churchill-hez egyszerűen gyenge és ez sajnos a fordulékonyságán is nyomot hagy. Csúcssebessége 28 km/h, amit sík talajon el is tud érni, de egy hegy ennek a tanknak maga az ördög. Mire felkapaszkodik egy dombra, kétszer kiköpi a tüdejét, nem nagyon ajánlatos tehát ezzel a tankkal túrázni indulni, csak ha nagyon muszáj, akkor induljuk neki a magaslatok bevételének.

Ajánlott játékstílus

A Churchill III ebben a tekintetben elég kétarcú. Szinte kizárólag közelharcra használható a 0,43-as „pontossága” miatt, de közép-távra sem az igazi már. Közelről viszont, bár elég jól páncélozott, a tornyán át nem nehéz belőni és ezt nem védhetjük ki úgy, mint a Maus-nál, hogy addig elforgatjuk a tornyot, míg töltünk, hiszen itt mindig lövünk az eszement tűzgyorsaság miatt. Ami viszont a mi malmunkra hajthatja a vizet, az az, hogy ha az ellenfél kap tőlük egy találatot, ami kőkemény 75-öt sebez, nem fog megijedni és le fog rohanni. És ez a legnagyobb hiba, amit ez ellen a tank ellen elkövethet, ugyanis olyan gyorsan aprítod le a HP-t szinte bármiről, hogy mire észbe kap, már csak füstölgő roncs és azon gondolkodik, hogy hová tűnt az élete. 

Tier 5-ben eredményes taktika lehet, hogy ha tolod a frontot és a többi heavy jön utánad. Nem hagyod az ellenfelet elbújni és mész utána amíg él, mint egy jó adóellenőr. Persze azért az ésszerű határokon belül, 5 tank közé ne kövesd, gondolom ez egyértelmű. Ha ketten összeálltok ezzel a tankkal, senki sincs biztonságban, annyi lövést kap szegény ellenség, amivel nem tud mit kezdeni, és másodperceken belül ementáli sajt lesz belőle. 

Tier 6-ban változik a helyzet, az átütésed oda is elegendő, de ott átalakulsz egy support nehéz tankká, vagyis megvárod, míg kialakulnak a harcok, és mikor senki sem figyel rád, megsorozod az ellenséget, aki ha választania kell, hogy egy Churchill III-ra, vagy pl. egy T-150-re figyeljen, nem téged fog választani.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Töltésgyorsító, Célzásgyorsító, harmadiknak ízlés szerint Ventilátor vagy Repeszpáncél. Én utóbbit használom, mivel az arty-k szeretik a nagy és hosszú célpontokat.

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, Kis elsősegélycsomag, Kézi tűzoltókészülék.

Ajánlott legénységi képzettségek

Első körben hatodik érzék és/vagy javítás, esetleg vegyes skillek, mint kapáslövés, kuplungégető, helyzetfelismerés, biztonságos elhelyezés. Második körben pedig vagy vegyes skillek és parancsnoknak javítás, vagy full javítás, értelemszerűen amit nem az első körben húztál ki. Harmadik körben jöhet a BiA.

Átlagos bevétel

Ez a tank nagyon jól keresi a pénzt, 1000 sebzésre már 18-20 ezret is ad tisztán 5-ös top tierrel, hatosok között ez 25 ezer is lehet simán. 1500 feletti körre 25 illetve 30 ezer a jutalmunk, ha pedig a 2000-et is elérjük (ami ritka azért), akkor a 35-40 ezer profit sem lehetetlen. Ezek persze gold lőszer használata nélkül értendők, ami szerintem ebbe a tankba felesleges, én nem használok szinte soha.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Elképesztő tűzsebesség
 • Jó DPM
 • Jól páncélozott test
 • Jól termeli a pénzt

