Jelenleg 512 vendég és nincs tag online

2014. július 21. 09:36

Type 64 - Elemzés

Írta:
Értékelés:
(41 szavazat)
52 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

76 mm-es M1A2, ami a II. Világháború késői szakaszának standard amerikai páncéltörő ágyúja volt. Hogy párat említsek, ez a cső ott figyel a T1 Heavyn és az M4 Sherman-on is.

Általában mit tudunk a light tankokról? Apró, gyorsan mozgó idegesítő teremtmények, amiket egy jól irányzott csapással nyomban ki is lehet lapítani. Nos, a Type 64 leszámol ezzel a sztereotípiával a Less qq more pew pew jegyében bárkiből ementálit csinál, aki elég óvatlan, hogy beleálljon a RoF-jába: Ez számokban: a töltés egy full pucér tankon is 3,16 sec, később ez BiA-val és töltésgyorsítóval levihető 2,78 sec-re, ami a legnagyobb tűzerővel rendelkező light tankká teszi ezen a szinten.

Természetesen a light tank mivoltából adódig a gyenge páncélátütés, legalábbis gondolná az ember, de a valóságban a 128 mm átütésű AP igen jól használható még nagyobb szinteken is, hiszen a mobilitás-álcázás-csőlehajlás triót kihasználva olyan helyekhez is hozzáférésed van, amikről mások álmodni sem mernének, és ezek legtöbbször olyan részekre mutatnak, ahonnan tudod támadni az ellenfél oldalát vagy hátát.

Mikor ez a fenti ideális eset nem áll fenn akkor még mindig ott a 177 mm-es átütésű arany lőszer (ami mellesleg a legjobb az összes tier VI light között az MT-25 csiklandozós 57 mm-esét leszámítva), ez nagyon jó barátod lesz tier IX környékén. Természetesen egy könnyű tankkal nem az az elsődleges feladatod, hogy sebzést ossz le, de a Type 64 képes nagyon kellemetlen pillanatokat okozni az óvatlan tankoknak, ezzel pedig sokszor akár meccsdöntő tényezővé is válni.

Természetesen a 76 mm-es ágyú mellé jár az alacsony alfasebzés is (115), ami önmagában nem túl félelmetes, de egy a pusztán elkapott, permatracken tartott tankot elég hamar fel tud zabálni. A kis kaliber másik előnye pedig az alacsony álcabüntetés lövés után. Sokszor tényleg Splinter Cell-nek éreztem magam vele, mikor pár száz méterről egy bokorban fap fapolva daráltam az ellenfelet, ők pedig csak vakon, a sebzés indikátorra hagyatkozva szurkálták vasvillával a bozótot körülöttem.

Az ágyú egy másik nagy előnye (ami egyébként az ilyen kategóriás felderítőknél elég hétköznapi), a szinte nem is létező 2.1 sec-es célzás idő, ami megspékelve egy nagyszerű menet és toronyforgás közbeni szórással elég kényelmessé tudja tenni a vele való lövöldözést.

A pontossága 0.4 m, nem kifejezetten egy mesterlövész fegyver, de abszolút rendben van, de mint már fentebb írtam a kis álcabüntetés miatt sokkal közelebb lopózhatsz kompenzálva az átlagos pontosságát.

Az ágyú igazi Achilles-sarka a lőszer mennyisége, ami csupán 45 db, ezt a kiváló RoF-je mellett pillanatok alatt képes bepuszilni, így nem árt takarékoskodni és csak olyan célokra lőni, amit valószínűleg sebezni is tudsz.

Torony

Szerintem nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy egy M18 Hellcat tornyát találjuk ezen a helyen, vagyis ahogy mi azt a játékban ismerjük a „stock” Hellcatét, így páncélzatról beszélni nem sok értelme van, de a teljesség kedvéért íme a számok: 25.4/12.7/12.7 mm szép kereken. Mindez egy tenyérnyi lövegpajzzsal megfűszerezve, ami nagyszerűen véd a hozzávágott kövektől és egyéb szuper harci fegyverektől, de egy E-75 128 mm-es lövedékét már némileg kevésbé viseli.

