Jelenleg

29
látogatónk van

2018. július 31. 14:50

Fejlesztői hírrepeszek #294 - Kérdezz-felelek az amerikai fejlesztőkkel

(5 szavazat)
17 hozzászólás

Redditen készült egy Kérdezz-felelek a játék amerikai menedzsereivel. Néhány kérdés csak az ő irodájukra vonatkozik, de ebből lehet arra következtetni, hogy a többi régióban is hogyan működnek a dolgok:

A válaszadók:

  • CM = CabbageMechanic
  • TL = TragicLoss
  • Domo = DomoSapien

Mit szeretnél, hogy a játékosok megértsenek a játékfejlesztésből?

CM: Valószínűleg ez egy sablonválasz, de szerintem nem lehet felfogni a szoftverfejlesztés komplexitását és méretét addig, amíg nem kezd el valaki professzionálisan és határidőre dolgozni ezen a területen. Hogy ne csak általánosítsak, szerintem a legtöbb játékos és én is a játékegyensúllyal és a MM-mel kapcsolatos problémákat és az általuk kitalált megoldásokat túlságosan leegyszerűsítik. A tervezés oldaláról nézve a hiba orvoslása előtt előre kell vetíteni, hogy egy-egy változás milyen hatással lenne az egész játék ökoszisztémájára, ami egy ekkora játéknál nagyon komplex. Mióta erről tudomást szereztem, sokkal nagyobb a tiszteletem azon fejlesztők felé, akik ezekkel a problémákkal foglalkoznak, bármelyik játékról is legyen szó.

Ratbat: Nem kapcsolódik a WG-hez, de bárki aki fejlesztett már szoftvert (köztük én is), a legjobban azt szeretné megosztani az emberekkel, hogy "hogyan készül a kolbász". Senki sem tud tökéletes munkát csinálni visszajelzések nélkül. A szoftverfejlesztés egy olyan folyamat, aminek során egy zseniális ötlet bekerül egy sötét helyre, ahol semmi sem működik, és minden el van romolva. Ennél a kereszteződésnél vagy elvetjük a munkát vagy megyünk előre, mert el akarjuk érni a fényt az alagút végén. Ez a legkritikusabb része a fejlesztésnek és sokszor csak a rengeteg tapasztalattal bíró programozók munkái élik túl ezt a fázist.

TL: Minden rendesen karbantartott játék amivel eddig játszottam (PUBG, Overwatch, WoW, és Hearthstone) folyamatosan fejlődik. A játékfejlesztés során még a legapróbb módosítások is megváltoztathatják a teljes játékmenetet vagy pozitívan, vagy negatívan. A legtöbb változtatás csak rövid ideig tartó kiegyensúlyozatlanságot okozhat, idővel minden újból egyensúlyba áll.

Mikor kérdezni lehet a közösségi menedzsereket, a játékosok gyakran panaszkodnak, hogy bizonyos kérdéseket ignorálnak, vagy bizonyosak kikerülnek. El tudnád magyarázni, hogy miért van ez?

CM: Én megpróbálok a lehető legjobban válaszolni a feltett kérdésekre, de szerintem azokat a kérdéseket kerülik meg általában, amik vitás vagy érzékeny témákat érintenek, esetleg hosszú távú tervekről kérdeznek, amiknek még nem lehet megmondani az eredményét. Ilyen esetekben azért nem kaptok választ, mert a dolog még képlékeny vagy épp titoktartási szerződés védi, míg véglegessé nem válik.

Milyen a kapcsolat a WG NA és a fejlesztők között?

CM: Sok munkatársunk, köztük én is, most tért haza a minszki irodából. Kapcsolatokat és kommunikációs csatornákat akarunk kiépíteni a főhadiszállás és az új amerikai csapat között. Ezen felül megnöveltük a visszajelzések elküldésének gyakoriságát az utóbbi pár hónapban. Soha nem éreztem magam jobban eddig, mint mostantól, hogy az NA játékosok véleményeit is jobban hallja a fejlesztői csapat.

