Jelenleg

25
látogatónk van

2015. január 20. 10:37

AMX 50 B - Elemzés

(57 szavazat)
26 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

120 mm SA46. 257/325/65 mm áthatolásra képesek a lőszerek, melyek AP/APCR/HE, sebzésük 400/400/515 átlagosan és áruk 1.060/4.800/900 kredit. AP sebessége 1.067 m/s, ez megegyezik a T57 Heavy-ével és a HE is pont ugyan erre képes. Az APCR (arany) 1.334 m/s-ra képes, szerencsére ez sem sebességben, sem típusban nem egyezik meg a T57-ével, ezt nem nyelik a lánctalpak mint a HEAT-et (ez a későbbiekben jól fog jönni).

2.560 HP/percet tud ez az ágyú (T57: 3.096 HP/min), de egy táras tanknál nem ez a legfontosabb érték.

Egy tárban 4 lőszert tud fogadni, amit 28 másodperc körül be is tölt. 2,5 mp két lőszer között a töltési idő, így a valós sebzésünk - ha az első lövést nem számoljuk (időben) - 7,5 mp alatt 1.600 HP... na ez már mindjárt jobban néz ki (T57 6 mp alatt tudja ugyan ezt, mivel 2 mp a két lövés közötti idő).

A cső lehajlása -8°, felfele 11°. Itt van egy kis érdekesség, mégpedig hogy a torony kialakítása és az oscillating turret megoldásnak köszönhetően oldalra és hátra már 12°-ban is fel lehet emelni... ezen értékei szinte meg is egyeznek a T57-tel.

Ez eddig szép és jó is, de hogy ezeket az értékeket érvényesíteni is tudjuk, kell a pontosság is, ami 35cm/100m. Ez nem rossz, de nem is kiemelkedő, pontosan ugyanannyi mint a T57 pontossága. Sajnos menet közben ez az érték a második legnagyobb szórás büntetést kapja a T10 tankok között, csak az IS-7 pontatlanabb, így ezt a manővert ne is nagyon erőltessük, csak ha nagyon közel az ellenfél. 2,5 mp az alap célzás idő (T57: 2,9) ami ugyan megegyezik a töltés idővel, de ez a valóságban több... ritka az a helyzet hogy mi is állunk, az ellenfél is áll, és csak a gombot kel nyomni. Ha már kicsit mozdulunk vagy tornyot forgatunk, máris hamarabb tölt mint céloz.

Lőszer 56 db fér a tankba, nekem 20 AP és 36 APCR van benne (CW tank). Pontossága, ha már teljesen beszűkült a célzókör igen jó, viszont ha nem akkor tipikusan franciás a szórása (nagyon nagy).

Torony

Az "Oscillating turret" abban különbözik a hagyományos tornyoktól, hogy itt maga a torony végzi a vertikális mozgást is, hiszen a cső fixen rögzítve van rajta. Hátulütője, hogy ezt a rendszert nem lehet hatalmas páncéllal terhelni, na ezt a hibát nem is követték el.

Szemből 100 mm, oldalt 50 mm, hátul 30 mm, ez ezen a szinten semmi, még annak tükrében sem hogy, kb. 50°-ban döntött, megközelítőleg 130-140 mm-es effektív páncélt kapunk. Viszont a kis súlynak köszönhetően 36°-ot fordul másodpercenként, ami elég jó érték és megegyezik a T57-ével (itt is vannak anomáliák: a torony súlya 17.500 kg, az IS-4 agyonpáncélozott tornya meg pl. "csak" 14.200 kg).

Egy a lényeg, a toronyról nem pattannak, ha szerencsénk van az ágyút találják el és az pattint, míg a T57 tornya képes lepattanót generálni a mindenféle gömbölyítéseknek köszönhetően.

Látótávolsága 400 méter, mint általában a T10 gépeknek.

