Jelenleg

15
látogatónk van

2014. október 6. 08:25

T95 - Elemzés

Írta:
(45 szavazat)
56 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

Ezen a behemóton a 155 mm AT Gun T7-es löveg csücsül, ami az egyik előnye, bár sok esetben a hátránya is ennek a harckocsinak. Átütése 276/320/90 mm, sebzése pedig 750/750/950 HP. Ezek az értékek nem különböznek nagyon a kilences szintű páncélvadászok egy részétől. A német, francia, brit TD-k és a szovjet SU-122-54-nek van kisebb sebzése ezen a szinten. Visszatérve a T95-höz, ennek az ágyúnak egy komoly baja tud lenni, a töltésideje, ami 100 %-os legénységgel 17,55 sec, amit töltésgyorsítóval 15,8-ra lehet levinni. Önmagában ezzel az értékkel semmi baj sincs, hiszen az Object 704 is piszok lassan tölt, viszont a különbség a T95 mobilitása, amiről később még lesz szó. Egyszerűen ha lerohannak, akkor sokszor csak egy lövést tudsz leadni, mielőtt szétkapnának. A másik pedig, amikor valaki kijön eléd. Ha ebben a helyzetben a 120 mm-es löveged használod és nem ütöd át, akkor lesz lehetőséged egy következő lövésre, hiszen az ellenfél arra számít, hogy a nagy ágyút használod és kint marad előtted. Aztán meglepődik, amikor 8 mp múlva kapja a becélzott 400-as lövést. Én mégis azt mondom, mindezen tények ellenére, hogy ez a gép csak a 155 mm-es csővel használható, egyszerűen a 248 mm-es átütés gyenge egy kilences TD-n. Vízszintes kitéríthetősége -10/+11 fok, ami egész kellemes, azonban lefelé csak 5 fokban tud mozogni, amit a legkisebb domb is megszívat. A löveg szórása 0,38 m 100 méterenként, ami egész kellemes figyelembe véve a lövedékek átütését és sebzését. A célzási idő 2,5 sec, ami szintén átlagon felüli ehhez a sebzéshez. Mozgás közben nem igazán ugrik szét a célzókör, ám ez nem is meglepő, hiszen egy asztmás csiga is gyorsabban halad a T95-nél. Gondolkodhatunk akkor, hogy ha egy ennyire nagy lövegen ilyen értékek figyelnek, akkor mégis mi rossz van ebben a gépben?

Felépítmény

Papíron 305/152/51 mm-es páncélzatot kapott, ami nagyrészt igaz is. Ez azt jelenti, hogy ha valaki egy T95 előtt áll, akkor sok esetben gyakorlatilag halálra van ítélve, ha ott is marad, hiszen az egyik oldalon van egy brutálisan páncélozott, jó löveggel felszerelt monstrum, a másik oldalon pedig valaki, akinek a páncélja és az átütése is sokszor kisebb a T95-énél. Viszont hiába a jó értékek, ha az ellenfélnek lehetősége van a gyenge pontok széles tárházára lőni. Kezdjük a lövegpajzs alatti résszel, amit már egy kilences tankkal át lehet ütni, ha szerencséje van. Ennek a pontnak a takarásában segíthet az alacsony profil, ám ennek ellenére sokszor rálátnak. A kisebb átütésű lövegeknek nagy kedvence lesz a két kupola a harckocsi tetején. Ezt már egy nyolcas tankkal is át lehet ütni, bár a löveg felemelésével lehet őket védeni, és pirosra lövetni az ágyúnkat. Gyenge pont még a tank oldalán a lánctalp feletti rész, ahol előrébb a motorrész, hátrébb pedig a lőszerrekesz található, amit ha meglőnek, akkor kellemetlen meglepetések érhetnek. Ennek ellenére én még sose pukkantam T95-ben ülve és sárgára is csak egy alkalommal lőtték a lőszeremet. A tank hátulja az igazi gyenge pontja a gépnek. 51 mm-es páncél plusz az egész terület motortér, ami előszeretettel gyullad ki, és nem is olyan ritkán, bár a harckocsi tetején lévő rész hajlamosabb égni. Egy előnye a tank hátuljának az, hogy ha mögéd kerülnek, akkor be tudsz állni háttal az ellenfél tankjába (jó esetben oldalra/hátulra), akkor a tankod tetejét tudja lőni, ahonnan sokszor pattan is. A nagy előnye a felépítménynek a már fentebb említett alacsony profil, ami ehhez a mérethez képest kiemelkedő (18,18 %) álcaértéket biztosít, amit álcahálóval 15 %-kal meg tudunk emelni. Ebből következik, hogy ha hátulról mesterlövészkedünk, akkor nehéz észrevenni a gépet. És az igazat megvallva nem is kell nagyon előremenni ezzel a tankkal, különös tekintettel a tízes meccsekre (amik meglepően gyakran fordulnak elő ezzel a harckocsival), hiszen közelről könnyebb eltalálni a gyenge pontjainkat, illetve megkerülhetnek. Hatalmas páncéljának köszönhetően a tömege is elég szépre sikeredett a maga 89 tonnájával, aminek köszönhetően nem kell félned attól, hogy halálra rammolnak (hacsak nem Maus/E 100 rohan beléd). Viszont mivel elő szokott fordulni, hogy neked mennek, ezért megérheti kifejleszteni az irányított ütközést a vezetőnek.