Néha nem kívánod azt, hogy bárcsak lenne egy hazai fejlesztő is, aki a minszki irodával dolgozna?

CM: Szerencsések vagyunk, mert Paul Barnett producerként ott van Minszkben és a játékfejlesztés nyugati megközelítését elhozta a WG-hez. Igaz hogy ő angol származású, de ez nem baj, tökéletesen megérti az amerikai játékosok nézőpontját is.

Ti melyik tankokat adnátok hozzá a játékhoz?

CM: Mint rengeteg NA játékos, én is szeretnék egy kifejleszthető M60 variánst a játékba, egy sorozatgyártott Sheridan-t a prototípus kartondoboz páncélteste nélkül, és néhány jól kinéző, hátrasiklás nélküli lövegekkel felszerelt járművet, mint például az M50 Ontos.

Ratbat: A WoT Blitz producere voltam. Nem akarod, hogy megválaszoljam ezt a kérdést. (khm. DRACULA khm)

Örültök a játék jelenlegi állapotának?

CM: Szeretem az elégedettséget halálos ellenségnek tekinteni, ezért soha nem vagyok elégedett semmivel. Szerintem a WOT most jó helyzetben van 1-2 jelentős hibát leszámítva, de hiszek abban, hogy jó úton járunk a hibák kijavításához.

TL: Személyesen meg vagyok elégedve a játékkal, de megértem a játékosok panaszait. Láttam, hogy 5 év alatt milyen változtatásokon ment keresztül a játék, és izgatottan várom, hogy mit hoz a jövő a játék számára.

Hogy tetszik nektek a Foch B a többi Tier X-es páncélvadászhoz képest?

TL: Szerintem egy érdekes jármű. Nem látom sokszor a csatamezőkön, de könnyen ki tud még mindig tárazni sok tankot. A rajta található kupola egy nyilvánvaló gyenge pont, de ezt leszámítva jó a páncélzata és mozgékony is.

Domo: Annyit mondhatok, hogy a Foch B-vel jobban játszok, mint a Foch 155-tel. Mivel azt a löveget használja mint az AMX 50B csak 6 lövedékkel, könnyen szét tud lőni szinte bármilyen tankot 1 tárból. Elég alkalmi tank a rossz ágyúkitéríthetőségi szögeknek és hitboxnak köszönhetően, de ha okosan játszol vele, akkor pusztító jármű.

Néhányan úgy gondoljuk, hogy a WG-t nem érdeklik a játékosok és a WOT. Mi erről a véleményetek?

CM: Megértem a játékkal kapcsolatos frusztrációkat, de úgy vélem, hogy a WOT-os csapatot igazán érdekli a játék és a játék hosszú távú jövője. Ha nem így lenne, nem költöztem volna Texasba (a régi WG-s irodát bezárták az amerikai régióban és átköltöztették Texasba).

Ratbat: Először is, mi is a WG részei vagyunk. Én nem szeretek különbséget tenni a főhadiszállás és a regionális irodák között, mert a játék, amin mindannyian dolgozunk, egyesít minket. A mi feladatunk, hogy az amerikai játékosok visszajelzéseit továbbítsuk a játékon dolgozó fejlesztőknek. Sokkal hatékonyabb és hatásosabb úton dolgozunk velük, mint régebben.

Van, hogy összeakasztjátok a szarvakat a fő irodával a PR problémák miatt?

CM: Ezen a területen szerintem együtt dolgozunk globálisan és a megfelelő lépéseket tesszük meg a javulásért.

Meg tudjátok mondani százalékosan, hogy mennyi prémium lőszert használnak a játékosok átlagban tierenként? Ha ezt nem lehetséges megmondani, akkor miért nem az?

