Jelenleg 872 vendég és 16 tag online

2018. máj. 15., kedd 07:13

Super Conqueror - Elemzés

Írta:
Értékelés:
(36 szavazat)

Bevezetés

A Conqueror egy változata megerősített páncélzattal. Az 50-es évek első felében kezdték el gyártani, a Dart és Malkara irányított páncéltörő rakéták teszteléséhez. A tesztek során a jármű egy, a jövőben esetlegesen használt nehéz tank szerepét töltötte volna be. Tömeggyártásba sosem került.

A játékban

Tier10-es brit nehéz tank. A 0.9.20.1-es patchben került a játékba, és az FV215B heavyt váltotta le.

Paraméterek

Ágyú

A 9-es Conqueror-ról már ismerős lehet a 120 mm Gun L1A1 ágyú. Sok paramétert megörökölt az FV215b-től, csak a célzásidőben és a menet közbeni szórásértékekben van egy kis eltérés. A 10-es nehéz tankok közül ez tölt a leggyorsabban, felszerelt állapotban, BiA-s legénységgel mindössze 7,18 másodpercig tart egy lőszer betöltése. 400 HP-s alfa sebzés mellé 259 mm alap átütés társul, ez a legjobb érték kategóriáján belül. Szinte mindenre elég az alaplőszer is, csak a szuper nehéz tankok, valamint az Object 268 v4 jelenthet problémát, de ezen bestiákat is simán szitává lőhetjük a 326 mm átütésű prémium APCR lőszerrel.

Érdemes még megemlíteni a HE lőszert, aminek 515 HP-s alfa sebzése van, és 120 mm átütéssel bír. Papír tankokra, tankok hátsójára nyugodtan be lehet tölteni a repesz romboló lőszert, garantált a pusztítás. Az AP és a HE lőszer sebessége 1067 m/s, csak több száz méteres távolságnál szükséges minimális előrecélzás. A prémium APCR lőszer 1334 métert tesz meg másodpercenként, itt már semmi szükség az előrecélzásra, legrosszabb esetben is elcsípjük az ellenfél hátsófelét.

3342 sebzést oszthatunk ki percenként, ez szintén top 1 érték a nehéz tankok között. 1,83 másodperces célzási idejével, valamint a 0,3 méteres szórásával az összes heavyt lepipálja. A gyakorlatban ez a pontosság annyit jelent, hogy kiszemeljük a célpontot, rávisszük a célkeresztet és lövünk, majd 7 másodperc elteltével megismételjük a folyamatot. Ez nem is hangzik rosszul, és ha nincs vicces kedvében az RNG, akkor tényleg így működik ez az ágyú. Menet közben is hasonló a szituáció, közeli célpontoknál ilyenkor is szinte lehetetlen a mellélövés.

A -10 fokos ágyúsüllyedési szög ismét egy kiemelkedő értéknek mondható, csak a svéd heavy ágon lévő tankok futnak jobb paraméterekkel.

Az ágyú egyetlen gyengesége az emelkedési szög, ami 15 fok. Szerencsére ez nincs akkora hatással a játékmenetre, nagyon kevés helyzetben okoz kellemetlenséget.

Hogy jobban láthassuk mit is jelentenek ezek a számértékek, készítettem egy táblázatot, amiben egy hasonló szerepkörű tankot, a T110E5-öt, és egy meta tankot, a WZ-111 5A-t helyeztem górcső alá a szuper hódító mellett.

Jól látható, hogy a szintén tornyából élő E5-öt mindenben felülmúlja, és a jelenlegi meta tank is csak az alfa sebzésben jobb a Super Conqueror-nál tűzerő tekintetében.

Torony

Az már kiderült, hogy az ágyú nagy erőssége a tanknak. Nincs ez másképp a toronnyal sem. 279/88/69 mm páncéllal rendelkezik. Frontból nem igazán lehet átütni, az effektív értékek 400 mm körüliek. Szemből a torony 2 széle, valamint a kupola teteje is üreges páncélból épül fel. 2 lehetőségünk azonban mégis akad sebzés bevitelre. A toronygyűrűnél lehet némi esélyünk a beütésre, de ehhez nem árt egy nagyon pontos ágyú és minimum 300 mm átütés.

