Jelenleg 352 vendég és egy tag online

2014. június 18. 08:14

SU-100Y - Elemzés

Írta:
(52 szavazat)
66 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

130 mm-es B-13. Egyéb kérdés? Szerintem ha az ember meglátja magát a kalibert, rögtön felismeri, hogy itt valami nagyon ocsmány dolog van készülőben... 

Nos igen a SU-100Y semmilyen tekintetben nem nevezhető hétköznapinak és ezért a legfőbb felelős ez a böszme nagy cső. A 130 mm-es űrméretből egyenesen következik a magas alfa sebzés, ami az Y legfőbb fegyvere. Egész pontosan 440, ami kegyetlen pusztításra képes, ám ilyenkor kezdi el vakarni az ember a fejét, hogy "oké de akkor hol a csapda?". Lelőjem a poént? Nem hogy csapda nincs, de még hátra van a lényeg... a páncélátütés a valami brutális 196 mm, aminek hála bármit átlő amivel szembekerülhet. 

Sajnos persze a nagy kaliber hosszú töltésidővel párosul, ami alapjáraton 15,3 sec, ezt ellátmány nélkül le lehet vinni 13,2 sec-re (ellátmánnyal 12,6 sec). 

Mint láthatjátok az alfa hiába magas, a DPM maga némileg az átlag alatt van a többi Tier VI-os TD-hez képest ami nem feltétlen hátrány. Igaz mikor nyílt mezőn csak taposni kell a gombot akkor érezhetően kevesebb sebzést tudunk leadni mint mondjuk egy Hellcat, de városi harcokban nem mindegy, hogy a peek-a-boo-zó ellenfélre 250-et vagy 440-et vágunk oda. Ilyenkor hatalmas előnyt jelent a nagy alfa, hiszen lényegesen nagyobb a visszatartó ereje és persze kevesebb ideig kell kint ülnünk kockáztatva azt, hogy visszakapunk egy pofont.

Viszont... eddig nem esett szó az arany lőszerről. Ilyenkor kérdezné az ember, hogy majd' 200-as pen mellé minek az arany? Nos, az Y ebből a szempontból is különleges, mivel van egy furcsa csavar ebben a lövedékben, hiszen az Y egyike azon keveseknek, akiknek magasabb az alfájuk arannyal. Egész pontosan 510. <egy perc néma csönd> Igen jól olvastad, 510-es alfa egy Tier VI-os TD-n, amivel hála a 25% random szórásnak akár 630-akat is tudsz lőni... Gyakorlatilag aminek ezzel odaversz felrepül a holdra. Igen kellemetlen tud lenni, mikor kinézel a fedezék mögül és hirtelen nincs több HP-d, mert ődobozsága éppen arra gurított egy kókuszt. Amint betöltötted az aranyat, a fent leírt rész a gyenge DPM-ről elpárolog és az Y átalakul egy brutális cséphadaróvá. 

Természetesen a magasabb alfa mellé egyedülálló módon a pen-ből csíp le egy jókora darabot a játék. Az arany átütése csupán 171 mm, ami Tier VI-VII-ben abszolúte visz még mindent, viszont Tier VIII-ban már a nehezeket némileg problémás belőni vele szemből, különösen nagy távolságokból.

Ami az érdekes még ebben a tankban, hogy abszolúte megéri vele aranyat használni, hiszen hiába a 4000 kredites ár, a magas alfa miatt minden 500 körül sebző lövés termel némi profitot, persze ehhez az kell, hogy lehetőleg az összes lövés sebezzen.

Általában nem szoktam megemlíteni a HE lövedékeket, de ez alkalommal úgy érzem kivételt teszek, mert az Y ebből a szempontból is egy érdekes jószág, hiszen a HE lövedékének egész jó 65 mm-es penje van, ami brutálisan hatásos Hellcat, Nashorn és már SU-100Y-ok kiiktatására (ez utóbbit oldalról érdemes megkínálni a felépítményen), ezeket előszeretettel kapja ki egyetlen lövésből.

