Jelenleg

25
látogatónk van

2014. szeptember 8. 09:23

Type 62 - Elemzés

Írta:
(32 szavazat)
35 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

85 mm Type 62, ami teljesen megegyezik a 85 mm 62-85T-vel, a WZ-131 egyik ágyújával, mivelhogy a két tank történelmileg ugyanaz, de ne szaladjunk ennyire előre.

A Type 62 bekerülésének pillanatában egy igen érdekes színfolt volt a játék már akkor is igen széles palettáján, bár koránt sem borzolta fel úgy a kedélyeket, mint a legendás Type 59. Viszont a maga nemében egy korszakalkotó tank volt, hiszen bebizonyította, hogy egy könnyű tanknak nem kell feltétlenül egy használhatatlan mókushergelő ágyút kapnia, amivel legfeljebb csak a pálya textúráira jelent veszélyt (ekkor még az francia könnyű tankok előtti korszakban jártunk).

Ennél fogva a Type 62-re tökéletesen igaz a mondás, miszerint „kicsi a bors, de erős” ezt elsősorban két paraméternek köszönheti: a 180-as sebzésnek, ami önmagában nem tűnhet túl eget rengetőnek, de az 5,46 sec-es alap töltésidejével, amit töltésgyorsítóval 4,91 sec-ig (ellátmánnyal 4,7-ig) levihető. (Perverzeknek akár még a ventilátor is megfontolandó lehet a 4,5 sec-ért, ha nem bánjátok, hogy egyéb felderítő képességei sérülnek cserébe.) Ennek a két értéknek hála pillanatok alatt képes igen masszív sebzést kiosztani.

Az ágyú egyetlen gyenge pontja a 145 mm-es páncélátütés, amibe ha jobban belegondolunk nem is annyira vészes, hiszen egy könnyű tankról beszélünk, vagyis amit nem ütsz, át szemből azt kerüld meg és probléma megoldva. Amennyiben ez nem lehetséges még mindig ott a 220 mm-es arany lőszer, amivel a tier X tankokból is könnyedén svájci sajtot csinálsz. Egyetlen probléma, hogy ez a lövedék HEAT, ami annyit jelent, hogy a rétegelt páncélok és láncok előszeretettel eszik meg és lősz nulla sebzéseket… kis túlzással, ezzel jobban meg kell gondolni, hogy hova célzol, mint a sima AP-val.

Szerencsére a célzásban sokat segít a 2,3 sec-es szűkülés és a 0.37 m-es pontosság, e-mellé pedig még jár egy igencsak simára sikerült menet és toronyforgás közbeni pontosság, amit egy vertikális stabilizátorral megtámogatva maximális sebesség mellett is brutálisan pontosan lehet lőni.

Torony

A T-54-ről már jól ismert öntött, lapított félgömb torony, bár mint az egész tank ez is a T-54 cukormentes verziója, a maga 45/35/20 mm-es páncélzatával nem lehet vele hatékonyan tornyozni, mint az orosz testvérével, legfeljebb más könnyű tankok suttyomban leadott lövéseit képes megfogni, de nagyobb tankok egyszerűen overmatchelik az esetek többségében.

A torony igazi ereje a forgási sebessége (48°/sec), aminek köszönhetően igen gyorsan képes kapkodni a fejét és természetesen a 390 méteres látótávja, ami ízlés szerint növelhető optikával (+10% 430 m) és teleszkóppal (+25% 445 m-es maximum spothatárig, 487 méterre, ami pedig már az ellenfél álcázásából lop le egy jókora karéjjal).

Sajnos az orosz toronykialakításhoz jár az 5°-os csőlehajlás is, ami rögtön kizárja a „domb mögül felkukkantok, megcsiklandozom az ellent, majd kuncogva visszamegyek” manővereket, amit egy Chaffee-val nagyszerűen lehet alkalmazni, de sajnos nem a Type 62-vel.

Felépítmény

35/20/20 mm-es „páncélzat” ami legfőképp inkább csak a HE lövedékek ellen véd, de egy normális tank már könnyedén overmatcheli. Cserébe viszont igencsak pehelysúlyúnak számít a maga 21 tonnájával, ami mellé még jár egy igencsak alacsony profil, ezáltal egy vakondtúrás mögé is képes behasalni és onnan legéppuskázni az ellenfeleit. Mondanom sem kell igen idegesítő tud lenni, mikor, ha látod is ezt a kis kung-fu pandát ő továbbra is olyan csúszós akár egy angolna és csak pillanatokra dugja ki a fejét a fedezéke mögül, ahonnan ellőni egy külön bűvészmutatvány.

