Jelenleg

40
látogatónk van

2014. október 7. 08:14

Rhm.-Borsig Waffenträger - Elemzés

Írta:
(35 szavazat)
65 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

Nos, ezen a tankon két remek löveg található, amik kicsit más játékstílust követelnek. Az egyik a 12,8 cm Kanone 44 L/55, aminek 246/311/65 (normál/arany/HE) mm átütése és 490/490/630 HP sebzése van. A másik a 15 cm Pak L/29.5, ennek 215/334/85 mm átütése van és 750/750/950 sebzése. A 12,8 cm-es ágyúval jobban lehet mesterlövészkedni, mert bár kisebb a sebzése, viszont egészen impresszív 0,35 m szórása van 100 méteren és 2,3 sec célzási ideje, ami bár nem különbözik a Jagdpanther II és Ferdinand értékeitől, viszont gyorsabban tölt náluk (a nerf óta nem sokkal, de mégis gyorsabban), valamint nem ugrik szét nagyon a célzókör ha mozgatod a tornyodat, de még akkor sem, ha a testtel is fordulsz. Ezek az adatok lehetővé teszik, hogy egy rendkívül effektív sniper lehessen. Nem sebzel akkorát, mint egy ISU, viszont 10 mp alatt odavágsz két 490-es sebzést, ha nem megy arrébb és máris jobban jársz, mintha ISU-val lőttél volna.

A 15 cm-es löveg egy kicsit hasonló játékstílust követel, mint az ISU-152, viszont kisebb átütéssel és hosszabb töltéssel, ami 20 mp egy alap 100 %-os legénységen és 17,3 ha töltésgyorsítót is használsz. Sajnos elég kicsi átütése van egy nyolcas TD-hez képest, ezért rá leszel kényszerülve a prémium HEAT lőszer használatára, ez viszont sajnos ellensége a rétegelt páncélnak, ami elég sokszor van magas szintű harckocsikon. Pontossága 0,4 m/100m, célzási ideje pedig 2,7 sec. Nos ezek a számok jobbak, mint az ISU-152 152 mm-es BL-10-es lövegénél, viszont nem elég jók, hogy effektíven lehessen távolról harcolni. A nagy, lassú tankokat valószínűleg el fogod tudni találni, viszont a célzókör is jobban szétesik mozgás közben, plusz lövés után több camót vesztesz. A hab a tortán az, hogy sokkal lassabb a 150 mm-es löveg lövedéke, mint a 128-asé. Így 300 méternél távolabbra csak nagy szerencsével tudsz pontosan lőni mozgó célpontra. Ha az átütést kevésnek érzed, akkor 334 mm-re fel tudod tornázni, ami jobb, mint a 12,8 cm-es prémium APCR lőszere, ami 311 mm-es penetrációt kapott. A nagyobb cső inkább a kigurulok és odavágok egy nagyot taktikát engedi meg, ami szerencsére a mobilitás és a torony kettősével nem is kivitelezhető olyan nehezen. Plusz pró a 150-es löveg mellett, hogy ahogy én észrevettem, a lövedékei nagyobb eséllyel lőnek kritikust az ellenfélnek (bár igaz, hogy legtöbbször lánctalp szokott lenni). Lőszerből mindkét löveggel 30 darabot tudsz magaddal vinni, ami nálam még sosem fogyott el.

Torony

Páncélzata 20/10/8 mm, ami azért érdekes, mert hátul semmilyen páncél nincsen, bár nem mintha a 8 mm bármiféle védelmet nyújtana. Forgási sebessége 18 fok/mp, ami elég lassúcska, de hát egy TD-ről beszélünk, ahol a torony megléte is Isteni adomány. A látótávod 400 m, amit ha kombinálunk a remek álcáddal, akkor kapsz egy remek passzív spottert, amit területek ellenőrzésére is használhatsz, ha vannak ágyúk a hátad mögött. Sajnos ha észrevesznek és nincs lehetőséged elbújni, akkor mehetsz is a garázsba, ugyanis nem sokszor fogod túlélni. Plusz hátrány, hogy nyitott teteje van a toronynak, bár ez nem jelent semmit, ugyanis olyan papír az egész gép, hogy bármilyen HE lőszer átüti.

