Jelenleg

21
látogatónk van

2014. október 7. 08:14

Rhm.-Borsig Waffenträger - Elemzés

Írta:
(34 szavazat)
65 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

Nos, ezen a tankon két remek löveg található, amik kicsit más játékstílust követelnek. Az egyik a 12,8 cm Kanone 44 L/55, aminek 246/311/65 (normál/arany/HE) mm átütése és 490/490/630 HP sebzése van. A másik a 15 cm Pak L/29.5, ennek 215/334/85 mm átütése van és 750/750/950 sebzése. A 12,8 cm-es ágyúval jobban lehet mesterlövészkedni, mert bár kisebb a sebzése, viszont egészen impresszív 0,35 m szórása van 100 méteren és 2,3 sec célzási ideje, ami bár nem különbözik a Jagdpanther II és Ferdinand értékeitől, viszont gyorsabban tölt náluk (a nerf óta nem sokkal, de mégis gyorsabban), valamint nem ugrik szét nagyon a célzókör ha mozgatod a tornyodat, de még akkor sem, ha a testtel is fordulsz. Ezek az adatok lehetővé teszik, hogy egy rendkívül effektív sniper lehessen. Nem sebzel akkorát, mint egy ISU, viszont 10 mp alatt odavágsz két 490-es sebzést, ha nem megy arrébb és máris jobban jársz, mintha ISU-val lőttél volna.

A 15 cm-es löveg egy kicsit hasonló játékstílust követel, mint az ISU-152, viszont kisebb átütéssel és hosszabb töltéssel, ami 20 mp egy alap 100 %-os legénységen és 17,3 ha töltésgyorsítót is használsz. Sajnos elég kicsi átütése van egy nyolcas TD-hez képest, ezért rá leszel kényszerülve a prémium HEAT lőszer használatára, ez viszont sajnos ellensége a rétegelt páncélnak, ami elég sokszor van magas szintű harckocsikon. Pontossága 0,4 m/100m, célzási ideje pedig 2,7 sec. Nos ezek a számok jobbak, mint az ISU-152 152 mm-es BL-10-es lövegénél, viszont nem elég jók, hogy effektíven lehessen távolról harcolni. A nagy, lassú tankokat valószínűleg el fogod tudni találni, viszont a célzókör is jobban szétesik mozgás közben, plusz lövés után több camót vesztesz. A hab a tortán az, hogy sokkal lassabb a 150 mm-es löveg lövedéke, mint a 128-asé. Így 300 méternél távolabbra csak nagy szerencsével tudsz pontosan lőni mozgó célpontra. Ha az átütést kevésnek érzed, akkor 334 mm-re fel tudod tornázni, ami jobb, mint a 12,8 cm-es prémium APCR lőszere, ami 311 mm-es penetrációt kapott. A nagyobb cső inkább a kigurulok és odavágok egy nagyot taktikát engedi meg, ami szerencsére a mobilitás és a torony kettősével nem is kivitelezhető olyan nehezen. Plusz pró a 150-es löveg mellett, hogy ahogy én észrevettem, a lövedékei nagyobb eséllyel lőnek kritikust az ellenfélnek (bár igaz, hogy legtöbbször lánctalp szokott lenni). Lőszerből mindkét löveggel 30 darabot tudsz magaddal vinni, ami nálam még sosem fogyott el.

Torony

Páncélzata 20/10/8 mm, ami azért érdekes, mert hátul semmilyen páncél nincsen, bár nem mintha a 8 mm bármiféle védelmet nyújtana. Forgási sebessége 18 fok/mp, ami elég lassúcska, de hát egy TD-ről beszélünk, ahol a torony megléte is Isteni adomány. A látótávod 400 m, amit ha kombinálunk a remek álcáddal, akkor kapsz egy remek passzív spottert, amit területek ellenőrzésére is használhatsz, ha vannak ágyúk a hátad mögött. Sajnos ha észrevesznek és nincs lehetőséged elbújni, akkor mehetsz is a garázsba, ugyanis nem sokszor fogod túlélni. Plusz hátrány, hogy nyitott teteje van a toronynak, bár ez nem jelent semmit, ugyanis olyan papír az egész gép, hogy bármilyen HE lőszer átüti.

