Jelenleg 393 vendég és 3 tag online

2014. október 14. 10:50

ST-I - Elemzés

Írta:
Értékelés:
(45 szavazat)
44 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

122mm M62-T2, ez ugyanaz, mint az IS-8 top ágyúja, némileg rosszabb RoF-al, vagyis az értékek: 258/340/68 mm páncélátütés (AP/HEAT/HE) 440/440/530-as sebzéssel és 4,51-es RoF-al. Egyértelmű, hogy a HE csak foglalás lelövésére, vagy Glass-cannon tankok ellen hatékony (WT-vonal tipikusan) és szerintem egyáltalán nincs szükség a HEAT lőszerre sem, az AP átütése mindenre elég ha a gyenge pontokra célzunk (én konkrétan 389 csata alatt egyszer lőttem HEAT-tel). A 440-es alfa nagyon fájdalmas tud lenni az ellenfélnek, előfordulhat 500+-os lövés is. Bár ebben a kategóriában az E 75 és a WZ-111-1-4 is jobb nála, szégyenkezni még sincs oka neki sem.

„Eddig jó, de mi van még?” - merül fel a kérdés. Nos igen, ez az ágyú orosz (meglepő módon), így kapunk az eddigi értékekhez egy 0,38-as pontosságot, ami nem túl jó, de például az E 75 is ennyire pontos, csakhogy itt jön a fekete leves: 3,4-es célzásidő. Rosszul hangzik, de még annál is rosszabb. Mire rászűkülsz valamire (főleg távolra), addigra az a valami minimum kettőt küldött beléd. Persze aki idáig eljutott, az tisztában van ezzel, előtte már megkapja az ízelítőt ebből. Célzásgyorsító kötelező rá emiatt.

Torony

Az ST-I egyik legjobb része, nagy mérete ne tévesszen meg senkit, ez egy bunker, ami belül kellemesen tágas. 250mm elöl, 160mm oldalt és szintén 160mm hátul a páncélvastagság, ami azért tiszteletre méltó. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogyha hulldown-pozícióban tudsz maradni, tulajdonképpen sebezhetetlen vagy, ugyanis olyan pattogósra formálták meg a tornyot, hogy még 9-es TD-k is simán pattannak róla, elképesztő bounce-party-t lehet tartani időnként. A hulldown-hoz asszisztál a 8 fokos csőlehajlás is, ami orosz tankoktól szokatlanul jó (az utána lévő IS-4-nek is csak 6 fok), ezáltal aki kedveli a magas szintű amerikai heavy-vonalat (T29-től), az megbarátkozik majd ezzel a tankkal is, sokszor ugyanazok a bevált pozíciók jelenthetik a sikert.

A torony forgási sebessége 26°/sec, tipikus nehéztankos, nem a leggyorsabb, de elég. Mikor Bud Spencer módjára küzdesz a körülötted lévő túlerővel, azért érdemes a testet is forgatni, hogy időben oda érjen a cső, ahova kell. Látótávolsága 380 méter, orosz tankhoz méltóan rosszabb, mint az átlag.

Felépítmény

És ez az a rész, ahol az ST-I rengeteg ember rémálmaiban megjelenik. 140mm páncél elöl és oldalt is, 100 mm hátul. Szemből nézve a tankot látszik, hogy nagyon kellemesen meg van döntve ez a 140mm, ha nem célzunk a tank aljára vagy nem lövünk golddal, szinte biztos a lepattanó. Az alján van egy kicsi, nem döntött rész, sok ember egyetlen reménye ennek a monstrumnak a megsebzésére.

Ez a tank sidescrape-re lett kitalálva, ha így beállsz, egészen elképesztő, mi mindent tud pattintani, Jagdpanzer E 100 gold ammo-ját is képes megenni, ha megfelelően forgatod (tapasztalat). Normál esetben persze mi sem vagyunk sebezhetetlen félistenek, az alján lévő lemez mellett megszívathatjuk a kedves ST-I tulajokat azzal, ha a sofőr nyílására lövünk, így a sebzés mellett kilőhetjük a vezetőt is, olyan szintre redukálva a tank mozgékonyságát, hogy az embernek sírni támadna kedve, plusz így nem is olyan könnyen forgatja az ellen ideális szögbe a tankot, ami ennek a tanknak az esszenciája. 