Másik esély, ha magasabban vagyunk, illetve magasabb tankkal játszunk, akkor célba vehetjük a kupola közepét. Alacsonyabb tankkal felesleges a kupolával próbálkozni, mert csak a jól ismert RICOCHET üzenetet hallhatjuk a lövéseink után.

A -10 fokos csőlehajlásnak és a jól páncélozott toronynak köszönhetően remekül lehet hulldownozni, egy igazi erőddé válik a tank minden kis domb mögé elbújva.

A torony forgási sebessége 34,89 fok/másodperc, ez egy heavynél elég jónak mondható. Az alap látótáv 400 méter, ez standard érték T10-ben.

HE lőszerek nem túl hatékonyak a torony ellen az üreges páncélnak köszönhetően. Tapasztalatom alapján csak a Type 5 és az angol TD képes komoly pusztítást okozni egy tornyozó S.Conqueror-nak. Ez szám szerint 350-600 sebzést jelent.

Felépítmény

152/101/38 mm-es páncéllal van körbekerítve a tank. A döntött frontpáncélnak köszönhetően az effektív érték 270-280 mm között mozog, így alap lőszerrel nem garantált az átütés. A biztos sikerért a tank hasát érdemes célba venni, a 140 mm-es páncélvastagság még a 8-as tankoknak sem jelenthet problémát. Vékony üreges lemez található a fronton valamint a torony 2 oldalán, szóval érdemes figyelni hova is lövünk, az oldalának kizárólag a felső részét lőjük HEAT lőszerrel, mivel a többi részen vagy a lánc vagy az üreges rész elnyeli a lövést.

A viszonylag erős oldalpáncél lehetőséget biztosít a sidescrapelésre is. Megfelelő beforgatás esetén csak a képen jelölt kis részen lehetséges átütni a tank oldalát:

2400 HP áll rendelkezésre a csatában, ez egy erős középérték T10-ben.

Kifejezetten ammorack érzékeny, ami nem meglepő, mivel az alsó lemez mögött, a bal oldalon található a lőszerrekesze.

Felfüggesztés

Eddig tartott a jó rész. 29,68 fokos forgási sebessége nem nevezhető túl fényesnek, kategóriájában csak a német heavyk, a Type 5 és az Object 705A forog lassabban.

Motor

Egy 950 lóerős motor jutott a közel 78 tonnás tanknak, így kapunk 12,2 LE/t fajlagos teljesítményt a járműtől, ami nagyon gyengének mondható.

Végsebessége 34 km/h, ezt könnyedén el is éri normál terepen, az emelkedők viszont jelentősen megfogják az előremenetben. Tolatási sebessége 12 km/h, csak a Type 5 tolat lassabban a 10-es heavyk közül.

Mobilitás terén már nem igazán jeleskedik a Super Conqueror. A paraméterei éppen az átlag alatt vannak, kb. középtávolságra helyezkedik el a szuper nehezek és a med-heavy hibridek között, de nincs ezzel probléma, hisz így kapunk egy különleges, egyedi tankot a sok klón mellett.

Megszokhattuk, hogy a lassabb, erősebb páncéllal rendelkező tankokhoz általában gyenge töltésidejű, nagy alfás lövegek társulnak. Itt közel sem áll fent ez az eset, hisz a lövege ugyan csak 400 körül sebez, de egy igazi DPM dealer a tank, ami képes bármit lebontani 1 percen belül.

Ajánlott játékstílus

Bár a pontos ágyú lehetővé teszi a sniperkedést is, mégis az agresszív játékot javaslom, ha már ilyen jó DPM-mel és páncéllal rendelkezik a tank.

1v1-ben bármelyik tanknak nekieshetünk, hisz az összes heavyt felülmúlja DPM-ben, és a medektől sem kell tartani, mivel ellenük meg ott lesz a HP fölény, ami kiegyenlíti a küzdelmet.

Elsősorban a remek ágyúsüllyedésre és az erős toronypáncélra érdemes építeni, ezért ahol csak lehet a hulldownozást érdemes alkalmazni, ilyenkor kész erőddé válik a tank és nem igazán tud mit kezdeni vele az ellenfél. Ha viszont nincs lehetőség a hulldownra, akkor megpróbálhatjuk a sidescrapet is, a szintén erős oldalpáncélnak és a kialakításának köszönhetően így is egy remek, lövéseknek ellenálló tankot kaphatunk beforgatás esetén.