Az ágyú Achilles-sarkai a pontosság (0,38 m), a célzás idő (2,9 sec) és a csőlehajlás (5°) trió, ezek közül egyedül talán a célzás ami vészes, de nincs olyan amit ne oldana meg egy célzásgyorsító+BiA+ventilátor kombó. Ezek használatával az érték levihető 2,6 sec környékére, ami már abszolút rendben van.

Mivel egy TD-ről beszélünk nem árt megemlíteni a cső kitéríthetőségét sem, ami 10° mindkét irányban. Ez sajnos elég szűk tartomány, így a mozgó célok eltalálása néha bajos lehet, pláne a célzásidővel összeadódva. (Aki játszott már ARL-V39 alias "Quasimodo"-val tudja miről beszélek.)

Természetesen a nagy kaliber mellé elengedhetetlenül társul a lövés utáni nagy álca veszteség, viszont hála a prémium tank mivoltának ellentétben a normál TD-kkel az ő álcája nem esik le nullára.

Felépítmény

A SU-100Y ebből a szempontból is különleges. A Tog II mellett talán az egyik legkomikusabb ábrázattal megáldott tank a játékban, egyszerűen már az idióta formája miatt megszereti az ember... pláne mikor lő vele egyet. 

A jármű alapja a T-100-as nehéz harckocsi, viszont a méretén és a súlyán kívül semmi nehéz nincs benne, ezt bizonyítja a 60/60/60 mm-es páncélvastagság is. Az Y maga a mozgó XP pinatha, ami eltalálja szinte biztosan sebezni is fogja, páncél csak és kizárólag a lövegpajzson van, az is csupán 156 mm, a test pedig változó 60-120 mm-es effektív vastagságú lemezekkel rendelkezik. Az oldala és hátulja pedig mindenhol 60 mm, így a Tier IV-es könnyű tankok is könnyűszerrel megdádázhatják... na már persze ha nem oneshotolod le őket.

A járgány méretéből adódóan sajnos következik, a gyenge álca képessége, ami viszont nem annyira kiemelkedően rossz, mint elsőre gondolná az ember. Simán lehet vele továbbra is bujkálni, de nem lehet vele annyira agresszívan előreszaladni mint mondjuk egy JagdPzIV-gyel. Érdemes tartani egy jó 300 méteres távolságot magad és a célpontjaid között, hiszen innen még valószínűleg nem látnak meg.

A felépítmény nagy hibája, mint ahogy azt a lenti képen is láthatjátok, hogy az ágyú felett még van egy jókora rész ami igen kényelmetlen egy hulldown pozícióban. Egy dombon felfelé menet előbb látszik ki a tank teteje mintsem te lőni tudnál, amin aztán még sokat ront az 5°-os csőlehajlás is.

A látótáv sajnos egy tipikus TD-s 350 méter, ami a már fent említett álcázással párosulva arra elég, hogy sok esetben az ellenfél előbb lásson meg téged mint te őt, így nem igazán érdemes vele spot köröket futni.

Felfüggesztés

30°/sec forgási sebesség, ami egy ekkora mamuthoz képes meglepően jó, de nem érdemes kisérteni a sorsot, hiszen egy med továbbra is könnyedén leforogja. A talajellenállás viszont meglepően jó, egyenesben messze nem veszít annyit a sebességéből mint más tankok ebből az 60 tonnás súlycsoportból, viszont a vizeket és nehéz talajokat bármi áron, de el kell kerülnöd vele, hiszen itt esélyed sincs megfordulni.

Motor

Egy 890 LE-s GAM, ami nem másban mint a legendás TB-7 nehézbombázóban figyelt, ami a kor "atombombája" lehetett volna, ha lett volna hozzá kedve... na de elég a történelem órából. Remélem sikerült érzékeltetnem, hogy mit jelent egy majd' 900 LE-s motor egy ilyen TD-ben. A tank hála ennek a böszme motornak a mérete és a súlya ellenére nagyon jól gyorsul és pillanatok alatt eléri a 35 km/h végsebességét. Ezáltal soha nem lesz gondod azzal, hogy ne tudnál gyorsan átállni egy pozícióból a másikba.