Felfüggesztés

Fordulási sebessége 18 fok másodpercenként, ami már önmagában elég lomha tankot csinál a T95-ből, ám ezt tetézi az, hogy egy E 75 is lazán leforogja (igen, velem már megtörtént), és mivel hátulról bárki átüti, ezért nagyon veszélyes tud lenni, ha letámadnak. Hátránya még a tanknak, hogy az alap felfüggesztés a motoron és a rádión kívül (amik mind jönnek a T28-ról) semmit sem bír el. Ezért vagy kiszenveded a jobb láncot 105 mm-es löveggel, vagy free XP-ből kihúzod a jobbat. Harmadik lehetőség, hogy torziós rugót pakolsz a tankra (amit én is csináltam) és akkor mindent elbír, amit ráraksz (tényleg mindent, én még szupernehéz repeszpáncélt is raktam a tankra, ami önmagában 1500 kg). Ilyekor ráér utoljára kifejleszteni a lánctalpat, azonban amíg az nincs meg, a torziós rugó elvesz egy helyet a felszerelések elől. Annak ellenére, hogy dupla lánctalpad van (ami elég jól hangzik), nem nehéz leláncolni ezt a szörnyet. Valamint ha le vagy láncolva, még könnyebben megkerülnek, ami sokszor a halálodat jelenti. Emiatt egy jó szerelés skill nem árthat a legénységednek.

Motor

Talán a legrosszabb pontja a tanknak. Egy 510 lóerős Ford GAFM2A1 figyel benne, ami önmagában nem rossz, azonban egy 90 tonnás szörnyről beszélünk, tehát a lóerő/tonna értéke elég gyérre sikeredett (5,7LE/t), így a végsebessége is gyenge, mindössze 13 km/h, ami jobban hajaz a 12-re, ugyanis a 13-at ritkán éri el. Hegynek lefele is maximum 18-cal tud menni, és akkor már elég meredek hegyről beszélünk. Ha pedig hegymászásra adja a fejét a gép (amit kerülj el vele, ha tudsz), akkor olyan 6-8-cal mászik felfelé. Sajnos ilyen mobilitással hatalmas hátrányban vagy a csapatod többi tagjával szemben, ugyanis vagy túl jól játszanak, és egyszerűen nem érsz oda a harchoz (aztán akár kaphatsz meccs után olyanokat, hogy useless noob), vagy pedig nem elég jók, és lerohannak az ellenfél tankjai, akár a nehezek is.

