Jelenleg

30
látogatónk van

2017. szeptember 9. 18:01

MIM-104 Patriot rakétaelhárító - Szöül, Dél-Koreában (napjainkban)

(22 szavazat)
52 hozzászólás

Utoljára frissítve: 2017. szeptember 9. 18:16

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    rejkov
    • Tankos
    · 6 éve
    Nem tudom mennyire komoly

    És már jó pár éve, hogy hallottam. Akkor még az öregebbik Kim volt hatalmon.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    CrawlingChaos
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="rejkov"]Volt annak idején egy tanulmány, arról, hogy Észak Korea szintjén hogyan lehetne nyerni.[/quote]

    Ez egy nagyon komoly tanulmánynak hangzik! :P
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    rejkov
    • Tankos
    · 6 éve
    Volt annak idején egy tanulmány, arról, hogy Észak Korea szintjén hogyan lehetne nyerni. Az volt a lényege, hogy építeniük kell kb. 10000 olyan 1x használatos kis motoros repülőt, amire felrakhat repülőnként kb. 20-30 embert. Még az sem fontos, hogy le tudjon szállni, elég, ha kiugrálnak az emberek ejtőernyővel. Ezeket a röpcsiket egy alkalmas éjszakán egyszerre be kell küldeni radarhatár alatt, és leszórni Dél-Koreában mindenhova. Ezekből a repülőkből csak keveset tudnának lelőni, mert a légvédelmük nem arra van csinálva, hogy leszedjen több 1000 egyszerre érkező, és alacsonyan 2-300 km/h sebességgel haladó repülőt. Ezeknek a repülős katonáknak a dolga a kulcs infrastruktúra kiiktatása, és az, hogy pusztítsanak mindenkit, akit érnek. Akár civil, akár katona, mindegy. Rividdel ezután, mikor már elég nagy a káosz, akkor indulhat a milliós hadsereg mindenestül a határ teljes szélességében. Lehetőleg gépesítve, fontos, hogy minél mozgékonyabb legyen. Igazából nincsennek nagy távolságok. Ha elég gyorsak, akkor egy ilyen támadást piszok nehéz lenne lekezelni. Ha a hadsereg eléri a városokat, akkor igen áldozatos meló lenne őket onnan kifüstölni. Ha elég gyorsak, és meg tudják a kulcs rendszereket bénítani, akkor akár nyerhetnek is.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Bhalangir
    • Moderátor
    · 6 éve
    [quote name="simron78"]Lehet nézni az észak-koreai helyzetet többféle szempontból is (világpolitikai megközelítésből, atomfegyverek elrettentő hatása szempontjából), de azért a hagyományos katonai szempontokról se feledkezzünk meg. Észak-Koreának majdnem 7000 hagyományos (vonatott, vagy önjáró) tüzérségi eszköze van, melyek döntő hányada (szerintem min. 95%-a) a demilitarizált övezet közelében van telepítve, ezek hatótávolságán belül van Szöul a maga több, mint 10 milliós lakosságával (meg a további 10 millió agglomerációban lakóval), namármost egy konfliktus esetén ezek a lövegek feltehetően percek alatt képesek rommá lőni Szöult a 10 millió lakossal egyetemben, és sajnos ezek ellen sem a rakétaelhárító rendszerek, sem pedig bármiféle kiberhadviselés nem véd, egyedüli lehetőség lenne, ha légicsapással iktatnák ki a lövegállásokat, amire viszont a nagy szám miatt esély sincs. Szóval egy konfliktus esetén a talán bevethető, és talán atomtöltettel ellátott rakéták mellet a hagyományos fegyvernemeket és azok hatását is figyelembe kell venni, márpedig az ilyen elavult eszközökből, mint pl a tüzérség ÉK jól el van látva.[/quote]

    Azért a Déli oldalon is tudják ezt, és ott is fel van állítva a némileg modernebb technika. Kölcsönös lövöldözés esetén is délnél van a tűzerő. Ha hagyományos fegyverekkel esnek egymásnak, ott északnak semmi esélye, és ezt tudják is, erre kell a fenyegetés fenntartásához az atom.