Perverzeknek érdemes elgondolkodni az import benzinen is. A 10%-os változat 980 LE-re növeli a teljesítményt, ami épp úgy érezhető a gyorsulásban mint a forgási sebességen is.

A viszonylag jó sebesség és súly arány miatt néha érdemes bevetni a tank testet is a harcban. Ha egy könnyebb tankba beleszállsz 30-cal, annak többnyire egy jó 250-300 HP veszteség a vége, így ha nem lehetséges elbújni a hosszú töltésidő erejéig akkor érdemes egy kicsit dodgem üzemmódba váltani. Viszont óvatosan, mert ha leforognak akkor sírás lesz a vége.

Ajánlott játékstílus

Hála a viszonylag jó mobilitásának érdemes megcélozni az olyan helyeket még a meccs elején, ahol várhatóan az ellenfelek fognak elhaladni. Itt általában csurran-cseppen egy-két 500-as lövés. Aztán pedig maradnak a klasszikus TD helyek, ezeket nem részletezném, hiszen egy bokorban bárki tud ülni és polírozni a majmot... Sajnos igen, a játék nagy része ebből áll az Y-nal, hogy ülsz és vársz, hogy mások spotoljanak neked, mivel az Y rengeteg apró hibával rendelkezik amik igazán akkor bosszulják meg magukat, ha valaki agresszívabban próbál meg vele játszani, hiszen az álcád nem túl jó, páncélod nincs és ennek tetejébe még akkora is vagy mint fél Azerbajdzsán. Erre pedig még rájön a csőlehajlás-célzás-töltésidő trió, amik eléggé megkeserítik a közelharcot vele.

Városi vagy szűkebb pályákon lehet vele agresszívabban játszani, mivel itt általában egyszerűen nem tudod ezt kikerülni... viszont hála az 500/440-es alfának az emberek nem szívesen szemeznek a csövével. Egy városi mapon érdemes sidescrapelve kitolni a fenekét ha elég buta az ellenfél ellövi magát a láncra és innentől kezdve szabad a pálya. 

Szerencsére az Y egy olyan tank, akit nem igazán tud meghatni az MM, ő pont ugyanolyan OP disznó Tier VIII-ban is, mint Tier VI-ban, különbség a kettő között a bekapott és a kiosztható sebzések mértékében van.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Töltésgyorsító, Ventilátor/Álcaháló, Célzásgyorsító.

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, Kis elsősegély csomag, Kézi tűzoltó készülék/Ellátmány/105-ös benzin.

Ajánlott legénységi képzettségek

6. érzék a parancsnokon elengedhetetlen, hisz mivel maga a tank hatalmas és papír, amint felvillan mindenki az ő fejét akarja majd karóra tűzni. A többieknek meg álca (következő körben pedig a parancsnoknak is), így már egész tűrhetően rejtőzködik.

2. körben álca a parancsnokra, a többieknek pedig vegyes skillek, ezek közül a kuplung égető és a biztonságos elhelyezés ami különösen hasznos. A SU-100Y igazán 3. skill kifullozása után válik jóvá, amikor már megvan rajta a BiA is, érdemes rászánni az időt, nagyon meg fogja hálálni.

Átlagos bevétel

20-25k körüli kreditet igen könnyen ki tud pattintani magából 1,5k-2k körüli sebzésre, amit hála a magas alfának pillanatok alatt összeszed. Jobb körökben viszont igencsak megtud lódulni a keresete, mivel jobb TD-s pályákon és pláne Tier VIII-ban nem ritkák vele a 3k sebzéses körök, amikkel gond nélkül kiadja a 35-40k-kat is.

Meglepő módon ha valaki úgy dönt, hogy arannyal fogja használni akkor sem feltétlenül kell lemondania a profitról, hiszen ha minden lövés sebez akkor az könnyedén kompenzálja a 4000 kredites arany lőszer árát és még így is csinál 10-15k kreditet.