Ajánlott játékstílus

Maradj hátul, amennyire tudsz, de ne túl hátul, mert nem tudsz majd segíteni a csapatnak. Extrém esetben, ha kilences meccsen vagy és úgy ítéled meg, akkor még spotolni is mehetsz, de akkor mindig figyelj, hogy legyen fedezőtűz a hátad mögött. Lomhasága miatt nagyon érzékeny a közelharcra, csak egy kicsit nem figyelsz vagy kicsit leszel leláncolva és jó eséllyel mögéd kerülnek. Városban nehezebb dolga van az ellennek, de ott sem olyan bonyolult, szóval a legfontosabb az, hogy MINDIG LEGYEN, AKI FEDEZ TÉGED. Minél többen, annál jobb. Ha védik a hátsódat, akkor a frontoddal sok lövést fel tudsz szívni mielőtt kifekszel. Ha majd bekerül a „tankolásért” járó XP a játékba, akkor ezzel a géppel sokat fogsz így kapni, mert szemből olyan mint egy szivacs, csak nyeli el a lövéseket. Elég muris tud lenni 3 T95-ből álló platoon, ha védik egymást. Továbbá önmagukban bárkit lemészárolnak, akik eléjük kerülnek (2250 sebzés, ha mindhárman sebeznek). Másik lehetőség, ha egy T30-as jön veled, ő ugyanis átlőhet fölötted és így ő tud tornyozni, te meg véded az alvázát (van erre egy kifejezés, de nem írom le, eléggé vulgáris).

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Nagy kaliberű tank töltésgyorsító
 • Szupernehéz repeszpáncél
 • Álcaháló (vagy szerszámosláda, ha a javítás gyorsaságát részesíted előnyben)

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, kis elsősegélycsomag, kézi tűzoltó készülék

Ajánlott legénységi képzettségek

Első körben parancsnoknak hatodik érzék, a többieknek meg vagy álca (ha hátul szeretsz maradni) vagy szerelés (ha inkább előre szoktál nyomulni). Második körben parancsnoknak álca/javítás, többieknek vegyes képességek (például vezetőnek kuplung égetés vagy irányított ütközés).

Átlagos bevétel

Átlagos meccseken prémium nélkül lazán össze lehet szedni vele 30 ezer kreditet, ami sajnos elmegy a horribilis javítási és lőszerköltségekre. Kiemelkedő meccsekért (5000 DMG+) már akár 50-60 ezret is lehet szerezni, ami már szinte mindig profitot jelent. Prémium lőszertől nem kell félni, szinte soha sincs szükség rá, de ha mégis, akkor 4800 kreditbe kerül, ami szemtelenül olcsó 750-es sebzéshez képest, viszont nem dob sokat az átütésre (320 mm lesz 276 helyett). Én személy szerint eddig egyetlen alkalommal használtam APCR-t ezen a tankon, egyszer egy Maus ellen, ám akkor is előbb sima AP-vel próbáltam átütni.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Brutális frontpáncél és néha meglepően hatékony oldalpáncél
 • Egy kicsit OP löveg, hatalmas sebzéssel, átütéssel, kicsi célzási idővel és tűrhető pontossággal.
 • Rammolásnál többnyire az ellenfél jár rosszul
 • Kis profil
 • Átlagon felüli álcaérték

Hátrányai

 • Nagyon kicsi végsebesség, egy csiga is gyorsabban halad nála
 • Kicsi forgás sebesség, nagyon könnyű lerohanni, és mögé kerülni, ami után nincs menekvés
 • Nyílvánvaló és könnyen belőhető gyenge pontok a tank elején
 • Könnyen láncolható, ami megkönnyíti az ellenfelet, hogy mögéd kerülhessen

Kiknek ajánlott

Azoknak, akik nem szeretik a száguldozást. Ezzel a tankkal nem fogsz egy gyalogos sebességénél gyorsabban menni. Elég sok türelmet és ideget igényel ez a harckocsi, hiszen nem ritka, amikor több meccsen egymás után nincs lehetőséged harcolni, vagy ha mégis, akkor egyszerre 8 tankkal kell farkasszemet nézned, sőt, még a gyenge pontjaidat is sokan ismerik, szóval eléggé idegesítő tud lenni vele a játék. A 120 mm-es löveg pedig eléggé büntető tud lenni, de sajnos 66.500 XP-t össze kell kaparj a top lövegre (kivéve, ha már volt T30-ad), amit nem egy leányálom kiszenvedni.

