Jelenleg 437 vendég és 16 tag online

2018. április 07., szombat 17:40

WML WEEKEND CUP 3v3 (by KarvalyInteractive)

Írta:
Értékelés:
(23 szavazat)

Utoljára frissítve: 2018. április 08., vasárnap 06:49

Nincs jogod kommentelni.

Hozzászólások   

#66 ittakaracsony 2018-04-13 09:36
Idézet - Scheff:
Kérlek értsétek meg, hogy - ahogy már többen, többféleképpen leírtuk - a folyamat önmagától is működni fog, amint a jobb csapatoknak lesz lehetősége máshol játszani. Nevezzük ezt fordított természetes szelekciónak.

Ez pedig valamikor év végén fog bekövetkezni leghamarabb szeptemberben vagy októberben. Addig pedig marad ez vagy a WG-féle bajnokságok. :)vaaagy a következő 3v3ason már csak azért is elverjük az unikum teameket :shaking: :izmena:
#65 Bhalangir 2018-04-13 09:31
Sics: Nyilván egy nemzetközi verseny hosszabb, egy WGL grand final döntő is 2,5 óra kb. De az itthoni viszonyokban még mindig amatőr sportról beszélünk, ráadásul a sakk még csak egy lapon sem említhető az e-sporrtal, annyival előrébb jár a sakk minden általad leírt nyűgjével és bajával együtt is.

Scheff: Úgy legyen, de azért nem hiszem, hogy ha lesz kevés számú magyar LAN, oda pl. a TRIGG vagy a global mapon életképes pár magyar csapat közül ne menne el legalább 1 behúzni a nyereményt. Az online verseny az más tészta, ott nyilván könnyebb megoldani, hogy mindenki a maga szintjén játsszon, de ott is több potenciált látok a nemzetközi ligákban, ha a fejlődés a cél.
#64 Scheff 2018-04-13 06:17
Kérlek értsétek meg, hogy - ahogy már többen, többféleképpen leírtuk - a folyamat önmagától is működni fog, amint a jobb csapatoknak lesz lehetősége máshol játszani. Nevezzük ezt fordított természetes szelekciónak.

Ez pedig valamikor év végén fog bekövetkezni leghamarabb szeptemberben vagy októberben. Addig pedig marad ez vagy a WG-féle bajnokságok. :)
#63 Sics 2018-04-13 03:33
Bhalanghir, bár ez itt némileg off, de egy komoly ( nemzetközi értékszámba beleszámító ) versenyen a játékidő nem 2x5 vagy 2x15 perc ... hanem 2x2 óra. Mármint értékszámszerzőn, mert címszerzőn némileg ennél is hosszabb. ( Gyerekversenye illetve totál kezdők versenye rövidebb, ott a 2x1.5 óra is okés egy partira.)

Azaz egy hobbi játékosoknak szóló minősítő verseny az valóban lemehet 2-3 nap alatt ( napi 9 óra játékidővel számolva ) Viszont egy komoly verseny 5-7 nap, , napi egy vagy két játszmával. Mondjuk tényleg 2 szék egy asztal egy sakkészlet meg egy sakkóra kell hozzá :) ...

A nem értékszáms-szerző versenynek számító országos csapat-diákolimpia ( 3-4 fős iskolai csapatok küzdelme) péntek esti érkezés, szombaton egész nap játék, vasárnap délelőtt játék ... ez 2x30 perces partikból 9 forduló.

Ugyanennek a korosztálynak az országos egyéni bajnoksága egy hetes, rendszerint vagy egy jobb fővárosi koleszban, vagy egy balalon-parton leledző lerobbantabb szállodában megrendezett verseny. ( Ez örök háborús téma az ifjúsági sakkban, egyes szülők szerint ez így túl drága, mármint a szállás ... mások meg nem hajlandóak a verseny helyszínéül szolgáló "lepratelepen" lakni, így ők valahol vásutt szállnak meg és csak a fordulókon jelennek meg. )

***
Sakkban szerencsére elég jó az értékszám-rendszer, így számos amatőröknek szóló versenyen olyant csinálnak, hogy csoportokra osztják a mezőnyt, mondjuk 1600 alattak, 1600-1900 közöttiek, 1900 felettiek ... ( Azért nincs belőle túl nagy felzúdulás, mert alacsonyabb mezőnyben nyerni lehet, magasabb mezőny ellen játszva meg tapasztalatot és értékszámot szerezni lehet inkább. Meg persze lehet kiírni különdíjakat, legjobb ifjúsági, női, senior stb játékosnak )

Létezik a fővárosban olyan gyerekeknek szóló versenysorozat, ahol először mindenki bekerül egy életkorának kb megfelelő kategóriába azaz csoportban ( illetve választhat hogy abban vagy eggyel alatta indul el) és a versenysorozat többi rendezvényén az előző versenyen elért eredménye alapján kerül csoportba sorolásra.