CM: Nincsenek meg a jelenlegi számok, de úgy vélem kérvényezhetjük az adatok kiadását. Szeretném, ha csinálnának ez ügyben valamit, de egyelőre nem tudok mit mondani, a fejlesztők már rajta vannak a dolgon, a tervek még nem véglegesek.

Hogy lehet megszerezni az ISU-130-at?

CM: Az ISU-130-at az amerikai szerveren jelenleg olyan játékosok kaphatják meg, akik sokat tettek a közösségért. Az EU szerveren a régi moderátorok és fordítók kapták meg ezt a járművet.

Lehet arról szó, hogy megkapjuk a Frontvonal módot egy állandó játékmódként pár hetente változó tierekkel?

CM: A Frontline jövője még nincs eldöntve, de azt elmondhatom, hogy a fejlesztők nagyon örülnek a pozitív visszajelzéseknek és vissza is fog térni a mód jobb optimalizációval.

Vannak arra tervek, hogy az alacsonyabb szintű klánok megsegítésére újabb tartalmak érkeznek?

1984BB: Igen, még nincs mit bejelentenem, de tervezzük, hogy a kisebb klánok számára készítünk valami tennivalót.

Mik a jelenlegi tervek a kedvező MM besorolású járművek jövőjére? Mi lesz a beharangozott KV-5 buffal?

Lásd a cikket: http://wotinfo.hu/index.php/item/7303-megoldasok-a-konnyitett-matchmaking-re

Vannak tervek az MM átalakítására?

CM: Igen, az MM fejlesztése folyamatosan zajlik. Jelenleg nincs határidő vagy hírmorzsa, mert nem végleges a dolog, de az egyik fő cél a Tier VIII-as MM javítása.

A map pingelés spamet mikor akarja a WG kijavítani?

CM: Ezért büntetéseket szoktunk kiadni, így ha ilyet tapasztaltok, akkor küldjétek be a visszajátszást az ügyfélszolgálatra (hogy EU-n hogy működik a dolog, azt nem tudjuk). A későbbiek során lesz rá ingame megoldás is, de most más dolgok fontosabbak.

Várhatunk valami akciót az idei Black Friday-re?

CM: Még kissé távol van, de biztos vagyok benne, hogy lesz valami idén is.

Lesznek még maratonok, mint például a Progetto 46-ért?

CM: Igen.

Miért nem ugat többé Szarik a Rudyban?

CM: Ez egy olyan misztikus dolog, amire még nem tudjuk a választ. Minden patch során özönlenek a ticketek a WG-hez, hogy elromlott Szarik, és nem ugat többé. Ezek a hibajegyek abbamaradnak, amikor frissülnek a modok az aktuális verzióhoz és ebből mi arra a következtetésre jutottunk, hogy Szarik soha nem ugatott a csatában modok nélkül, csak a garázsban. A mai napig sok játékos esküszik arra, hogy Szarik ugatott, amikor a 6. érzék bekapcsolt és valamikor elromlott a dolog. Talán a fejlesztők egyszer és mindörökké meg tudják ezt a kérdést válaszolni, de eddig nem láttam megdönthetetlen bizonyítékot arra, hogy ugatott a kutya a 6. érzék során modok használata nélkül. Ha van rá bizonyítéka valakinek, akkor kérjük, küldje el nekünk!

Utoljára frissítve: 2018. július 31. 14:53

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    turoskeksz
    • Tankos
    · 5 éve
    [quote name="geritango"]Turoskeksz:

    A premium tankok arazasahoz fuznek annyit hozza, hogy elegge kenyes tema es ez velemenyem szerint kis szazalekban a wargaming irodajan mulo dolog. Magyar viszonylatban igenis dragak a jarmuvek. Bar annak ellenere, hogy tudok rengeteg arcrol, akik minden premium tankot megvettek pusztan gyujtesi celbol, szerintem a magyar felhasznalok ketszer meggondoljak neha, mikor es mire adjak ki a penzt. Ez nem is baj persze. De a vasarlobazis kozponti magjat sem a magyarok alkotjak ennek folyomanyakent. Eppen ezert a premium shop mukodese szerintem a budos eletben nem fog valtozni. Itt balunk a kolykok hetente veszik kb a 20 euros steam kartyakat, kethavonta 50 eurosok is becsuszkalnak. Kb ugyan ez mehet a wg product beszerzesekor is. Es nana, hogy az orias nem vagja le az aranytojast tojo tyukot....[/quote]
    Nem csak az árakra gondoltam,hanem használhatóságra is.Pl.ott a jgtig 8.8. 8as td,egy 7es ágyúval.Páncél még még ér valamit,de az a 8.8as löveg úgyanaz mint a tiger 1 lövege.Tiger 1-el 8asba nem nagyon tudsz mit csinálni,hát akkor 9esek közt?Meg ott a 112,a másik hulladék.Most betették ezt a polák vasat,ami oldalról úgyanolyan túró mint az angol centok.Van pár prém tank nekem is,de nem az összes,van amit semmi pénzért nem vennék meg.Azért meg mégúgyse hogy csak ott porosodik a garázsba de nem használom.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    geritango
    • Tankos
    · 5 éve
    Turoskeksz:

    A premium tankok arazasahoz fuznek annyit hozza, hogy elegge kenyes tema es ez velemenyem szerint kis szazalekban a wargaming irodajan mulo dolog. Magyar viszonylatban igenis dragak a jarmuvek. Bar annak ellenere, hogy tudok rengeteg arcrol, akik minden premium tankot megvettek pusztan gyujtesi celbol, szerintem a magyar felhasznalok ketszer meggondoljak neha, mikor es mire adjak ki a penzt. Ez nem is baj persze. De a vasarlobazis kozponti magjat sem a magyarok alkotjak ennek folyomanyakent. Eppen ezert a premium shop mukodese szerintem a budos eletben nem fog valtozni. Itt balunk a kolykok hetente veszik kb a 20 euros steam kartyakat, kethavonta 50 eurosok is becsuszkalnak. Kb ugyan ez mehet a wg product beszerzesekor is. Es nana, hogy az orias nem vagja le az aranytojast tojo tyukot....
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bandras32
    • Tank elemző
    · 5 éve
    "elromlott Szarik, és nem ugat többé" :w00t:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Sics
    • Tankos
    · 5 éve
    Turoskeksz: ahogy a WG hozzáállásáról vélekedsz, azzal meglehetős mértékben egyetértek.

    Tankok elavulása: ez nem ennyire egyszerű... A powercreep miatt persze nagy általánosságban igaz ... de ami húzósabb: egy egy tank játékba kerülése nem kellőképp tesztelt. Igazából csak az éles szerveren dől el, ahol találkozik más harckocsikkal ( ugye egy új tank +-2 MM esetén 5 különböző tier minden járművével össze fog futni előbb-utóbb .. ez azért elés sok jármű ...) ... illetve ahol ezeket a vasakat rendkívül eltérő képességű játékosok vezetik majd ... Szóval a valós harcértéke majd csak az éles szerver tapasztalatai alapján dől majd el.

    A szuperteszt szerver és a WG belső tesztelői erre nem jók, mert nagyrészt jó sőt kiváló játékosok. ( Ez elvárás ugyebár velük szembe ... csakhogy az átlag játékos nem ilyen ... azaz nem tesztelnek különféle játékostípusokra ... )

    A tesztszerver meg végképp úgy szar ahogy van, tekintettel
    - a goldspamra, meg arra, hogy
    - egyes játékosok ott lógnak ha megy, mások meg a lábukat be nem tennék oda ...
    - meg ugye ott nem lesz olyan idióta aki pld stock tankkal való játékot tesztelne