Felépítmény

2100 HP-val rendelkezik, az a T10 hevik között a legkevesebb.

Páncélzata 170/30/30 mm, nem sok, viszont 55-70°-os szögben döntött a front páncélzat, ami szinte mindent pattint ha valaki ezen a részen próbálkozik. Van itt azért gyenge pont, az első görgők magasságában két szélén a vonószemeknél.

A képen a T110E5 lőszerének áthatolási képessége látszik, azaz nem nagyon tudja sebezni a fronton.

A többi részen nincs le pattanó, mindenhol érvényesül a 3X-os kaliber szabály, esetleg a medek pattanhatnak, így a sidescrape felejtős, inkább a tank elejét mutogassuk.

Álcázási értéke a méreteiből adódóan átlagosnak mondanám a hevik között, erre alapozni nem túl nyerő ötlet. Hacsak nem vagyunk spot határon kívül, tuti felvillanunk lövés után. Csak viszonyításként az IS-4/7, E5 és a T57-nek is jobb az álca képessége álló helyzetben mint az 50 B-nek, viszont mozgás közben az 50 B-nél a legmagasabb ez az érték. Lövés után pedig ismét az 50 B-t lehet a leghamarabb észlelni.

Felfüggesztés

36°/mp fordulásra képes (T57: 30°), ehhez adva a torony forgást, képtelenség bármivel is leforogni.

Talajellenállása erősen hevis, bár laza talajon kicsit jobban teljesít a hevik nagy részénél és a láncok is elég jól bírják a gyűrődést, nem esnek le minden bukkanónál.

Motor

Motorja 1.200 lóerő teljesítményével, 15% gyulladási esély mellet vetekszik az E 100 erőművével. Node... itt csak 63 tonnát kell mozgatnia, így a 19,29 lóerő/t aránnyal (T57: 14,88) azért már igen komoly sebességre és gyorsulásra képes.

65/20 km/h az elméleti elérhető legnagyobb sebessége (T57: 35/12), igaz a 65-öt csak lejtőn lefelé tudja csak, de azért a medek nagy részével képes tartani az iramot egyenesben és emelkedőn is és a laza talajon sem esik kétségbe, köszönhető a kiváló LE/t aránynak.

Ajánlott játékstílus

Nyugodtan felejtsük el azt a Hevi jelzőt. Ez kifejezetten támogató tank, amiben nagy segítségünkre van a mobilitása is. Aki ezt nem tudja kihasználni, annak nem nagyon lesz sikerélménye és akár a T57 Heavy-vel is játszhatna, hisz akkora hatalmas különbség nincs a két tank között, csupán a mobilitás.

Tehát, ha a pálya nem kedvez a tanknak (nem lehet gyorsan jó pozíciót foglalni), akkor maradjunk a háttérben, ameddig a front ki nem alakul, majd ezután próbáljuk az egyedül lévő, esetleg sebzett ellenfeleket levadászni. Tudjuk hogy 1.600 az átlagsebzésünk, így az a biztos, ha 3 lövésből ki tudjuk szedni az áldozatot, mert akkor 1-et még ronthatunk is. Ha erre sincs lehetőség, akkor nagyon figyelni kell az ellenfelet hogy mikor lőtte el magát és csak akkor kiugrani rá... ha van lehetőség 1 lövés a görgőbe, hogy ne tudjon menekülni és a többit a tankba. Ha oldalazva sikerült elkapni és a görgőn keresztül sebeztük, akkor egyértelműen mindent oda lőjünk.

Ha valami komolyabb tankot sikerült találni magunknak amivel nem bírunk (sok HP, lepattanó), érdemes az utolsó lőszert a görgőre tartogatni, ezzel némi plusz időt nyerve a menekülésre (videó végén). Itt örömködünk az APCR prémium lőszernek, mert mi betáraztuk a bujkáló E 100 tornyára a prémium lőszert, viszont valami más tolta ki az oldalát elénk és így nem kellett izzadni hogy a görgő benyeli vagy az üreges páncél eszi-e meg a lövedéket.