Ezen kívül ott van még az álcázása is, ami a könnyű tankok egyik legfontosabb tulajdonsága, ebben a Type 62 igencsak el lett eresztve, egyedül az AMX 13 75 az, aki egy orrhossznyival megelőzi ebben a tierben.

Sajnos a T-54-nek és a rokonságának jellemző betegsége a lőszerrekesz érzékenysége, ennél fogva érdemes odafigyelni a tank oldalára, ha pedig egyszer „letolt gatyával” kap el valaki akkor már inkább lője a tank fenekét, mintsem az oldalát.

Felfüggesztés

54°/sec forgási sebesség, ami önmagában is egy igen tiszteletreméltó érték, de a torony forgásával együtt már egy kijátszhatatlan párost alkot, ezáltal a Type 62 elképesztően agilis, továbbá hirtelen kanyarokban is viszonylag kevés sebességet veszít, így az óvatlan nehéz tankokat és páncélvadászokat pillanatok alatt szó szerint leturmixolja. "Will it blend?"

Ha még mindig nem lenne elég a sok jóságból, akkor még ott van a talajellenállás, ami inkább légpárnákat feltételez a tank alatt, mintsem lánctalpat, gyakorlatilag alap gázon, helyből 45 km/h-val képes menni, majd pillanatok alatt eléri a végsebességét. Még nehéz talajokon is viszonylag könnyedén mozog, a hegyeket pedig nem mássza, hanem átugorja.

Motor

430 LE-s Norinco, ami könnyedén biztosítja a Type 62-nek a 20,4 LE/t arányt. A végsebessége ugyan csak 60 km/h, de ezt gyakorlatilag bármikor és bárhol képes tartani, ezáltal rövidtávon még sokszor rá is ver a nála egyébként gyorsabb tankokra.

Ajánlott játékstílus

Valahol félúton a közepes és a könnyű tankok között. Igazából erről az arany középútról szól ez a tank, egy első ránézésre ártatlan kis jószág, akinek ha hátat fordítasz rögtön képes lerúgni a tüdődet, így érdemes e-között a két szerepkör között váltogatni.

Hála a meglepően jó talajellenállás és mobilitásának pillanatok alatt képes befutni a leglehetetlenebb helyekre, ahonnan akár csatákat is könnyedén tud eldönteni. Pl. egy ilyen hely Kharkov pályán, különösen a déli oldalról a jobb alsó sarkában lévő park, ahol végig hulldown-ból tudsz harcolni és könnyedén ledarálod az ellenfél tankjait, ha ügyesen mozogsz, a lényeg, hogy nehogy fejbe vágjanak (persze ebbe van némi beleszólása a tier besorolásnak is).

A stílust nagyban befolyásolja a már fent említett MM, ugyanis tier VII könnyű tankként a Type 62 néha találkozik tier X-ekkel is, bár ez nem túl gyakori szerencsére. Itt főleg a felderítés marad, amit már más könnyű tankoknál leírtam, így nem ismétlem magam, de a klasszikus felderítő helyek továbbra is működnek ezzel is.

Igazából elemében tier VIII-IX meccsekben van, (szerencsére ez előbbi a gyakoribb), ahol a 145 mm-es páncélátütést könnyedén munkára tudod fogni és lopva beleharapni az óvatlan tankok bokájába, majd felszívódni, még mielőtt lecsapnának.

Igazából a Type 62-nek egy aranyszabálya van, mint az összes könnyű tanknak is úgy általában: Soha ne legyél túl mohó, mindig tudd, hogy hova mehetsz be és hova nem, hiszen a 880 HP-t igen könnyű hamar elkölteni, pláne nagyobb szintű meccsekben.

Egy másik dolog pedig, hogy ne szégyelld bejárni a pályákat gyakorlóban és kitapasztalni a jó felderítő helyeket, mert sokkal többet tanulhatsz pár ilyen meccsből, mint egy élesben elkövetett hibából, ami legtöbbször aztán a tankodba kerül.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Töltésgyorsító, Vertikális stabilizátor, Optika agresszívabb játékhoz, ha viszont inkább passzívan szeretnél felderíteni, akkor érdemes elgondolkozni az Álcahálón és a Teleszkópon is a Töltésgyorsító mellé. 

Ajánlott fogyóeszközök

Nagy javítókészlet, Nagy elsősegély csomag, Automata tűzoltó készülék.

Ajánlott legénységi képzettségek

6. érzék és álcázás első körben kis túlzással kötelező, majd második körben a parancsnokon is jöhet az álcázás a többieken pedig a booster képességek, mint pillanatkép, sima utazás, töltőn pedig biztonságos elhelyezés a sok lőszerrobbanás ellen.