Régen nagyon féltek ettől a tanktól, azóta sajnos a hírneve csaknem teljesen elpárolgott, különösen azóta, amióta a prémium lőszert kreditért is meg lehet vásárolni, valamint amióta szinte mindenki tudja, hol kell átütni és hogy lehet legyőzni. Viszont öröm az ürömben, hogy még okozhat meglepetéseket, néha még prémiummal is pattognak az oldaláról, révén rétegelt páncél található ott, és sok magas szintű prémium lőszer HEAT, ami előszeretettel robban fel az első réteg után és hagy nulla sebzést a tankon. Leginkább azok fognak vele jól játszani, aki játszott már akár AT 2-vel, akár E 100-zal, vagy valamelyik hasonlóan jól páncélozott és lassú tankkal. Különbség azonban ezekhez a harckocsikhoz képest, hogy a T95-nek a lövege is jó, és nem csak ha goldozik. Pontos lövegének köszönhetően a hátulról lövöldöző játékosok is megbarátkozhatnak vele, plusz ha ki is megy a célpont a löveged hatósugarából, akkor sem kell fényévekig céloznod mire ismét lőhetsz az ellenfélre.


Az elemzést írta: Camper03

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:45

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Varacskos
  • Tankos
  · 8 éve
  A tömeg önmagában nem befolyásolja a stabilitást.

  batmobil 25 tonna a 105 mm eshez ,jagde100 135 tonna a 170 mm hez , szerinted nincs külömbség a stabilitásukban lövéskor?de ha a te gondolatmeneted folytatom szerinted egy 170 mm es lövedék mit csinálna egy batmobillal?szerintem ha egymás mögé állitanál 10 et több mint a felén átsuhanna( ha meg roncsolódást deformálódást feltételezek(mondjuk valószinűtlen a 20 milis páncéltól) akkor meg a mozgási energiát kéne atadnia és ugy a harmadik pályára átdoni a batmobilt , mondjuk vicces lenne kampi-novkán meglövöd a betet és muris-ovankán ébred :P , na mindegy , elég lesz ez a fagyasztós buli futrinkanerfnek hogy he től megmered a tank vagy 5 mp re .
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 8 éve
  [quote name="Jacktor"]Na ez az, tudom hogy mennyi a t10-es, szóval aki ezt a grindet* élvezettel lenyomja, annak minden elismerésem :-)
  *viszonylag gyorsan[/quote]

  A T110E3-ről is szívesen csinálok majd elemzést, ha addig nem lesz, viszont borzalmasan lassú a grindelés felé. Érik a free XP átváltás :P
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jacktor
  • Admin
  · 8 éve
  Na ez az, tudom hogy mennyi a t10-es, szóval aki ezt a grindet* élvezettel lenyomja, annak minden elismerésem :-)
  *viszonylag gyorsan
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 8 éve
  [quote name="Jacktor"]Sosem volt meg ez a tank, de egyszer szívességből dupláztam pár napig (Pjtor). Amit ez alatt tapasztaltam:
  - nagyon pálya függő
  - nagyon jó az ágyúja
  - nagyon rá van utalva a fedezetre (végjátékban pláne)
  Arra emlékszem hogy első csatában pont beadta a pályát (Prokhorovka). Sebeztem vele 7500+ hp-t, de buktunk (mert maradt más tank, akik egyenként is lesz*patnak ha nem hülyék). Emellett ami megmaradt bennem, az a sebessége. Lassú. De nagyon. Nyilván aki T28-on már átesik, az megérzi ezt, de itt a forgási sebesség csökkenésével csak romlik a helyzet.
  Akinek a T28 Protó vagy az E100 lassú, az felejtse el, megfog őrülni.
  Ettől függetlenül a játék legepicebb tankja, Mi az ismeretségi körünkben csak "apicika"-nak hívjuk... igen, a méltóság miatt amivel belép egy csata-szituációba és az ellen egyből visszatolat és átgondolja a dolgot... :-)
  Hosszútávon grindelni biztos nem lenne türelmem, de amúgy jó lenne néha menni vele pár kört.[/quote]

