Jelenleg

27
látogatónk van

2014. október 6. 08:25

T95 - Elemzés

Írta:
(45 szavazat)
56 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

Ezen a behemóton a 155 mm AT Gun T7-es löveg csücsül, ami az egyik előnye, bár sok esetben a hátránya is ennek a harckocsinak. Átütése 276/320/90 mm, sebzése pedig 750/750/950 HP. Ezek az értékek nem különböznek nagyon a kilences szintű páncélvadászok egy részétől. A német, francia, brit TD-k és a szovjet SU-122-54-nek van kisebb sebzése ezen a szinten. Visszatérve a T95-höz, ennek az ágyúnak egy komoly baja tud lenni, a töltésideje, ami 100 %-os legénységgel 17,55 sec, amit töltésgyorsítóval 15,8-ra lehet levinni. Önmagában ezzel az értékkel semmi baj sincs, hiszen az Object 704 is piszok lassan tölt, viszont a különbség a T95 mobilitása, amiről később még lesz szó. Egyszerűen ha lerohannak, akkor sokszor csak egy lövést tudsz leadni, mielőtt szétkapnának. A másik pedig, amikor valaki kijön eléd. Ha ebben a helyzetben a 120 mm-es löveged használod és nem ütöd át, akkor lesz lehetőséged egy következő lövésre, hiszen az ellenfél arra számít, hogy a nagy ágyút használod és kint marad előtted. Aztán meglepődik, amikor 8 mp múlva kapja a becélzott 400-as lövést. Én mégis azt mondom, mindezen tények ellenére, hogy ez a gép csak a 155 mm-es csővel használható, egyszerűen a 248 mm-es átütés gyenge egy kilences TD-n. Vízszintes kitéríthetősége -10/+11 fok, ami egész kellemes, azonban lefelé csak 5 fokban tud mozogni, amit a legkisebb domb is megszívat. A löveg szórása 0,38 m 100 méterenként, ami egész kellemes figyelembe véve a lövedékek átütését és sebzését. A célzási idő 2,5 sec, ami szintén átlagon felüli ehhez a sebzéshez. Mozgás közben nem igazán ugrik szét a célzókör, ám ez nem is meglepő, hiszen egy asztmás csiga is gyorsabban halad a T95-nél. Gondolkodhatunk akkor, hogy ha egy ennyire nagy lövegen ilyen értékek figyelnek, akkor mégis mi rossz van ebben a gépben?

Felépítmény

Papíron 305/152/51 mm-es páncélzatot kapott, ami nagyrészt igaz is. Ez azt jelenti, hogy ha valaki egy T95 előtt áll, akkor sok esetben gyakorlatilag halálra van ítélve, ha ott is marad, hiszen az egyik oldalon van egy brutálisan páncélozott, jó löveggel felszerelt monstrum, a másik oldalon pedig valaki, akinek a páncélja és az átütése is sokszor kisebb a T95-énél. Viszont hiába a jó értékek, ha az ellenfélnek lehetősége van a gyenge pontok széles tárházára lőni. Kezdjük a lövegpajzs alatti résszel, amit már egy kilences tankkal át lehet ütni, ha szerencséje van. Ennek a pontnak a takarásában segíthet az alacsony profil, ám ennek ellenére sokszor rálátnak. A kisebb átütésű lövegeknek nagy kedvence lesz a két kupola a harckocsi tetején. Ezt már egy nyolcas tankkal is át lehet ütni, bár a löveg felemelésével lehet őket védeni, és pirosra lövetni az ágyúnkat. Gyenge pont még a tank oldalán a lánctalp feletti rész, ahol előrébb a motorrész, hátrébb pedig a lőszerrekesz található, amit ha meglőnek, akkor kellemetlen meglepetések érhetnek. Ennek ellenére én még sose pukkantam T95-ben ülve és sárgára is csak egy alkalommal lőtték a lőszeremet. A tank hátulja az igazi gyenge pontja a gépnek. 51 mm-es páncél plusz az egész terület motortér, ami előszeretettel gyullad ki, és nem is olyan ritkán, bár a harckocsi tetején lévő rész hajlamosabb égni. Egy előnye a tank hátuljának az, hogy ha mögéd kerülnek, akkor be tudsz állni háttal az ellenfél tankjába (jó esetben oldalra/hátulra), akkor a tankod tetejét tudja lőni, ahonnan sokszor pattan is. A nagy előnye a felépítménynek a már fentebb említett alacsony profil, ami ehhez a mérethez képest kiemelkedő (18,18 %) álcaértéket biztosít, amit álcahálóval 15 %-kal meg tudunk emelni. Ebből következik, hogy ha hátulról mesterlövészkedünk, akkor nehéz észrevenni a gépet. És az igazat megvallva nem is kell nagyon előremenni ezzel a tankkal, különös tekintettel a tízes meccsekre (amik meglepően gyakran fordulnak elő ezzel a harckocsival), hiszen közelről könnyebb eltalálni a gyenge pontjainkat, illetve megkerülhetnek. Hatalmas páncéljának köszönhetően a tömege is elég szépre sikeredett a maga 89 tonnájával, aminek köszönhetően nem kell félned attól, hogy halálra rammolnak (hacsak nem Maus/E 100 rohan beléd). Viszont mivel elő szokott fordulni, hogy neked mennek, ezért megérheti kifejleszteni az irányított ütközést a vezetőnek.