Nyilván ehhez értelmes, 60-100 fő körüli résztvevői létszám kell.

Az hogy egyéni vagy csapatverseny (egen, van ám olyan csapatból is ... lásd sakkolimpiák, férfi csapatok 4 női csapatok 3 fősek ... ) ... szóval rendezési szempontból tök mindegy, mert hát ugyanakkora terem és ugyanannyi sakkészlet kell hozzá ... és hát ugyanannyi lesz a játékidő is.

***

LAN-parti: az tőle távol áll :D ... én inkább netes WOT-os dolgokra gondoltam. A LAN-hoz durva mennyiségű jó gép kell, meg olyan lokális háló ... de ezt nyilván nálam is jobban látod.

***

Nyereményre hajtás: hát ja. Fiatalon csináltam olyant, hogy elmentem egy sakkversenyre, abból a zsetonból amit a csapat hajított utánam ahol a kötelező ifjúsági játékos majd később felnőtt játékos voltam a Magyar Sakkcsapat-bajnokságban ... és amit a versenyen nyertem, abból mentem a következő versenyre ... szép időszak volt, bár ukrán barátaink eléggé megnehezítették az ember életét :)
#62 Bhalangir 2018-04-13 03:04
Sic:
versenyrendszerek: Mindegyikben a pofozgépek elverik a boxzsákokat. Nem a rendszer a lényeg, hanem, hogy hogyan szűröd a mezőnyt előre. Másrészt a szűrt mezőny győztesét ha a nyeremény motiválja, akkor nem fog magasabb szintre lépni, hanem nyereményre játszik csak. Ha meg utolérik és már nem a legjobb, majd lemegy egy szinttel könnyebre, hogy ismét nyerjen. Ha a szelektálásnak a lényege a fejlődési szándék, és az, hogy ha a saját mezőnyét kinőtte, akkor feljebb lép, akkor oké, van értelme. Ha nyereményre hajt, akkor nincs és fentarton, hogy ebben az esetbe kontraproduktív.
#61 Bhalangir 2018-04-13 02:39
Sics:

"Ez marhaság.

Pontosan azért, amit már leírtak mások is: biodíszlet (vagy boxzsák) senki se szeret lenni hosszú távon."

Aki hosszú távon biodíszletnek érzi magát, az nem való a versenyre. Nem csak a győzelem lehet élmény, hanem az, hogy top10-be tudsz lenni stabilan egy mezőnyben pl. Mint írtam, magadhoz képest kell jónak lenni. Ha van versenyszellem mész, ha nincs, akkor majd legyen olyan liga, ami elég gyenge ahhoz, hogy ott nyerhess valamit? Ez nem kontraproduktív? Na neee....

"Ez azért nyilvánvaló tévedés: ezeknek a csapatoknak komoly szurkolói bázisa van, és nyilván komoly szponzoráció is áll mögöttük - különben nem hogy nem tartanának ott hogy BL, de még stadionjuk meg fizetett játékosaik se lehetnének."

Persze, azonban félreérted amit írtam. A kontextus arról szól, hogy a marketinget a győztesre építed fel, nem arra, hogy milyen jó meccs volt a sorozat egy állomásán, amit a két érdekelt csapaton kívül mindenki elfelejt elég hamar. Tehát nem arra építed a marketinget hosszú távon, hogy mekkora meccs volt, hanem ara, hogy ki volt a végső győztes a sorozatban.

"Ekkora marhaságokat egyben leírni "

Te hány LAN versenyen jártál? Hány sportversenyen vettél részt? Hányszor volt kiegyenlített mezőny? A szervezők meghirdetik a versenyt, csapatok meg neveznek. A csapatok tudásszintjét a szervező nem tudja befolyásolni, ezért elég szerencsés helyzet kell ahhoz, hogy kiegyenlített legyen a mezőny. De biztos neked más a tapasztalatod. Minden estre az én tapasztalatomat lemarhaságozod. Jelzem, az a való életből van, valóság, tehát marhaság nem igen lehet, mert tény.....