  Nincs türelmed hosszútávon grindelni? Nézd meg, én mennyi XP-nél tartok, és mennyi kell még a 241 ezerhez
  És nekem sincs mostanában türelmem grindelni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jacktor
  • Admin
  · 8 éve
  Sosem volt meg ez a tank, de egyszer szívességből dupláztam pár napig (Pjtor). Amit ez alatt tapasztaltam:
  - nagyon pálya függő
  - nagyon jó az ágyúja
  - nagyon rá van utalva a fedezetre (végjátékban pláne)
  Arra emlékszem hogy első csatában pont beadta a pályát (Prokhorovka). Sebeztem vele 7500+ hp-t, de buktunk (mert maradt más tank, akik egyenként is lesz*patnak ha nem hülyék). Emellett ami megmaradt bennem, az a sebessége. Lassú. De nagyon. Nyilván aki T28-on már átesik, az megérzi ezt, de itt a forgási sebesség csökkenésével csak romlik a helyzet.
  Akinek a T28 Protó vagy az E100 lassú, az felejtse el, megfog őrülni.
  Ettől függetlenül a játék legepicebb tankja, Mi az ismeretségi körünkben csak "apicika"-nak hívjuk... igen, a méltóság miatt amivel belép egy csata-szituációba és az ellen egyből visszatolat és átgondolja a dolgot... :-)
  Hosszútávon grindelni biztos nem lenne türelmem, de amúgy jó lenne néha menni vele pár kört.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jacktor
  • Admin
  · 8 éve
  Javítottam.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 8 éve
  Elnézést kérek valamiért, amit elírtam az elemzésben.

  A T95 155 mm-es lövegének az APCR lőszere 4800 kreditbe kerül, nem 4400-ba. Viszont még így is szemtelenül olcsó.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 8 éve
  Plusz az automaták eléggé leszarják a löveg méretét, ellenben Igorral meg Hansszal
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jackal_hun
  • Tankos
  · 8 éve
  Mondjuk nagy tierben szerintem nem szarok a heavyk:
  T10: T57 heavy, AMX 50B, IS7 nem éppen szarok
  T9: ST1, E75, VK45B (különösen az utolsó lett nagyon durva mostanság)
  T8: IS3, AMX 50 100, IS6, 110,

  Van azért itt jó heavy

  Jó azért nem kell túlreagálni ezeket az extrém eseteket. Engem a waffen medben szarrá szokott aprítani, ráadásul úgy hogy vagy nem látom, vagy mire odafordulok már belém vert 1700-at. Ha meg a Batchatről pattant 3x akkor egyszerűen béna volt. Az meg azért eléggé nevetséges, hogy az a hibás AKIRŐL pattantak, nem pedig az aki lőtte

  Szerintem kérj meg pár fórumozót akinek van Waffenja hogy menjetek be Batchattel egy gyakorlóba, szerintem eléggé nehéz lesz reprodukálni a 3x pattanást egymás után. Nagyon várom az eredményt
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Varacskos
  • Tankos
  · 8 éve
  Ellenben a tömeg és DPM között miféle összefüggés van???!!!

  Esetleg az hogy mondjuk lövéskor mennyire tudja megtartani stabilan a löveget , meg talán hogy egy kájhacsőből miértis hoznak ki akkora dpm et mint egy hajóágyúból ,(lásd jagd e100)

  Ami nagy, azt könnyebb észrevenni, mint azt ami kicsi.

  Ja , legalább ilyen arányosnak kellene lennie akkor esetleg a vastagság / átüthetőségnek is , ebben az esetben kérném a batmobil meg az összes többi franciska automatikus találat/max sebzés a 20 mm es alufolia páncélon bármilyen szögből bármely 100 mm ert meghaladó lövegből, mert kissé mókás mikor pl waffen e100 egymásután 3- szor pattan futrinkáról ... ( ami mellesleg "elvileg" benne is van a játékban csak valahogy nem mükszik,valami 3 szoros kaliber szabály? )

  Amugy azis kissé vicces mikor a lőszer 3 másodperc alatt tesz meg 300 métert , általánosiskolai 30 éves emlékeket idéz , tesióra kislabdadobás,mondjuk nem 300 méter de arányos ...

  Arra meg várhatsz mig én medezek veled ,ahoz jelentős mennyiségű sétáló jancsiba kellene beruháznod, mivel utálom őket ellenben nem is rinyálok ha a t62a mat beütik a td-k heavy-k , inkább akkor csodálkozok erősan ha pattan , ami annyira nem ritka ...
Tovább a kategóriában: T25 AT - Elemzés »
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.