Jelenleg 475 vendég és 5 tag online

2014. október 14. 10:50

ST-I - Elemzés

Írta:
Értékelés:
(45 szavazat)
44 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

122mm M62-T2, ez ugyanaz, mint az IS-8 top ágyúja, némileg rosszabb RoF-al, vagyis az értékek: 258/340/68 mm páncélátütés (AP/HEAT/HE) 440/440/530-as sebzéssel és 4,51-es RoF-al. Egyértelmű, hogy a HE csak foglalás lelövésére, vagy Glass-cannon tankok ellen hatékony (WT-vonal tipikusan) és szerintem egyáltalán nincs szükség a HEAT lőszerre sem, az AP átütése mindenre elég ha a gyenge pontokra célzunk (én konkrétan 389 csata alatt egyszer lőttem HEAT-tel). A 440-es alfa nagyon fájdalmas tud lenni az ellenfélnek, előfordulhat 500+-os lövés is. Bár ebben a kategóriában az E 75 és a WZ-111-1-4 is jobb nála, szégyenkezni még sincs oka neki sem.

„Eddig jó, de mi van még?” - merül fel a kérdés. Nos igen, ez az ágyú orosz (meglepő módon), így kapunk az eddigi értékekhez egy 0,38-as pontosságot, ami nem túl jó, de például az E 75 is ennyire pontos, csakhogy itt jön a fekete leves: 3,4-es célzásidő. Rosszul hangzik, de még annál is rosszabb. Mire rászűkülsz valamire (főleg távolra), addigra az a valami minimum kettőt küldött beléd. Persze aki idáig eljutott, az tisztában van ezzel, előtte már megkapja az ízelítőt ebből. Célzásgyorsító kötelező rá emiatt.

Torony

Az ST-I egyik legjobb része, nagy mérete ne tévesszen meg senkit, ez egy bunker, ami belül kellemesen tágas. 250mm elöl, 160mm oldalt és szintén 160mm hátul a páncélvastagság, ami azért tiszteletre méltó. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogyha hulldown-pozícióban tudsz maradni, tulajdonképpen sebezhetetlen vagy, ugyanis olyan pattogósra formálták meg a tornyot, hogy még 9-es TD-k is simán pattannak róla, elképesztő bounce-party-t lehet tartani időnként. A hulldown-hoz asszisztál a 8 fokos csőlehajlás is, ami orosz tankoktól szokatlanul jó (az utána lévő IS-4-nek is csak 6 fok), ezáltal aki kedveli a magas szintű amerikai heavy-vonalat (T29-től), az megbarátkozik majd ezzel a tankkal is, sokszor ugyanazok a bevált pozíciók jelenthetik a sikert.

A torony forgási sebessége 26°/sec, tipikus nehéztankos, nem a leggyorsabb, de elég. Mikor Bud Spencer módjára küzdesz a körülötted lévő túlerővel, azért érdemes a testet is forgatni, hogy időben oda érjen a cső, ahova kell. Látótávolsága 380 méter, orosz tankhoz méltóan rosszabb, mint az átlag.

Felépítmény

És ez az a rész, ahol az ST-I rengeteg ember rémálmaiban megjelenik. 140mm páncél elöl és oldalt is, 100 mm hátul. Szemből nézve a tankot látszik, hogy nagyon kellemesen meg van döntve ez a 140mm, ha nem célzunk a tank aljára vagy nem lövünk golddal, szinte biztos a lepattanó. Az alján van egy kicsi, nem döntött rész, sok ember egyetlen reménye ennek a monstrumnak a megsebzésére.

Ez a tank sidescrape-re lett kitalálva, ha így beállsz, egészen elképesztő, mi mindent tud pattintani, Jagdpanzer E 100 gold ammo-ját is képes megenni, ha megfelelően forgatod (tapasztalat). Normál esetben persze mi sem vagyunk sebezhetetlen félistenek, az alján lévő lemez mellett megszívathatjuk a kedves ST-I tulajokat azzal, ha a sofőr nyílására lövünk, így a sebzés mellett kilőhetjük a vezetőt is, olyan szintre redukálva a tank mozgékonyságát, hogy az embernek sírni támadna kedve, plusz így nem is olyan könnyen forgatja az ellen ideális szögbe a tankot, ami ennek a tanknak az esszenciája. 

Továbbá érdemes rejteni a tank oldalát is, mert előszeretettel gyullad az üzemanyagtartály oldalsó találatnál, meccsenként akár többször is. Elég kellemetlen mikor ott égsz, mint egy karácsonyfa és nincs már tűzoltókészüléked.

