Jelenleg

21
látogatónk van

2014. október 9. 09:51

SU-85 - Elemzés

Írta:
(37 szavazat)
27 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

Ezen a tankon a 85 mm D5S-85BM elnevezésű ágyú található meg. Őszintén szólva ez egy tier 7-es ágyú (tehát nem csak a BDR-nek van ötös szinten hetes ágyúja). De nem is a szintje érdekes igazán ennek a lövegnek, hanem a harcértéke. Átütése normál lőszerrel 144 mm, prémium APCR lőszerrel 194 mm, HE lőszerrel pedig 44 mm. A sebzése normál és prémium lőszert használva 180, robbanóval pedig 300 HP. Nos, ezek a számok határozzák meg igazán a SU-85 szerepét a harcban, ugyanis ekkora átütéssel aligha lesz olyan helyzet, amikor rá lennél kényszerülve a „goldozásra”.

Pontossága 0,34 m/100 m, ami egyszerűen mesés egy ilyen löveghez, célzási ideje pedig 2,3 sec, bár a játékban ez többnek érződik. Lövegmozgatás közben sajnos a célzókör eléggé szétugrik, így célpontot követni csak elég nehezen lehet vele.

Töltési ideje 100 %-os legénységgel és töltésgyorsítóval 5,18 mp, amit mindenféle BIA skillel, ventivel meg kajával 4,75-re lehet levinni, viszont semmi értelme neki, elég a töltésgyorsító. A harckocsi DPM-je lehetne jobb is, de a 2086 HP/perc érték azért így is elég meggyőző, pláne, hogy egy ötös tankban ülünk, amik pedig nem a DPM-ükről híresek.

Vízszintes csőkitéríthetőség ezzel a tankkal +/- 15 fok, ami rendkívüli, és nem kell sűrűn a testtel igazodnod a célponthoz. Függőlegesen -6/+25 fok, ami azt jelenti, hogy dombról kikukucskálni nem sokszor fogsz, a 6 fok nem sokra elég, viszont a 25 fokos függőleges kitéríthetőség legalább nem fog megszívatni, ha dombról lehajtasz és közben egy másik dombon megjelenik egy célpont.

Lőszerköltsége átlagos, 175 kredit (arannyal 3200), szóval a lőszerköltségek nem fognak megugrani. 38 skúló fér a tankba, ami igazából nálam még sosem fogyott el, de mivel gyakorlatilag 12 lövést tudsz leadni percenként, nem tart olyan sokáig, ha egy elhúzódó harcban veszel részt. Egy komoly hátránya a lövegnek, hogy drága kifejleszteni és az előtte lévőt is végig kell előbb szenvedned, ami szintén nem 2 XP-be kerül. Ráadásul a kisebb 85-ös löveg sokkal pontatlanabb is, mint a top löveg, így az elején elég szenvedős játszani a SU-85-tel.

Felépítmény

Semmi extra, 45/45/40 mm-es páncélja van, elöl jócskán megdöntve, azonban a frontja is csak a négyes tankok ellen tud megvédeni. Nem sűrűn fogsz pattanni, bár el tudnak kalandozni a lövések a tank belsejében és ki tudsz jönni nulla sebződéssel, ám ne számíts rá. Sajnos a modulok rendkívül sérülékenyek, ez a SU-100-nak is a velejárója lesz, de legalább itt megszokod.

A látótávja borzalmas 280 méter, így legalább az a veszély nem fenyeget, hogy elküldenek spotolni. Viszont a kis látótáv remek álcával párosul, ugyanis ennek az árnyéknak 22,29 %-os alap álcája van, amit álca skillel és hálóval feltornázhatsz 55,26 %-ra (és még nem is vagy bokorban). Ilyenkor lövés után is több mint 13 %-os álcád van, szóval nem kell nagyon félj, hogy észrevesznek ha hátul maradsz.

Maga a tank 29,5 tonna, ami arra jó, hogy egy KV-3 nem feltétlenül fog halálra rammolni, ha 30-cal belédmegy, viszont te is maximum ELC AMX-eket tudsz rammolni, nehezebb harckocsik ellen ez a tömeg és a páncél nem véd meg.

Felfüggesztés

35 fokot forog másodpercenként, ez a nehéz tankok értékeinél sokkal jobb, csak a medek és lightok forognak gyorsabban nálad. Van viszont az jó tulajdonsága a tanknak, hogy az alap lánc elbír mindent amit kifejlesztesz rá, így ráér a jobbat utoljára kifejleszteni. Láncolni nem szoktak sűrűn, de vigyázz, nehogy mégis leragasszanak, mert vaksi papír tank vagy, s így könnyű célpont bármely másik TD-nek vagy lightnak/mednek.