"Nem tudom mit sportoltál ... én évtizedekig sakkoztam versenyszerűen... meg versenybíráskodtam, versenyszerveztem.

A nagy létszám sose okozott gondot, egyszerűen megfelelő versenyrendszert kell választani!"

Egy sakkversenynek, meg egy LAN versenynek némileg más technikai feltételei vannak. Arról nem is beszélve, hogy egy sakkverseny meg egy csapatverseny lebonyolítása némileg különbözik. Sakkban maximum 2x15 perc egy forduló,a mezőny korosztályokra és adott esetben fiú/lány bontásra van osztva. 1 nap alatt lemegy az egész verseny érkezéssel, becsekkolással, eredményhirdetéssel. Helyigénye meccsenként 1 asztal, 2 szék. 32 nevező esetén 16 asztal, 32 szék (+staff helye) . WoT-ba egy 32 csapatos versenyen, ahol csoportkörrel indítasz , hogy legalább legyen pár meccse mindenkinek és 7fős csapatok vannak, ott a helyigény 224 asztal, 224 szék + staffnak + szerverekhez hely, hálózatot fel kell építeni, be kell konfigurálni. A staff kb. 2 napot dolgozik, mire a versenyzők megjönnek.... A helyet már akkortól kell bérelni. 1 meccs ha 3 győztes csatáig megy, akkor minimum kb. 20 perc, de maximum 50 perc egy meccs,a fordulókat a maximum időre kell szervezni. Vagyis első nap lemegy becsekkolással a csoportmeccs és 1 max. 2 egyenes kieséses meccs. Ezután ha helyosztós a verseny, akkor még a helyosztókat is le kell játszani, technikailag 2. nap délután környékén lesz döntő. Ha egyenes kieséses vigaszággal, akkor már kora délután lemegy a döntő.
#60 Sics 2018-04-12 19:32
Svájci rendszerű verseny:
=====================

Erről wiki-n lehet olvasgatni, a lényege a következő.

A résztvevőket itt is valahogy sorba rakjuk az elején (lehetőleg kb erősség szerinti sorba ... szerencsére WOT esetén van számos statisztika... modjuk 3 fős verseny esetén legyen a csapatok 3 legerősebb játékosának a személyes értékelésének az összege.

Mondjuk 100 résztvevő esetén 6 vagy 7 fordulóra van szükség az első hely eldöntéséhez.

A párosítás a következőképp néz ki:

Első fordulóban megfelezzük a mezőnyt, és az egyes játszik az 51-essel, kettes az 52-essel, 3-as az 53-assal stb.

( Ha ne adj isten páratlan lenne a létszám, akkor kiegészítjük a mezőnyt egy fiktív "játékossal", aki ellen mindenki győzni fog aki szembekerül vele :D )

Az első forduló végén lesznek ugye győzteseink, veszteseink ... meg néhány félpontos, már ha sima 1 meccses izét játszunk. ( Ha 3 meccsest, akkor fél pontos nem lesz... )

A második fordulótól kezve "pontcsoportonként" párosítunk. Azaz kiszedjük az összes 1 pontost, ők egy "pontcsoport."

Ezt megint sorbarakuk a már ismert módon. ( Ha páratlan számú játékos van egy adott pontcsoportban, akkor a következő pontcsoport elvileg legerősebb játékosát felhozzuk ebbe a pontcsoportba, ő lesz az utolsó helyen. )


Megint megfelezzük a csoportot, és megint egyes játszik a (fele+1) számúval stb alapon csináljuk meg a párokat.

Nem tudom ez mennyire érthető így, szerintem tök egyszerű ... amúgy van rá számítógépes program ami megcsinálja a "ki kivel játszik" dolgot azaz a párosítást :D

Ha ne adj isten holtversenyt kéne eldönteni, akkor arra is van egy egyszerű megoldás: összeadjuk a holtversenyben levő csapatok mindegyikénél az ELLENFELEIK pontszámát.

És akinek az ellenfelei több pontot gyűjtöttek, az végez előrébb, mivel nyilván az játszott erősebb ellenfelekkel, az szerezte a saját adott pontszámát erősebb mezőny ellen. ( OK, nyilván ma már ezt is megcsinálja a számítógép :D )

***

Nyilván ha online versenyekről beszélünk akkor elkerülhetetlen hogy lesz aki nem a saját accjával játszik ... jellemzően hogy egy erősebb játékos fog játszani egy gyengébb heverja helyett. Ezt elkerülni nem lehet ... igazán ellenőrizni a játékosok személyazonosságát csak LAN-parti jellegű versenyen lehet.