Hátrányai

 • Nagyon papír torony
 • Alacsony alfa sebzés
 • Lassú, nagy célpont

Kiknek ajánlott

Nos, ez a tank a szegény ember IS-6-ja. A legénység az IS ággal egyáltalán nem kompatibilis, a KV-vonallal is tier 7-ig ha jól emlékszem, így legénységtenyésztésre nem igazán alkalmas. Ennek ellenére nagyon fun tud lenni, amit az eszeveszett tűzgyorsaság tud biztosítani. Én máig nagyon szeretem ezt a kis dögöt, de lehet hogy elfogult vagyok egy kicsit vele, mivel ez volt az első prémium tankom. Erre a szerepre szerintem tökéletes, hiszen egyrészt jól hozza a pénzt, másrészt véleményem szerint kellemes kikapcsolódás játszani vele, ami egy prémium tanknál különösen fontos, hiszen sok kört fogsz belerakni ha már megvetted, harmadrészt igazán olcsó, akcióban 750 aranyba kerül, ami nevetségesen kevés ezért a tankért.

Két tábor van azok között, akiknek volt már Churchill III-a. Az egyik aki utálja és élete legrosszabb döntésének véli a tank megvételét, a másik pedig aki oda van érte. Gondolom egyértelmű, hogy én az utóbbiba tartozok, hiszen a sok bosszúság mellett sokkal több szép pillanatot szállított ez a tank. Szóval így közel 500 Churchill-es csatával a hátam mögött én mindenképpen ajánlom a tankot olyannak, aki szeret heavyvel játszani és a lassúsága nem zavarja, valamint olyannak, aki munka vagy suli után szeretne kellemesen kikapcsolódni a játékban.


Az elemzést írta: Claymaker52

Utoljára frissítve: 2018. október 5. 07:30

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  tibcsi666 · 6 éve
  Köszönöm a cikket,tökéletes!
  Ma az Orosz szerveren 1240 Forintért jutottam hozzá eme tankhoz,45%-os leárazással.
  2 csatám van eddig nem vagyok 1 Ász,567-es WIN 8-am van.
  Sok nem prémium tankot próbáltam,egyik sem feküdt a béna játékomhoz.
  Nos 2 csta után 3X-os Kill rate,és 1X 15K kredid és 1X 25K kreditem lett.
  Nagyon Fun, szétszedtem 1 OI-t míg Ő csak 215öt sebzett rajtam és 450 blokkolt DMG-m lett!
  Ez tetszik nagyon 1757-es zöld alakult a 2 csatám után!
  Ilyen eredményt 1 tankkal sem értem el eddig.
  Kötelező darab bénáknak is!
  1 kérdésem lenne.
  Most csak 67 csatám van,hány csata után jelenik meg a játékban a csatakezdéskor az XVM-ben a stattom?
  Mert hiába állítottam be és aktiváltam nem látok semmit a Nevem mellett.
  Köszönöm a segítséget előre is.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Horty_Miklós_Katonája · 6 éve
  Ez volt az első prémium tank amit vettem, és egyáltalán nem bántam meg. Nagyon jó tank, egyik kedvencem is lett.
  A legszebb eredményeimet is ezzel a tankkal szereztem, (na jó, ezzel is).
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Christofia · 6 éve
  Vettem már néhány T5 és ez alatti prémium tankot, de ezt az egyet bántam meg eddig. 15 csata alatt rájöttem, hogy nem kell ez nekem.
  Sajnos a Churchill széria minden fogyatékosságát (és egyetlen pozitív tulajdonságát) magán hordozza. Igaz ugyan, hogy kellemesen mobilisabb az eredeti brit tesókhoz képest, ám még így sem egy sprinter.
  A 176mm frontpáncél nagyon jónak tűnik leírva, de valójában szinte sehol nem ennyire fedett, máshol pedig a döntetlen kockapáncél nulla effektív értékkel rendelkezik.
  [img]http://cdn-frm-eu.wargaming.net/wot/eu/uploads/monthly_09_2014/post-500693842-0-66631000-1409737730.png[/img]
  Szóval csak az nem lyuggatja szét, aki nem akarja, ergo semmi keresni valója az első sorokban (ehhez jön még a kis alfa is ugye). Ilyen sebesség és "páncélzat" mellett csak támogató tanknak lehetne használni, de ezt a szerepkört is taccsra vágja az ágyú.
  Igaz ugyan, hogy a 110-es pen jónak számít a T5-ös prémiumok között (az egyetlen jó tulajdonsága), de a pontossága, és főleg a tűzgyorsaságához (na jó, ennyi korrekt dolog van még a tankban) viszonyított célzási sebessége ellehetetleníti a játékot. Közelharcban -ahol kamatoztatható lenne az ágyú átütése és gyors tüzelése- a kis alfa miatt szenved komoly hátrányt. Hiába az alacsony szint, a játékosok nagyobb része nem áll le szemtől szembe pofozkodni, hanem lő, fedezékbe vonul, így a nagy DPM mit sem ér (ha viszont mégis ez történne, a bejövő lövések döntő többsége így is sebezni fog).
  Csalódtam ebben a tankban. A leírás alapján, meg úgy általában is többet vártam, bár utólag belegondolva, várható volt, hogy mit kapok. Ezidáig minden Churchill rajta van a "legrosszabb tankok listámon".
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  stefanitsr · 7 éve
  Nyertem vele csatát tier7-ben, ismerős behozta szakaszba vele a leopardját...