Mivel Hellcat torony, a forgása is ehhez hasonló, bár itt sikerült sokkal jobban megoldani a maga 36°/sec-ével, de még így is a leglassabb az összes könnyű tank között.

Ennek a toronynak egyetlen csapással sikerült megszabadulnia a kínai tankokat sújtó legiszonyatosabb kórságtól, a szörnyű csőlehajlástól. Nyilván némi szerepe lehet ebben a nyitott tetőnek is, ami amellett, hogy elég mozgásteret biztosít a csőnek a maga 10° csőlehajlásával a kínaiaknál megszokott félgömb alakú toronnyal ellentétben, a látótávra is igen pozitív hatással van a maga 390 méterével. A nyitott tető egyetlen hátulütője, hogy ventilátort nem lehet a tankra szerelni, ami hasznos lenne még egy kis RoF kicsikarásánál, de nem szabad telhetetlennek lenni.

Alap esetben ez a kialakítás extrém érzékenységet jelent a tüzérekkel szemben, de ennél a tanknál nem kell félni ilyesmitől, hiszen nem kell neki telitalálat ahhoz, hogy elrepüljön...

Összességében a Type 64-nél elbúcsúzhatsz a régi kínaiakkal eltöltött fogcsikorgatós "na vajon honnan tudok ránézni" napoktól, hiszen kissé erős túlzással 10°-kal szinte magad alá is belősz már.

Felépítmény

A toronyhoz hasonlóan szintén Hellcat... Már szinte látom magam előtt, ahogy az internet egyetemén tanult történelem professzorok egy emberként a szívükhöz kaptak. De nem, hogy pontos legyek ez egy M42 Duster, ami a "lánctalpas izék" tudományos kategóriájába sorolható, bár tanknak nevezni elég nagy tiszteletlenség lenne olyan nevek mellett, mint mondjuk a T-34 vagy a Tiger II. Ez egy olyan járgány, amit anno bárki megkaphatott darabonként a Kinder tojásból, amiket aztán otthon a részletes instrukciók alapján összerakhatott.

Viccet félretéve, a tank "páncélzata" igazodik ezen fenti életútjához, a maga 25.4/12.7/19.1 mm-es vastagságával. Ennél a gépnél nem az a kérdés, hogy átütnek-e a rád küldött lövedékek, hanem hogy az ellenfélnek lesz-e annyi esze, hogy közé csempész egy HE-t. Ha meglátsz egy lefűrészelt csövű shotgunnal mászkáló ballonkabátos tankot a sikátorban, a legjobb ha sikítva menekülsz, mert ha utánad pörköl HE-vel, a Holdig repülsz. Legnagyobb ellenfele a „dagi” VK2801 és a piros játékos, akik közül utóbbi előszeretettel hivatkozik financiális okokra, ha HE spamelésről van szó minden mozgó élőlényre, legyen az tank vagy a repülő Airfielden.

Egy harc a Dagival a következő szisztéma szerint zajlik le: Dagi jön, beléd lő, a többit pedig az ütközés elviszi. Nem éppen egy Gyűrűk Ura utolsó csatája, de legalább gyorsan megszabadít a szenvedéseidtől...

A papírvékony páncélzat mellett a két másik nagy hibája még a tanknak, a TD szerű HP pool. A maga 580 pontjával övé a legalacsonyabb érték, ami tier IX-ben akár egyetlen lövésből is vihető bizonyos tankokkal (HE nélkül). A másik pedig a súly, a maga 23 tonnájával és a mellé járó papír páncélzattal, mintha üvegből lennének a csontjai, egy szelíd legyintéstől is 1-200 HP-tól válik meg.

Az ereje igazából az álcázásában rejlik, egyedül az 59-16 és az AMX 12t ver rá ezen a téren. Mondjuk úgy, ha nem lősz, akkor előbb esik benned hasra az ellenfél, mintsem meglásson. Bokrok takarásában olyan helyekre képes bemászni spotolni, hogy az ember csak a fejét fogja tőle, de még lövöldözni is simán lehet vele 150-200 méterről anélkül, hogy meglássanak.

