Jelenleg

24
látogatónk van

2014. október 6. 08:25

T95 - Elemzés

Írta:
(42 szavazat)
56 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

Ezen a behemóton a 155 mm AT Gun T7-es löveg csücsül, ami az egyik előnye, bár sok esetben a hátránya is ennek a harckocsinak. Átütése 276/320/90 mm, sebzése pedig 750/750/950 HP. Ezek az értékek nem különböznek nagyon a kilences szintű páncélvadászok egy részétől. A német, francia, brit TD-k és a szovjet SU-122-54-nek van kisebb sebzése ezen a szinten. Visszatérve a T95-höz, ennek az ágyúnak egy komoly baja tud lenni, a töltésideje, ami 100 %-os legénységgel 17,55 sec, amit töltésgyorsítóval 15,8-ra lehet levinni. Önmagában ezzel az értékkel semmi baj sincs, hiszen az Object 704 is piszok lassan tölt, viszont a különbség a T95 mobilitása, amiről később még lesz szó. Egyszerűen ha lerohannak, akkor sokszor csak egy lövést tudsz leadni, mielőtt szétkapnának. A másik pedig, amikor valaki kijön eléd. Ha ebben a helyzetben a 120 mm-es löveged használod és nem ütöd át, akkor lesz lehetőséged egy következő lövésre, hiszen az ellenfél arra számít, hogy a nagy ágyút használod és kint marad előtted. Aztán meglepődik, amikor 8 mp múlva kapja a becélzott 400-as lövést. Én mégis azt mondom, mindezen tények ellenére, hogy ez a gép csak a 155 mm-es csővel használható, egyszerűen a 248 mm-es átütés gyenge egy kilences TD-n. Vízszintes kitéríthetősége -10/+11 fok, ami egész kellemes, azonban lefelé csak 5 fokban tud mozogni, amit a legkisebb domb is megszívat. A löveg szórása 0,38 m 100 méterenként, ami egész kellemes figyelembe véve a lövedékek átütését és sebzését. A célzási idő 2,5 sec, ami szintén átlagon felüli ehhez a sebzéshez. Mozgás közben nem igazán ugrik szét a célzókör, ám ez nem is meglepő, hiszen egy asztmás csiga is gyorsabban halad a T95-nél. Gondolkodhatunk akkor, hogy ha egy ennyire nagy lövegen ilyen értékek figyelnek, akkor mégis mi rossz van ebben a gépben?

Felépítmény

Papíron 305/152/51 mm-es páncélzatot kapott, ami nagyrészt igaz is. Ez azt jelenti, hogy ha valaki egy T95 előtt áll, akkor sok esetben gyakorlatilag halálra van ítélve, ha ott is marad, hiszen az egyik oldalon van egy brutálisan páncélozott, jó löveggel felszerelt monstrum, a másik oldalon pedig valaki, akinek a páncélja és az átütése is sokszor kisebb a T95-énél. Viszont hiába a jó értékek, ha az ellenfélnek lehetősége van a gyenge pontok széles tárházára lőni. Kezdjük a lövegpajzs alatti résszel, amit már egy kilences tankkal át lehet ütni, ha szerencséje van. Ennek a pontnak a takarásában segíthet az alacsony profil, ám ennek ellenére sokszor rálátnak. A kisebb átütésű lövegeknek nagy kedvence lesz a két kupola a harckocsi tetején. Ezt már egy nyolcas tankkal is át lehet ütni, bár a löveg felemelésével lehet őket védeni, és pirosra lövetni az ágyúnkat. Gyenge pont még a tank oldalán a lánctalp feletti rész, ahol előrébb a motorrész, hátrébb pedig a lőszerrekesz található, amit ha meglőnek, akkor kellemetlen meglepetések érhetnek. Ennek ellenére én még sose pukkantam T95-ben ülve és sárgára is csak egy alkalommal lőtték a lőszeremet. A tank hátulja az igazi gyenge pontja a gépnek. 51 mm-es páncél plusz az egész terület motortér, ami előszeretettel gyullad ki, és nem is olyan ritkán, bár a harckocsi tetején lévő rész hajlamosabb égni. Egy előnye a tank hátuljának az, hogy ha mögéd kerülnek, akkor be tudsz állni háttal az ellenfél tankjába (jó esetben oldalra/hátulra), akkor a tankod tetejét tudja lőni, ahonnan sokszor pattan is. A nagy előnye a felépítménynek a már fentebb említett alacsony profil, ami ehhez a mérethez képest kiemelkedő (18,18 %) álcaértéket biztosít, amit álcahálóval 15 %-kal meg tudunk emelni. Ebből következik, hogy ha hátulról mesterlövészkedünk, akkor nehéz észrevenni a gépet. És az igazat megvallva nem is kell nagyon előremenni ezzel a tankkal, különös tekintettel a tízes meccsekre (amik meglepően gyakran fordulnak elő ezzel a harckocsival), hiszen közelről könnyebb eltalálni a gyenge pontjainkat, illetve megkerülhetnek. Hatalmas páncéljának köszönhetően a tömege is elég szépre sikeredett a maga 89 tonnájával, aminek köszönhetően nem kell félned attól, hogy halálra rammolnak (hacsak nem Maus/E 100 rohan beléd). Viszont mivel elő szokott fordulni, hogy neked mennek, ezért megérheti kifejleszteni az irányított ütközést a vezetőnek.