Továbbá érdemes rejteni a tank oldalát is, mert előszeretettel gyullad az üzemanyagtartály oldalsó találatnál, meccsenként akár többször is. Elég kellemetlen mikor ott égsz, mint egy karácsonyfa és nincs már tűzoltókészüléked.

Felfüggesztés

26°/másodperces forgási sebesség, de nem érezni ennyinek a nem túl jó lóerő/tonna aránynak köszönhetően. Vízben, mocsárban és hasonló puha talajokon tulajdonképpen nem forog a tank, érdemes ezeket elkerülni. Én egyszer Swamp-on át akartam menni középen a mocsárban. Egyszer. Érdemes kihúzni a kuplungégető skillt a sofőrnek, érezhető a hatása és szükséges is, hogy kanyarban ne veszítsünk annyi tempót. A tank egy helyben nem képes megfordulni.

Motor

A 700 LE-s V-12P sajnos ehhez a tankhoz és az ő 61 tonnájához nem mondható elégnek, de hát nem is vagyunk mi sprinterek. Ez egyébként 11,48 LE-t jelent tonnánként. Hegymászást gondoljuk meg vele, nem biztos hogy mindig megéri felbattyogni egy magaslatra, sok időt elvesz a csatából, de persze ha menni kell...

Sík terepen azonban meglódul... ha van ideje, akkor eléri a maximális 40 km/h-t, de utazósebessége stabilan 30 fölötti, ami nem rossz egy heavytől.

Ajánlott játékstílus

Már pedzegettem ezt a témát, szóval: Sidescrape. Ez a tank tökéletesen megtanít az ellenfél szemével látni, hiszen ahhoz viszonyítva kell forgatni a tankot, hogy neki a legkevésbé belőhető legyél, de közben ne forgasd túl a testet és még lőni is tudd. Lehet ezt kisebb szinten is gyakorolni. Amíg eljutsz eddig a gépig, végig olyan tankok lesznek, amelyeknél nagyon jól alkalmazható ez a taktika, az ellenfelek pedig sokszor nem fognak tudni mit kezdeni veled. Sok gyakorlással szinte bármit lepattinthatsz magadról, kellemes érzés a lepattanó hangját hallgatni, aztán kitolatni, lőni, majd vissza és újra meg újra eljátszani ezt.

Másik alkalmazható taktika, a már szintén emlegetett hulldown, nagyon meg lehet szívatni az ellent így, főleg ha nincs arty. Ebben a helyzetben sokan próbálnak a kupolán át belőni, ami mondanom sem kell, szintén pattogósra sikerült: a lövések fele (már ami egyáltalán eltalálja) nem fog átmenni. Az a legjobb az egészben, hogy szinte nincs olyan pálya a játékban, amelyiken legalább az egyik taktika ne lenne sikeresen alkalmazható. Emellett kiválóan megállja a helyét Brawler-ként is, vagyis nem kell megijedni ha rád jönnek, 2-3 tankkal is elbánsz közelharcban... ha megfelelően forgatod, a mögötted lévő is simán pattanhat.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Töltésgyorsító, Célzásgyorsító, harmadiknak ízlés szerint Ventilátor vagy Vertikális stabilizátor.

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, Kis elsősegélycsomag, Kézi tűzoltókészülék.

Ajánlott legénységi képzettségek

Első körben hatodik érzék, többieknek javítás, második körben maradék javítás, snapshot, kuplung égető, biztonságos elhelyezés, harmadik körben már javasolt a BiA.

