Jelenleg

6
látogatónk van

2014. október 7. 08:14

Rhm.-Borsig Waffenträger - Elemzés

Írta:
(34 szavazat)
65 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

Nos, ezen a tankon két remek löveg található, amik kicsit más játékstílust követelnek. Az egyik a 12,8 cm Kanone 44 L/55, aminek 246/311/65 (normál/arany/HE) mm átütése és 490/490/630 HP sebzése van. A másik a 15 cm Pak L/29.5, ennek 215/334/85 mm átütése van és 750/750/950 sebzése. A 12,8 cm-es ágyúval jobban lehet mesterlövészkedni, mert bár kisebb a sebzése, viszont egészen impresszív 0,35 m szórása van 100 méteren és 2,3 sec célzási ideje, ami bár nem különbözik a Jagdpanther II és Ferdinand értékeitől, viszont gyorsabban tölt náluk (a nerf óta nem sokkal, de mégis gyorsabban), valamint nem ugrik szét nagyon a célzókör ha mozgatod a tornyodat, de még akkor sem, ha a testtel is fordulsz. Ezek az adatok lehetővé teszik, hogy egy rendkívül effektív sniper lehessen. Nem sebzel akkorát, mint egy ISU, viszont 10 mp alatt odavágsz két 490-es sebzést, ha nem megy arrébb és máris jobban jársz, mintha ISU-val lőttél volna.

A 15 cm-es löveg egy kicsit hasonló játékstílust követel, mint az ISU-152, viszont kisebb átütéssel és hosszabb töltéssel, ami 20 mp egy alap 100 %-os legénységen és 17,3 ha töltésgyorsítót is használsz. Sajnos elég kicsi átütése van egy nyolcas TD-hez képest, ezért rá leszel kényszerülve a prémium HEAT lőszer használatára, ez viszont sajnos ellensége a rétegelt páncélnak, ami elég sokszor van magas szintű harckocsikon. Pontossága 0,4 m/100m, célzási ideje pedig 2,7 sec. Nos ezek a számok jobbak, mint az ISU-152 152 mm-es BL-10-es lövegénél, viszont nem elég jók, hogy effektíven lehessen távolról harcolni. A nagy, lassú tankokat valószínűleg el fogod tudni találni, viszont a célzókör is jobban szétesik mozgás közben, plusz lövés után több camót vesztesz. A hab a tortán az, hogy sokkal lassabb a 150 mm-es löveg lövedéke, mint a 128-asé. Így 300 méternél távolabbra csak nagy szerencsével tudsz pontosan lőni mozgó célpontra. Ha az átütést kevésnek érzed, akkor 334 mm-re fel tudod tornázni, ami jobb, mint a 12,8 cm-es prémium APCR lőszere, ami 311 mm-es penetrációt kapott. A nagyobb cső inkább a kigurulok és odavágok egy nagyot taktikát engedi meg, ami szerencsére a mobilitás és a torony kettősével nem is kivitelezhető olyan nehezen. Plusz pró a 150-es löveg mellett, hogy ahogy én észrevettem, a lövedékei nagyobb eséllyel lőnek kritikust az ellenfélnek (bár igaz, hogy legtöbbször lánctalp szokott lenni). Lőszerből mindkét löveggel 30 darabot tudsz magaddal vinni, ami nálam még sosem fogyott el.

Torony

Páncélzata 20/10/8 mm, ami azért érdekes, mert hátul semmilyen páncél nincsen, bár nem mintha a 8 mm bármiféle védelmet nyújtana. Forgási sebessége 18 fok/mp, ami elég lassúcska, de hát egy TD-ről beszélünk, ahol a torony megléte is Isteni adomány. A látótávod 400 m, amit ha kombinálunk a remek álcáddal, akkor kapsz egy remek passzív spottert, amit területek ellenőrzésére is használhatsz, ha vannak ágyúk a hátad mögött. Sajnos ha észrevesznek és nincs lehetőséged elbújni, akkor mehetsz is a garázsba, ugyanis nem sokszor fogod túlélni. Plusz hátrány, hogy nyitott teteje van a toronynak, bár ez nem jelent semmit, ugyanis olyan papír az egész gép, hogy bármilyen HE lőszer átüti.