Felfüggesztés

26°/másodperces forgási sebesség, de nem érezni ennyinek a nem túl jó lóerő/tonna aránynak köszönhetően. Vízben, mocsárban és hasonló puha talajokon tulajdonképpen nem forog a tank, érdemes ezeket elkerülni. Én egyszer Swamp-on át akartam menni középen a mocsárban. Egyszer. Érdemes kihúzni a kuplungégető skillt a sofőrnek, érezhető a hatása és szükséges is, hogy kanyarban ne veszítsünk annyi tempót. A tank egy helyben nem képes megfordulni.

Motor

A 700 LE-s V-12P sajnos ehhez a tankhoz és az ő 61 tonnájához nem mondható elégnek, de hát nem is vagyunk mi sprinterek. Ez egyébként 11,48 LE-t jelent tonnánként. Hegymászást gondoljuk meg vele, nem biztos hogy mindig megéri felbattyogni egy magaslatra, sok időt elvesz a csatából, de persze ha menni kell...

Sík terepen azonban meglódul... ha van ideje, akkor eléri a maximális 40 km/h-t, de utazósebessége stabilan 30 fölötti, ami nem rossz egy heavytől.

Ajánlott játékstílus

Már pedzegettem ezt a témát, szóval: Sidescrape. Ez a tank tökéletesen megtanít az ellenfél szemével látni, hiszen ahhoz viszonyítva kell forgatni a tankot, hogy neki a legkevésbé belőhető legyél, de közben ne forgasd túl a testet és még lőni is tudd. Lehet ezt kisebb szinten is gyakorolni. Amíg eljutsz eddig a gépig, végig olyan tankok lesznek, amelyeknél nagyon jól alkalmazható ez a taktika, az ellenfelek pedig sokszor nem fognak tudni mit kezdeni veled. Sok gyakorlással szinte bármit lepattinthatsz magadról, kellemes érzés a lepattanó hangját hallgatni, aztán kitolatni, lőni, majd vissza és újra meg újra eljátszani ezt.

Másik alkalmazható taktika, a már szintén emlegetett hulldown, nagyon meg lehet szívatni az ellent így, főleg ha nincs arty. Ebben a helyzetben sokan próbálnak a kupolán át belőni, ami mondanom sem kell, szintén pattogósra sikerült: a lövések fele (már ami egyáltalán eltalálja) nem fog átmenni. Az a legjobb az egészben, hogy szinte nincs olyan pálya a játékban, amelyiken legalább az egyik taktika ne lenne sikeresen alkalmazható. Emellett kiválóan megállja a helyét Brawler-ként is, vagyis nem kell megijedni ha rád jönnek, 2-3 tankkal is elbánsz közelharcban... ha megfelelően forgatod, a mögötted lévő is simán pattanhat.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Töltésgyorsító, Célzásgyorsító, harmadiknak ízlés szerint Ventilátor vagy Vertikális stabilizátor.

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, Kis elsősegélycsomag, Kézi tűzoltókészülék.

Ajánlott legénységi képzettségek

Első körben hatodik érzék, többieknek javítás, második körben maradék javítás, snapshot, kuplung égető, biztonságos elhelyezés, harmadik körben már javasolt a BiA.

Bevétel

Nos, nem ezzel fogod megkeresni az IS-4 árát, mivel 9-es tank, elég nehéz pluszban tartani, jó pár ezer sebzést kell kiosztanod, hogy pluszosan szállj ki a körből. Viszont előny, hogy nem igényli a goldot, így elkerülhetőek a nagy mínuszok.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Brutális páncélzat
 • Kellemes csőlehajlás orosz tankhoz képest
 • Magas alfasebzés
 • Jó kezekben nevetve dönti el a meccset

Hátrányai

 • Gyenge motor, hegy nagyon megfogja
 • Hosszú célzásidő
 • Lassú forgás
 • Borzalmas stock grind

Kiknek ajánlott

Azoknak, akik imádnak közelharcolni, ahol nüanszok és kis trükkök dönthetnek a győzelemről és akik szeretik, ha van páncél körülöttük, amiben bízhatnak... na nekik való ez a tank igazán. Nem vagyok pro játékos, de ebben sokszor annak éreztem magam, ha a hasa rejtve van és van mögötted egy kicsike support tűzerő (épp annyi, hogy ne rohanjanak le). Röhögve meg tudsz fogni egy teljes oldalt ezzel a behemóttal, bedobod sidescrape-be és mehet a móka. Néha lassú és lemaradsz dolgokról, ami bosszantó lehet, de nem egyszer jöttem már ki csatából vele úgy, hogy vigyorogtam a képernyő előtt annyira lehet élvezni a stílusát. Sokan az E 75-höz hasonlítják... nos, nekem hozzá még nem volt szerencsém, de ha már csak közel annyira jó, mint az ST-I, azt is ki fogom húzni.