    ... Szóval a teszteletlenség is gond... ezért igazi visszajelzést az éles szerver tapasztalatai fognak csak jelenteni.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Imre_1960_
    • Tankos
    · 5 éve
    [quote name="zics911"]"A map pingelés spamet mikor akarja a WG kijavítani?
    CM: Ezért büntetéseket szoktunk kiadni, így ha ilyet tapasztaltok, akkor küldjétek be a visszajátszást az ügyfélszolgálatra (hogy EU-n hogy működik a dolog, azt nem tudjuk). A későbbiek során lesz rá ingame megoldás is, de most más dolgok fontosabbak."

    egy programsorban megírom, hogy 3 ping után 10mp szünet, csak mondják meg milyen nyelven kérik. ingyen. 5 perc alatt.[/quote]

    Új prémium tankok modellezése, balanszolása (vagy éppen unbalanszolása), játékba helyezése fontosabb.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    zics911
    • Tankos
    · 5 éve
    "A map pingelés spamet mikor akarja a WG kijavítani?
    CM: Ezért büntetéseket szoktunk kiadni, így ha ilyet tapasztaltok, akkor küldjétek be a visszajátszást az ügyfélszolgálatra (hogy EU-n hogy működik a dolog, azt nem tudjuk). A későbbiek során lesz rá ingame megoldás is, de most más dolgok fontosabbak."

    egy programsorban megírom, hogy 3 ping után 10mp szünet, csak mondják meg milyen nyelven kérik. ingyen. 5 perc alatt.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    turoskeksz
    • Tankos
    · 5 éve
    Amik le vannak irval itt,ebbe az irásba,felét se hiszem el.Gondolom elég sokan tudják mi igaz,és mi nem a leirt állitások miatt.

    A tankok több mint 90% ami a játákba van,elavult.Betesznek új tankokat,1-2hét,vagy 1-2hónap és a játákosok kismerik azt.Prémtnakok drágák,több mint fele töredékét se éri mint amennyiért adják.Ami jó volt,mert állitolag túl op volt,azt fossá lebutitották(obj268v4) pl. 8-as tankokból kb 1-2 ami 9esbe ér valamit,nemhogy 10esek közt.Hiába tesznek be új tankokat,ha a játék nagy túró.Hónapok teltek el az új grafikai motor bevezetése óta,de mégis mindig van rahedli hiba amihez nem nyúltak hozzá.1-2 hetente jönn új pach,olyan dolgot javitanak,amit észre se vettünk,vagy úgye nem kellet,ami meg hibás,rossz,ahhoz hozzá se nyúlnak.
    "Néhányan úgy gondoljuk, hogy a WG-t nem érdeklik a játékosok és a WOT. Mi erről a véleményetek?
    CM: Megértem a játékkal kapcsolatos frusztrációkat, de úgy vélem, hogy a WOT-os csapatot igazán érdekli a játék és a játék hosszú távú jövője. Ha nem így lenne, nem költöztem volna Texasba (a régi WG-s irodát bezárták az amerikai régióban és átköltöztették Texasba).

    Ratbat: Először is, mi is a WG részei vagyunk. Én nem szeretek különbséget tenni a főhadiszállás és a regionális irodák között, mert a játék, amin mindannyian dolgozunk, egyesít minket. A mi feladatunk, hogy az amerikai játékosok visszajelzéseit továbbítsuk a játékon dolgozó fejlesztőknek. Sokkal hatékonyabb és hatásosabb úton dolgozunk velük, mint régebben." Ezt ki hiszi el???? Másik topicba leirta valaki már azt ami igaz.Wg magasról pottyant a játékosokra,arra hogy mi jó nekünk,mi nem.Egyedül a pénz a lényeg,és hogy minél több legyen belöle.Ha a wg tényleg nézné azt mi jó nekünk,mi nem,egész máshogy nézne ki a játék,és máshol tartanánk.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    hoob_1
    • Tankos
    · 5 éve
    A RUDY-nál nem csak ez az egy kardinális kérdés van. A másik fontos kérdés: Miért nem látszik rajta a klán jel?! :-)
    Szerintem a kettő összefügghet :-) .
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Sics
    • Tankos
    · 5 éve
    Angelus1991ster