Átlagos bevétel

Ez elég játékstílus és csapat függő. Sajnos, mint minden könnyű tank a Type 62 is erősen rá van utalva a csapat által kiosztott sebzésekre, mivel ugye sokszor nincs lehetőséged sebzést kiosztani és nem is ez az elsődleges feladatod a felderítés az elsző számú kenyérkereseted. Ezzel az a gond, hogy sokszor a csapat mondjuk úgy, hogy nincs a helyzet magaslatán és elfelejtenek az előttük diszkózó tankokra rálőni, ilyenkor a mi zsebünkből pecázzák ki a még oda be sem került ezüstöket…

Másrészről a pálya is erősen hatással van a csata végén bezsebelendő kredit mennyiségére, értelem szerűen egy városi pályán az esetek többségében nem fogsz annyi pénzt hazavinni, mint mondjuk egy Murovankán.

A harmadik befolyásoló tényező pedig az arany, a maga 220-as átütésével úgy okádja a WN8-at és a sebzést, mintha dézsából öntenék, de a 2800 kredites ára erősen eszi a profitot is. Szerencsére, ha nem vakond irtásra használod, és legalább a fele sebez, akkor még simán pozitív mérleggel zárhatod a csatát. Természetesen sokszor nincs szükség erre a lőszertípusra, hiszen ha meg tanulod kezelni ezt a tankot csak végszükség esetén, kell hozzányúlnod, tier VIII-IX-ben a 145 mm-es pen szinte mindent visz oldalról.

Egy átlagos körben, ahol nem használsz aranyat és aktívan felderítesz, majd sebzel is 35-40k kreditet könnyedén beraksz a puttonyba tiszta profitként.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Kellemes mozgás és toronyforgás közbeni pontosság.
 • Szintjén az egyik legjobban álcázott tank, mind alap értéket tekintve, mind lövés után.
 • Elképesztően agilis, forgás közben is viszonylag kevés sebességet veszít.
 • 60 km/h végsebesség és nagyon jó gyorsulás, még hegynek felfelé is.
 • Könnyű tankhoz képest meglepően jó tűzerő.
 • Ha aranyrudakkal dobálózol, még akkor is profitál.

Hátrányai

 • Érzékeny lőszerrekesz.
 • Könnyű tank MM, azaz tier X-ben is fogsz vele játszani néhanapján.

Kiknek ajánlott

Őszintén? Mindenkinek. Szerintem ennél könnyebben kezelhető és szórakoztató felderítő nem sok van a játékban. A Type 62 olyan furcsa helyzetben van, hogy sokkal inkább tekinthető tier VII közepes tanknak, hiszen minden megvan benne, ami egy ilyen járgányhoz kell, még egy jó adag csoki öntettel a nyakon öntve, amit ez esetben a könnyű tankok között is jónak számító mobilitás és álcázás képvisel.

Ugyan a Type 62 legendája messze nem szárnyal olyan magasan, mint a nagy testvérének, a Type 59-nek, ez főleg a bekerülése utáni gyermekbetegségeinek tudható be, mikor is félhivatalosan a „játék egyik legrosszabb prémiumtankja” volt, amin aztán később sokat segített némi ráncfelvarrás, ettől pedig egy igazi kis Bruce Lee lett belőle, majd a mélyből felemelkedve az egyik legjobbá vált. Hirtelen meglepetésükben le is kapták a boltok polcairól, majd aki nem vette meg tier VI-ként foghatta a fejét a későbbiekben.

A mostani küldetés, miszerint ingyen meg lehet szerezni pár nevetségesen könnyű kritériumot teljesítve egy nagyon ritka pillanat a WoT történelmében, így érdemes rástartolni és megcsinálni azt a napi 15-20 meccset érte, hiszen azon túl, hogy egy elképesztően ritka tank ütheti a markotokat (eddig) ez egy igen hatékony pénzgyártó eszköz és persze nem utolsó sorban baromi szórakoztató.

Ennek a tanknak egyetlen baja van, mégpedig a WZ-131, aki lényegében a Type 62 egyik variánsa. Az Ő bekerülésével a kis Type ragyogására árnyék vetült, hiszen az elé befurakodó WZ teljesen elállta előle a dicsfényt. Ha a két tankot összehasonlítjuk a 131 mindenben jobb a testvérénél a kreditszorzót és a hamarosan érkező legénységszorzót leszámítva. 159 mm-pen vs 145 mm, 180-as alfa vs 200, ugyanazzal a töltés idővel és 520 LE vs 430 LE. (A 100 mm-es „bohóc” ágyút szándékosan nem említettem, hiszen az inkább csak parasztvakítás mintsem egy hasznos fegyver). Ennél fogva, akinek nem jut ideje kifarmolni az ingyen Type 62-t nincs oka különösebben búsulni, hiszen ugyanazt a tankot megkaphatja, csak más néven.