Felépítmény

Egy szóval le lehet írni: PAPÍR! Páncélzata 20/10/8 mm, ami arra elég, hogy a szél ne fújjon be a harckocsi belsejébe. Pattanni senki sem fog rólad, kevés lövés lesz, amit HP sebződés nélkül megúszol. Régen volt még egy olyan eset, amikor LEPATTINTOTTAM egy Caernarvon lövését és mindenféle sebződés nélkül megúsztam. Na ilyen azóta nem volt és nem is lesz. Van az a roppantul idegesítő hibája a felépítménynek, hogy ha szemből meglőnek, akkor sokszor megy vele a motor is és ha eltalálnak úgy, hogy még láncot is ér, akkor kétszeresen leszel földhöz ragasztva. Legtöbbször csak egy kis javítókészleted lesz, amivel viszont a motort érdemes megjavítani, miután a láncot felrakta a legénységed. Előnye az alváznak, hogy nem valami nagy, bár így is elég könnyű célpont, viszont az álcaértéked kimagasló (22,56 %), amit érdemes álcahálóval felturbózni 37,56 %-ra. Nem mellesleg oldalt található a lőszerrekesz az alváz és a torony találkozásánál, ami sajnos nem is robban nehezen, bár motortűztől többet fogsz szenvedni, mint lőszerrobbanástól. A tank 23 tonnát nyomhat legfeljebb, amivel nem fogsz rammolni, szóval kerüld el, hogy az ellenfél neked hajthasson.

Felfüggesztés

Egész olcsó kihúzni a jobbat, ami 38 fokot tud forogni másodpercenként, tehát legalább azzal nem lesz bajod, hogy lomha a tank. Lehet rajta javítani kuplung égetéssel, de nincs rá szükség, amíg meg nem sérül a láncod, utána azért érezhető a különbség, hogy mennyivel lassabban forog. Talajellenállása kivételes, nem lesz sok gondod abból, hogy beleragadsz a mocsarakba, bár értelemszerűen célszerű elkerülni őket.

Motor

Egy 207 lóerős Tatra Typ TD 103 P. A teljesítménye elég gyér, de amennyit nyom a tank, ez nem lesz annyira probléma. Lóerő/tonna értéke 12 és 10 között változhat, ami attól függ, hogy melyik löveget használod, a második ugyanis egy jó 2 tonnával könnyebb, ami sokat számít egy amúgy is pehelysúlyú harckocsinál. Sajnos könnyen kilövik, és sajnos időbe telik megjavítani, szóval vigyázni kell rá, amit úgy tehetsz meg, ha a tankod hátulját mutatod az ellenfélnek, ami még azért is előny, mert könnyebb fedezékbe bújni, mert gyakorlatilag előre mész, ha menekülni akarsz.

Ajánlott játékstílus

Ezt nagyrészt az határozza meg, hogy melyik löveget használjátok. A 12,8 cm-es löveggel kötelező hátul maradni, és onnan durrogtatni, a 15 cm-es inkább egy kicsit közelharcra hajazó stílust követel, vagyis kigurulsz, odavágsz egy 750-et, aztán 17 másodpercig töltesz. Az utóbbi veszélyesebb, mert ha nem tudsz elbújni, vagy nincs fedezőtűz mögötted, és lerohan az ellenség, akkor halott vagy, mert nem tudsz időben betölteni, páncélod meg nincsen. Én speciel életem eddigi legnagyobb ragelését ezzel az ágyúval éltem át, igaz, felemelő érzés, amikor beledurrantasz az ellenbe és leszeded az életereje 33-50 %-át. Ha a 15 cm-es löveggel nyomulsz, akkor érdemes sok HEAT lőszert bepakolni, bár sajnos nagyon meg kell gondolni, hogy mikor váltasz át, mert 17,3 mp-ig védtelen leszel, ha váltottál a lőszertípusok között. Igazából ez egy igazi vérbeli TD, aminek semmi dolga nincs, csak hogy úgy viselkedjen, mint egy TD.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Nagy kaliberű tank töltésgyorsító
 • Álcaháló
 • Periszkóp távcső