Felfüggesztés

Fordulási sebessége 18 fok másodpercenként, ami már önmagában elég lomha tankot csinál a T95-ből, ám ezt tetézi az, hogy egy E 75 is lazán leforogja (igen, velem már megtörtént), és mivel hátulról bárki átüti, ezért nagyon veszélyes tud lenni, ha letámadnak. Hátránya még a tanknak, hogy az alap felfüggesztés a motoron és a rádión kívül (amik mind jönnek a T28-ról) semmit sem bír el. Ezért vagy kiszenveded a jobb láncot 105 mm-es löveggel, vagy free XP-ből kihúzod a jobbat. Harmadik lehetőség, hogy torziós rugót pakolsz a tankra (amit én is csináltam) és akkor mindent elbír, amit ráraksz (tényleg mindent, én még szupernehéz repeszpáncélt is raktam a tankra, ami önmagában 1500 kg). Ilyekor ráér utoljára kifejleszteni a lánctalpat, azonban amíg az nincs meg, a torziós rugó elvesz egy helyet a felszerelések elől. Annak ellenére, hogy dupla lánctalpad van (ami elég jól hangzik), nem nehéz leláncolni ezt a szörnyet. Valamint ha le vagy láncolva, még könnyebben megkerülnek, ami sokszor a halálodat jelenti. Emiatt egy jó szerelés skill nem árthat a legénységednek.

Motor

Talán a legrosszabb pontja a tanknak. Egy 510 lóerős Ford GAFM2A1 figyel benne, ami önmagában nem rossz, azonban egy 90 tonnás szörnyről beszélünk, tehát a lóerő/tonna értéke elég gyérre sikeredett (5,7LE/t), így a végsebessége is gyenge, mindössze 13 km/h, ami jobban hajaz a 12-re, ugyanis a 13-at ritkán éri el. Hegynek lefele is maximum 18-cal tud menni, és akkor már elég meredek hegyről beszélünk. Ha pedig hegymászásra adja a fejét a gép (amit kerülj el vele, ha tudsz), akkor olyan 6-8-cal mászik felfelé. Sajnos ilyen mobilitással hatalmas hátrányban vagy a csapatod többi tagjával szemben, ugyanis vagy túl jól játszanak, és egyszerűen nem érsz oda a harchoz (aztán akár kaphatsz meccs után olyanokat, hogy useless noob), vagy pedig nem elég jók, és lerohannak az ellenfél tankjai, akár a nehezek is.

Ajánlott játékstílus

Maradj hátul, amennyire tudsz, de ne túl hátul, mert nem tudsz majd segíteni a csapatnak. Extrém esetben, ha kilences meccsen vagy és úgy ítéled meg, akkor még spotolni is mehetsz, de akkor mindig figyelj, hogy legyen fedezőtűz a hátad mögött. Lomhasága miatt nagyon érzékeny a közelharcra, csak egy kicsit nem figyelsz vagy kicsit leszel leláncolva és jó eséllyel mögéd kerülnek. Városban nehezebb dolga van az ellennek, de ott sem olyan bonyolult, szóval a legfontosabb az, hogy MINDIG LEGYEN, AKI FEDEZ TÉGED. Minél többen, annál jobb. Ha védik a hátsódat, akkor a frontoddal sok lövést fel tudsz szívni mielőtt kifekszel. Ha majd bekerül a „tankolásért” járó XP a játékba, akkor ezzel a géppel sokat fogsz így kapni, mert szemből olyan mint egy szivacs, csak nyeli el a lövéseket. Elég muris tud lenni 3 T95-ből álló platoon, ha védik egymást. Továbbá önmagukban bárkit lemészárolnak, akik eléjük kerülnek (2250 sebzés, ha mindhárman sebeznek). Másik lehetőség, ha egy T30-as jön veled, ő ugyanis átlőhet fölötted és így ő tud tornyozni, te meg véded az alvázát (van erre egy kifejezés, de nem írom le, eléggé vulgáris).