Felmerült még a modok problémája (nem tudom hogy is van most, rémlik hogy van valami WIRE(?) nevű szoftvere erre a WG-nek ... )
#59 Sics 2018-04-12 19:28
Bhalangir:
> egy olyan verseny, aminek a színvonalát
> korlátozzuk, eleve kontraproduktív.

Ez marhaság.

Pontosan azért, amit már leírtak mások is: biodíszlet (vagy boxzsák) senki se szeret lenni hosszú távon.

Amúgy nem a színvonalat kell korlátozni, hanem kategóriák, különdíjak, csoportversenyek ... ahol több kisebb, közbülső díj van.

Másrészt meg (ezt is leírták már előttem) bölcs ember önmagával versenyez, a versenyen való részvétel csak egy megméretkezés, hogy meglássa, hogy önmagához képest hol tart, mennyit fejlődött.


***

Bhalangir:
> A csoportmeccsek (foci, BL) sokszor rutinszerű unalomba
> fulladnak ... az emberek többségét hosszú távon nem
> érdekli, hogy a 4. csoport körben 2 csapat mekkorát küzdött.
> marketinget, szponzorációt nem erre építenek sehol.

Ez azért nyilvánvaló tévedés: ezeknek a csapatoknak komoly szurkolói bázisa van, és nyilván komoly szponzoráció is áll mögöttük - különben nem hogy nem tartanának ott hogy BL, de még stadionjuk meg fizetett játékosaik se lehetnének.

***

Bhalangir:
> közel azonos tudásszintű csapatokat rendkívül nehéz összehozni,
>
> a szervező megrendezi a helyosztókat is,
> Ez általában szervezési problémákat okoz,
> mert a döntőt mégis csak a rendezvény végén kell játszani

Ekkora marhaságokat egyben leírni :D

Nem tudom mit sportoltál ... én évtizedekig sakkoztam versenyszerűen... meg versenybíráskodtam, versenyszerveztem.

A nagy létszám sose okozott gondot, egyszerűen megfelelő versenyrendszert kell választani!

***

Mondanék pár szót versenyrendszerekről.

Körmérkőzés:
============

Mindenki megküzd sorban mindenkivel, értelemszerűen aki több pontot gyűjt, az a győztes.

Senki se unatkozik, mindenki ugyanannyi meccset játszik.

( Esetleges holtversenyre ki kell valamit találni, előre. Tök mindegy mit :D .. csak egyértelmű legyen. )


Tömbverseny:
============

A versenyen indulókat több "tömb"-be rakjuk szét, egyes tömbök továbbjutói kerülnek majd be a végső nagy versenybe. ( Fociben EB, VB továbbjutó csoportok gyakorlatilag ez! )

Érdemes megtenni két dolgot:

- a résztvevőket még minden más előtt valami alapján erősség szerinti sorredbe rakni, és a tömböket sorban tölteni fel.

Azaz mondjuk négy tömb esetén az 1.számú (elvileg legerősebb) megy az "A" tömbbe, a második legerősebb a "B" tömbbe, a harmadik legerősebb a "C" tömbbe a negyedik legerősebb a "D" tömbbe ... Az erősségi lista 5. helyén levő az A-ba, a 6. a B-be és így tovább.


- egynél több (azaz legalább két) továbbjutót kijelölni tömbönként, hogy nehogy véletlenül olyant hozzunk össze szervezőként, hogy az összes csapat közül a két aktuálisan legerősebb egyike már a tömbjéből se jusson tovább.

Tömbversenynél. ha nem csak a legjobb 1-2-3 kiválasztása a cél, hanem az is hogy minden résztvevőnek lehetőséget biztosítsunk a versenyszerű izgalmas játékra, akkor a tömbökből tovább nem jutóknak is rendezhető valami... pld az 1-2 helyezett ment a főversenyre, a 3-4 és 5-6 helyezetteknek meg rendezhető egy B és C döntő ...
#58 Bhalangir 2018-04-12 17:29
Idézet - ülj_le_1es:
Idézet - Bhalangir:
@sherman_one

"Csak a példa kedvéért, hogy érhetőbb legyek. Legyen az eu-nak három szervere: 800 wn8 alattiak csak az 1. szerveren, 801-1400 2. szerveren, az e fölöttiek a 3. szerveren játszanának. Hogy nem lehetne szétütni milkaként a frissen regisztráltakat? Igen. Hogy a legjobbak a legjobbak ellen játszanának? Szintén igen. Egy csata nem öt percig tartana? Gondolom igen. Sokkal kevesebb lenne a milka? 1000 %, de az azt elérők felértékelődnének. Kinevelődne egy valóban profi játékosréteg? Erősen valószínű. A szerverek különböző kedvezményekkel várnák a játékosokat, azaz a játékos érdeke lenne magasabb szintű szerverre jutnia. ( de ez már a marketing része...ötleteim lennének és a bevétel is növelhető lenne).
.