Bevétel

Nos, nem ezzel fogod megkeresni az IS-4 árát, mivel 9-es tank, elég nehéz pluszban tartani, jó pár ezer sebzést kell kiosztanod, hogy pluszosan szállj ki a körből. Viszont előny, hogy nem igényli a goldot, így elkerülhetőek a nagy mínuszok.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Brutális páncélzat
 • Kellemes csőlehajlás orosz tankhoz képest
 • Magas alfasebzés
 • Jó kezekben nevetve dönti el a meccset

Hátrányai

 • Gyenge motor, hegy nagyon megfogja
 • Hosszú célzásidő
 • Lassú forgás
 • Borzalmas stock grind

Kiknek ajánlott

Azoknak, akik imádnak közelharcolni, ahol nüanszok és kis trükkök dönthetnek a győzelemről és akik szeretik, ha van páncél körülöttük, amiben bízhatnak... na nekik való ez a tank igazán. Nem vagyok pro játékos, de ebben sokszor annak éreztem magam, ha a hasa rejtve van és van mögötted egy kicsike support tűzerő (épp annyi, hogy ne rohanjanak le). Röhögve meg tudsz fogni egy teljes oldalt ezzel a behemóttal, bedobod sidescrape-be és mehet a móka. Néha lassú és lemaradsz dolgokról, ami bosszantó lehet, de nem egyszer jöttem már ki csatából vele úgy, hogy vigyorogtam a képernyő előtt annyira lehet élvezni a stílusát. Sokan az E 75-höz hasonlítják... nos, nekem hozzá még nem volt szerencsém, de ha már csak közel annyira jó, mint az ST-I, azt is ki fogom húzni.

Videó


Az elemzést írta: Claymaker52

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:11
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 3 éve
  [quote name="Mechashark"]Van egy varázsa, amikor a JPE100 már repeszre vált, mert semmivel nem vitte át a tornyot hulldownban.[/quote]
  Akkor te csinálsz valamit jól és én rosszul, mert nekem mindig bevágja a kupolám, vagy ha épp nem oda esik a lövés, akkor átvisz a torony tetején, ami asszem 100 mm autobounce szögben, de ő megteszi.

  Viszont legtöbb esetben azt nyújtja a páncélja, amit várok. Sidescrape közben általában csak a tízes TD-k bontanak néha, beszarás, mit fel nem tud fogni
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Mechashark · 3 éve
  Az ST-I az egyik kedvencem, top tierként a másik csapatban az E75-öktől és a VK Béláktól tartok csak. Van egy varázsa, amikor a JPE100 már repeszre vált, mert semmivel nem vitte át a tornyot hulldownban.

  Nagyon szemezek az IS-4-el. A ST-I után milyennek érzik? A frontja ugyanaz a kettőnek?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 4 éve
  [quote name="rejkov"][quote name="Morphelo"]Pedig IS8 ágyú van rajta az pedig nem egy rossz darab. E75 ágyújánál biztos pontosabb.[/quote]

  Én is ebben bíztam, de nem jött be. Ez az ágyú az is8-on nagyon jó volt. Itt meg nem jó semmire. A toronytól is függ elvileg az ágyúkarakterisztika, meg a lánctól is, az st1-en ezek az adatok nagyon rosszak.

  Teljesen beszűkülve néha-néha célbatalál.[/quote]

  Ne ijesztgessetek, régóta vártam, hogy meglegyen az ST-I, 12k XP-re vagyok tőle, erre meg kiderül, hogy szar?
  Nem baj, azért kipróbálom én is.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  rejkov · 4 éve
  [quote name="Morphelo"]Pedig IS8 ágyú van rajta az pedig nem egy rossz darab. E75 ágyújánál biztos pontosabb.[/quote]

  Én is ebben bíztam, de nem jött be. Ez az ágyú az is8-on nagyon jó volt. Itt meg nem jó semmire. A toronytól is függ elvileg az ágyúkarakterisztika, meg a lánctól is, az st1-en ezek az adatok nagyon rosszak.