Ne féljünk használni a HE lőszert, tankok oldalára, hátsójára, papír tankokra, sok 8-as tankra elég lehet a 120 mm átütés is, valamint a jó páncélozott alacsony HP-s tankokat is szépen ki lehet végezni ezzel a lőszertípussal.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Függőleges stabilizátor
 • Fokozott szellőzés/Távcső

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis elsősegélycsomag
 • Kis javítókészlet
 • Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

Ami mindenképp fontos: 6.érzék, Javítás, BiA, Biztonságos elhelyezés, Kuplungégető. A többi már csak extra és saját ízlés szerint variálható.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Kiemelkedő DPM
 • Magas átütés
 • Pontos ágyú
 • Nagyon jó lövegsüllyedés
 • Erős toronypáncélzat
 • Hulldownban és sidescrapeben is igazán remek tank
 • APCR prémium lőszer
 • Magas átütésű HE lőszer

Hátrányai

 • Ammorack érzékeny
 • Lassú fordulás
 • Gyenge mobilitás

Kiknek ajánlott

Mindenkinek. Nagyon nincs mit ecsetelni, minden szituációban megállja a helyét. CW csatákon, előrenyomulásokon is gyakran előfordul, szóval az aktív csapatjátékosoknak is érdemes beszerezniük.

Videó


Az elemzést írta: Hunti

Megjelent: 3332 alkalommal Utoljára frissítve: 2018. máj. 16., szerda 07:15

Legfrissebbek a szerzőtől: Hunter9956

Tovább a kategóriában: « Conqueror - Elemzés FV215b - Elemzés »

Nincs jogod kommentelni.

Hozzászólások   

#25 D00M 2018-05-17 21:02
Idézet - antomysm:
Lehet, de a brit ágak szerintem a legszivatósabbak stock grind szempontjából.
Grindoltál már stock ST-1-t? Az a tank úgy kezdődik, hogy lánc+torony kapásból 50k free XP, plusz ha nem húztad mellette az IS ágat, akkor még 44k a középső gun. Ezek nélkül ugyanis, konkrétan játszhatatlan. Igaz, cserébe kész állapotban, megkapod a játék egyik legjobb 9-es nehezét.

A francián ugyanez, az ARL 44 grindja nettó szopás, pláne ha a G1R felől jöttél. Ahogy az AMX 40-ből se leányálom ám ELC-t csinálni. A tankvadászaikról, már nem is beszélve. Azt hinnéd, a Sau 40 után rosszabb nem jöhet, erre visszakapod majdnem ugyanazt tier 6-ban. :-)
#24 Skjenngard 2018-05-17 10:53
Idézet - antomysm:

Lehet, de a brit ágak szerintem a legszivatósabbak stock grind szempontjából. Egy valóságos álom, amikor beülsz a Centibe amivel gyakran t10ben játszol egy olyan gunnal ami a t6 a Cromié volt. Végig kell szenvedni a lánc, torony mizzériát, hogy aztán jó sok xp múlva megvehesd a top löveget. Most épp a Centurion 7/1 nél tartanék, de félek megvenni. 25k xp lánc, 45k xp, hogy megvedd a stock gunodat kicsivel jobb statokkal, de ugyan azzal az alfával és pennel, majd 24k torony végül 55k mire meglesz a top löveg.
A brit ágakon majdnem mindig ezzel a szivatással talkozni. Ezzel szemben az új orosz csodánk a 430 -at amikor megveszed, stockként is rögtön használható, mert rögtön, megkapja a top toronyát, és lövegét, a láncot talán érdemes feltenni, de a motort már feleslegesnek éreztem. (kár, hogy kell a továbblépéshez.) Szóval ha nem fejlesztesz ki rajta semmit, kb akkor is rögtön teljes értékűen használható. De hát az soviet ugyebár...

Én is a Fekete Hercegnél tartok, igyekszem kilépni freeből, mert nem bírnám ki ugyan azt a szivatást mint a Churchill VII-nél. Pedig az Tier ötös öcsit nagyon szerettem.