Felfüggesztés

Fordulási sebessége 18 fok másodpercenként, ami már önmagában elég lomha tankot csinál a T95-ből, ám ezt tetézi az, hogy egy E 75 is lazán leforogja (igen, velem már megtörtént), és mivel hátulról bárki átüti, ezért nagyon veszélyes tud lenni, ha letámadnak. Hátránya még a tanknak, hogy az alap felfüggesztés a motoron és a rádión kívül (amik mind jönnek a T28-ról) semmit sem bír el. Ezért vagy kiszenveded a jobb láncot 105 mm-es löveggel, vagy free XP-ből kihúzod a jobbat. Harmadik lehetőség, hogy torziós rugót pakolsz a tankra (amit én is csináltam) és akkor mindent elbír, amit ráraksz (tényleg mindent, én még szupernehéz repeszpáncélt is raktam a tankra, ami önmagában 1500 kg). Ilyekor ráér utoljára kifejleszteni a lánctalpat, azonban amíg az nincs meg, a torziós rugó elvesz egy helyet a felszerelések elől. Annak ellenére, hogy dupla lánctalpad van (ami elég jól hangzik), nem nehéz leláncolni ezt a szörnyet. Valamint ha le vagy láncolva, még könnyebben megkerülnek, ami sokszor a halálodat jelenti. Emiatt egy jó szerelés skill nem árthat a legénységednek.

Motor

Talán a legrosszabb pontja a tanknak. Egy 510 lóerős Ford GAFM2A1 figyel benne, ami önmagában nem rossz, azonban egy 90 tonnás szörnyről beszélünk, tehát a lóerő/tonna értéke elég gyérre sikeredett (5,7LE/t), így a végsebessége is gyenge, mindössze 13 km/h, ami jobban hajaz a 12-re, ugyanis a 13-at ritkán éri el. Hegynek lefele is maximum 18-cal tud menni, és akkor már elég meredek hegyről beszélünk. Ha pedig hegymászásra adja a fejét a gép (amit kerülj el vele, ha tudsz), akkor olyan 6-8-cal mászik felfelé. Sajnos ilyen mobilitással hatalmas hátrányban vagy a csapatod többi tagjával szemben, ugyanis vagy túl jól játszanak, és egyszerűen nem érsz oda a harchoz (aztán akár kaphatsz meccs után olyanokat, hogy useless noob), vagy pedig nem elég jók, és lerohannak az ellenfél tankjai, akár a nehezek is.