Motor

500 lóerős V-2-34 motor figyel a gépben, ami a viszonylag kis tömeggel együttvéve elég komoly mobilitást kölcsönöz a tanknak. Végsebessége papíron 55 km/h, valójában inkább úgy 50, de azt viszonylag gyorsan el is éri és nem veszít nagyon sokat a sebességéből kanyarodásnál. Kilőni nem sűrűn szokták, nálam talán még egyszer sem lőtték pirosra, ennek ellenére sárgára előszeretettel sérül, ami már sokat elvesz abból a csodás végsebességből, amivel a harckocsi rendelkezik. Kigyulladni még ritkábban szokott, a 15 %-os esély a tűzre (20 % a legtöbb tanknál) egész jó és a valóságban még jobb.

Ajánlott játékstílus

Maradj hátul. Páncélod nincs, látótávod nincs, viszont van egy roppant pontos, nagy átütésű és sebzésű löveged, amivel bárkit darabokra szedhetsz, akire rácélzol. Ne légy rest elbújni ha veszélyt érzel, inkább maradj le egy-két lövésről, mintsem hogy roncs legyél és azért ne tudj lőni.

A szovjeteknél két TD ág van, amik tier 7-nél válnak szét. Van a „nagyot sebzek aztán elbújok” Object 268 ág  és a „kisebbet sebzek de az ellenség seggében kellemetlenkedem” Object 263 ág. Ezek az ágak már tier 7-től felkészítenek titeket a tízes tank harcmodorára, ám a SU-85 pluszban előre felkészít igazából mindkettőre. Nagy sebzése van, amivel hátul kell maradni, viszont gyors és mozgékony, amivel lehet kellemetlenkedni is (tapasztalt TD-seknek).

A HE lőszerrel 300 HP sebzést lehet kiosztani ezzel a TD-vel, ami azt jelenti, hogy effektív lehet arty ellen használni, még a hatos artykat is lazán egylövésezed vele. Viszont amire a legjobban figyelj, ne keveredj bajba nyílt téren. Ez nem egy T95, amit három percig lőnek taktikai atomtöltetekkel mire ki tudják szedni. Itt meglegyint egy komolyabb ágyú és máris újragondolhatod az életed, 350 HP-t röhögve le lehet rólatok szedni, vigyázzatok rá.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Közepes kaliberű tank töltésgyorsító
  • Álcaháló
  • Periszkóp távcső vagy Ventilátor

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis elsősegély készlet
  • Kis javítókészlet
  • Kézi tűzoltókészülék 

Ajánlott legénységi képzettségek

Első körben parancsnoknak hatodik érzék (legfontosabb!), a többieknek pedig álca. Másodiknak vagy full BIA, vagy parancsnoknak álca, többieknek pedig vegyes képességek.

Átlagos bevétel

Nem keres olyan „hűdenagyonjól”, mint egy BDR, azonban kellemes profitokat szerezhetsz már 1000 sebzésért. Följebb pedig gyakorlatilag nincs határ. Bár ilyen köröm még nem volt, de ha összeszedsz 3000 sebzést, akkor olyan, mintha egy átlag alatti kört mentél volna T34-gyel (igen, az az amerikai). Mivel nem vagy rákényszerülve az APCR lőszerre, ezért a goldozás sem eszi a pénzt, tehát ritkán lesz negatív meccsed, inkább a profit mértéke a kérdés.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Pontos és nagy átütésű/sebzésű löveg
  • Kiváló álcaérték
  • Jó mobilitás
  • Nagyszerű végsebesség
  • HE lőszer egylövésezi a hatos artykat is
  • Játékstílusa ötvözi a két TD ág taktikáit, így effektíven megtanítja neked mindkettőt

Hátrányai

  • Fájdalmasan kicsi látótáv
  • Gyenge páncélzat
  • Hosszú és idegesítő grindelés
  • A modulok könnyen megsérülnek
  • Viszonylag kevés lőszert vihetsz magaddal

Kiknek ajánlott

Mindenkinek, aki a szovjet TD-ágakkal szemezget, a SU-85 mindkettőből tartalmaz egy kicsit. Nagyszerűen meg lehet vele tanulni taktikázni és csapatban dolgozni, ugyanis kicsi a látótávja, ez pedig egészen egyszerűen ráutalja a tankot a csapatra. Ha nincs spot, nincs sebzés sem, ezáltal pedig csak nehezéknek vagy jó. Célszerű platoonban vinni a gépet, ahol a csapattársaid tudnak neked spotolni, randomban nem bízhatsz a csapattagokban, ezáltal pedig kétesélyes, hogy nagyon jó kör lesz vagy pedig nagyon rossz. Előny, hogy ha a SU-100M1 felé mész tovább, akkor a legénység tier 8-ig kompatibilis a tankokkal és 9-10-es szinten is csak egy plusz töltő igényeltetik. Tény, hogy ez nem a kezdők tankja.

Ha kezdőbarát tankokat akarsz, akkor ott a KV-1 és a T18, azokkal barátkozz, de a SU-85-öt óvatosan közelítsd meg, ugyanis nem bocsátja meg egykönnyen a hibákat. Meg kell vele tanulni játszani és ha nem megy, akkor utálni fogod a tankot. De ha ráérzel, akkor brutális gép és ha van valaki, aki spotol neked, akkor gyakorlatilag egyedül elintézheted a fél ellenséges csapatot.