7/1-et bátran megveheted, a páratlan MM miatt jó leosztásokat fog kapni és nagyon jó tank. Szerintem semmivel nem farmoltam ki ilyen gyorsan mindent, mint azzal. És amint megvan az L7, a valaha létezett talán legjobb löveg tankon, onnan boldogság lesz. 268 alap pen, kétféle HESH... Csókoltatod a lightokat :D
Churchill VII és BP-t utáltam, nonstop bottom tier, hiába a páncél és a DPM ha a derp lövegek autoaimmel szétszednek. A Caernarvont a buff előtt játszottam, de pont az új 3-5-7 bevezetése után, ergo 60 meccs körül feladtam hogy ágyútöltelék vagyok a X-es tankoknak és free XP-ből jött a Conqueror. Na, az viszont szerintem a játék legjobb IX-es heavyje. Ugyebár reménykedtem egy Chieftainben mint csere X-es, de a WG úgy gondolta, hogy egy célpontnak épített tanknak nagyobb a jelentősége, mint egy történelminek, így hagytam az egészet a fenébe, a X-es MM úgyis ugyanolyan elb*szott mint a VIII.
#23 antomysm 2018-05-16 14:46
Idézet - D00M:
Idézet - singes:
Aki nem ismeri az ágat, annak szólok: t5-t7 mind kb. 20 km/h végsebesség, troll páncélzat, ami néha mindent megfog, néha semmit, alacsony alfa, szinte nulla gundep. Nagyon idegőrlő ez a hármas!
A 7-esnek van gunderpje, igaz, ez nem sokat segít rajta, mert minden más szempontból szintje leggyengébb neheze. Az 5-ös amúgy egész jó, a 6-os meg simán csak középszerű.

Amúgy az egész brit fa ilyen, szinte minden ágon van 2-3 olyan tank (kivéve talán a med ágat) amivel megszenvedsz, mire egy újabb használható darabig elérsz. Mondjuk még így is jobb, mint a francia, ami tier 5-ig, majd minden ágon free XP, kivéve az artyt.


Lehet, de a brit ágak szerintem a legszivatósabbak stock grind szempontjából. Egy valóságos álom, amikor beülsz a Centibe amivel gyakran t10ben játszol egy olyan gunnal ami a t6 a Cromié volt. Végig kell szenvedni a lánc, torony mizzériát, hogy aztán jó sok xp múlva megvehesd a top löveget. Most épp a Centurion 7/1 nél tartanék, de félek megvenni. 25k xp lánc, 45k xp, hogy megvedd a stock gunodat kicsivel jobb statokkal, de ugyan azzal az alfával és pennel, majd 24k torony végül 55k mire meglesz a top löveg.
A brit ágakon majdnem mindig ezzel a szivatással talkozni. Ezzel szemben az új orosz csodánk a 430 -at amikor megveszed, stockként is rögtön használható, mert rögtön, megkapja a top toronyát, és lövegét, a láncot talán érdemes feltenni, de a motort már feleslegesnek éreztem. (kár, hogy kell a továbblépéshez.) Szóval ha nem fejlesztesz ki rajta semmit, kb akkor is rögtön teljes értékűen használható. De hát az soviet ugyebár...

Én is a Fekete Hercegnél tartok, igyekszem kilépni freeből, mert nem bírnám ki ugyan azt a szivatást mint a Churchill VII-nél. Pedig az Tier ötös öcsit nagyon szerettem.
#22 Nortonor 2018-05-16 08:37
Idézet - sanyipictures:
Idézet - singes:
Aki nem ismeri az ágat, annak szólok: t5-t7 mind kb. 20 km/h végsebesség, troll páncélzat, ami néha mindent megfog, néha semmit, alacsony alfa, szinte nulla gundep. Nagyon idegőrlő ez a hármas!