    Ráadásul azzal is tisztában van észak, hogy Kína és Oroszország addig tud mögötte állni, amíg nem ő az agresszor. Ha ő támad, akkor vége a dalnak, jön a fejlettebb technológiás ellencsapás, és levadásszák ő diktátorságát is a speciális alakulatok rövid időn belül. Mint Seriuos is írta, elsősorban a diktatúra fenntartása a cél, ami addig fog menni, amíg ezt az egyensúlyi állapotot meg nem bontja valami.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    simron78
    • Tankos
    · 6 éve
    Lehet nézni az észak-koreai helyzetet többféle szempontból is (világpolitikai megközelítésből, atomfegyverek elrettentő hatása szempontjából), de azért a hagyományos katonai szempontokról se feledkezzünk meg. Észak-Koreának majdnem 7000 hagyományos (vonatott, vagy önjáró) tüzérségi eszköze van, melyek döntő hányada (szerintem min. 95%-a) a demilitarizált övezet közelében van telepítve, ezek hatótávolságán belül van Szöul a maga több, mint 10 milliós lakosságával (meg a további 10 millió agglomerációban lakóval), namármost egy konfliktus esetén ezek a lövegek feltehetően percek alatt képesek rommá lőni Szöult a 10 millió lakossal egyetemben, és sajnos ezek ellen sem a rakétaelhárító rendszerek, sem pedig bármiféle kiberhadviselés nem véd, egyedüli lehetőség lenne, ha légicsapással iktatnák ki a lövegállásokat, amire viszont a nagy szám miatt esély sincs. Szóval egy konfliktus esetén a talán bevethető, és talán atomtöltettel ellátott rakéták mellet a hagyományos fegyvernemeket és azok hatását is figyelembe kell venni, márpedig az ilyen elavult eszközökből, mint pl a tüzérség ÉK jól el van látva.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Serious_Threat
    • Tankos
    · 6 éve
    Se társadalmilag, se geopolitikailag, se gazdaságilag nem érné meg a koreai újraegyesítés.
    Ennyi agymosott és alulképzett (fanatizált komcsi) teljesen tönkretenné még a dél-koreai dübörgő gazdasági gépezetet is.

    A status quo jó az usa-nak, Kínának, az oroszoknak és a két Koreának is:
    - USA-nak van miért fenntartani a bázisokat, eladni fegyverrendszereket
    - Kínának és az oroszoknak nem érdeke egy nukleáris háború a kertjükben
    - Kim okosabb, mint azt a nyugat beállítja: ha lenne is hozzá technológiája, hogy célba juttassa a hidrogénbombáját, akkor se nyomná le a piros gombot. Elsősorban szerintem defenzív érdekeket képvisel a KNDK termonukleáris "arzenál".
    - Dél meg elég védelmet érez ahhoz, hogy tudja hogy egy esetleges északi támadás (legyen az szárazföldi, vagy rakéta) során, biztos hogy az északi fél húzza a rövidebbet.

    Akárhogy próbálkoznak egy laza 40 év lemaradásuk van a katonai technológia terén és ez csak nőni fog az elkövetkezendő években, ahogy szépen lassan kijönnek az 5. generációs repülőgépek és a többi új generációs technikák (drónok, 140mm-es löveggel szerelt NATO harckocsik stb).
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Bhalangir
    • Moderátor
    · 6 éve
    [quote name="Theo"][quote name="Bhalangir"]Irak köztudottan a CIA játszótere volt, Szaddam-ot is ők tették oda, ahova. Szóval némi közük azért akadt a dologhoz. [/quote]Igen, sőt - állítólag - Khomeini ajatollah is amerikai jóváhagyással puccsolta meg a sah-ot. Upszi :wb:
    Nem kétlem, hogy az amerikai külpolitika számos konfliktus eszkalálódásánál közreműködött, viszont szemellenzős dolognak tartom, mikor ezeket csak és kizárólag az ő számlájukra írják. pl.:közel kelet: lehet kevésbé lenne pöcegödör a helyzet, ha néhány elegáns úriember egy Londoni klubban nem 1db vonalzó használatával húzza meg a határokat :yk:[/quote]