Teljesen egyet értek!
A magas lóról történő kommunikáció a múlté válna!
Megszűnne a tomatozas stb stb
Néhány unicum acc erősen leértékelődne!
Kiderülne ki a statpadder ki nem!
Vicces lenne ahogy a lila spotterek a pálya széléről lövöldöznék egymást!
De erre az esély kb 0 sajnos!A ranked bizonyította, hogy az emberek jó része nem vágyik kompetitív versengésre.
#57 ülj_le_1es 2018-04-12 16:35
Idézet - Bhalangir:
@sherman_one

"Csak a példa kedvéért, hogy érhetőbb legyek. Legyen az eu-nak három szervere: 800 wn8 alattiak csak az 1. szerveren, 801-1400 2. szerveren, az e fölöttiek a 3. szerveren játszanának. Hogy nem lehetne szétütni milkaként a frissen regisztráltakat? Igen. Hogy a legjobbak a legjobbak ellen játszanának? Szintén igen. Egy csata nem öt percig tartana? Gondolom igen. Sokkal kevesebb lenne a milka? 1000 %, de az azt elérők felértékelődnének. Kinevelődne egy valóban profi játékosréteg? Erősen valószínű. A szerverek különböző kedvezményekkel várnák a játékosokat, azaz a játékos érdeke lenne magasabb szintű szerverre jutnia. ( de ez már a marketing része...ötleteim lennének és a bevétel is növelhető lenne).
.


Teljesen egyet értek!
A magas lóról történő kommunikáció a múlté válna!
Megszűnne a tomatozas stb stb
Néhány unicum acc erősen leértékelődne!
Kiderülne ki a statpadder ki nem!
Vicces lenne ahogy a lila spotterek a pálya széléről lövöldöznék egymást!
De erre az esély kb 0 sajnos!
#56 Bhalangir 2018-04-12 12:03
@sherman_one

"Csak a példa kedvéért, hogy érhetőbb legyek. Legyen az eu-nak három szervere: 800 wn8 alattiak csak az 1. szerveren, 801-1400 2. szerveren, az e fölöttiek a 3. szerveren játszanának. Hogy nem lehetne szétütni milkaként a frissen regisztráltakat? Igen. Hogy a legjobbak a legjobbak ellen játszanának? Szintén igen. Egy csata nem öt percig tartana? Gondolom igen. Sokkal kevesebb lenne a milka? 1000 %, de az azt elérők felértékelődnének. Kinevelődne egy valóban profi játékosréteg? Erősen valószínű. A szerverek különböző kedvezményekkel várnák a játékosokat, azaz a játékos érdeke lenne magasabb szintű szerverre jutnia. ( de ez már a marketing része...ötleteim lennének és a bevétel is növelhető lenne).
De ez egy teljesen más marketinges út lenne, a mostanitól eltérő és sokkal hosszabb távú. A játék bugjait rövid időn belül felszámoló, játékos élményt növelő (nem a HD textúrák csilivilijével) minőségi út, ami nem feltétlenül azonos a jelenlegi prém.tank nyomda mennyiségi bevétellel.
Azonban, ez már egy másik kérdéskör :)
Visszatérve az eredeti gondolatmenetre: maradjon az elitet képviselő kupasorozat rengeteg önkéntes szervezővel(akik előtt ezúton is emelem kalapom) ,de bevezetésre kerülhetne egy olyan is, amely szintszabályozással másoknak is megadhatná az esélyt a játékon belüli sikerre."