Felépítmény

Egy szóval le lehet írni: PAPÍR! Páncélzata 20/10/8 mm, ami arra elég, hogy a szél ne fújjon be a harckocsi belsejébe. Pattanni senki sem fog rólad, kevés lövés lesz, amit HP sebződés nélkül megúszol. Régen volt még egy olyan eset, amikor LEPATTINTOTTAM egy Caernarvon lövését és mindenféle sebződés nélkül megúsztam. Na ilyen azóta nem volt és nem is lesz. Van az a roppantul idegesítő hibája a felépítménynek, hogy ha szemből meglőnek, akkor sokszor megy vele a motor is és ha eltalálnak úgy, hogy még láncot is ér, akkor kétszeresen leszel földhöz ragasztva. Legtöbbször csak egy kis javítókészleted lesz, amivel viszont a motort érdemes megjavítani, miután a láncot felrakta a legénységed. Előnye az alváznak, hogy nem valami nagy, bár így is elég könnyű célpont, viszont az álcaértéked kimagasló (22,56 %), amit érdemes álcahálóval felturbózni 37,56 %-ra. Nem mellesleg oldalt található a lőszerrekesz az alváz és a torony találkozásánál, ami sajnos nem is robban nehezen, bár motortűztől többet fogsz szenvedni, mint lőszerrobbanástól. A tank 23 tonnát nyomhat legfeljebb, amivel nem fogsz rammolni, szóval kerüld el, hogy az ellenfél neked hajthasson.

Felfüggesztés

Egész olcsó kihúzni a jobbat, ami 38 fokot tud forogni másodpercenként, tehát legalább azzal nem lesz bajod, hogy lomha a tank. Lehet rajta javítani kuplung égetéssel, de nincs rá szükség, amíg meg nem sérül a láncod, utána azért érezhető a különbség, hogy mennyivel lassabban forog. Talajellenállása kivételes, nem lesz sok gondod abból, hogy beleragadsz a mocsarakba, bár értelemszerűen célszerű elkerülni őket.

Motor

Egy 207 lóerős Tatra Typ TD 103 P. A teljesítménye elég gyér, de amennyit nyom a tank, ez nem lesz annyira probléma. Lóerő/tonna értéke 12 és 10 között változhat, ami attól függ, hogy melyik löveget használod, a második ugyanis egy jó 2 tonnával könnyebb, ami sokat számít egy amúgy is pehelysúlyú harckocsinál. Sajnos könnyen kilövik, és sajnos időbe telik megjavítani, szóval vigyázni kell rá, amit úgy tehetsz meg, ha a tankod hátulját mutatod az ellenfélnek, ami még azért is előny, mert könnyebb fedezékbe bújni, mert gyakorlatilag előre mész, ha menekülni akarsz.

Ajánlott játékstílus

Ezt nagyrészt az határozza meg, hogy melyik löveget használjátok. A 12,8 cm-es löveggel kötelező hátul maradni, és onnan durrogtatni, a 15 cm-es inkább egy kicsit közelharcra hajazó stílust követel, vagyis kigurulsz, odavágsz egy 750-et, aztán 17 másodpercig töltesz. Az utóbbi veszélyesebb, mert ha nem tudsz elbújni, vagy nincs fedezőtűz mögötted, és lerohan az ellenség, akkor halott vagy, mert nem tudsz időben betölteni, páncélod meg nincsen. Én speciel életem eddigi legnagyobb ragelését ezzel az ágyúval éltem át, igaz, felemelő érzés, amikor beledurrantasz az ellenbe és leszeded az életereje 33-50 %-át. Ha a 15 cm-es löveggel nyomulsz, akkor érdemes sok HEAT lőszert bepakolni, bár sajnos nagyon meg kell gondolni, hogy mikor váltasz át, mert 17,3 mp-ig védtelen leszel, ha váltottál a lőszertípusok között. Igazából ez egy igazi vérbeli TD, aminek semmi dolga nincs, csak hogy úgy viselkedjen, mint egy TD.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Nagy kaliberű tank töltésgyorsító
 • Álcaháló
 • Periszkóp távcső

Ajánlott fogyóeszközök 

 • Kisméretű elsősegély készlet
 • Nagy szerszámosláda
 • Kézi tűzoltókészülék (lehet automata, ha sokszor gyújtanak ki, és idegesít) 

Ajánlott legénységi képzettségek

Első körben parancsnoknak hatodik érzék, többieknek álca. Második körben parancsnoknak álca, vezetőnek megelőző karbantartás, lövésznek pillanatkép, töltőnek pedig biztonságos lőszerelhelyezés. harmadik körben mehet full BIA, vagy amit akarsz.