Ajánlott játékstílus

Maradj hátul, amennyire tudsz, de ne túl hátul, mert nem tudsz majd segíteni a csapatnak. Extrém esetben, ha kilences meccsen vagy és úgy ítéled meg, akkor még spotolni is mehetsz, de akkor mindig figyelj, hogy legyen fedezőtűz a hátad mögött. Lomhasága miatt nagyon érzékeny a közelharcra, csak egy kicsit nem figyelsz vagy kicsit leszel leláncolva és jó eséllyel mögéd kerülnek. Városban nehezebb dolga van az ellennek, de ott sem olyan bonyolult, szóval a legfontosabb az, hogy MINDIG LEGYEN, AKI FEDEZ TÉGED. Minél többen, annál jobb. Ha védik a hátsódat, akkor a frontoddal sok lövést fel tudsz szívni mielőtt kifekszel. Ha majd bekerül a „tankolásért” járó XP a játékba, akkor ezzel a géppel sokat fogsz így kapni, mert szemből olyan mint egy szivacs, csak nyeli el a lövéseket. Elég muris tud lenni 3 T95-ből álló platoon, ha védik egymást. Továbbá önmagukban bárkit lemészárolnak, akik eléjük kerülnek (2250 sebzés, ha mindhárman sebeznek). Másik lehetőség, ha egy T30-as jön veled, ő ugyanis átlőhet fölötted és így ő tud tornyozni, te meg véded az alvázát (van erre egy kifejezés, de nem írom le, eléggé vulgáris).

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Nagy kaliberű tank töltésgyorsító
 • Szupernehéz repeszpáncél
 • Álcaháló (vagy szerszámosláda, ha a javítás gyorsaságát részesíted előnyben)

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, kis elsősegélycsomag, kézi tűzoltó készülék

Ajánlott legénységi képzettségek

Első körben parancsnoknak hatodik érzék, a többieknek meg vagy álca (ha hátul szeretsz maradni) vagy szerelés (ha inkább előre szoktál nyomulni). Második körben parancsnoknak álca/javítás, többieknek vegyes képességek (például vezetőnek kuplung égetés vagy irányított ütközés).

Átlagos bevétel

Átlagos meccseken prémium nélkül lazán össze lehet szedni vele 30 ezer kreditet, ami sajnos elmegy a horribilis javítási és lőszerköltségekre. Kiemelkedő meccsekért (5000 DMG+) már akár 50-60 ezret is lehet szerezni, ami már szinte mindig profitot jelent. Prémium lőszertől nem kell félni, szinte soha sincs szükség rá, de ha mégis, akkor 4800 kreditbe kerül, ami szemtelenül olcsó 750-es sebzéshez képest, viszont nem dob sokat az átütésre (320 mm lesz 276 helyett). Én személy szerint eddig egyetlen alkalommal használtam APCR-t ezen a tankon, egyszer egy Maus ellen, ám akkor is előbb sima AP-vel próbáltam átütni.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Brutális frontpáncél és néha meglepően hatékony oldalpáncél
 • Egy kicsit OP löveg, hatalmas sebzéssel, átütéssel, kicsi célzási idővel és tűrhető pontossággal.
 • Rammolásnál többnyire az ellenfél jár rosszul
 • Kis profil
 • Átlagon felüli álcaérték

Hátrányai

 • Nagyon kicsi végsebesség, egy csiga is gyorsabban halad nála
 • Kicsi forgás sebesség, nagyon könnyű lerohanni, és mögé kerülni, ami után nincs menekvés
 • Nyílvánvaló és könnyen belőhető gyenge pontok a tank elején
 • Könnyen láncolható, ami megkönnyíti az ellenfelet, hogy mögéd kerülhessen

Kiknek ajánlott

Azoknak, akik nem szeretik a száguldozást. Ezzel a tankkal nem fogsz egy gyalogos sebességénél gyorsabban menni. Elég sok türelmet és ideget igényel ez a harckocsi, hiszen nem ritka, amikor több meccsen egymás után nincs lehetőséged harcolni, vagy ha mégis, akkor egyszerre 8 tankkal kell farkasszemet nézned, sőt, még a gyenge pontjaidat is sokan ismerik, szóval eléggé idegesítő tud lenni vele a játék. A 120 mm-es löveg pedig eléggé büntető tud lenni, de sajnos 66.500 XP-t össze kell kaparj a top lövegre (kivéve, ha már volt T30-ad), amit nem egy leányálom kiszenvedni.