Igen, de ez nem realitás, hogy sporttá fejlesszék az egész játékot, mivel a fórumokon tapasztaltakból jó látható, hogy a versenyszellem, a fejlődés-jobbá válás-kihívás gondolkodásmód a játékosbázis felső max.kb. 20%-ára jellemző csak. A többség nem versenyezni, hanem „kikapcsolódni” akar. Jelentsen ez bármennyire is logikai ellentmondást. Ez az egész, amiről beszélünk azokról szól, akiben van versenyszellem és szeretnék megmérettetni magukat. Akikben ez megvan, azokat azonban nem a nyeremény motiválja sose, hanem a belső késztetés, hogy össze akarja mérni a tudását másokkal Legalább is ha hosszabb távon csinálja, akkor biztos.
#55 Bhalangir 2018-04-12 12:01
@sherman_one:

Írtad: " Ezen kívül egy olyan verseny, aminek a színvonalát eleve korlátozzuk, eleve kontraproduktív."
--> A "kontraproduktív" ebben a szövegkörnyezetben idegen szóként szépen hat, de nem állja meg a helyét, amennyiben mindketten ugyanarra a jelentésére gondoltunk. Az ilyen verseny lényege véleményem szerint a tömegbázis szélesítése, a korábban futottak még játékosok, csapatok részére akár sorozatos győzelmi lehetőség megteremtése, az ebből fakadó további játék iránti motivációs bázis tovább erősítése. Ebben hol a kontraproduktivitás? Hiszen a szándék a gyengébb játékosok, csapatok segítése, sikerélményhez juttatása, ami ezen az úton (is) elérhető. A kontraproduktivitás épp az, ha szabályozás nélkül összeengedsz verekedni egy nyolcadikost egy óvodással. Nevetséges? Az. A wot jelenleg azonban éppen ezt a játékmentet képviseli, amire a megoldást az Általad és általam is említett profi e-sport játékok megtalálták. Pontosan ezt a lépcsőt kell megugrania a wotnak az e-sporti szintlépéshez, amit az elmúlt évek alatt nem tett meg. "

Az előző részben már kifejtettem, de összegezve, azért kontraproduktív, mert van egy szűk réteg, aki most versenyt szervez saját erősforrásból és időből. Ha csinálsz másodikligás versenyeket, ezeket az erőforrásokat osztod tovább, ami a jelenlegi színvonal romlásához vezet. Lesz több közép csapatod és kevesebb jobb. Hiszen, ha a nyeremény motivál, inkább indulok a középcsapatok versenyén középcsapatként, és nem megyek el a jobbak versenyére. Így a jók versenyén gyengül a mezőny, vagy ugyanaz a 4-6 csapat játszik orrvérzésig, ami a szint megrekedését eredményezi, hiszen nincsenek új feltörekvő csapatok, nincs, aki kihívás elé állítsa az aktuális legjobbat.

@sherman_one:

"A 50. hozzászólásokban jelzett megoldásaiddal egyetértek, a kizárólagosság elvetésével.
Harmadik út is lehet: a játékosok szint szerinti szabályozása. Ligák létrehozása. A régiónkénti szerverek ne random belépési lehetőségek legyenek, hanem a játékosszint (wn8, wot értékelés stb.) szerint beoszthatók lennének, pláne az orosz szervereken, amelyből nem kettő van. "

Oké, de ezt ki hozza létre? A WG? Nem gondolnám, hogy neki kellene. Legfeljebb közreműködnie. Amatőr szinten egyébként sem gondolnám, hogy LAN-okban kell gondolkodni. Amatőr szinten online ligák kellenek, ezeknek meg megvan a kifejlett módja, pl az ESL. Ott aztán csak a közösség aktivitásán múlik, hogy mennyire lesz „pezsgő közösségi versenyélet” vagy sem. Ehhez közösségen belül kell összefogni, a WG felé jelezni az igényt (aminek megvan a megfelelő alátámasztott alapja), WG-nek biztosítani kell a platformot ha az szükséges, illetve a nyeremény goldot tudja adni, hiszen az nem kerül neki semmibe. Ez félprofi szintig így működhet, profi szinten pedig nem ördögtől való az online kvalifikáció offline döntő modell sem.
#54 Bhalangir 2018-04-12 12:00
@ sherman_one:

"Írtad "...így alapvetően olyan versenyekről beszélni, ahol a legjobbak nem lehetnek ott egy olyan téma, aminek nincs realitása."
Az állítással abszolút nem értek egyet. Korábban írtad is - ez a játék jelenleg egy amatőr sport. Én másképp fogalmazok: tömeg e-sport. A tömegbázist és a motivációt nem az biztosítja, ha ugyanaz a kör viszi el a nyeremények túlnyomó részét. Az ő versenyeiket továbbra is szervezzék meg. De. Legyen mellette lehetőség másoknak is sikert/sikereket elérni leszabályozott kupákban. Hiszen a sokaság megunja azt, hogy mindig ugyanazok nyernek és előbb-utóbb nem indul versenyeken (verseny biodíszletnek értelmes ember nem áll oda sokszor...).
Megoldás? Rengeteg sportból tudok példát hozni, de legyen itt egy: magyar foci Magyar-Kupa +anno Szabad-Föld kupa, ami a nagycsapatok mellőli kiesés után mintegy vigaszágként a kis csapatoknak is azonos szintű ellenfeleket (megyei csapatok) és kellő lehetőséget biztosított ( a tv-s döntőkről nem is beszélve)."