A menekülést mindig észben kell tartani, mert igaz hogy gyorsak vagyunk, de ha meg kell fordulni, az sok idő, tolatva pedig nem nagyon lehet menekülni, még egy heavy elől sem.

Ha mégis ilyen közelharci helyzetbe kerülünk, érdemesebb inkább nekirontani az ellenfélnek. Ha sikerül lendületet adni annak a 63 tonnának, igen komoly károkat tudunk okozni az ellenfélnek (videó: 2:40), persze ne az E 100-on kísérletezzünk. Az orosz medekbe 1 jó nekifutással 700-akat lehet tolni, de akár az IS-7-be is simán megy a 2-300, ha ennyi hiányzik neki a garázshoz.

Ha még ezek után is életben van az ellenfél ne kezdjünk forgolódni, ilyen helyzetből nem nagyon lehet menekülni (videó: 3:20). Próbáljuk a csapattársat páncélnak használni (nagyon nagyon csúnya dolog és csak a videó kedvéért tettem), ha pedig nincs lehetőség erre a méltatlan dologra, akkor már csak az maradhat, hogy oda megyünk és a mi ágyúcsövünket az ellenfél ágyúja elé tartjuk. Ha elég ügyesek vagyunk, ezzel tudunk lepattanót generálni és legalább 10 mp időt nyerhetünk.

De ez a tank nem erről kell hogy szóljon.

Ez a tank a helyzetfelismerésről szól, mindenképpen ki kell használni a mobilitást, átmozogni, váratlan helyeken felbukkanni. A hevi útvonalakon az először oda érkező ellenfelet megkínálni, majd továbbállni. Ha csak 1-2 lövés a biztonságos, akkor csak annyit lőj, felesleges 1.600 sebzésért a csata elején szétlövetni a tankot.

1 tár itt, 1 tár ott, az ellenfél sem tud készülni ránk, márpedig ha valahol meglátják, akkor tuti mindenki azt várja mikor lehet meglőni, az artyról nem is beszélve (30 mm páncélt a HE is átlövi, így szinte a maximumot kapjuk).

Akár mehetünk a medekkel a kulcspozíciókba... BC-nél hamarabb töltünk, de vigyázat mert 1 tárból semmilyen T10 tankot nem tudunk kivenni, ha csak nem sikerült elgázolnunk. Viszont a BC (1.950 sebzés 1 tár) szerencsés RNG-vel ki is végezhet minket. De akár a Object 140 is képes velünk végezni mire újra tudnánk tárazni (első lövés egyszerre, majd miközben kitoljuk az 1.600 HP sebzést, aközben a 140 lő kettőt, így maradt 1.460 HP-nk, a 28 mp-es tárazás alatt meg a 140 lő még ötöt (1.600 HP), így oda is a tank élete).  Ezért az ilyen 1v1 helyzeteket kerüljük, nincs esélyünk.

Még egy apró trükk, ha az ellenfél nem tudja mennyi lőszerünk van még a tárban, ne kezdjünk ész nélkül fordulni vagy tolatni, mert akkor mindenki tudni fogja hogy üres a tár. Ha az ellenfél bizonytalan, akkor játsszunk úgy, mintha várnánk hogy ő jöjjön.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Célzásgyorsító
  • Függőleges stabilizátor
  • Fokozott szellőzés

Ez a személyes véleményem, van aki a távcsőt preferálja a célzásgyorsító helyett, de repesz páncélt semmiképp

Ajánlott fogyóeszközök

T10 tank, megérdemli a nagyobbik fajta fogyócikkeket és az artyk irántunk érzett erős vonzalma miatt érdemes is ezeket használni, ha valami szerencse folytán túléljük a találatot. Tűzoltóból elég a kicsi is, de akár a pótellátmányt is fel lehet tenni.