Átlagos bevétel

Profitot nem olyan könnyű vele szerezni, viszont ha nyílt térképre kerülsz, akkor a jó DPM-nek köszönhetően sok sebzést ki tudsz osztani, így a bevételed is megemelkedhet. 3000 sebzésért ha nem lősz prémiumot és kevés megy mellé, akkor nem nehéz pluszban maradni. 5000 sebzés felett, már 50 ezer felett kereshetsz, ami pedig ritkán jár deficites körrel. A 15 cm-es löveggel sajnos sokszor rá leszel kényszerülve a HEAT használatára, ami a maga kb. 6400 kredites költségével lövésenként megeszi a profitot, viszont legalább XP-t könnyebb termelni vele.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó DPM
 • Kivételes álca (az egyik legjobb a játékban)
 • Két nagyszerű löveg, ami különféle taktikák alkalmazását követeli
 • Nem kell szenvedni egy normális lövegért, a 12,8 cm-es az alap
 • Kis profil (bár papír)
 • Pontos és gyorsan célzó 12,8 cm-es löveg

Hátrányai

 • Borzalmasan papír páncélzat (HE lőszer is lazán átviszi)
 • Nagyon sérülékeny lánc és motor, valamint a lőszer se robban ritkán
 • 15 cm-es löveggel nehéz profitot termelni
 • Lassú lövedék a 15 cm-es löveggel
 • Kicsi átütés a 15 cm-es löveggel (AP)

Kiknek ajánlott

Elsősorban az igazi TD-seknek, vagy azoknak akik ISU-152-est akarnak csak jobb célzással/pontossággal. El lehet vele lenni tízesek között is, viszont akkor vagy 12,8-as löveget használj, vagy full HEAT a 15-ösön. Ha pénzt akarsz vele keresni (már amennyit egy nemprém tankkal lehet), akkor felejtsd el a nagy csövet és pakold rá a kisebbet. Meglepően jó tud lenni nyílt területek levédésében ha van bokor amibe bújhat, ugyanis jó álcával és jó látótávval gyakorlatilag már 445 méterről észreveszi az ellenfél nehéz tankjait, akik őt még 200 méterről sem tudják. Ha nem zavar, hogy nem vehetnek észre, de szinte többet van kilőve a motor mint ép állapotban, akkor nem fogod utálni a harckocsit, és jobban ki tudod használni az erősségeit.

Videó


Az elemzést írta: Camper03

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:33

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  sipmester
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Morphelo"]Az új t49-et szereti? [/quote]
  Imádja, 2 lövés neki!
  A kedvenc TD-m! Egy gyilkológép! Több mint 1200 csatám van vele, és egyre jobb. 4 skilles csapat ül benne, és baromi jól játszható. Vannak pályák, amik nem neki valók, (városiak, hogy szakadna meg a WG hogy ezeket erölteti) de bokros terepen életveszély. Iszonyat messze ellát (nekem most 520m körül), viszont az álcázása is eszméletlen. Ha jól beállok egy nagyobb bokorba, akkor vesznek észre mikor nekem koccannak. Megéri feldobni rá az álcafestést, álcahálót, álca skill meg alap. De mire meglátnának, sokszor már halottak. Lövés után is jól rejtve tudok maradni. Csak hát egy szenvedés kifejleszteni, sok türelem kell hozzá. De megéri!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Emerich37"]Akkor én most kicsit szembemegyek mindenkivel, de én a 150 mm esel szedtem össze a csőre a karikákat, simán 3000-4000 és az esetek nagy részében 5000 körüli dmg is összejött vele.[/quote]