Videó


Az elemzést írta: OdinHUN

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:03

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bukta33
  • Tankos
  · 9 éve
  Megvan végre nekem is
  25k-30k az átlag amit hoz de ma csináltam egy kört amin 103k jött :P
  [img]http://kepfeltoltes.hu/141006/shot_060_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img]
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hecienda
  • Tankos
  · 9 éve
  [quote name="Alex0303"]
  - mindössze HÁROM goldot használtam el
  [/quote]
  3x4800=14400 szóval akkor már kapásból a dupláját kerested ami ~30k.
  Plusz mint írták vesztes csata kevesebbet ad.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  TivadarToth
  • Tankos
  · 9 éve
  a küldetésben meglett nekem is (25-én ehehe) kevés meccs, csak plussosok, pl: 1535dmg/545spot dmg : nettó 51048 pénz (prémiummal) / 31995 prém nélkül
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  EddieCivic4g
  • Tankos
  · 9 éve
  #9Alex0303, vereség, tehát alapból kevesebb xp, és kredit...
  Most futottam egy kört, 5 tank felderítve, 0 spotdamage, 1052 saját sebzés, win. Ez hozott 35k nettó bevételt. Prém nélkül 22k lett volna...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  holczermate
  • Tankos
  · 9 éve
  Nekem 2ezer párszáz sebzésre szokott adni 40 k körül(prém nélkül). Goldot nagyon ritkán használok, mert valami ótvar drága(4800 WTF?!), meg ilyen 180-as dmg-ért legtöbbször felesleges beletölteni(kivéve ha egy csapattárs seggét kell megmenteni meg hasonlók).
  Az igazi élmény ezzel a tankkal, hogy úgy keringesz az ellenek körül/között, mint fing a fürdőben. Másik kedvencem a passzív spot vele . Ha olyan pályát kapsz, ahol tudsz bokorból spotolni, már teheted is be a mikróba a popcornt és teheted ki a jobb alsóba a 18-as karikát .
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Alex0303
  • Tankos
  · 9 éve
  "Egy átlagos körben, ahol nem használsz aranyat és aktívan felderítesz, majd sebzel is 35-40k kreditet könnyedén beraksz a puttonyba tiszta profitként".

  Valami ezzel nem stimmel.
  Tegnap lett meg, igaz a legénység sem tökéletes (felképeztem őket amennyire lehet arany nélkül) meg a rutinom is minimális könnyű tankkal való játékból. DE...
  az első 5 csatából végre sikerült összehoznom egy kiválót:
  - 1547 sebzés, http://www.targetdamage.com/china-tier-7 szerint ez a lila stats majd másfélszerese ezzel a tankkal, ráadásul ha még a killt és spotot is beleszámoljuk akkor a duplája is...
  - 1 kill
  - néhány száz spot általi csapatsegítség (itt adott volt a lehetőség egy kis agresszív játékra így inkább a sebzésre koncentráltam)
  - mindössze HÁROM goldot használtam el
  - sajnos a végén elvesztettük, de nagyon szoros csata volt
  EREDMÉNY:
  14564 kredit bevétel (még prémium számlával is "csak" 29543 lenne, ugye az adott tankkal egy epic-epic teljesítményért. Akkor mi számít itt átlagos körnek, ahogy irta feljebb OdinHUN Mert ennél az SP is sokkal királyabb kredit kereső prémium tank
  (a kételkedőknek vannak screenshootok is csak ide nem tudtam berakni)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  _NMI_
  • Tankos
  · 9 éve
  [quote name="Bence0721"]Szerintem a KV-220-ért sokkal nehezebb a küldetés, ennek neki is indulnék, de mivel nem vagyok egy hatalmas medes, ezért nincs is hatosom...[/quote]
  Nem tudom feltűnt e, hogy[i] [b]nem[/b] [/i]csak hatosokkal lehet teljesíteni...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Bence0721
  • Tankos
  · 9 éve
  Szerintem a KV-220-ért sokkal nehezebb a küldetés, ennek neki is indulnék, de mivel nem vagyok egy hatalmas medes, ezért nincs is hatosom...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  _YZFR6_
  • Tankos
  · 9 éve
  "pár nevetségesen könnyű kritériumot teljesítve "

  hmmm....Odin-nak lehet,hogy nevetségesen könnyű a 13500 alap XP megszerzése......de egy átlagos játékosnak,mint nekem,legalább 25-30 csata.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  _NMI_
  • Tankos
  · 9 éve
  [quote name="TivadarToth"]Köszönet az elemzésért!
  rástartoltam, meglátjuk mi lesz....[/quote]
  Remélem nem ma kezdted el kihúzni.
Tovább a kategóriában: « Type 64 - Elemzés WZ-131 - Elemzés »
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.