A sima lőszer ára egyébként  1.118, viszont a javítási költség valami nevetségesen alacsony 3500 kredit.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

Brutális ágyú, ami elképesztő fear factort kölcsönöz neki... már ha nem annyira buta az ellenfél, hogy ne féljen beállni elé. Egyáltalán nem igényel arany lőszert (ha nem akarod az 510-es alfát), így nem kell félni attól, hogy eleszi a nyereséget. Nagyon jó kredit gyár, hála a magas sebzési potenciáljának. Bivalyerős motor, aminek hála egyenesen viszonylag fürgén tud haladni. Az MM igazából nincs hatással rá, sose fogod gyengének érezni a nagyobbak ellen. A formája pedig annyira csúnya, hogy az már szép.

Hátrányai

HATALMAS, papír páncélzat, gyenge álcázás. Hosszú töltési és célzási idő, ami összeadva a lassú forgási sebességével és a csőlehajlásával nagyon esetlenné teszi, ha meg kellene védenie magát. Az ágyú elhelyezése elég problémásan a tank közepén lett megoldva, ami miatt előbb látják a tetejét mintsem te lőni tudnál. Alacsony DPM sima AP lövedékkel.

Kiknek ajánlott

Igazából szerintem ez egy olyan tank, ami bárkivel könnyedén szót tud érteni és megszerettetni magát vele, de mégis elsősorban azoknak ajánlanám, akiknek a TD-khez húz a szívük. Én nagyon pozitívan csalódtam benne. Az Y egy igazi kemény péntek esti piálás eredménye, amolyan "tök mindegy mit tud csak nagyot lőjön" tank. Kicsit olyan mint a "Beverly Hills Ninja": néha nagyon esetlen és komikus, de ha akarja igazán oda tudja tenni magát. A játéka meglepően szórakoztató. Mikor Tier VI-ban dobálod az 500-as kókuszokat és cserébe hallgatod az ellenfelek sirámait, az még a legszőrösszívűbb emberek arcát is mosolyba rántja. Mikor ezt a tankot teszteltem azon kaptam magam, hogy egyszerűen nem bírom abbahagyni. Amellett hogy FUN, a kredithozama is igen kellemes, arról nem is beszélve, hogy mekkora egy statpadder wn8 nyomtató... jobb TD-s pályákon röhögve kitolja a 2000 sebzést, amit egy Tier VI tankban már elég szépen honorál a rendszer.

Igazából egyetlen dolog van ami szúrja a szemem vele kapcsolatban, mégpedig a legénység. A hat fős csapatban két tüzért üdvözölhetünk, ami akkor jól jön, ha a 263 és a 268 is bent figyel a garázsunkban (vagy legalább tervben van eljutni hozzájuk), de egyéb esetben csak fölöslegesen képezzük azt a tüzért, aki mindig le lesz maradva a többiekhez képest és így az összes XP az ő torkán fog lecsorogni. Ennél fogva legénység húzásra nem a legideálisabb választás (nem mintha lenne más alternatíva hiszen a SU-122-44-be csak 4 ember fér).

Jelenleg szerintem ő a legjobb választás azoknak akik egy olyan olcsó pénzgyárat keresnek, amivel mellesleg élvezetes is a játék. Lehet hogy nem olyan jó a szorzója mint egy Pz IV S.-nek, de ezzel könnyebben meglövöd ugyanazt a sebzést... sőt még többet is.

Szerintem a SU-100Y-ban a maga fura módján minden megvan ami egy jó TD-hez kell. Brutális ágyú, kellemes mobilitás, amin az egyéb hiányosságai messze nem csorbítanak annyit, hogy az szembeötlően kellemetlenné váljon. Természetesen megvan a maga mozgástere, ahol érdemes operálni vele, de ha nem hagyod el ezt a területet, nem fognak előjönni a hibái.

Első ránézésre nem tűnik egy nagy carry gépnek, amivel könnyedén lehetne csatákat eldönteni, de ha megtanulod kihasználni a jó tulajdonságait, közvetett módon ugyan, de rengeteget képes tenni a győzelem érdekében. Ha ügyesen mozogsz és a csapatod sem áll komplett agyhalottakból akkor nem fogsz egyedül maradni vele.