Az elemzést írta: Camper03

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:13

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Gamer Patrik
    • Tank elemző
    · 8 éve
    Sőt!A Pz. Sfl. IVc (ala Flakbusz)tier 5-ben 8-as ágyúval rohangál!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    V3XILLE
    • Tankos
    · 8 éve
    Szörnyű TD-s játékos vagyok, de tegnap megvettem, hátha jobban bejön mint a német TD-k :-)
    Először a 122 mm-es löveggel próbálkoztam, mert azt hittem az jobb kis tierben a sok papír tankocska ellen: 57 csatából 622-es átlagsebzés, 2 top gun, 4 nagy kaliber és az 1. kiválóságjel, de nagyon szenvedős volt úgy.
    Kb. fél órája raktam rá a 85 mm-es löveget az elemzés hatására és így sokkal jobb: 3 csatából 1057-es átlagsebzés és 1 nagy kaliber (úgy hogy az egyik csatát nagyon elcsesztem :/ ).
    Tényleg jó tank, mindenkinek ajánlom
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    mex9711
    • Tankos
    · 8 éve
    Nos, biztos jó lenne valamire ez a SU-85, ha nem mindig hetesek közé rakna, akik úgy lövöldöznek le, hogy nem is látom őket. És kb. majdnem egy lövés vagyok nekik. Persze ez függ a csapattól is, mert az összes könnyű tank hátul kempel, spot egy szál se. Összes csata bukta. Nekem két nap alatt nem sikerült értékelhetőt menni vele egy-két ritka alkalmat kivéve. Ennek ellenére valamilyen érthetetlen okból kifolyólag tetszik a masina. Páncélvadász fun vagyok (mindkét német TD ág meg van fullra) Szerintem szakaszban játszva tarolhatna a 85-ös. De úgy még nem volt szerencsém kipróbálni.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    NeedBeerHUN
    • Tankos
    · 9 éve
    Megvettem a hétvégén, 50%-os kedvezménnyel 8) Tetszik, de a StuG akkor is "foreva"
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Griffin98
    • Tankos
    · 9 éve
    [quote]Lehetne az is, bár igazából én LTraktornál tartok azon az ágon, szóval kérj meg valaki olyat, akinek megvan a harckocsi.[/quote]
    nekem már megvan
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Gilgarat
    • Tankos
    · 9 éve
    [quote name="Lio_Nekka"]Nagyon jó írás, köszönet érte! Ettől meg majdnem lefordultam a székről a röhögéstől: " Ez nem egy T95, amit három percig lőnek taktikai atomtöltetekkel mire ki tudják szedni. Itt meglegyint egy komolyabb ágyú és máris újragondolhatod az életed, 350 HP-t röhögve le lehet rólatok szedni, vigyázzatok rá."[/quote]
    Ez nálam is vitte a prímet :-)
    De az elemzést tényleg jó lett,csak így tovább ;-)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    rejkov
    • Tankos
    · 9 éve
    Jó leírás, kellemes időtöltés volt olvasni. A tank viszont irgalmatlanul, és menthetetlenül vak. Ha az ember megszokta, és megszerette a SU-85B-ben, hogy a hetzereket ugy lehet leabálni nyílt mezőn, hogy egyszerűen nem tudnak látótávba érni, annak a SU-85-ben lesz foglma arról is, hogy mit érez a hetzer ilyenkor. Ezt leszámítva jó kis gép lenne.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Camper03
    • Kiképző
    · 9 éve
    [quote name="Griffin98"]a következő lehetne-e a T29 ősi ellensége a pz kpfw 6 auf e Tigris?[/quote]

    Lehetne az is, bár igazából én LTraktornál tartok azon az ágon, szóval kérj meg valaki olyat, akinek megvan a harckocsi.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    szesze01
    • Tankos
    · 9 éve
    Az egyik , sőt... a kedvenc td-m.1125 csata után vagyok vele,csak ajánlani tudom.
    Nagyon jó elemzés!Grat!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Toydolls2
    • VIP
    · 9 éve
    [quote name="Lio_Nekka"]Nagyon jó írás, köszönet érte! Ettől meg majdnem lefordultam a székről a röhögéstől: " Ez nem egy T95, amit három percig lőnek taktikai atomtöltetekkel mire ki tudják szedni. Itt meglegyint egy komolyabb ágyú és máris újragondolhatod az életed, 350 HP-t röhögve le lehet rólatok szedni, vigyázzatok rá."[/quote]
    Épp ma reggel került az IS-em lövege elé szegény... Nem tudott bánni vele a kolléga, és 1 lövéssel sikerült kiszednem. Egyébként szemeztem már én is ezzel a géppel, és ezen írás után, be is fogom szerezni!
    Köszönöm az elemzést
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.