Videó


Az elemzést írta: Claymaker52

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:11
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Nimrodkiraly · 5 éve
  [quote name="Morphelo"][quote name="Nimrodkiraly"]Az E-75 után ez a tank lesz a kedvencem. Én szinte csak heavy tankkal játszom és volt szerencsém haveromnál kipróbálni ezt a gépet. Ugyanazért szerettem amiért az E-75-öt. Mert lehet heavy-ként használni, más tier társaival szemben. (Conquerror, IS-8, stb...) Az én tapasztalatom az, ha egy csata végén egy heavy sértetlen akkor az valószínűleg haszontalan volt, (Kedvenceim a térkép sarkában egy gödör alján camp-elő IS-8-asok) mert nem push-olt semmit. (Kivéve persze az AMX-ek azokat eleve másra találták ki. Én az 50-100-zal pl mindig haverom medium-jával mentem flank-elni)[/quote]

  IS8-cal bármit lehet csinálni, csak nem előremenni. Arra ott az E75 és ST-I.
  Nagyon jó ágyú egy puha tankon.[/quote]
  Azt én is vágom, a problémám azzal van amikor elindulok E-75-tel tankolom a lövéseket és arra nem képes, hogy kullogjon utánam és ossza a damage-et . Sőt áll egy olyan ficakban ahonnan akkor sem tud rálőni valamire ha felspottolják.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Morphelo
  • Kiképző
  · 5 éve
  [quote name="Nimrodkiraly"]Az E-75 után ez a tank lesz a kedvencem. Én szinte csak heavy tankkal játszom és volt szerencsém haveromnál kipróbálni ezt a gépet. Ugyanazért szerettem amiért az E-75-öt. Mert lehet heavy-ként használni, más tier társaival szemben. (Conquerror, IS-8, stb...) Az én tapasztalatom az, ha egy csata végén egy heavy sértetlen akkor az valószínűleg haszontalan volt, (Kedvenceim a térkép sarkában egy gödör alján camp-elő IS-8-asok) mert nem push-olt semmit. (Kivéve persze az AMX-ek azokat eleve másra találták ki. Én az 50-100-zal pl mindig haverom medium-jával mentem flank-elni)[/quote]

  IS8-cal bármit lehet csinálni, csak nem előremenni. Arra ott az E75 és ST-I.
  Nagyon jó ágyú egy puha tankon.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Nimrodkiraly · 5 éve
  Az E-75 után ez a tank lesz a kedvencem. Én szinte csak heavy tankkal játszom és volt szerencsém haveromnál kipróbálni ezt a gépet. Ugyanazért szerettem amiért az E-75-öt. Mert lehet heavy-ként használni, más tier társaival szemben. (Conquerror, IS-8, stb...) Az én tapasztalatom az, ha egy csata végén egy heavy sértetlen akkor az valószínűleg haszontalan volt, (Kedvenceim a térkép sarkában egy gödör alján camp-elő IS-8-asok) mert nem push-olt semmit. (Kivéve persze az AMX-ek azokat eleve másra találták ki. Én az 50-100-zal pl mindig haverom medium-jával mentem flank-elni)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  BiO_rOo_BOT
  • VIP
  · 5 éve
  A felreertesek elkerese vegett a tank neve ST-I es nem ST-1. Keretik helyesen hasznalni :-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  demo001 · 5 éve
  szerintem a BL-9-cel gold nelkul is el lehet lenni vele
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Kopasz0721 · 5 éve
  Hali!
  Már csak a top ágyú kell rá (még 36k xp )
  de én így is szeretem... :-)
  Addig tolom a goldot :lol:
  -üdv-
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ergil · 5 éve
  Én mostanában vettem elő az 50-120-at, de folyamatosan primary voltam akárhol is bukkantam elő, ezért még újra hozzá kell szokni
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Claymaker52 · 5 éve
  [quote name="Morphelo"]"E75 melett tier9 királyai"
  Nekem a napokban odakerült bizony az 50120 is (nagy ágyúval). Jelenleg nem tudom, hogy az 50120-at vagy az E75-öt szeretem-e e jobban. 50120-nál megfigyeltem, ha játszom vele, akkor végig mosolygok, mint egy vadalma. Elmúlt 25 meccs alatt(mióta fent a nagy ágyú) +300-zal nőtt az átlagsebzés és csak nő és nő... Lehet van egy nem várt befutó az első helyre és az E75/ST1 kombó csak egy tévhit? (legalábbis nálam)[/quote]
  Nem tudom, nekem is volt 50 120-am, azzal is lehet nagyon darálni (főleg városban), de én az ST-I-t jobbnak érzem egy kicsivel. Bár nincs autoloadere, de nagyon kemény ellenfél, könnyebb meccset eldönteni vele, de ez persze egyéntől is függ. A nagy többség szerint az E 75/ST-I a legjobb Tier 9 heavy.
Tovább a kategóriában: Churchill III - Elemzés »

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.