Személy szerint nem szeretem a TD-ket, de csak ajánlani tudom a nagy Y-t, sikerült belopnia magát a szívembe, bőven megéri a 3.250 aranyas árát.

Videó


Az elemzést írta: OdinHUN

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:16
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  rejkov · 5 éve
  Mentem vele sógor accountján párat, és tetszett. Csak sajnos jobban pályafüggő, mint a többi td.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Animejetix · 5 éve
  Node ne haragudjatok, mert egyrészről csak papíron 196 a penje... Gyakorlatban annyira rémálom ez a TD mint az ihaj... Én nem merném ajánlgatni senkinek se csak úgy....
  Úgy kell rá vigyáznom mint a porcelánbabára... szeretek vele játszani mert egyedi, meg jól hozza a pénzt a konyhára, de kezd fárasztó lenni... Könnyebben összemuzsikálok bármit a Churchill III-val vagy az Excellel...
  Nem érzem hogy velem lenne a gond... De viccen kívűl ez a SU csak akkor jó ha a feltételek úgy hozzák! Ja és kis tierek jönnek szembe... nem szabad vele mozogni se nagyon, piszokul kiszúrnak bárhonnan! BT7 art-val kell ennyire óvatosan bánni!!! Ami hát eléggé gáz nem mintha a bt7 rossz tank lenne, csak éreztetni akarom hogy a siker nagyon csak 1 irányba érhető el a SU100Y esetében....
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  viktor9421 · 5 éve
  [quote name="Animejetix"]Jó pénzverde de ezzel kifújt minden előnye....
  Szép ágyú, kár hogy 0 az átütése....
  Tier IV. V. VI-ban jól érzi magát de utána katasztrófa...
  Másik gond hogy sok tank képes kilőni téged 1 lövéssel minden gond nélkül és szemből... Vagyis hogy téged többször fognak kilőni egy lövéssel mint te mást!
  Távolról való lövészetet meg felejtsd el mert bár a látótávolság nagy de a gun csak közelről pontos..... közelről meg .... na vágod...
  Mit felejtettem ki? Ja igen a lövedék sebessége valamiért pokoli lassú így baromira félre tud menni a lövés...
  Jó TD amúgy ha a körülmények adottak és védett helyről tudod követni a társaidat őket fedezed... nagyon sok lét tud termelni de fel kell kötni a gatyát.
  Kinek ajánlott? Csak profiknak!!! Akárki ezzel nem játszhat ez faszság![/quote]