  Én is szeretem. Biztos perverz vagyok, mert én szeretem a Matilda BP-t is. (ágyú rokon)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Maxxsus · 7 éve
  Igaz nem mai darab, de sztem még mindig nagyon kis OP, nagyon megéri az árát Tier limites, T6-nál nagyobbakkal nem találkozik, azok ellen még felveszi sikeresen a kesztyűt. Mai napig még mindig tudok vele Tank Ace lenni [img]http://kepfeltoltes.hu/150227/shot_020_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img]
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  replika · 7 éve
  Ez a tank megéri, csak egyet tudok érteni. Jön a lé, játszható, élvezetes. Ha leárazás van, kötelező. ( Az Excelsiort viszont kerüljétek.)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  szekomaestro · 7 éve
  Csikaa írta, hogy a Churchill III szerinte (!) életképtelen.
  Tegnap este mentem egy sikeres kört, lehet, hogy csak szerencsém volt, de íme egy 2079 XP-t adó kör eredménytáblája.
  Csak halkan jegyzem meg, hogy eléggé középszerű (vagy inkább az alatti) játékos vagyok, napi 6-10 meccset tudok csak menni.
  Eddigi legjobb köröm a CH III-mal tehát ez lett:


  Bocs, a képet nem tudtam becsatolni, talán a link működik.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Maxxsus · 7 éve
  Nekem is van már jó ideje, kb 1000 csatát futottam vele idáig, 264 kitüntetést zsebelt be, s a cikkel csak egyetérteni tudok. Annyi kitéréssel, hogy nekem hibái ellenére is bejött nagyon Prém fiók nélkül 20-40k tiszta hasznot hoz, prémmel meg még többet ki lehet sajtolni vele egy-egy jól sikerült csatával. Ha jól tudom, Tier 5-ben ennek a tanknak a legmagasabb a szorzója, legolcsóbb a skúlója és a javítása, ezért is egy mini pénzgyár Ráadásul a csaták során kb 70-80%-ban top tanknak dob be, szval ritka amikor Tier6-os tank ellen kell mennem Ha valamire gyüjtögetni kell, ezzel és az E-25-el játszok felváltva, s seperc alatt összehozza e két gép a manit
  Én csak ajánlani tudom kezdőknek-haladóknak
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  pipsow · 7 éve
  Megvettem, eladtam aztán megint megvettem. Nekem tetszik, Vbe élmény vele és jól hozza a kreditet. A rádiósok minden szovjet heavyből és medből kihullanak bizonyos szint után, úgyhogy volt rá jelentkező.
  IS-7 és IS-4 legénységet szoktam rárakni, azok meg már min.3skillesek egy normális játékosnál.
  Nekem fun, mert tökéletesen leírtak róla mindent. Repesz, töltés gyors és szellőzés még jól jöhet célzás helyett....
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Claymaker52 · 7 éve
  [quote name="DJfighter"]Jó ég! Mi ez a sok elemzés hirtelen? [/quote]
  Megcsináljuk a magyar wot wikit. Még messze van, de egyszer tuti meglesz
Tovább a kategóriában: « ST-I - Elemzés IS-6 - Elemzés »
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.