  Nem mindenkivel mész szembe, én is jobban szeretem a nagyobb ágyút
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Emerich37
  • Tankos
  · 7 éve
  Akkor én most kicsit szembemegyek mindenkivel, de én a 150 mm esel szedtem össze a csőre a karikákat, simán 3000-4000 és az esetek nagy részében 5000 körüli dmg is összejött vele.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Gergely_M
  • Tankos
  · 7 éve
  450 meccsem van ezzel a kis döggel, ami nálam nagyon soknak számít A WT pz IV is tetszett, de ez a kedvenc. Egyértelműen a 12,8-as ágyút javaslom. Sajnos a WT auf E100-at el kellett adnom, mert képtelen voltam vele jól játszani és a végén már rendkívül idegesített is, pedig megfogadtam, hogy X-es tankot nem adok el, mert drága
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="KulG76"]Én a 12,8-as ágyúra esküszöm, sokáig használtam felesbe az ágyukat de rájöttem, hogy kb kétszer többet tudok a kicsivel sebezni. Nagyon jól lehet használni ezt a TD-t a végjátékban amikor egylövésezhető a foglaló ellenség 8 s-ként 500 sebzést bevíve. A skilleket tekintve én a Sturer után a skillek újraosztásánál 1. BIA (mindenki) 2. 6. érzék (parancsnok), álca (legénység) 3. álca (parancsnok), random (legénység). Az Rhm nagyon jó medál termelő is, sok "Nagy kaliber" és "Tank Sniper" fűződik nálam a nevéhez.[/quote]

  Nekem meg egy Radley-Walters medál fűződik a 150 mm-es löveghez, az első azzal a löveggel ment meccsemen sikerült, sőt bekapott találatom sem volt, pedig jobban világítottam a meccs alatt, mint egy karácsonyfa.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Hunyadi_Loveszdandar"]Én már második skillnek BIA-t raknék. Ez a tank egy dologra készült - minden mást feláldozva - hogy sebezzen! Messziről kell aprítani a "második" sorból, de persze jó hátulra helyezve azt a bizonyos "második" vonalat, mert ha észreveszik, akkor gém óver.
  Tornyának és relatív jó mobilitásának köszönhetően lehet menni a többiekkel így folyamatosan támogatást nyújtani és a végjátékban is hasznos tud lenni. Mondjuk én a kis ágyút javaslom használatra! Nagyon jó TD és ami a legjobb, hogy utána is egy nagyon jó (még jobb) TD jön T9-ben. (nekem a WT T9-ben még jobban is tetszett, mint az RHM T8-ban)[/quote]

  Természetesen lehet másodiknak is BIA skillt rakni, persze csak ha nem bánod, hogy 75 %-os lesz az álcád. Érdekesség, hogy a garázsfelvétel május végén készült, egy meccsen a kilences WT kifejlesztése előtt.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  KulG76
  • Tankos
  · 7 éve
  Én a 12,8-as ágyúra esküszöm, sokáig használtam felesbe az ágyukat de rájöttem, hogy kb kétszer többet tudok a kicsivel sebezni. Nagyon jól lehet használni ezt a TD-t a végjátékban amikor egylövésezhető a foglaló ellenség 8 s-ként 500 sebzést bevíve. A skilleket tekintve én a Sturer után a skillek újraosztásánál 1. BIA (mindenki) 2. 6. érzék (parancsnok), álca (legénység) 3. álca (parancsnok), random (legénység). Az Rhm nagyon jó medál termelő is, sok "Nagy kaliber" és "Tank Sniper" fűződik nálam a nevéhez.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Szőkekóla
  • Tankos
  · 7 éve
  Tökéletes leírás. Én a 150-essel mentem vele, nagyon állat. Utána még jobb, mint ahogy Hunyadi is említette. Szerintem a 9-es a legjobb ezen az ágon, csak ki kell rá fejleszteni a nagy 150-est. Megéri, mert néha el sem hittem milyen pontos, és mekkora az átütése.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Morphelo
  • Kiképző
  • Tankos
  · 7 éve
  Az új t49-et szereti?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Cave
  • Tankos
  · 7 éve
  Igen! Megint egy nagyon jó elemzés! Köszönjük!

  Minden szavával egyetértek. Bár nem ezzel a TD-vel vannak a legjobb statisztikáim, de nagyon szeretek vele játszani. A magam részéről a kis csővel tolom, de azzal még a tízes szintű tankok ellen is hatékony, egy teli tízes csapatban sem érzem magam nehezéknek. Jól rejtőzködő, pontos, hatékony. A hosszú csővel csak városi harcokat nem szereti, de ott is akad esélye, mert pillanatok alatt el tud tűnni olyan gyors és mozgékony. A könnyű harckocsik és közepesek utolérnek, de azokat fájó emlékkel kergeti vissza a hátra fordított kályhacső.
  ;-)
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.