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Nagy kaliberű tank töltésgyorsító
 • Szupernehéz repeszpáncél
 • Álcaháló (vagy szerszámosláda, ha a javítás gyorsaságát részesíted előnyben)

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, kis elsősegélycsomag, kézi tűzoltó készülék

Ajánlott legénységi képzettségek

Első körben parancsnoknak hatodik érzék, a többieknek meg vagy álca (ha hátul szeretsz maradni) vagy szerelés (ha inkább előre szoktál nyomulni). Második körben parancsnoknak álca/javítás, többieknek vegyes képességek (például vezetőnek kuplung égetés vagy irányított ütközés).

Átlagos bevétel

Átlagos meccseken prémium nélkül lazán össze lehet szedni vele 30 ezer kreditet, ami sajnos elmegy a horribilis javítási és lőszerköltségekre. Kiemelkedő meccsekért (5000 DMG+) már akár 50-60 ezret is lehet szerezni, ami már szinte mindig profitot jelent. Prémium lőszertől nem kell félni, szinte soha sincs szükség rá, de ha mégis, akkor 4800 kreditbe kerül, ami szemtelenül olcsó 750-es sebzéshez képest, viszont nem dob sokat az átütésre (320 mm lesz 276 helyett). Én személy szerint eddig egyetlen alkalommal használtam APCR-t ezen a tankon, egyszer egy Maus ellen, ám akkor is előbb sima AP-vel próbáltam átütni.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Brutális frontpáncél és néha meglepően hatékony oldalpáncél
 • Egy kicsit OP löveg, hatalmas sebzéssel, átütéssel, kicsi célzási idővel és tűrhető pontossággal.
 • Rammolásnál többnyire az ellenfél jár rosszul
 • Kis profil
 • Átlagon felüli álcaérték

Hátrányai

 • Nagyon kicsi végsebesség, egy csiga is gyorsabban halad nála
 • Kicsi forgás sebesség, nagyon könnyű lerohanni, és mögé kerülni, ami után nincs menekvés
 • Nyílvánvaló és könnyen belőhető gyenge pontok a tank elején
 • Könnyen láncolható, ami megkönnyíti az ellenfelet, hogy mögéd kerülhessen

Kiknek ajánlott

Azoknak, akik nem szeretik a száguldozást. Ezzel a tankkal nem fogsz egy gyalogos sebességénél gyorsabban menni. Elég sok türelmet és ideget igényel ez a harckocsi, hiszen nem ritka, amikor több meccsen egymás után nincs lehetőséged harcolni, vagy ha mégis, akkor egyszerre 8 tankkal kell farkasszemet nézned, sőt, még a gyenge pontjaidat is sokan ismerik, szóval eléggé idegesítő tud lenni vele a játék. A 120 mm-es löveg pedig eléggé büntető tud lenni, de sajnos 66.500 XP-t össze kell kaparj a top lövegre (kivéve, ha már volt T30-ad), amit nem egy leányálom kiszenvedni.

Régen nagyon féltek ettől a tanktól, azóta sajnos a hírneve csaknem teljesen elpárolgott, különösen azóta, amióta a prémium lőszert kreditért is meg lehet vásárolni, valamint amióta szinte mindenki tudja, hol kell átütni és hogy lehet legyőzni. Viszont öröm az ürömben, hogy még okozhat meglepetéseket, néha még prémiummal is pattognak az oldaláról, révén rétegelt páncél található ott, és sok magas szintű prémium lőszer HEAT, ami előszeretettel robban fel az első réteg után és hagy nulla sebzést a tankon. Leginkább azok fognak vele jól játszani, aki játszott már akár AT 2-vel, akár E 100-zal, vagy valamelyik hasonlóan jól páncélozott és lassú tankkal. Különbség azonban ezekhez a harckocsikhoz képest, hogy a T95-nek a lövege is jó, és nem csak ha goldozik. Pontos lövegének köszönhetően a hátulról lövöldöző játékosok is megbarátkozhatnak vele, plusz ha ki is megy a célpont a löveged hatósugarából, akkor sem kell fényévekig céloznod mire ismét lőhetsz az ellenfélre.