Felépítmény

Egy szóval le lehet írni: PAPÍR! Páncélzata 20/10/8 mm, ami arra elég, hogy a szél ne fújjon be a harckocsi belsejébe. Pattanni senki sem fog rólad, kevés lövés lesz, amit HP sebződés nélkül megúszol. Régen volt még egy olyan eset, amikor LEPATTINTOTTAM egy Caernarvon lövését és mindenféle sebződés nélkül megúsztam. Na ilyen azóta nem volt és nem is lesz. Van az a roppantul idegesítő hibája a felépítménynek, hogy ha szemből meglőnek, akkor sokszor megy vele a motor is és ha eltalálnak úgy, hogy még láncot is ér, akkor kétszeresen leszel földhöz ragasztva. Legtöbbször csak egy kis javítókészleted lesz, amivel viszont a motort érdemes megjavítani, miután a láncot felrakta a legénységed. Előnye az alváznak, hogy nem valami nagy, bár így is elég könnyű célpont, viszont az álcaértéked kimagasló (22,56 %), amit érdemes álcahálóval felturbózni 37,56 %-ra. Nem mellesleg oldalt található a lőszerrekesz az alváz és a torony találkozásánál, ami sajnos nem is robban nehezen, bár motortűztől többet fogsz szenvedni, mint lőszerrobbanástól. A tank 23 tonnát nyomhat legfeljebb, amivel nem fogsz rammolni, szóval kerüld el, hogy az ellenfél neked hajthasson.

Felfüggesztés

Egész olcsó kihúzni a jobbat, ami 38 fokot tud forogni másodpercenként, tehát legalább azzal nem lesz bajod, hogy lomha a tank. Lehet rajta javítani kuplung égetéssel, de nincs rá szükség, amíg meg nem sérül a láncod, utána azért érezhető a különbség, hogy mennyivel lassabban forog. Talajellenállása kivételes, nem lesz sok gondod abból, hogy beleragadsz a mocsarakba, bár értelemszerűen célszerű elkerülni őket.

Motor

Egy 207 lóerős Tatra Typ TD 103 P. A teljesítménye elég gyér, de amennyit nyom a tank, ez nem lesz annyira probléma. Lóerő/tonna értéke 12 és 10 között változhat, ami attól függ, hogy melyik löveget használod, a második ugyanis egy jó 2 tonnával könnyebb, ami sokat számít egy amúgy is pehelysúlyú harckocsinál. Sajnos könnyen kilövik, és sajnos időbe telik megjavítani, szóval vigyázni kell rá, amit úgy tehetsz meg, ha a tankod hátulját mutatod az ellenfélnek, ami még azért is előny, mert könnyebb fedezékbe bújni, mert gyakorlatilag előre mész, ha menekülni akarsz.

Ajánlott játékstílus

Ezt nagyrészt az határozza meg, hogy melyik löveget használjátok. A 12,8 cm-es löveggel kötelező hátul maradni, és onnan durrogtatni, a 15 cm-es inkább egy kicsit közelharcra hajazó stílust követel, vagyis kigurulsz, odavágsz egy 750-et, aztán 17 másodpercig töltesz. Az utóbbi veszélyesebb, mert ha nem tudsz elbújni, vagy nincs fedezőtűz mögötted, és lerohan az ellenség, akkor halott vagy, mert nem tudsz időben betölteni, páncélod meg nincsen. Én speciel életem eddigi legnagyobb ragelését ezzel az ágyúval éltem át, igaz, felemelő érzés, amikor beledurrantasz az ellenbe és leszeded az életereje 33-50 %-át. Ha a 15 cm-es löveggel nyomulsz, akkor érdemes sok HEAT lőszert bepakolni, bár sajnos nagyon meg kell gondolni, hogy mikor váltasz át, mert 17,3 mp-ig védtelen leszel, ha váltottál a lőszertípusok között. Igazából ez egy igazi vérbeli TD, aminek semmi dolga nincs, csak hogy úgy viselkedjen, mint egy TD.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Nagy kaliberű tank töltésgyorsító
 • Álcaháló
 • Periszkóp távcső

Ajánlott fogyóeszközök 

 • Kisméretű elsősegély készlet
 • Nagy szerszámosláda
 • Kézi tűzoltókészülék (lehet automata, ha sokszor gyújtanak ki, és idegesít) 

Ajánlott legénységi képzettségek

Első körben parancsnoknak hatodik érzék, többieknek álca. Második körben parancsnoknak álca, vezetőnek megelőző karbantartás, lövésznek pillanatkép, töltőnek pedig biztonságos lőszerelhelyezés. harmadik körben mehet full BIA, vagy amit akarsz.