  Teljesen beszűkülve néha-néha célbatalál.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  szkzs76 · 4 éve
  [quote name="Exo"]Nimródkirály!- "Azt én is vágom, a problémám azzal van amikor elindulok E-75-tel tankolom a lövéseket és arra nem képes, hogy kullogjon utánam és ossza a damage-et . Sőt áll egy olyan ficakban ahonnan akkor sem tud rálőni valamire ha felspottolják. " " (Kedvenceim a térkép sarkában egy gödör alján camp-elő IS-8-asok)"
  Az ilyen játékosokat nevezik noob-nak, de full noob-nak! Nekem is elég sok problémám volt azzal a tankkal, de sosem gubbasztottam egy nyamvadt gödör alján, s nem csináltam semmit! egyszer szedtem vele össze 3800 páncél által felfogottat, s 3800 sebzést ez egy ilyen ócskavasnál még szerencse hogy össze jött! Egyébként érdemes megnézni azokat a játékosokat akik IS-8-al gubbasztanak a gödör alján és semmi hasznára nincsenek a csapatnak, ( el sem kellet volna indulniuk azon az ágon ) hogy milyen színűek, ezt általában a paradicsomok meg a narancsok játsszák el a legtöbbször ( s ezeknek lesz majd egyszer IS-7, most is játszhatatlan sokszor a Tier X, de az ilyen lámák után még inkább az lesz, főleg ha ők fogják alkotni a fő védvonalat az első vonalon, s bizony ők fogják! ) Érdekes, hogy ugyan abban a tankban, egy zöld vagy kék játékos sokkal jobban teljesít még ha gyorsan el is patkolnak vele, mint a paradicsomok, akik akkor is elpatkolnak, ha semmit nem csináltak! van azzal az IS-8-al vagy 74-80 csatám 48%-os győzelmi arány elegem is lett belőle, fogtam azt átugrottam free-ből, mert az med tanknak sem jó nem hogy nehéz tanknak! És érdekes az hogy IS-7-el meg 60%-os vagyok ugyan ennyi csatára.... az ST-1 lesz a kövi gép és a VK .45.02.B amit kihúzok, ST-1 nél a KV-4-nél járok, csípem azt a gépet, rohadt lassú, de ha ügyesen játszik vele az ember akkor még a X-es tankokat is lehet pattintani, de top tierben meg szinte halhatatlan, ha jól használjuk. Szóval a KV-4 is csak addig volt rossz amíg teljesen fullos nem lett. Amire rá fogok majd hasalni az a VK lesz, mert valamelyik patc-hel kiveszik a játékból, és helyette valami Maus Prototype-ot fognak berakni....[/quote]
  Tudom, hogy ez itt nem az IS-8-ról szól, de akkor is le kellett írnom, hogy nem értek egyet veled az IS-8-cal kapcsolatban. Szerintem az egyik legjobb Heavy. Szuper ágyú, MOZGÉKONYSÁG, de azért pattintani is tud rendesen. Ha nem a legjobb irányba indultál el a csatában, ezzel legalább át tudod "csoportosítani" magad. Ez nem árt manapság, amikor, ha megunja a sok lepattanót, mindenki elkezd arannyal lövöldözni. (Én is.) Nekem az egyik kedvenc Heavy tankom. (Nem szoktam vele a gödör alján gubbasztani.)
  IS-8!!!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Morphelo
  • Kiképző
  · 4 éve
  Pedig IS8 ágyú van rajta az pedig nem egy rossz darab. E75 ágyújánál biztos pontosabb.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  rejkov · 4 éve
  Az st-1 kalap szart nem ér már. 1000 évig céloz, és akkor sem talál el semmit. Menet közbeni szórása kritikán aluli, 50 méterről képtelen eltalálni bármit. Olyan irgalmatlan lassú, hogy mindenről lemarad vele az ember. Játszatatlan fostalicska. Az artyk meg folyamatosan lövik. E75 még jó, de ez egy nagy büdös semmi lett a pontosság nerf után.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  B2Man · 5 éve
  Anno az anyagi helyzetem miatt kénytelen voltam eladni mert kellett az IS-4 de nagyon fájt a szivem érte. Most, hogy akciós visszavettem és egyszerűen imádom ezt a vasat (^^,)
Tovább a kategóriában: Churchill III - Elemzés »

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.