  az átütés egyáltalán nem kevés egy tier 6 tanknak (pont hogy az egyik legmagasabb), és van kb 4-5 tank tüzért leszámítva ami egy lövésből kiszed (O-I, SU-152 trollcsővel, KV-2, O-Ni, ISU-152) és ennek a TD-nek van a legtöbb HP-ja a szintjén
  szóval két olyan dologba kötöttél bele ami pont hogy a tank erőssége
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hunter9956
  • Moderátor
  · 5 éve
  [quote name="Animejetix"]Jó pénzverde de ezzel kifújt minden előnye....
  Szép ágyú, kár hogy 0 az átütése....
  Tier IV. V. VI-ban jól érzi magát de utána katasztrófa...
  Másik gond hogy sok tank képes kilőni téged 1 lövéssel minden gond nélkül és szemből... Vagyis hogy téged többször fognak kilőni egy lövéssel mint te mást!
  Távolról való lövészetet meg felejtsd el mert bár a látótávolság nagy de a gun csak közelről pontos..... közelről meg .... na vágod...
  Mit felejtettem ki? Ja igen a lövedék sebessége valamiért pokoli lassú így baromira félre tud menni a lövés...
  Jó TD amúgy ha a körülmények adottak és védett helyről tudod követni a társaidat őket fedezed... nagyon sok lét tud termelni de fel kell kötni a gatyát.
  Kinek ajánlott? Csak profiknak!!! Akárki ezzel nem játszhat ez faszság![/quote]
  Nem feltétlenül a tank hibája hogy nem megy úgy vele a játék ahogy elvárnád.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Sedan16 · 5 éve
  [quote name="Animejetix"]Jó pénzverde de ezzel kifújt minden előnye....
  Szép ágyú, kár hogy 0 az átütése....
  Tier IV. V. VI-ban jól érzi magát de utána katasztrófa...
  Másik gond hogy sok tank képes kilőni téged 1 lövéssel minden gond nélkül és szemből... Vagyis hogy téged többször fognak kilőni egy lövéssel mint te mást!
  Távolról való lövészetet meg felejtsd el mert bár a látótávolság nagy de a gun csak közelről pontos..... közelről meg .... na vágod...
  Mit felejtettem ki? Ja igen a lövedék sebessége valamiért pokoli lassú így baromira félre tud menni a lövés...
  Jó TD amúgy ha a körülmények adottak és védett helyről tudod követni a társaidat őket fedezed... nagyon sok lét tud termelni de fel kell kötni a gatyát.
  Kinek ajánlott? Csak profiknak!!! Akárki ezzel nem játszhat ez faszság![/quote]
  196-os pen kevés tier6-ban????????????????
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Animejetix · 5 éve
  Jó pénzverde de ezzel kifújt minden előnye....
  Szép ágyú, kár hogy 0 az átütése....
  Tier IV. V. VI-ban jól érzi magát de utána katasztrófa...
  Másik gond hogy sok tank képes kilőni téged 1 lövéssel minden gond nélkül és szemből... Vagyis hogy téged többször fognak kilőni egy lövéssel mint te mást!
  Távolról való lövészetet meg felejtsd el mert bár a látótávolság nagy de a gun csak közelről pontos..... közelről meg .... na vágod...
  Mit felejtettem ki? Ja igen a lövedék sebessége valamiért pokoli lassú így baromira félre tud menni a lövés...
  Jó TD amúgy ha a körülmények adottak és védett helyről tudod követni a társaidat őket fedezed... nagyon sok lét tud termelni de fel kell kötni a gatyát.
  Kinek ajánlott? Csak profiknak!!! Akárki ezzel nem játszhat ez faszság!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gmaster0o0 · 5 éve
  [quote name="DF6"]kicsit félre értettük egymást. nem azt mondtam,h. a kifejlesztett tank op. , hanem azt miért ne lehetne. továbbra is azt mondom,h. a nagy sebzéssel meg tudnád védeni magad, de amikor lősz egyet, már rohan is rád egy med, vagy gyorsabb heavy és szét kapnak. a jpz e 100 at nem kell bemutatni, pattan szinte minden lövése sztem az egyik legroszabb td,. mondom ezt úgy,h. meg is van már csíkozva. röhögni fogsz, de nekem eddig a td-k között a su 85 volt a legjobb. mindentéren![/quote]
  menj tovabb a su122-54 fele es majd meglatod milyen egy assault TD

  itt egy replay kedvcsinalonak
  http://wotreplays.eu/site/1996876#swamp-gmaster0o0-su-122-54

  mondjuk nekem a su100y kifejezetten nem tetszik, de ez az en egyeni bajom
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  DF6 · 5 éve
  14 kill. szép. biztos nemkapcsolták be a monitort :P

Kapcsolódó elemek

 • 0.8.4 - Új tankok bemutatása #2

  AT 15:

  {youtube}JE4rdohVUyg&hd=1|650|370{/youtube}

  AT 7:

  {youtube}PN8-ENFemRY&hd=1|650|370{/youtube}

  Churchill Gun Carrier:

  {youtube}KX94NR3IbdM&hd=1|650|370{/youtube}

  Tortois:

  {youtube}GMto2W_SH-A&hd=1|650|370{/youtube}

 • 0.8.4 - Új tankok bemutatása

  SU-100Y tier 6-os szovjet TD:

  {youtube}FO6aiW-9qas&hd=1|650|370{/youtube}

  FV215b (183) tier 10-es brit TD:

  {youtube}Nc-4g-ugjYc&hd=1|650|370{/youtube}

Tovább a kategóriában: « SU-122-44 - Elemzés SU-85I - Elemzés »

KERES
© 2020 WOTINFO. Minden jog fenntartva.