Átlagos bevétel

Profitot nem olyan könnyű vele szerezni, viszont ha nyílt térképre kerülsz, akkor a jó DPM-nek köszönhetően sok sebzést ki tudsz osztani, így a bevételed is megemelkedhet. 3000 sebzésért ha nem lősz prémiumot és kevés megy mellé, akkor nem nehéz pluszban maradni. 5000 sebzés felett, már 50 ezer felett kereshetsz, ami pedig ritkán jár deficites körrel. A 15 cm-es löveggel sajnos sokszor rá leszel kényszerülve a HEAT használatára, ami a maga kb. 6400 kredites költségével lövésenként megeszi a profitot, viszont legalább XP-t könnyebb termelni vele.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó DPM
 • Kivételes álca (az egyik legjobb a játékban)
 • Két nagyszerű löveg, ami különféle taktikák alkalmazását követeli
 • Nem kell szenvedni egy normális lövegért, a 12,8 cm-es az alap
 • Kis profil (bár papír)
 • Pontos és gyorsan célzó 12,8 cm-es löveg

Hátrányai

 • Borzalmasan papír páncélzat (HE lőszer is lazán átviszi)
 • Nagyon sérülékeny lánc és motor, valamint a lőszer se robban ritkán
 • 15 cm-es löveggel nehéz profitot termelni
 • Lassú lövedék a 15 cm-es löveggel
 • Kicsi átütés a 15 cm-es löveggel (AP)

Kiknek ajánlott

Elsősorban az igazi TD-seknek, vagy azoknak akik ISU-152-est akarnak csak jobb célzással/pontossággal. El lehet vele lenni tízesek között is, viszont akkor vagy 12,8-as löveget használj, vagy full HEAT a 15-ösön. Ha pénzt akarsz vele keresni (már amennyit egy nemprém tankkal lehet), akkor felejtsd el a nagy csövet és pakold rá a kisebbet. Meglepően jó tud lenni nyílt területek levédésében ha van bokor amibe bújhat, ugyanis jó álcával és jó látótávval gyakorlatilag már 445 méterről észreveszi az ellenfél nehéz tankjait, akik őt még 200 méterről sem tudják. Ha nem zavar, hogy nem vehetnek észre, de szinte többet van kilőve a motor mint ép állapotban, akkor nem fogod utálni a harckocsit, és jobban ki tudod használni az erősségeit.

Videó


Az elemzést írta: Camper03

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:33

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Gnor27
  • Tankos
  · 7 éve
  Tipp:
  A legutóbbi (2-3 napos) mikro javításban gyengítették a pontosságát. Szóval most erősen közeledett az idegtépő kategóriához.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Dodge94HUN"][quote](kivételesen nagy reményeket fűzök hozzá, pedig nem szeretem az angolokat[/quote]

  [img]http://i3.kym-cdn.com/entries/icons/original/000/007/666/_57c8a1a431a592af806925e57258202f.png[/img][/quote]

  Áj dú
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dodge94HUN · 7 éve
  [quote](kivételesen nagy reményeket fűzök hozzá, pedig nem szeretem az angolokat[/quote]

  [img]http://i3.kym-cdn.com/entries/icons/original/000/007/666/_57c8a1a431a592af806925e57258202f.png [/img]
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gmaster0o0
  • Tankos
  · 7 éve
  igen en is a kudli miatt vettem meg a wte100at, mert 5k dmget sebezni kellett. Azt nem mondom h. azzal mar egyszeru volt, mert noob vagyok hozza, de azert hamarabb ossszejott mint az rhm-el amit azota eladtam .
  Chairoteerol 1 emlekem van, 1x lott meg hesh-el, 4 tagbol 3 elment nyaralni a legenyek kozul....
  grantel jatszottam talan 10kor-t de mondom ilyen medium-ot meg a fold nem latott aztan el is ment a kedvem az egesztol.
  Wolverien volt, 1 kort mentem vele, aztan rajottem medbol is kihuzhatom a jacksont , szoval el is adtam ejjenek a TD-k alig varom h. szaguldjak a t95el, elhataroztam minden AT-t letrackelek es leelozok vele.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 7 éve
  Én kényszer miatt TD-zek, ez lebeg a szemem előtt: T55A TD mission 15: deal at least 6000 damage Ennyi. Egyébként én sem szeretem, de most erre kell valami...Eldöntöttem, minden ágból tartok egy normális magasabb szintű tankot, egyébként is azt gondolom, hogy a jó játékos mindennel tud játszani (kivéve arta, mert az ugye nem tank :P)

  Én sosem játszottam ISU-val, mert nem vonz az az ág (max az obj. 263 a másikon) és szerintem az ISU picsa lassú, lő egy nagyot, ha kapod, az szar (engem állandóan Bulldoggal nyúvasztottak ki ISU-k lesből one-shottal, orosz BIAS felfele dob ) egyébként meg trackeled és ennyi volt, nincs tornya, lassú, az mindig szopacs.