Ajánlott fogyóeszközök 

 • Kisméretű elsősegély készlet
 • Nagy szerszámosláda
 • Kézi tűzoltókészülék (lehet automata, ha sokszor gyújtanak ki, és idegesít) 

Ajánlott legénységi képzettségek

Első körben parancsnoknak hatodik érzék, többieknek álca. Második körben parancsnoknak álca, vezetőnek megelőző karbantartás, lövésznek pillanatkép, töltőnek pedig biztonságos lőszerelhelyezés. harmadik körben mehet full BIA, vagy amit akarsz.

Átlagos bevétel

Profitot nem olyan könnyű vele szerezni, viszont ha nyílt térképre kerülsz, akkor a jó DPM-nek köszönhetően sok sebzést ki tudsz osztani, így a bevételed is megemelkedhet. 3000 sebzésért ha nem lősz prémiumot és kevés megy mellé, akkor nem nehéz pluszban maradni. 5000 sebzés felett, már 50 ezer felett kereshetsz, ami pedig ritkán jár deficites körrel. A 15 cm-es löveggel sajnos sokszor rá leszel kényszerülve a HEAT használatára, ami a maga kb. 6400 kredites költségével lövésenként megeszi a profitot, viszont legalább XP-t könnyebb termelni vele.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó DPM
 • Kivételes álca (az egyik legjobb a játékban)
 • Két nagyszerű löveg, ami különféle taktikák alkalmazását követeli
 • Nem kell szenvedni egy normális lövegért, a 12,8 cm-es az alap
 • Kis profil (bár papír)
 • Pontos és gyorsan célzó 12,8 cm-es löveg

Hátrányai

 • Borzalmasan papír páncélzat (HE lőszer is lazán átviszi)
 • Nagyon sérülékeny lánc és motor, valamint a lőszer se robban ritkán
 • 15 cm-es löveggel nehéz profitot termelni
 • Lassú lövedék a 15 cm-es löveggel
 • Kicsi átütés a 15 cm-es löveggel (AP)

Kiknek ajánlott

Elsősorban az igazi TD-seknek, vagy azoknak akik ISU-152-est akarnak csak jobb célzással/pontossággal. El lehet vele lenni tízesek között is, viszont akkor vagy 12,8-as löveget használj, vagy full HEAT a 15-ösön. Ha pénzt akarsz vele keresni (már amennyit egy nemprém tankkal lehet), akkor felejtsd el a nagy csövet és pakold rá a kisebbet. Meglepően jó tud lenni nyílt területek levédésében ha van bokor amibe bújhat, ugyanis jó álcával és jó látótávval gyakorlatilag már 445 méterről észreveszi az ellenfél nehéz tankjait, akik őt még 200 méterről sem tudják. Ha nem zavar, hogy nem vehetnek észre, de szinte többet van kilőve a motor mint ép állapotban, akkor nem fogod utálni a harckocsit, és jobban ki tudod használni az erősségeit.