Az elemzést írta: Camper03

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:45

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hun_Mercenary
  • VIP
  • Tankos
  · 7 éve
  Én emlékszem még azokra az időkre, amikor a T95 volt a legnagyobb tierű amcsi TD, és nem volt gold ammo. Illetve a bl10, és a jagdtigris lövege rendelkezett a legnagyobb pennel. Akkoriban ez a td tényleg "működő képes" volt. Illetve kevesen ismerték a gyenge pontjait (kételkedem benne, hogy 2011 végén, 2012 elején belőhető volt e a kupola). Akkoriban szemből közel átlőhetetlen volt.
  Aztán bejöttek a 10-es TD-k, és medek, illetve legalizálták a gold ammo-t. Ezzel egy tollvonással húzták át az egész járművet. Én még egyik haverom fiókjában játszottam azzal a T95-el, ami átlőhetetlen volt az említett okok miatt. Hihetetlen nagy fun faktora volt. Valami hasonló volt, mint a régi Pz4, a KV, vagy a T6-os kv3.
  Mai T95 szerintem egy "noobfogó". Igazából akármivel játszottam, nem okozott már gondot a kicselezése. Meddel, lightal kötelező megszivatni. Heavyvel is azért lehet a weak spotokat durrogtatni. Igazából E75-el is volt, hogy leláncoltam, és bementem az oldalába.
  Amiket láttam nagyobb köröket, azokban mind az volt, hogy egy T95 megfog 3-4 (vagy több) tankot, és szétlövi őket. Mert az ellenfél nem rohanja le.
  Ha valaki nem kapott vérszemet a T110e3-ra (koxos T95), akkor szerintem felesleges kihúzni ezt a TD-t funolás céljából.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 7 éve
  Srácok nem azt mondtam, hogy nem lehet belőni, én isszámtalanszor belőttem már, de azért azt is mondjátok el, amikor pattantatok róla. Egyébként meg egyszerűbb megkerülni

  Camper: lehet hogy nem találja el elsőre az arty, de elmenni úgy sem tud, szóval csak idő kérdése Viszont én már pattintottam le artyt T95-el a front páncélommal, 0 sebzéssel. Én is írtam, hogy könnyebb megkerülni ha leláncolják, ebben egyet értünk, de általában nem ez szokott a gond lenni, hanem hogy egy tetű

  Hunyadi: szerintem a T95 úgy lövi ki az embereket, hogy nem tudod hogy ott van, egyet lő, attól meg is hal valaki, majd iszonyat gyorsan szétszedik Szóval végül is az 1 kill az azért kijön

  Zedetu: hidd el, nem éri meg azt a 300 csatát, amit végig kell vergődni a T95-el. A 10. nél nagyon soknak fogod érezni azt a 3.4 millió kreditet, amibe került

  Általánosságban szerintem két probléma szokott lenni a T95-el:
  - kb. mindenki tudja hol fog állni a pályán, mert vagy egy szűkülő részt fog őrizni (8-as vonal Himmelsdorfon, híd a--- bármelyik pályán ahol van ) vagy ha valaki egyszer spotolja, utána a csata végéig mindenki messzire elkerüli, majd a túlélők 3 irányból rászaladnak és vége is.

  Szerintem egy uparmoured TOG torony nélkül

  Jah, egyébként az E3-mak totál kipusztultak a játékból, alig van, 1 éve még egész sok volt, de az alfa nerf és a gyors tankok érkezése óta kb. nem is találkoztam egyel sem...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Zedetu
  • Tankos
  · 7 éve
  Konkrétan, én már a Prototypet is olyan lassúnak találtam, hogy neki sem álltam a T95-nek. Csak azért kérdeztem, mert ha véletlenül OP lenne a 110E3, akkor "lehetne" érte szenvedni.