Felfüggesztés

Két kis cérnaszál, nagyon óvatosan kell vele bánni az bukkanóknál, mert szinte egy gyengéd szellőtől is szakad.

A forgási sebessége 56°/sec, amit egyedül a T21 60°-os forgása űberel, ezzel nagyszerűn sikerül kompenzálnia a kissé bambácska torony forgását. A talajellenállás egyébként meglepően jól sikerült, még nehezebb terepeken is viszonylag gyorsan halad.

Motor

Egy 500 LE-s Continental, ami a tank pihe súlyához mérten nagyon is erős. Pillanatok alatt képes elérni a 72,4 km/h-s sebességhatárát és ezt tartja szinte tereptől és domborzattól függetlenül. Ezzel a mobilitással a legforróbb helyzetekből is pillanatok alatt fel tud szívódni, lévén a játék egyik leggyorsabb tankja.

Ajánlott játékstílus

Az arany középút a Chaffee és a megboldogult T-50-2 között. Kellemes tűzerő kimagasló mobilitással és álcával, érdemes ezt a három tulajdonságot kihasználni vele.

Igazából a játékstílusáról elég nehéz összefoglaló képet adni, hiszen a light tankok a legnehezebben kezelhető és sajnos egyben a legkevésbé hálás jószágok. Egy ilyen tankban ülve egyetlen hiba is végzetes, hiszen 580 HP-val elég nehéz úgy gazdálkodni, hogy 1-2 lövésnél tovább tartson, pláne tier IX-ben. Sajnos nagyon nehéz azt megoldani, hogy hasznos tagja legyél a csapatnak, spotolj, sebezz és ennek a tetejébe a csapatod is rálőjön a célokra (kétség kívül ez utóbbi a legnehezebb feladat).

Egy könnyű tankban ülve az elsődleges cél a felderítés, de ez a közhiedelemmel ellentétben nem merül ki abban, hogy herpaderp W be a tömegbe, felvillantani 15 tankot egyszerre, majd oltani a csapatot, hogy miért nem ért még földet a tactical nuke.

Általában minden pályán vannak olyan helyek, ahonnan a meccs elején fel tudod villantani a helyeikre igyekvő tankokat, érdemes ilyenkor pofátlanul a térképre pittyenteni egy „Arty pls aim here” beírással reménykedve abban, hogy nincs letiltva a chat és megfogadja a tanácsot.

Ezeket a helyeket elég hosszú lenne felsorolni, érdemes őket a youtube-on található számtalan oktató videóból megismerni, vagy "manuálisan" gyakorlóban megkeresni (a leghatékonyabb módszer). A teljesség igénye nélkül pár ezekből:

 • El Hallouf déli oldalról D4-ben lévő domb tetejéről a fenti "dühöngőbe" igyekvő tankokat még a kaptatón el lehet kapni A4-5-ben, ide a tüzérek mellett még a TD-k is be tudnak lőni, ha ügyes a csapatod ekkor már a meccs elején úgy meg lehet őket szórni, hogy a heavyjeiteknek csak takarítaniuk kell. Később innen lehet spotolni a bokrok takarásából a sziklafalon csüngő TD-ket, majd középen C6-ban felszaladni és segíteni hátulról kitakarítani a "dühöngőt".
 • Malinovka alias "Scoutland" szintén ideális terep a Type számára északi oldalról középre, H3-ba beszaladni a bokrok takarásában egy szintén bevált taktika, amit egyedül az ellenfél derp scoutjai tudnak tönkretenni. Meccskezdés után érdemes várni pár másodpercet, ha van ilyen egyén az ellenfélnél és reménykedni, hogy nem csak a Pentium 3-as gépe tölt lassan... Egy másik némileg biztonságosabb hely, ahonnan a bázisról kifelé igyekvőket lehet elkapni F4-5 határán lévő kis bokor a bemélyedés előtt, ez egy elég biztonságos hely, ahol az ellenséges felderítők nem tudnak annyira meglepni, viszont láthatod az F7-ben mászkáló snipereket is. Még egy hely C6 a kis domb mellett, innen pedig az E8-ban ülőket van esélyed meglátni és azokat, akik a hegyre próbálnak óvatlanul a legrövidebb úton feljutni. Déli oldalról szimmetrikusan szinte ugyan ez. F5, F7, E7 ből. Ezen a pályán szinte garantáltak a jó körök, hiszen szinte pont a felderítők számára teremtették. 
 • Murovanka még egy nagyon jó példa a "kúszó" felderítésre, ami lényegében csak ezen a pályán és Malinovkán használható. A koncepció nagyon egyszerű, viszonylag kis hibalehetőséggel hatalmas sikert lehet vele aratni. Főleg déli oldalról a 8-as vonalon egy „R”-t lenyomva, kúszva haladsz befelé az erdőben a bokrok takarásában, amint villan valami megállsz, megvárod míg megdöglik, aztán indulhat az egész folyamat elölről. Északi oldalról pedig passzív felderítés F8 alján, ahonnan még azelőtt ronggyá tudjátok lőni a dombra igyekvőket, még mielőtt odaérnének. Később, pedig aki ellövi magát, azt innen rögtön meglátod ha kissé kimész az erdő déli szélére. Ennek a taktikának két ellenszere van a Yolo rush és a teleszkópos, álcahálós, álca skilles Rheinmetall. Ez előbbi mikor az ellenfél medjei, lightjai agresszíven próbálják meg befoglalni a TD-k camper dombját, vagy berohanni az erdőbe suicide scoutolni, ami ugyan nem túlhatásos, de téged még magával visz... A másik főellenség pedig a lánctalpas busman, az Rhm, akinek nagyobb a látótávja és jobb az álcázása mint neked és ha vagy olyan szerencsétlen, hogy ennek tudatában van, akkor pofára fogsz esni benne. 

Amikor éppen nem egy ilyen rizikós helyen ülsz akkor érdemes munkára fogni a DPM-et és elkapni a még helyeikre igyekvő tankokat hulldownból, vagy egy bokor takarásából. Simán le tudsz kapni 3-400 HP-t a bázisról kifelé cammogó tankokról és később idegesíteni őket a leglehetetlenebb helyekről.

A meccsek vége felé lehet váltani agresszívabb üzemmódba, a magányos lestrapált tankokat leforogni és bedarálni vagy a még egymással harcoló tankokat megzavarni, berohanni közéjük és hátulról szétszedni őket, amíg a többiekkel vannak elfoglalva.

Viszont arany szabály ezzel és úgy általában az összes light tankkal, hogy sohase légy túl mohó. Még a megsebzett, haldokló medve is képes nagy sallert adni és ez nincs másképp a tankoknál sem. Soha nem menj be olyan helyekre ahonnan nem vagy biztos abban, hogy később ki is tudsz majd jönni.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Töltésgyorsító, Álcaháló, Optika/Teleszkóp, ízléstől függően, passzív felderítésre a teleszkóp jobb, de sok esetben az optika hasznosabb, különösen aktív játéknál.

Ajánlott fogyóeszközök

Nagy javítókészlet, Nagy elsősegély csomag, Automata tűzoltó, mivel minden modulja elég érzékeny a sérülésekre nem árt az extra védelem.

Ajánlott legénységi képzettségek

6. érzék és teljes álcázás. Második közben álca, és helyzetfelismerés, az extra látótáv miatt.

Átlagos bevétel

Igen változó, elsősorban játékstílus és pályafüggő, de némileg beleszólása van ebbe a csapatnak és a tier besorolásnak is.

Ha csak felderítésre használod, akkor 20-25k kreditet simán meghozza tiszta keresetként egy jobb scoutos pályán. Ha e mellé van még 4-500 sebzésed, amit szintén igen könnyen összedob, a 25-30k is elég hétköznapinak mondható. Igazából tier VII-VIII-ban még nem igényli az arany lőszert pár kivételtől eltekintve, így erre nem kell túl sokat költeni. Tier VIII nehezek és IX tankok ellen viszont már érdemes tölteni az aranyat sokszor még az oldalukra is.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

A játék egyik leggyorsabb tankja a maga 73 km/h-s végsebességével, amiből kanyaroknál és nehéz terepen se sokat veszít. 10° csőlehajlás. Felderítőhöz képest kimagaslóan jó ágyú. Nagyon jó rejtőzködés.