Videó


Az elemzést írta: Camper03

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:33

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gmaster0o0
  • Tankos
  · 8 éve
  az agressziv jatekot en is probaltam, volt h. kineztem lottem visszamentem. Kar h. allandoan melle ment az egesz. Ne erts felre cseppet se sajnalom az rhm-et, amennyi balanceot kapott. Amikor meg uj volt siman acsorogtam malinovka mezo kozepen es lodoztem minden spot nelkul. Valoszinu bennem van a hiba, es sokszor nem tudok figyelni arra ki mikor lovi el magat(sot ilyen modom sincs, mint egy ket embernek....), igy rengeteg felesleges sebzest kaptam be modul serulesekkel.
  Charioteer az amit kiprobalnek. Az kb egy mednek tunik nekem t8ba az fv agyujaval
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 8 éve
  Én elég agresszívan tolom még sidescrapeltem is vele és tök jól működik (na nem a lepattintás ), nekem tetszik, én gyakorlatilag azt szoktam csinálni, hogy ráállok egy spotterre, megyek utána 2-300 méteren mikor az első cél megjelenik, meglövöm, bemegyek hard cover mögé, majd a medeket meg a heavyket beengedem közém és a spotter közé, így amíg ők elvannak egymással lehet őket lőni. A veszély sokkal inkább az arty, illetve a HE-t spammoló medek jelentik (egy T54 3 lövésből kinyír 13 mp alatt az azért eléggé gyors), de pl Swampon early agressivebe nyomom és megyek C6-ba basztatni a heavyket, mert iszonyatosan lapos és kicsi célt nyújt, magyarul kialfázol (de szép szó ) majd lebújsz, sok esetben alig látszol ki, nincsenek weakspot parák, mert az egész az szóval emiatt nem kell aggódni

  DOdge: szerintem a 2.2K átlagsebzés eléggé dícséretes T8-ban (gyakorlatilag megegyezik az átlagsebzésünk) szóval nem tudom mi bajod van vele.

  Szerintem a Ferdi egy szar, nem jó semmire, a JGPZII nek nincs tornya, ami folyamatos ficergést és kényszeresen rossz helyezkedést jelent, a páncél meg annyira véd amennyire az ellenfél gold ammot lő (T9-ben a normál ammo is átviszi szemből szal...) HP előnyük kb. semmi, rollon belüli különbség.

  Szerintem T8-ban még jól lehet TD-zni, a Charioteer, Borsig, ISU-152 közül lesz valaki a király, csak még nem tudom ki
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gmaster0o0
  • Tankos
  · 8 éve
  Valoszinu bennem van a hiba, de en is csak passzivan tudtam vele jatszani. Palyak nagy resze, meg lekorlatozza a lehetosegeket, az 445+ os sniperkedestol. Ha meg felraktam a nagyagyut, hogy majd akkor tamogato harc modort veszek fel, biztos berakott az mm egy hatalmas nyilt palyat, ahol a nagyagyuval valo sniperkedes atment kredit egetesbe. Ha el is talaltam a tankot tuti pattank, mert olyan helyen talaltam el. Biztos az en jatekstilusom valtozott meg ,de mar nem elveztem ezzel a tankkal a jatekot es 500 csata utan el is adtam. Szerencsere a legenyseg jo volt az e25be, ami sokkal flexibilisebb tank Kivancsi leszek ha a WT le lesz cserelve akkor az is alca nelkuli td lesz vagy inkabb wtpz4 rhm vonalu papir rejtozgodo gep, akkor talan meg ujratudom hasznalni a 4 skilles legenyseget.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dodge94HUN · 8 éve
  Az a probléma, hogy lassú. Nem sokkal gyorsabb, mint egy Ferdi, annak viszont van páncélja (aztán ott a JP2, ami gyors és van páncélja). Ezzel mozoghatsz össze-vissza, de ha meglátnak, akkor úgyis véged. A motort és a láncot szeretik egyszerre ellőni és akkor találd ki, hogy most mit javítasz (hacsak nem nagy készleten futtatod). Emiatt mindig úgy kell vele mozognod, hogy ne lássanak meg és úgy kell lövöldözni is, azaz baromi passzív játékmódot igényel.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 8 éve
  [quote name="Dodge94HUN"]Lehet nem szeretni, én vagyok a példa. Rühelltem minden egyes pillanatát az Rhm-nek, a WTPz-t meg sem vettem már.