Ajánlott legénységi képzettségek

Elit alakulat első körben, másodikban 6. érzék, pillanatkép, sima utazás, ezeket nyugodt szívvel ajánlom. Ezen felül már a játékos stílusától függ, lehet biztonságos elhelyezés (bár én nem nagyon tapasztaltam a hiányát), van aki javítást tesz harmadik körben (én álcát, jól jöhet ha el kell sunnyogni, emlékezzünk: mozgás közben elfogadható az álca érték egy hevihez képest, E 50M-nél jobb).

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • APCR prémium lőszer
  • Kiváló mobilitás
  • Táras tankra jellemzően hatalmas sebzés rövid idő alatt
  • Hatalmas ütközési sérülést tud okozni

Hátrányai

  • Arty csemege
  • Alacsony DPM
  • Hatalmas oldal sziluett
  • Nem létező páncélzat
  • Tipikus 1v1-re alkalmatlan

CW - Klánháború

Nagy tapasztalatot igénylő tank, ezért klán függő, hogy viszik-e vagy nem. Nagyon pálya és taktika függő, de azért fel-felbukkan a cw-ken.

Kiknek ajánlott

IS-7/4 után semmiképpen nem ajánlatos csak úgy beleugrani... inkább annak ajánlott, aki már minimum haladó szinten űzi a medes mesterséget, így ismeri a gyenge pontokat (bár ez minden tárasnál igaz), mivel csak akkor tud jól érvényesülni ha 90% talál és sebez is. Mindenképpen türelem és jó helyzetfelismerés szükséges hozzá.

Sajnos nem nézi el a hibáinkat, gyakran egy hiba is a csata végét jelenti, így én mindenképpen a tapasztaltabb játékosoknak ajánlanám, de kellő kitartással bárki hozzá tud szokni. Jól összeszokott szakaszban, kemény hevi támogatással igen élvezetes tud lenni.

Videó

{youtube}YpNhzt1q5rs|690|420{/youtube}


Az elemzést írta: Mir4g3

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 11:00

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    szonikk
    • Tankos
    · 1 éve
    Óvatos, bújkálós, nevető harmadik játékkal egész használható.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    zooli74
    • Tankos
    · 2 éve
    A létező legszarabb TÍZES nehéztank. Se páncél se átütés.A páncél kb. light szinten van, de lehet túlzok is, a löveg meg vagy sebez vagy nem, de inkább nem. A T57 Heavy fényévekkel jobb vas!!!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Proletar_Kukutyin
    • Tankos
    · 4 éve
    Végre megvan (egy ideje) és levívtam a felavató csatát is. Tudom, hogy egyetlen összecsapás nem abszolútum, de az eddigi táras nehéz tapasztalatok és a feeling szerint is jó barátok leszünk ezzel a járgánnyal.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    predator1973
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="treffhetes10"]A napokban vettem meg a 50 120-at, még felszerelés sincs rajta. Kicsit féltem tőle, de ez most megnyugtatott. Köszi! 8)[/quote]
    A nagy ágyúval bitang lesz. :-)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    predator1973
    • Tankos
    · 7 éve
    Ez az utolsó tank amit akartam a játékban, már csak meg kell venni. Nekem ez a vonal teljesen jó volt, pedig nem vagyok nagy ász. Most már nem fejlesztek többet, csak szórakozás lesz. Köszönöm az elemzést.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    zsolt77
    • Tankos
    · 9 éve
    Tudja valaki milyen mód packet használ ez a MAX 50B?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    CHARON_007
    • Tankos
    · 9 éve
    jó az elemzés
    hozta a szokásos magas színvonalat
    köszönjük
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    balioking
    • Tankos
    · 9 éve
    Kösz Dodge, pedig ismerem is az oldalakat, de ez az adat eleddig elkerülte a figyelmemet.. :-)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Dodge94HUN · 9 éve
    Tank Inspector és Tank compare
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    balioking
    • Tankos
    · 9 éve
    Jó kis elemzést hoztál össze ismét. Köszönjük!
    Csupán egy kérdésem lenne: a lőszerek m/secundumban megadott értékei honnan "lőhetőek"?
Tovább a kategóriában: « BDR G1 B - Elemzés ARL 44 - Elemzés »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.