Na igen, ízlések és pofonok :) Nekem a legkedvesebb tankjaim a tier 5-6-osok voltak, imádtam velük játszani, holott minden az ellenkezőjét akarta nekem bebizonyítani: statisztika, meta, stb. A BP viszont hatalmas csalódás, az sajnos nekem is szenvedés volt. Bár egy KV-4et 100 méterről szétszívattam, hiába goldozott :) full hpról csipegettem szét... régi szép idők! Nekem pl az FV215b is roppantmód tetszik, anno miatta, és a caernarvon miatt húztam ki az ágat, de hogy megvan az S.Q is, így teljesen elégedett vagyok :D

A tier 5-ös Churchillel én is elvoltam, a tier 6-os viszont valami borzalom volt, a Black Prince-t pedig nagyon szerettem, imádtam a stílusát. A Cérnát még az AX toronnyal hajtottam, a 230 alfás ágyúval, de hozzá is szép emlékek kötnek, a 9-es Conq is nagyon jó volt.
Az SC-vel alig van pár csatám, teszt szerveren anno nagyon tetszett, itt meg még nem igazán találtam meg vele a közös hangot. A Progetto maratonban próbálgattam a 4k blokkolós küldikhez, de sajnos nem jött össze vele.
Majd jövő hónapban a TotT alatt lehet meghajtom egy kicsit, jókor jött ez az elemzés hozzá.
#21 Tetrament 2018-05-16 08:29
Nekem tetszett mindegyik Churchill tank és a fekete herceg is... Sztem jó kis tankok voltak... Csak egyből a jó helyre kellett menni különben nem lősz semmit
Az elemzés kiváló a 9es nagyon jó tank.. Már minden ki van fejlesztve.. Brutálisan lő pontos..

Kérdés.. A 10es 400-as alfa itt is csak papíron az? 9-esel stabilan 80%ban alatta lövök.. Átlagosan 380-320 között és ritka idegesítő
#20 sanyipictures 2018-05-15 22:46
Idézet - singes:
Aki nem ismeri az ágat, annak szólok: t5-t7 mind kb. 20 km/h végsebesség, troll páncélzat, ami néha mindent megfog, néha semmit, alacsony alfa, szinte nulla gundep. Nagyon idegőrlő ez a hármas!


Na igen, ízlések és pofonok :) Nekem a legkedvesebb tankjaim a tier 5-6-osok voltak, imádtam velük játszani, holott minden az ellenkezőjét akarta nekem bebizonyítani: statisztika, meta, stb. A BP viszont hatalmas csalódás, az sajnos nekem is szenvedés volt. Bár egy KV-4et 100 méterről szétszívattam, hiába goldozott :) full hpról csipegettem szét... régi szép idők! Nekem pl az FV215b is roppantmód tetszik, anno miatta, és a caernarvon miatt húztam ki az ágat, de hogy megvan az S.Q is, így teljesen elégedett vagyok :D
#19 Rathagol27 2018-05-15 21:24
A 8-as szerintem remek tank. Nagyon gyorsan átléptem rajta, igaz nem is stockosan kezdtem vele. De ahogy Hunti említette, a frontline remek lehetőség tankot húzni még stockosan is. Nekem pl eddig Emil I lánc, motor, ágyú jött össze illetve ma kezdtem obj 416 és a lánc már megvan.
Idézet - Mortein:
Jó cikk igazi kedvcsináló... 2 tank között gondolkoztam, hogy megkapja a sok free xp-t a Type5 vagy ez , de az Olaszon is filóztam picit, de ez az elemzés most segített dönteni úgyh ez lesz a befutó.. Most már csak azt nem tudom, hogy a 8ast húzzam ki fullra vagy T9re fejlesszem egyből, de az majdhogynem stock lenne kb 450k free xp-m van és nulláról húznám ki.. Legénységre vettem ezt a 6os prém mediumot nulladik BIA skilles volt 15x5 xp-s cucc is hozzá így 3,8%os legénység is megy bele..
:thx2: az elemzést!

Helyedben, persze időd fügvényében csak stock 8-ig mennék. A többire ott a frontline. A szabad xp-éd se fogy el mind.
#18 Hunti 2018-05-15 21:16
Idézet - Mortein:
Jó cikk igazi kedvcsináló... 2 tank között gondolkoztam, hogy megkapja a sok free xp-t a Type5 vagy ez , de az Olaszon is filóztam picit, de ez az elemzés most segített dönteni úgyh ez lesz a befutó.. Most már csak azt nem tudom, hogy a 8ast húzzam ki fullra vagy T9re fejlesszem egyből, de az majdhogynem stock lenne kb 450k free xp-m van és nulláról húznám ki.. Legénységre vettem ezt a 6os prém mediumot nulladik BIA skilles volt 15x5 xp-s cucc is hozzá így 3,8%os legénység is megy bele..
:thx2: az elemzést!