  [quote]Persze csodálatos érzés amikor az eléd kiguruló IS3-at kivégzed egy 1300-as lövéssel, Tiger I-et egyetlen 1500-as lövéssel, vagy egy T57 Heavy-t egyetlen 1851 hp-s lövéssel.[/quote]
  Ja, ha ammo rackeled őket. Amihez el kellene találni, ami a nagy csővel művészet nagy távolságon.

  [quote]viszont a kis löveg sebzéséhez képest a töltésidő már sok. [/quote]
  490-es sebzéshez a 10 alatti töltésidő minden, csak nem sok.

  A JP2 pedig sokkal jobb, mert van páncélja, amire számíthat és mellé még mobil is. Borsiggal ezzel szemben ülnöd kell a bokorban, jó kis passzív játékstílus :-x[/quote]


  nem kell vele ülni én pl. elég mobil módon mozgok vele, de majd meglátod az államvizsga utáni elemzésemből Lehet a Charioteerrel fogom összehasonlítani, hogy legyen benne angol is, úgy is kell egy who is the best Tier8 TD with rotating turret jellegű írás.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dodge94HUN · 8 éve
  Lehet nem szeretni, én vagyok a példa. Rühelltem minden egyes pillanatát az Rhm-nek, a WTPz-t meg sem vettem már.

  [quote]Persze csodálatos érzés amikor az eléd kiguruló IS3-at kivégzed egy 1300-as lövéssel, Tiger I-et egyetlen 1500-as lövéssel, vagy egy T57 Heavy-t egyetlen 1851 hp-s lövéssel.[/quote]
  Ja, ha ammo rackeled őket. Amihez el kellene találni, ami a nagy csővel művészet nagy távolságon.

  [quote]viszont a kis löveg sebzéséhez képest a töltésidő már sok. [/quote]
  490-es sebzéshez a 10 alatti töltésidő minden, csak nem sok.

  A JP2 pedig sokkal jobb, mert van páncélja, amire számíthat és mellé még mobil is. Borsiggal ezzel szemben ülnöd kell a bokorban, jó kis passzív játékstílus :-x
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Gnor27
  • Tankos
  · 8 éve
  Ajánlott játékstílus:
  Winamp 2.90-be 20x berakni az ACDC - Big Gun c számát és halálosztás.

  Valahogy amikor ilyen álcám és ilyen csövem van, akkor sosem zavar a papír páncél. Azért 1100 hp-ból el lehet evickélni, és sok csatám ér véget úgy hogy 10-50 hp-val gurulok a házak közt prédára vadászva.
  Arannyal a nagylöveg 334-es átütést produkál ami ugyan tud furcsaságokat produkálni, de alapvetően nagyon durva.

  Aki sokat szopott már a gyenge német tankokkal pl a Leo1 ágán annak ez megváltás lesz.
  33 csatám volt amikor meglett a Halonnen, nagykaliber, topgun, tank ász egyben. Az első csatámban szinte könnybe lábadt a szemem a meghatódottságtól, amikor megláttam mire képes a 10-es csöve. Ezt a tankot nem lehet nem szeretni. (kivéve ha ellene vagy)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Gnor27
  • Tankos
  · 8 éve
  [quote name="jaffa"]A kedvencem De az utána következő....pfúúú a legnagyobb hulladék amivel eddig találkoztam!Még jó hogy a borsigot nem adtam el,mennek bele vissza a legények a Waffent. auf Pz. IV meg megy a méh-be.[/quote]
  A 9-es WT tulajdonképpen nem rosszabb mint az Rhm. Sok tekintetben még talán jobb is. Pl ha megfordítod akkor az ágyúsüllyedése egész jó, és amikor szikla mögül tolatsz ki akkor nem kell kiraknod a test 3/4-ét mint az Rhm-nél. A lövege szépen sebez és a töltésideje is csak pár tizeddel rosszabb.