  Kíváncsi leszek a Charioteer milyen, szerintem olyan medes szaladgálósban is lehet vele tolni, közepes távolságról, remélem tényleg lesz végre egy angol tank amit szeretek (kivételesen nagy reményeket fűzök hozzá, pedig nem szeretem az angolokat), jó lenne egy jó tank a Cromwell mellé. DE ami utána jön T9-T10 az megint rettenet, szóval tuti nem megyek tovább.

  Remélem T8 Hllcat lesz a Chairoteer
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dodge94HUN · 7 éve
  Végre valaki
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gmaster0o0
  • Tankos
  · 7 éve
  Teljesen osztom a velemenyed dodge, ha TDzek max e25. (na jo ujabban t28HTC is neha, meg SU100 ,de top tierkent csak agresszivan )
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dodge94HUN · 7 éve
  Oh fuck it. Elkezdtem egy hosszú kommentet beírni, de elment a kedvem közben.
  Dióhéjban: páncél hiánya miatt SZERINTEM passzív játékmódot igényel, rá vagy utalva a csapatra és ez nekem nagyon nem jött be. Nem vagy kifejezetten mobil, páncélod nincs és a már említett HE spam. Az ágyúját nem éreztem olyan pontosnak, mint amennyire egyesek leírták. A sebzésem hiába jó vele, a WR-em abszolút nevetséges (a tiéd viszont elég jó, Jackal) és ezt is csak a végén tudtam felhúzni, sokáig 45-6 körül jártam vele.
  Ezzel szemben ott van a JP2, amit noob koromban hajtottam, szintén szar, de már elfogadható WR-tel, kevesebb sebzéssel, de majdnem 10%-al nagyobb pontossággal, pedig azzal forogni kell sokat, hiszen kis szöget lő be. A felépítmény páncélja pedig olyan jól van döntve, a felét pedig amúgy is lövegpajzs fedi, szóval ha találsz hulldown helyet, akkor onnan lehet osztani.
  Ez lehet, hogy csak az én hülyeségem, de nem szeretem a TD-ket (E25 kivétel), sokkal inkább medezek, mert ott tudok jobban tudok reagálni a szituációkra. Ehhez a TD-k nem eléggé [b][u]flexibilisek[/u][/b].

  Unpopular opinion No.2: utáltam az ISU-t is.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gmaster0o0
  • Tankos
  · 7 éve
  hat regen telleg durvan OP volt.
  Nyilt mezon lodoztel bokor nelkul es nem volt spot.
  Ezt ugye a TD nerf utan el is bukta. Szerintem teljesen korrekt nerf volt.
  De elotte meg mert mindeki mondta h. milyen OP, kapott toltesi ido nerfet, illetve mozogva es toronyforgatas kozbe nagyobb lett a celkereszt.
  Amirol gondolom te is tudsz az a latotav nerf, arrol sincs nagyon ellenzo velemenyem. Jobb passiv spotter volt mint egy ligth tank nyilt mezon.
  Elegge Op volt, kb mint a regi hellcat , csak kicsit lassabb.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="gmaster0o0"]az agressziv jatekot en is probaltam, volt h. kineztem lottem visszamentem. Kar h. allandoan melle ment az egesz. Ne erts felre cseppet se sajnalom az rhm-et, amennyi balanceot kapott. Amikor meg uj volt siman acsorogtam malinovka mezo kozepen es lodoztem minden spot nelkul. Valoszinu bennem van a hiba, es sokszor nem tudok figyelni arra ki mikor lovi el magat(sot ilyen modom sincs, mint egy ket embernek....), igy rengeteg felesleges sebzest kaptam be modul serulesekkel.
  Charioteer az amit kiprobalnek. Az kb egy mednek tunik nekem t8ba az fv agyujaval [/quote]

  Én sosem játszottam a nerf előttivel és így mondom hogy jó tank, nem tudom milyen nerfeket kapott (ezt valaki leírhatná) viszont így is erős, de akkor milyen volt előtte....
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.