    Azért azt ne feledd el, hogy T-34-85M 5 fős tank ... ennek megfelelő skillezéssel ... a Rudy viszont 4 fős. Akárcsak a t8-t9-t10 ruszki medek. Azaz a Rudy sokkal alkamasabb a legénység-képzésre, mint a T-34-85M ... ahol az egyik legénységi tag feleslegesen "képződik".
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Angelus1991ster
    • Tankos
    · 5 éve
    [quote name="D4mn3d"][quote name="StahanoW"][quote name="Nortonor"][quote name="Snoke"][quote]Miért nem ugat többé Szarik a Rudyban?[/quote]

    Húú de fontos probléma :rofl:[/quote]
    Valóban égető probléma, közvetlenül az óra garázsba implementálása mögött a második![/quote]

    Maga a "probléma" tényleg nem valami eget rengető a hibalistájukban. Inkább az a gusztustalan, hogy képesek szemrebbenés nélkül ekkorát hazudni:

    "[i]A mai napig sok játékos esküszik arra, hogy Szarik ugatott, amikor a 6. érzék bekapcsolt és valamikor elromlott a dolog. Talán a fejlesztők egyszer és mindörökké meg tudják ezt a kérdést válaszolni, de eddig nem láttam megdönthetetlen bizonyítékot arra, hogy ugatott a kutya a 6. érzék során modok használata nélkül. Ha van rá bizonyítéka valakinek, akkor kérjük, küldje el nekünk![/i]"

    QB videó - Ugat a kutya 6. érzéknél (WG Press acc - nincs az a modkészítő, aki előre megcsinálta), ekkor mutatta be a Rudyt.
    https://youtu.be/JkN4b1SZLkM?t=328

    Gondolom itt is a sok játékos esküdözése miatt hallható a kutya ugatás...[/quote]
    Ezt a videót már én is elküldtem nekik ugyanezekkel az érvekkel, azt mondták, hogy ismerik ezt a videót, de QB modokat is használ benne és emiatt arra gyanakodnak, hogy a modok miatt ugatott a videóban mert nagyon hamar megcsinálták XVM-ben az ugatós hangmodot.[/quote]
    A Rudy prémium tank különlegessége, hogy ott az a kutya, külön egyedi legénységként. Ha azt a kutyaugatós 6.érzék hangot nem tudják megcsinálni akkor veszít az exkluzivitásából.
    Akkor a tank minek van? Mert prémium T-34-85-nek ott van a feljavított T-34-85M, arra rámegy a Rudy felirat és kész a ""Rudy tank"". Gondolom nem kell OP-rendszer szintű programrészt írniuk ahhoz a külön kutyaugatós 6.érzékhez.
    De minek is álljanak valamihez rendesen, mikor egyeduralkodók a tankos brand piacában... :wb:
    Példának: a cseszett magyar tankok esetében úgy viselkednek ezek a szellemi akrobaták, mintha a játék programját teljesen át kéne írni, hogy pár stat sort kijavítsanak. Ez esetben a kutya taghoz egy egyedi skill-t és egyedi hangjelzést adjanak hozzá.

    [quote name="38M_Toldi"]"MM fejlesztése folyamatosan zajlik" Ez kb olyan mondat, mint amikor a főnököm megkérdez egy kiadott munkával kapcsolatban, hogyan állok vele - én pedig közlöm a dolog folyamatban van - persze még sehogyan sem áll. :-)

    Biztos a legfontosabb erőforrásokat újabb megvásárolható tankok és cuccok elkészítésére koncentrálják.[/quote]
    Wg-s irodisták így dolgoznának?
    https://www.youtube.com/watch?v=qhGDtkCknYw
    (nagyon együttérzek Miltonnal)
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.