Régen nagyon féltek ettől a tanktól, azóta sajnos a hírneve csaknem teljesen elpárolgott, különösen azóta, amióta a prémium lőszert kreditért is meg lehet vásárolni, valamint amióta szinte mindenki tudja, hol kell átütni és hogy lehet legyőzni. Viszont öröm az ürömben, hogy még okozhat meglepetéseket, néha még prémiummal is pattognak az oldaláról, révén rétegelt páncél található ott, és sok magas szintű prémium lőszer HEAT, ami előszeretettel robban fel az első réteg után és hagy nulla sebzést a tankon. Leginkább azok fognak vele jól játszani, aki játszott már akár AT 2-vel, akár E 100-zal, vagy valamelyik hasonlóan jól páncélozott és lassú tankkal. Különbség azonban ezekhez a harckocsikhoz képest, hogy a T95-nek a lövege is jó, és nem csak ha goldozik. Pontos lövegének köszönhetően a hátulról lövöldöző játékosok is megbarátkozhatnak vele, plusz ha ki is megy a célpont a löveged hatósugarából, akkor sem kell fényévekig céloznod mire ismét lőhetsz az ellenfélre.


Az elemzést írta: Camper03

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:45

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Varacskos
  • Tankos
  · 8 éve
  Most olvasom fejlesztői hircsokorba:
  Lehetséges hogy bekerül az hogy a HE lövedékek 3-5 másodpercre megbénítják a legénységet amikor eltalálják a tankot. Ez a HE újraegyensúlyozással kerülne be.

  Ennél több nerf nem is kell a futrinkáknak asszem.Gondolom az hogy 3vagy 5 másodperc az fog függeni a kaliber /páncél arányától
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Varacskos
  • Tankos
  · 8 éve
  Hát ja , leng felettük a pallos rendesen és egyre véknyabb kötélen . De amikor azt mondják hogy a med nem elég erős csak sirni tudok , persze hogy nem elég erős a heavyk elleni harcra ,mert nem is arra való ,az az ellenséges hevyk , másodsorban a td-k ,és artyik dolga,a medek dolga az összes doktrina szerint nem a face to face harc nehéztankok ellen , hanem a szárnyakat megkerülve kinyirni a hátul sunyuló arty-t meg td-ket , ha azok nincsenek vagy elfogytak a nehéztankok oldalába seggébe kerülve csikizni idegesiteni azokat .

  Ja és mellékesen az az érdekes hogy alsóbb tierekben ez igyis van ,egy tier 3-4 es "heavyt" egy osztálybeli meddel szemből bajosan ütsz meg, érdekesmőd ott az oldalába tudnak mászni pedig ott még nincs is akkora álca -látótáv beli külömbség sem köztük, aztán magasabb tierbe baromira elkényelmesedik a med /light tábor. Szerintem.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 8 éve
  Az viszont meg azért nem lenne jó, mert ha elveszel valakitől valamit, cserébe adnod is kell valamit. Akkor most kihez igazítjuk a sebességet a lightokhoz vagy a tetű lassú T95-höz és milyen logika alapján? Szerintem a heavyk egyáltalán nem gyengék a játékban, csak most éppen a balanszírozás miatt a kialakult állapot nem nekik kedvez, de lesz ez még máshogy is.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Varacskos
  • Tankos
  · 8 éve
  Jackal ez még igaz is lenne , ha a térképek döntő többségén a heavy nek nek kellene elég jelentős nyilt mezőn átkelnie hogy az ellenfél bázisára tudjon menni , vagy hogy az ellenséges basecampereket felspotolja , mert mondjuk esetleg nagy ritkán , kivételes esetben ugy 10 ből 8-9 szer a sajátok is a bázis környékén szarnak a bokorban , vagy fényérzékenyek és azért huzódnak árnyékba , nem tudom . De ha ugyis az a hozzáállás hogy a med nem azért gyors és agilis hogy kihasználja honem hogy az első bokorig elérjen akkor be lehetne rakni hogy 1 perc után ( egy perc alatt a sivatagba is megtalálja a neki szimpatikus bokrot) minden tank megközelitőleg azonos mozgásértékekkel rendelkezzen .
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Varacskos
  • Tankos
  · 8 éve
  Az meg tök normális, hogy egy alacsony kisméretű tankot nehezebb észrevenni, mint egy hegyomlást.