Én a 8-ast csapat csatában húztam, ott elég türhető volt, ráadásul azóta buffolták is.Na meg van most frontline, ott is lehet tankot húzni.A t9-es Conquerornál szar alap gunnal játszani, oda már kicsi az alfasebzés.
#17 Mortein 2018-05-15 21:07
Jó cikk igazi kedvcsináló... 2 tank között gondolkoztam, hogy megkapja a sok free xp-t a Type5 vagy ez , de az Olaszon is filóztam picit, de ez az elemzés most segített dönteni úgyh ez lesz a befutó.. Most már csak azt nem tudom, hogy a 8ast húzzam ki fullra vagy T9re fejlesszem egyből, de az majdhogynem stock lenne kb 450k free xp-m van és nulláról húznám ki.. Legénységre vettem ezt a 6os prém mediumot nulladik BIA skilles volt 15x5 xp-s cucc is hozzá így 3,8%os legénység is megy bele..
:thx2: az elemzést!
#16 Istiger1 2018-05-15 15:23
Sziasztok,

Jó cikk, a toronynál még említendő szerintem, hogy közelharcnál nagyon jól belőhető az ágyú és a pajzsok közötti rész.
Ugyan, ehhez is kell 300-as átütés, de be lehet ütni:

https://imgur.com/KER4BqI

:thx2:
#15 D00M 2018-05-15 14:34
Manapság a páratlan tiernek jobb az MM-je, a tier 9-nek különösen. Sokkal gyakrabban vagy top tier, de ha össze is rak tízesekkel, akkor is csak 3-at kapsz a nyakadba.
#14 Hector 72 2018-05-15 13:04
Nekem megvan a Conqueror és nagyon szeretek vele játszani, vagyis ennek a gépnek a kisöccse és ez is ki van fejlesztve.
Nem tudom, hogy mennyire érdemes a 10-es gépre ráhajtani. A löveg ugyanaz, a torony jobb, de nagyon hasonló, a gun dep. ugyanaz....
Érdemes ezt megvenni, jobb ez annyival, mint a 9-es kistesója ?
#13 D00M 2018-05-15 10:24
Idézet - singes:
Aki nem ismeri az ágat, annak szólok: t5-t7 mind kb. 20 km/h végsebesség, troll páncélzat, ami néha mindent megfog, néha semmit, alacsony alfa, szinte nulla gundep. Nagyon idegőrlő ez a hármas!
A 7-esnek van gunderpje, igaz, ez nem sokat segít rajta, mert minden más szempontból szintje leggyengébb neheze. Az 5-ös amúgy egész jó, a 6-os meg simán csak középszerű.

Amúgy az egész brit fa ilyen, szinte minden ágon van 2-3 olyan tank (kivéve talán a med ágat) amivel megszenvedsz, mire egy újabb használható darabig elérsz. Mondjuk még így is jobb, mint a francia, ami tier 5-ig, majd minden ágon free XP, kivéve az artyt.
#12 Vasembör 2018-05-15 10:23
Nagyon köszönjük az elemzést Hunti, természetesen 5 * :)
Nagyon várom már ezt a tankot, jelenleg 9-es "mégnemszuper" variánsnál tartok, de ha van tesztszerver, mindig gululok vele pár kört ízelítönek...
Ritkán használom ki, hogy van páromnak acc-ja, nekem pedig tartalék acc., de ennél a szavazásnál adtam 3 voksot neki... nehezen, de behúzta végül a ToT-ot :)
Így a júniusi programom már adott! :dancing:
#11 nagy_kopasz 2018-05-15 10:22
Jó kis elemzés, meghozta a kedvem a grindhez
Eredetileg csak Tier9-ig terveztem kihúzni a TOT alatt, de ha tetszeni fog, akkor megyek a Super Conquerorig

A Black Prince-ből még 31k xp-t kell kihúzni. Ez borzalmasan sz@r tank, de túl leszek rajta ha beledöglök is :)

Fórum hozzászólások (WoT)

Hasznos oldalak

WOTINFO CHAT/VOICE CSATORNA

Cikk hozzászólások

WOTINFO FACEBOOK CSOPORT