  Egész korrekt elemzés, de a két löveg nem igényel kétféle stílust, csak meg kell tanulni a naggyal lőni. Nagyobb előretartás kell, de ha valaki ráérez akkor a 7-800-akat olyan szépen beleveri az ellenségbe hogy öröm nézni. A St Emil szemből egyetlen szép 850-es lövés.

  4 képességes legénységgel, elit alakulattal, full álcával töltésgyorsítóval, periszkóppal, hálóval, festéssel, ez egy nagyon brutál jószág. A töltésideje nekem kb 9,8 és 16,88 mp. De nem mindegy hogy a nagy löveg után már kevés tank tud meglógni, míg a kicsiből beszedett lövéssel még eliszkolhat 50-150 ép-vel.
  A látótávja 360 jelenleg többszöri kiherélés után, (korábban 420) de a periszkóp kiegyenlíti a dolgot.

  'passzív spotter'? 10-es csővel? Ez már azért perverzió.

  Ezen a tankon általában mindig 2-3 modul sérül amikor meglőnek. Általában löveg, motor és lánc. Szóval a nagyjavító készlet ezen alap. Nem fog sűrűn kigyulladni de nem kockáztatnám meg hogy a tűzoltókészülék helyett kisjavítót tegyek rá.
  Olyan nagyon ritkán van, hogy megjavítod a motrod, és várod hogy feltegyék a láncot. Ez egy vicces eset lenne. Általában ha lövés után nem iszkolsz el, akkor halott vagy. Azonnal 4-es gomb és hátramenet.

  A lövegek esetében a kicsivel egy csatában többet lehet sebezni mint a naggyal, mert általában az ellenségekben maradó hp, nem teszi lehetővé a nagy sebzés bevitelét, viszont a kis löveg sebzéséhez képest a töltésidő már sok.
  Lehet szépeket sebezni de sok megtépázott 400-600-as ellenség fog eléd kerülni és hiába lőnél 700-800-akat ha egyszer nincs bennük annyi, ehhez pedig nem 10 mp-s a töltésidőd hanem 17

  Persze csodálatos érzés amikor az eléd kiguruló IS3-at kivégzed egy 1300-as lövéssel, Tiger I-et egyetlen 1500-as lövéssel, vagy egy T57 Heavy-t egyetlen 1851 hp-s lövéssel. Ilyent a kiscsővel nem csinálsz, de távolra pontosabb és többet hibázhatsz.

  Forgása a lövegnek kicsit lassú de a testté jó, ezért könnyen lehet kivégezni egy ránk rohanó könnyű tankot is.

  Páncélzat szinte nulla de az álcája páratlan.

  Az első képesség sor pk 6. érzék a többinek álca teljesen oké. Majdnem minden tankomon így van. Tüzérségen elit alakulat. Viszont másodiknak javasolnám az elit alakulatot. Aztán az aprólék. A célmegjelölő ezen járgány esetében kifejezetten élvezetes szemétségnek minősül.

  Nekem azt mondta egy finn játékos hogy jó tank de a JPanther II sokkal jobb nála, és alkalmasabb csapatra is, de szerintem ez nem igaz. Csapatra vagy 8-as erődre ha 2 Rhm van, akkor egyikre kicsi a másikra nagy löveget javaslok mert így fel lehet osztani a célokat hp szerint.
  Eléggé lehangoló kilőni egy 200 hp-s játékost a nagylöveggel.

  A városi pálya is jó ennek a járgánynak de nem szabad egyedül maradni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  jaffa
  • Tankos
  · 8 éve
  A kedvencem De az utána következő....pfúúú a legnagyobb hulladék amivel eddig találkoztam!Még jó hogy a borsigot nem adtam el,mennek bele vissza a legények a Waffent. auf Pz. IV meg megy a méh-be.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  CHARON_007
  • Tankos
  · 8 éve
  nekem nagyon bejött ez a TD főleg a hosszú 128-as ágyúval
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.