Értem amit írsz, és önmagában igaz is. Ám a tömegsport bázishoz is erőforrások kellenek. Amíg ezek önkéntes alapú, a közösség tagjaitól érkező erőforrások, melyek száma erősen korlátozott, addig ennek nincs realitása. A valaki rendezze, valaki szervezze, valaki biztosítsa a díjat mögé kellene is valaki. Én jelenleg nem látom, hogy ki állna be a „másod-harmad ligás” verseny mögé, amikor még az „elsőligás” versenyek is igen korlátozottan működnek.
2 út van, vagy a közösség hajlandó áldozni a saját amatőr sportjára, mint sok amatőr sportoló is, és magának összerakja a rendezvényeket mind anyagi, mind szervezési oldalról (lásd futóversenyek, futósport, ahol egy Vivicita pl 12-15eFt-os nevezési díj, mégis rengetegen vannak), vagy szükséges az amatőr bázis fenntartásához is, ha tömegesíteni akarod forrás. Vagyis szponzor, meccénás stb. Szponzort amatőr bázisra nem fogsz találni, csak ha elég nagy az a bázis, őt a profi rész érdekli inkább, mert ott kevesebb befektetés kell. Marad a meccénás, aki elhivatottságból, tenni akarásból finanszírozza ezeket. Én ilyet nem látok jelenleg a közösségben.
Alapvetően azonban nekem a mentalitással és hozzáállással van gondom. Aki elmegy egy amatőr futóversenyre, annak nem a fődíja cél, hanem önmaga legyőzése, a táv teljesítése. Erre készül, fejlődik edz. Ezzel szemben meg arról beszélgetünk, hogy a középcsapatok nem hajlandók versenyre menni hosszabb távon, ha nem juthatnak a nyeremény közelébe? Ez egy teljesen hibás gondolkodás. Egy versenyre versenyezni menjen egy ember, ne nyereményt nyerni. A sportolói mentalitás része, hogy nyerni akarj és magadhoz képest a legjobbat kihozni. Ha pedig nincs realitása a győzelemnek – mert sokszor nincs – akkor megtenni a magad szintjén mindent, és az majd elég lesz arra, amire. Akiben nincs meg a versenyszellem, és csak a nyereményre hajt, annak nem való a versenysport, vagy olyat kell választania, ahol most is van akkora bázis, hogy lehet szemezgetni a nyereményesélyes versenyekből, és azokra pedálozni. De azért amatőr szinten a nyeremény nem gondolnám, hogy hosszú távú motiváció. Nem fog senki 2-3000 goldért hosszú távon rendszeresen utazgatni pl.: Győrből, Miskolcról, Szegedről, Zalegerszegről stb. Budapestre.
#53 Bhalangir 2018-04-12 11:59
@ sherman_one:

"4u-->Bhalangir
A játékosok kategórizálásával/besorolásával maximálisan egyetértek.
Írtad: "Összegezve tehát az életvitel szerűen élők főleg CS illetve egyéni játékok köré csoportsulnak, mivel ezeknek van vagy olyan múltja (CS) vagy egyéni játék, így kevésbé függsz a magyar közösségtől, ha profivá szeretnél válni. "
-->Egyrészt ez a megközelítés is lehet helyes. Másrészt a kiemelt e-sport játékok (CS, Dota, Starcraft stb.) rendszere, játékmenete átláthatóbb, kiszámíthatóbb, mint a wot esetében. Erről ennyi játékév elteltével kizárólag a wot és fejlesztő csapata tehet. "