Hátrányai

Nem létező páncélzat, ami extrém módon érzékeny a HE-re és az ütközésekre. 580 HP, ami a legalacsonyabb az összes tier VI light közül. Csupán 45 lőszert vihet magával.

Kiknek ajánlott

Azoknak, akik kihívást keresnek a játékban és szeretik az agymunkát, ezzel a tankkal bőven lesz részük mindkettőből, hiszen itt minden egyes lépést érdemes előre megtervezni, átgondolni, mert egyetlen hiba is végzetes lehet. A felderítők alapjáraton is a játék egyik legnehezebben kezelhető és legsérülékenyebb tankosztálya, ez utóbbi pedig fokozottan igaz a Type 64-re, hiszen még vele egyszintű lightoknak is könnyű csemegét jelent nagyobb tankokról nem is beszélve. Ennél fogva kezdő játékosoknak, akik még nincsenek tisztában a játék alapvető szabályaival és sokszor elég forrófejűen játszanak valószínűleg nem sok élményt képes nyújtani.

Igazából azoknak tudnám ajánlani, akik anno szerették a megboldogult T-50-2-t vagy az épp jelenleg haldokló Chaffee-t, hiszen a Type 64 mindkét tank jó tulajdonságaival rendelkezik. Pontosabban a T-50-2 F1-be illő mobilitásával és a Chaffee gépfegyverszerű ágyújával. Ezzel a kombóval az egyik legveszélyesebb light tankká válik ezen a szinten, ami pillanatok alatt képes szétkapni nagyobb tankokat, mindezt pedig jó bérgyilkoshoz méltóan anélkül, hogy bárki észrevenné.

Érdekes választás lehet még azoknak, akik XP-t akarnak átváltani Free XP-re, hiszen az XP gyártó képessége brutális. Párszor elszellented magad a meccsben, benézel egy-két bokor vagy kő mögé és tíz meccsből kilencszer top XP leszel tiertől, pályától függetlenül, így legénységképzésre is nagyszerűen használható és itt nem feltétlenül csak a light tankok személyzetére kell gondolni, mert minimális időbefektetéssel ugyanúgy kinevelhetjük benne a jövő nehéz tank brigádját is.   

3500 aranyért simán megéri az árát, amellett hogy igen hasznos bizonyos garázs körüli munkálatokban, nagyon fun vele a játék, garantálom hogy sohasem fogod megunni, hiszen ezzel a tankkal minden egyes meccs külön kihívásokat és döntéseket tartogat, bejáratott mindig működő taktikák nincsenek, így folyamatosan gondolkodásra, tervezgetésre készteti a játékost.

Videó


Az elemzést írta: OdinHUN

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:04
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 3 éve
  Alighanem ez lesz a következő beruházásom a nemrég küldetésekből és tournamentekből befolyt aranykészletemből. Eddig csak francia lightokkal nyomattam, amik ugye vagy tárasok, vagy ELC, szóval mindenképp jó kis kihívás lesz ennek is megtanulni a stílusát, pláne, mert nincs bele rendes legénységem
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  siposbalint0 · 3 éve
  [quote name="GamerBoldi"][quote name="siposbalint0"][quote name="GamerBoldi"]Üdv!Valaki elmodaná mit rakja a első három sorba mert újra akarom osztani és indokolná is?[/quote]
  Én pár napja vettem még nincs 100%os legénységem se de az elős skill nekem 6odik érzék plusz álca utána 2.
  -odik látótáv és pontosságnövelők, utána pedig elit alakulat 3adiknak[/quote]
  Én is ilyenbe gondolkodtam csak azon gondolkodtam hogy off road kell e rá hogy még gyorsabb legyen[/quote]