    Ez tény, de azért az amerikai gazdaságnak mindig kell az olcsó olaj, ott és akkor éppen onnan jött. Sajnos a "minden évben növekedni kell!" gazdasági modell fenntartása felülír sok mindent.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Jocek89
    • Tankos
    · 6 éve
    Érdekes kérdés amúgy a nukleáris fegyverek léte, fejlesztése. Annak idején a nagyhatalmak azért nyomták ezerrel, hogy minél nagyobb csapást mérhessenek a másikra. Csak aztán belátták, hogy a másik is vissza tud lőni, nincs győztes. Ez lett a kölcsönös elrettentés elve, szerintük a világbéke záloga. Csakhogy mások is folyamatosan szeretnének csatlakozni az atomklubhoz, amihez szerintem minden joguk megvan. Ha egyik államnak lehet, akkor egy másiknak miért nem. Egyes országok külpolitikai zsaroláshoz, nemzetközi pozíciójuk emeléséhez használják, amivel a korábbi, alapvetően defenzív doktrína nem tud mit kezdeni. Északot olyanok bírálják, akik már bejárták ezt az utat de volt x évtizedük, hogy benőjön a fejük lágya, viszont most is az atombombáikon ücsörögnek.
    Kicsit olyan ez a világrend, mint ha pl egy kocsmai balhézó csapat öregségére önkéntes kidobóként kezdene funkcionálni, hogy kivágja, aki balhézik. Közben meg mindenki tudja róluk régen mit csináltak, és nyomós okból ma is tudnának izmozni.
    Probléma, hogy egy ilyen ideológiailag 50 évvel elmaradott állam ilyen fegyverrel bír, mert azt csinálja, amit akkoriban a ma bölcs nagyok. De elvonatkoztatva a részletektől, alapjában véve szerintem minden országnak joga van ilyet birtokolni. Az "oké nekünk már van, de másnak már nem lehet, mert veszélyes" felfogás nem igazságos a nagyok részéről.
    Mindegy igazából, kell ellenség, kell gonosz, hogy kelljen fegyver is. Észak-Korea léte nélkülözhetetlen ehhez. Elqrnak dollármilliárdokat ilyen baromságokra, közben meg engem állít meg az utcán a light ökoterrorista, hogy pusztulnak a pandák, adakozzak, Afrikában éheznek, adakozzak, ne legyek szívtelen. Kína egy tehetős, hatalmas szuperhatalom és ki tudna jelölni több Magyarország méretű területet kerítéssel körbehúzva csak a fakken pandáknak. A csóringer afrikai országoknak is meglepő méretű és fejlettségű hadseregük van, nem bringáról nyilaznak maradjunk annyiban. Csak senki sem értelmes célra költi a pénzt.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Theo
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="Bhalangir"]Irak köztudottan a CIA játszótere volt, Szaddam-ot is ők tették oda, ahova. Szóval némi közük azért akadt a dologhoz. [/quote]Igen, sőt - állítólag - Khomeini ajatollah is amerikai jóváhagyással puccsolta meg a sah-ot. Upszi :wb:
    Nem kétlem, hogy az amerikai külpolitika számos konfliktus eszkalálódásánál közreműködött, viszont szemellenzős dolognak tartom, mikor ezeket csak és kizárólag az ő számlájukra írják. pl.:közel kelet: lehet kevésbé lenne pöcegödör a helyzet, ha néhány elegáns úriember egy Londoni klubban nem 1db vonalzó használatával húzza meg a határokat :yk:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Szmertyij
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="rejkov"]Kim nem fog atomot lövöldözni. Ha kilövi, mindegy mennyit, mindegy mire, lesöprik a térképről. Azért csinál atomot, hogy ne akarja senki megbuktatni a családias kis rezsimjét. A célbajuttató rendszerek terén Észak Korea kb. 50 évvel le van maradva. Közelében sincs annak a technológiának, amit egy cirkáló rakéta képvisel. Belelőtt egy rakétét a tengerbe. Nem az volt, hogy eltalát egy hajónyi célpontot, hanem hogy eltalált egy tengert.

    Az, hogy Kína, India, és Putyin megtűr egy atommal felszerelt idiótát a szomszédban, az csak azt jelenti, hogy vagy nem olyan idióta az a jóllakott napközis, mint amilyennek látszik, és/vagy nem jelent akkora fenyegetést, hogy indkolot legyen vele komolyan foglalkozni. Egyik sem engedné szerintem, hogy atomháboró robbanjon ki a szomszédjukban. És úgy nézhet ki, hogy jobban félnek az egységes, amcsibarát koreától, mint egy atomháborútól a szomszédban. Szóval Szerintem közel nem jelent akkora kockázatot, mint amennyire felfújják.

    Ez is vicces amúgy, a térség nagyhatalmainak megítélése szerint elvileg semmivel sem rosszabb, egy amcsibarát egész Korea, mint egy nagyon amcsibarát dél korea, ami tele van amcsi katonával meg haditechnikával. Ha a két korea egyesülne, akkor az északi rész feltuningolása annyi időre hazavágná a déli gazdaságot, hogy mire összeszednék magukat kicsit, lehet, hogy már nem is lennének annyira amcsi barátok. Elvégre az igy öszeeresztendő lakosság felét arra trenírozták, hogy útálja amerikat. Talán Dél Korea lehet, hogy nem is akar annyira egyesülni. És ha egyesülnének lenne okuk elküldeni az amcsikat a térségből, ami nem jó az amcsiknak. Szóval az amcsiknak simán érdeke, hogy maradjon Kim.

    Ha valakinek érdekében állna hazavágni Észak koreát, azok pont a nem éppen amcsibarát szomszédjai. Lenne egy csomó olcsó munkaerő a környéken, lenne uj piac, lenne jogalapjuk elküldeni az amcsikat a picsába, és lenne egy jó pontjuk a világ szemében.

    ÉS minden indokuk meglenne ezt meglépni, mert hát ki akar a szomszédjába egy idiótát, aki hidrogénbombán ül?

    Szvsz. [/quote]

    Ez nagyon korrekt leírása volt a helyzetnek, valahogy én is így gondolom.
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.