Alapvetően én nem a kiszámíthatatlanságban látom a problémát, hanem az egész modellel. A játékot alapvetően idősebb korosztály játssza, mint a CS, Dota, Starcraft játékokat. Amíg amatőr szinten a fiatal 16-22 körüli korosztálynak nem okoz gondot egy 2-3 napos LAN rendezvényen a helyszínen kockulni, matracokon aludni stb, addig a 25+os korosztálynak már inkább igénye, hogy legyen szállás, fürdési lehetőség, így a rendezvényen való részvétel költsége jelentősen megnő a nem helyi csapatoknak. Ami az egynapos rendezvények felé tolja a lehetőségeket, ami meg pont nem kedvez a helyosztós rendszernek LAN eseményeken.
További gond, hogy ha a sokjátékos mód mellett teszed le a voksod, az profi szinten további komplikációkat okoz, mert 8-10-15 fős csapatokat összetartani sokkal komplexebb feladat, mint egy 5-6 fős társaságot. Vagyis végeredményében több pénzt és nagyobb profi bázist igényel az egész rendszer. Mindezek miatt én arra számítok, hogy a 6-7-fős csapatmodell mellett fogja letenni a voksát a WG, ami viszont a public és a versenyszerű játék szétválását eredményezi majd. Persze ez csak feltételezés részemről.
#52 sherman_one 2018-04-11 18:31
Írtad: " Ezen kívül egy olyan verseny, aminek a színvonalát eleve korlátozzuk, eleve kontraproduktív."
--> A "kontraproduktív" ebben a szövegkörnyezetben idegen szóként szépen hat, de nem állja meg a helyét, amennyiben mindketten ugyanarra a jelentésére gondoltunk. Az ilyen verseny lényege véleményem szerint a tömegbázis szélesítése, a korábban futottak még játékosok, csapatok részére akár sorozatos győzelmi lehetőség megteremtése, az ebből fakadó további játék iránti motivációs bázis tovább erősítése. Ebben hol a kontraproduktivitás? Hiszen a szándék a gyengébb játékosok, csapatok segítése, sikerélményhez juttatása, ami ezen az úton (is) elérhető. A kontraproduktivitás épp az, ha szabályozás nélkül összeengedsz verekedni egy nyolcadikost egy óvodással. Nevetséges? Az. A wot jelenleg azonban éppen ezt a játékmentet képviseli, amire a megoldást az Általad és általam is említett profi e-sport játékok megtalálták. Pontosan ezt a lépcsőt kell megugrania a wotnak az e-sporti szintlépéshez, amit az elmúlt évek alatt nem tett meg.
A 50. hozzászólásokban jelzett megoldásaiddal egyetértek, a kizárólagosság elvetésével.
Harmadik út is lehet: a játékosok szint szerinti szabályozása. Ligák létrehozása. A régiónkénti szerverek ne random belépési lehetőségek legyenek, hanem a játékosszint (wn8, wot értékelés stb.) szerint beoszthatók lennének, pláne az orosz szervereken, amelyből nem kettő van. Csak a példa kedvéért, hogy érhetőbb legyek. Legyen az eu-nak három szervere: 800 wn8 alattiak csak az 1. szerveren, 801-1400 2. szerveren, az e fölöttiek a 3. szerveren játszanának. Hogy nem lehetne szétütni milkaként a frissen regisztráltakat? Igen. Hogy a legjobbak a legjobbak ellen játszanának? Szintén igen. Egy csata nem öt percig tartana? Gondolom igen. Sokkal kevesebb lenne a milka? 1000 %, de az azt elérők felértékelődnének. Kinevelődne egy valóban profi játékosréteg? Erősen valószínű. A szerverek különböző kedvezményekkel várnák a játékosokat, azaz a játékos érdeke lenne magasabb szintű szerverre jutnia. ( de ez már a marketing része...ötleteim lennének és a bevétel is növelhető lenne).
De ez egy teljesen más marketinges út lenne, a mostanitól eltérő és sokkal hosszabb távú. A játék bugjait rövid időn belül felszámoló, játékos élményt növelő (nem a HD textúrák csilivilijével) minőségi út, ami nem feltétlenül azonos a jelenlegi prém.tank nyomda mennyiségi bevétellel.
Azonban, ez már egy másik kérdéskör :)
Visszatérve az eredeti gondolatmenetre: maradjon az elitet képviselő kupasorozat rengeteg önkéntes szervezővel(akik előtt ezúton is emelem kalapom) ,de bevezetésre kerülhetne egy olyan is, amely szintszabályozással másoknak is megadhatná az esélyt a játékon belüli sikerre.

Fórum hozzászólások (WoT)

Hasznos oldalak

WOTINFO CHAT/VOICE CSATORNA

Cikk hozzászólások

WOTINFO FACEBOOK CSOPORT