  4edik sorba mehet. Fontosabbak es efezhetoek amiket irtam. De 4ediknek teljesen rendben van. Vagy esetleg akkor mar javitas sem hulyeseg. Rosszul nem jarsz de az elso vharom legyen meg
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  GamerBoldi · 3 éve
  [quote name="siposbalint0"][quote name="GamerBoldi"]Üdv!Valaki elmodaná mit rakja a első három sorba mert újra akarom osztani és indokolná is?[/quote]
  Én pár napja vettem még nincs 100%os legénységem se de az elős skill nekem 6odik érzék plusz álca utána 2.
  -odik látótáv és pontosságnövelők, utána pedig elit alakulat 3adiknak[/quote]
  Én is ilyenbe gondolkodtam csak azon gondolkodtam hogy off road kell e rá hogy még gyorsabb legyen
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  siposbalint0 · 3 éve
  [quote name="GamerBoldi"]Üdv!Valaki elmodaná mit rakja a első három sorba mert újra akarom osztani és indokolná is?[/quote]
  Én pár napja vettem még nincs 100%os legénységem se de az elős skill nekem 6odik érzék plusz álca utána 2.
  -odik látótáv és pontosságnövelők, utána pedig elit alakulat 3adiknak
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  GamerBoldi · 3 éve
  Üdv!Valaki elmodaná mit rakja a első három sorba mert újra akarom osztani és indokolná is?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  DarkHunter_v2 · 4 éve
  Nagyon jó kis tank.
  Egy jó körrel 70k-t is lehet vele keresni. ( de azért már dolgozni kell )
  [img]http://kepkezelo.com/images/zaeopvtgd43thlh2m496.jpg[/img]
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dormentblade-AST- · 4 éve
  [quote name="tothattika07"]Üdv!
  Még kb. 2 héttel ezelőtt az akció kapcsán megvettem a tankot. Életem eddigi legjobb döntése volt. Elsősorban nem farmolni vettem, hisz arra már ott van a Löwe valamint a Jagdtiger 8.8, de brutálisan hozza a kreditet. Eddig 2.9 sec töltésnél járok vele, de így is egy könnyebb mm ben a 6-7 es medeket nyugodtan meg lehet vele enni. Álcaértéke brutális, volt hogy az ellenfél szimplán elment mellete. Prémium fiókkal a 45-50k s átlag profitot lehet hozni vele ha tudod használni, egyszerűen kegyetlen mészáros. Egyetlen problémája ami észrevehető játék közben, hogy nem lehet vele fejjel falnak menni, köszönhetően az alacsony hp nak és a "páncélnak". Mindenkinek csak ajánlani tudom, akár farmolni, akár statpaddolni, akár funolni szeretne vele.[/quote]
  A 40-50k azért kicsit túlzás átlagnak:) A 20-25k reálisabb.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Derec77 · 4 éve
  Üdv!

  Páromtól kaptam ajándékba. Bevittem kicsit csatázni, háááát nem életképes tanknak tűnt. Spotter, meg lighttank, meg minden... Gyorsan megtanulod vele ha hibázol. Aki nem szokta meg a light tankokat, annak egy fos. De azért mintha volna valami a kis tankba, újra kellet tanulnom a pályákat. Indulásnál, vannak pályák amikor minden másodperc számít, és úgy kell száguldani amikor egy balerina lábujjhegyen szaladgál, vagy a HP-lánc kombót kapod. Bokrokat be kell magolni, de úgy hogy nincs két egyforma csata. Városok, zárt pályákon még szívom a fogam. Megszerettem, a legjobb tankom. Tank páncélja üvegből van, lánca gyenge. Álca-látótávot, én brutálisnak érzem. Ágyú az remek, de a gyenge pontok ismerete elengedhetetlen, könnyű vele modult lőni. Ha látnak menekülj, ha nem akkor igazi kis ninja leszel, úgy hogy másokra is rávagy utalva erősen. A tank szerintem brutál, de aki megakarja venni, ne az ágyú paramétereit nézze, mert ezzel egész más kihasználni. Nem állhatsz bele semilyen tankba 1v1 be, lepattanókat egy kezem megtudom számolni. Vele tanulom a lightozás örömeit. A leírás tökéletes.
Tovább a kategóriában: Type 62 - Elemzés »

KERES
© 2019 eSports Pro Ltd. Minden jog fenntartva.