  De magam is úgy gondoltam, hogy nem éri meg.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Morphelo
  • Kiképző
  • Tankos
  · 7 éve
  Ha kiesik az F3 beteszem a helyére. :roll:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Zedetu
  • Tankos
  · 7 éve
  A kérés inkább az, hogy akkor hogyan jutsz el a T110E3-hoz? Már ha az érdemes a kifejlesztésre.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Hunyadi_Loveszdandar"]@Zedetu: Isten őrizz! Ez a legjobb tank a játékban! Szerintem nagyon OP! Mindenképpen próbáld ki! 8)[/quote]

  Nem kell elvenni szegénynek a kedvét a tanktól. Egy az, hogy minden tanknak van gyenge pontja. Másik meg hogy a T110E3 is szar szerinted? Annyira, hogy nem éri meg érte végighúzni a T95-öt?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Zedetu
  • Tankos
  · 7 éve
  Jó, jó, hogy szerintetek szar, de miért kell az én kedvem is elvenni tőle? ;-)

  [quote name="Hunyadi_Loveszdandar"]OFF: T95-tel az a baj, hogy egy lassan folyó fos. (elnézést)
  Szóval lehet időnként nagyot tud fingani (elnézést), de ettől még a sz@r, xar marad! (elnézést)

  ON: Hiába a jó páncél szemből, a kupak belőhető. Nincs tornya és az oldalirányú kitéríthetőség gyenge. Aki az oldalát HEAT-tel lövi a láncnál, az magára vessen! A forgási sebesség lassú. A tank maga böszme lassú. Oké, hátulról is képes pattintani, engem is pattintott már (FCM 50t, 212pen ellenére) de ettől függetlenül általánban lemarad a csatáról, 1v1-ben bármi megveri. Ha valaki szerint ezzel az ócskavassal lehet élvezni a játékot, az sürgősen keresse fel gyógyszerészét vagy háziorvosát!

  És attól még, hogy az elmúlt években a x száz ezer csatából volt 2-3, amiben valami maradandót alkottak T95-tel és felrakták a videót, ettől még a többi csata 99.9999999%-ban semmit nem ér. Nem is emlékszem olyan csatára, amiben egy T95 szedett volna ki.

  Az elemzéshez még annyit, hogy E100-hoz, ne hasonlítsuk. Az egy használható tank. Ez meg szinte semmire sem jó. A rammolás alatt max azt értjük, ha van olyan hülye, aki magától beleront, mert ezzel rammolni önerőből lehetetlen. Az álcaháló helyett lehet jobb látótávnövelő eszköz (távcső és/vagy optika.) Egyébként mindenki kerülje el nagy ívben! [/quote]
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Serious_Threat
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Camper03"]Jackal_hun
  - A kupoláról annyit, hogy eléggé gyenge pont. Szívatott már meg az MM úgy, hogy kijött elém egy IS-7, ő kapáslövéssel belőtte a kupolát, kétszer egymás után, én meg kétszer pattantam az alváza aljáról.[/quote]

  lőttem én már be D25T-vel is a kupakját (50m-en belül high penrollal).
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  • Tankos
  · 7 éve
  Jackal_hun

  Szép, amit leírtál, viszont:

  - Az arty a legritkább esetben talál el a tank tetején (kivéve ha brit), és akkor nem üt át teljesen, na akkor van értelme a repeszpáncélnak (meg ha rammolsz).

  - Nem mondtam, hogy azért hal meg, mert leláncolják, azt mondtam, hogy nem nehéz leláncolni, és akkor könnyebb megkerülni, ha nem tud utánad forogni.

  - A kupoláról annyit, hogy eléggé gyenge pont. Szívatott már meg az MM úgy, hogy kijött elém egy IS-7, ő kapáslövéssel belőtte a kupolát, kétszer egymás után, én meg kétszer pattantam az alváza aljáról.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Serious_Threat
  • Tankos
  · 7 éve
  amikor először húztam ki a Lorraine-ből a Bat-et (akkor a lorry még tier8 volt) , sikerült egy T95-öt beflankelnem és a jó öreg Type59-es taktikát alkalmazva oldalasan rátapadtam a seggére.
  Most jön a csavar, akkoriban a lorrynak 5° volt a gundepressionje, így a tárban lévő 5 lövésből 4 lepattant az extrém szögben lévő motorháztetejéről. az utolsóval a kupakot már átütöttem.
  hmm régi szép idők
  Azóta egy problémám sem volt ezzel a tankkal, az amerikai tervezők egyszerűen nem közelharcra, de még nem is tankok ellen tervezték ezt a guruló bunkert, semmi pénzért nem húznám ki, nekem már az a tank is lassú ami nem éri el a 30km/h-t, ennél 2-3 évet öregednék az fix.
Tovább a kategóriában: T25 AT - Elemzés »
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.