  ebből a logikából kiindulva azis tök normális lenne ha egy 40 tonnás alufóliahuszár dpm je pl 1000 ,akkor egy 140 tonnás drabálé minimum 1500 de inkább több.Legalábbis az én logikám szerint.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 8 éve
  A heavyk közelharcban baromi sok előnnyel rendelkeznek:
  - nagyobb alfa+peekaboom
  - nagyobb átütés
  - sokkal nagyobb eséllyel lepattanó lövedék (jobb páncél)
  - nagyobb HP pool amiből gazdálkodhatnak
  - nincs overmatch, nagyobb páncél szögbe forgatva nagyobb nyereséggel jár stb.
  - nagyobb alfa miatt könnyebb kivégezni egy sérültebb tankot

  Igen, lehet olyan helyzetet szimulálni, mikor két agyhalott zombi egymással szemben áll és megmozdulás nélkül lövik egymást, akkor valóban jó a DPM, csak a játékban ez nem igazán jön ki, plusz nincs fear factor a kis alfa miatt.
  Ha a medes nem tudja körbetáncolni a heavyt, az simán kivégzi a nehéz tank 1vs1-ben. Persze ha meg körbe tudja táncolni, esetleg szar helyen - mező közepe pl. - áll? Nem, ezt ugye nem feltételezhetjük, hogy itt a játékosok hibáznak, csak a mocskos WG tápolja a medeket... Előtte ugyan ez a sírás volt az artykkal meg a TD-kkel, 1 év múlva meg a meddel meg a lighttal lesz ugyan ez a nyűglődés.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Varacskos
  • Tankos
  · 8 éve
  Mellékesen elég siralmas a jelen állás hogy maussal e100zal jagde100zal de még wafentrógerrelis rendszeresen többet spotolok mint a csapatban lévő medjeink , ergó tök felesleges nekik a kiemelt álca/látótávolság.Szerintem...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Varacskos
  • Tankos
  · 8 éve
  #21 Hunyadi_Loveszdandar

  Na ezt a nézetet nagyon kevesen osztják a régiek közül , több sebből vérzik az elmélet , mertha ugyebár lenulláztuk a nehéztank páncélját az "aranylószar" (jólolvastad lószar-az igényelt tudásra célozva) bevezetésével , akkor a nehéz tankok bukták az egyetlen előnyüket (mert ugyebára hp előny be van számolva abba hogy fele akkora célpont a med/light .És akkor nem beszéltünk a sebességről és az agilitásról és az azonos szinten nagyobb dpm ről (nyugodtan ellenőrizd le pl 10 es szinten nehéz tank dpm 1900 körűl van, medeknek 2200 felett , ellenőrizd,érdemes) , ami mellé bejőn a jobb álcaérték és a látótáv . Szóval summázva van a nehéz tanknak előny 3-400 hp ,amit bukik a sokkal nagyobb célfelülelten amit mutat (artycsemege,artyval nekemis prioritást élvez célként az összes szupernehéz-szuperlomha) plusz esetleg néhánynál a relative magas alfa damage , viszont ellene van lomhaság végsebesség láthatóság vakság dpm célfelület.Mellékesen a löszerek lassitása , az artynerf , a td nerf , az uj spotrendszer , az aranylőszer mind mind a medeknek/lightoknak volt buff . Szóval a következő herélésnél a lista elejére várományosak erősen.És ne feljtsük az uj izgalmas csoportot amit igy behoztak a játékba,mednek álcázott hátsósorban campelő td üzemmód bekapcsolása a liláknak azért mert "lilulni" akarnak, a tomatóknak meg mert minden mással is azt csinálják.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Zedetu
  • Tankos
  · 8 éve
  azt hallották, hogy a hatodik érzék képességhez hasonlóan (ami ezentúl alapképesség lesz és nem kell fejleszteni), ezentúl a játék automatán beforgatja majd a piros játékosok tankjait, hogy azok a lehető legvastagabb, legpattanób páncéljukat mutassák majd az ellenfél felé és az autó célzás pegid egyből a páncél legvékonyabb pontját fogja majd támadni? :-D :-D :-D

  most röhögtök, de majd olvassatok vissza egy év múlva :-(
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 8 éve
  Megnéztem hány meccset bírtam idegekkel, 11 Szóval a 10 után egy jó tipp volt
Tovább a kategóriában: T25 AT - Elemzés »
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.