Jelenleg

27
látogatónk van

2017. július 11. 07:40

Beszámoló a 2017-es Tapolcai Hadifesztiválról (by Bodzy)

Írta:
(19 szavazat)
8 hozzászólás

Tavasz óta tervezgettem, hogy idén lemegyek a Tapolcai Hadifesztiválra, ami július 8-9. között került megrendezésre. Mivel ilyenkor tombol már a nyár, a Balaton partján kerestem szállást, s végül a választásom Keszthelyre esett, ami onnan autóval kb. 25 perc. Gondoltam összekötöm a kellemeset a hasznossal és egy kis tankozással megfűszerezett fürdőzést kerekítek a hétvégén.

Magát Keszthelyt ajánlom mindenkinek, aki nem annyira ismeri a Balatonnak ezt a szegletét. Sok a látnivaló, hogy mást ne is említsek, ott van pl. a Festecsics-kastély is. Számos kiállítás található itt, a vadász kiállítástól a hatalmas modellvasút kiállításon át a Hintó múzeumig, ezek bejárása egész napos programot nyújt illetve igényel, így ezt most kihagytam.

A szombat délelőtti fürdőzést követően autóba ültünk és átmentünk a Hadifesztivál helyszínére, Tapolcára. Magára a rendezvényre a régi katonai laktanyában került sor. A látogatóknak a rendezők elég sok férőhelyes parkolót biztosítottak, így ezzel nem volt gond. A belépőjegy megváltása után - mely 1000 ropogós magyar pénzbe került - kaptunk egy zöld pecsétet a kezünkre, ezzel jelezték jogosultságunkat a rendezvényre.

Rögtön a bejáratnál egy RC autóknak kialakított pálya volt található, a gyerekek nagy örömére.

Ezt követte a börze hely, ahol számos tárgyat lehetett megtekinteni, egyenruhákat, sapkákat, jelvényeket és egyéb tárgyakat. Akik játszani szerettek volna, azoknak az AIRSOFT pályán erre is lehetőségük volt.

Ezzel szemben volt található a kiállítási terület, ahol a katonai járművek sorakoztak, ezekre akár fel is lehetett menni. A szabály, miszerint mindent a szemnek semmit a kéznek, itt nem érvényesült. Volt ott Tiger I replika, SU-76M replika, valódi világháborús Jeep szépen kipofozva, de megtalálható volt a szovjet rakétavető teherautó és a T-72-es harckocsi is. Ezzel 2500 Ft befizetése után sétakocsikázásra is elvitték a jónépet.

Tiger I replika:

SU-76M Replika:

15 órakor kezdődött az afgán-szovjet csata bemutatója. A történet lényege, hogy az afgán szabadságharcosok visszafoglaltak egy falut, és oda érkezik egy szovjet felderítő egység, amelyet rövid tűzharc után elfognak és a tiszteket - miután kihallgatták őket - kivégzik.

A túlélők kiszabadítására a szovjet erők egy T-72-es harckocsiból és egy csapatszállító páncélozott járműből álló egységet küldenek. Heves tűzharc után visszafoglalják a falut, és bár az összes szabadságharcossal végeztek, de társaikat élve már nem tudták kiszabadítani.

És akkor jöjjön a személyes véleményem. Általában csak a jó dolgokra koncentrálok, és próbálok pozitívan hozzáállni a dolgokhoz. Sajnos ennél az eseménynél keserű maradt a szám íze! Elismerem, hogy a nagy meleg is hozzájárult ehhez, de azért nem tudok elmenni bizonyos dolgok mellet, annak ellenére sem, hogy tudom nem kevés munka és szervezés áll mögötte.

Viszonylag kis területre koncentrálódott az esemény. A bazár rész nekem abszolút nem tetszett, amolyan hevenyészett benyomást keltett, "csak hogy legyen valami" alapon. A legnagyobb csalódást mégis a csatajelenet keltette bennem. Bár a történet jó volt és életszerűen adták elő a szereplők hangos fegyver ropogás közepette, ezt mindössze csak az első és második sorból lehetett látni, akik hátrébb voltak, szinte semmit nem láttak. Ez a küzdőtér elrendezéséből adódott, mert csak egy szűk terület állt a nézők rendelkezésére. Persze akik VIP jegyet váltottak, azok korlátozott számban felmehettek egy csapatszállítóra, ami páholy gyanánt szolgált. Talán jobb lenne ezt a rendezvényt kora ősszel megtartani, amikor nincs ekkora meleg és a nézőteret is át lehetne alakítani lépcsőzetesre, hogy mindenki láthasson mindent.

Bár terveztem, hogy vasárnap is átugrunk hogy meg tudjuk nézni a II. Világháborús jelenetet, de erről végül is letettem, mivel 32 fokban egész egyszerűen nem éri meg odautazni egy 10 perces jelenetért.

Ha össze kellene hasonlítanom az egy hónappal korábban megrendezett Kunszállási HMFEST-tel, azt nagyságrendekkel jobbnak tartom a szervezés, a látnivalók és a köztes programok miatt. Ha későbbiekben a programokat bővíteni fogják, akkor ez esetleg még jó is lehet, de így csak azoknak merem jó szívvel ajánlani, akik a környéken vannak amúgy is, egy több órás utazást ugyanis egész egyszerűen nem ér meg a rendezvény.

Bizakodjunk, hogy lesz még jobb is.


Írta: Bodzy

Utoljára frissítve: 2017. július 11. 08:52

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    geritango
    • Tankos
    · 6 éve
    Festetics
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    joe662
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="Aquaflow"]Jó leírás!

    Mi 3 éve voltunk feleakkora távolságról, nem tudtuk mi ez, de azért tetszett, nem voltunk csalódottak. Akkor még talán nem volt harc sem.
    A T-72 honnan jöhetett?[/quote]

    Az onnan pár méterre találhato hangárbol :troll2:
    [img][img]http://www.kepfeltoltes.eu/images/hdd1/2017/07/12/387IMAG0497.jpg[/img] ([url]http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=387IMAG0497.jpg[/url])[/img]

    Mi tavasszal voltunk kint,a fiam kapta szülinapjára tankozást,mert óriási wot fan velem együtt :izmena:
    Egyébként az a T72 veszélyes masina,mert a tulaj elmondása szerint,Európában az egyetlen magánkézben levő harci jármű,ami nem hatástalanított fegyverzettel rendelkezik.
    Vannak még képeim+ videók,ha igény van rá szívesen megosztom,igaz nem tudom milyen formában kellene ,hogy ne csesszem szét a totyikot.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Aquaflow
    • Tankos
    · 6 éve
    Jó leírás!

    Mi 3 éve voltunk feleakkora távolságról, nem tudtuk mi ez, de azért tetszett, nem voltunk csalódottak. Akkor még talán nem volt harc sem.
    A T-72 honnan jöhetett?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bodzy
    • VIP
    · 6 éve
    [quote name="Benjaminbalu"]Itt lakom és mivel tudom,hogy zajlik ennek a szervezése és milyen támogatást kapnak,ahhoz képest teljesen megfelelő fesztivál szerintem.[/quote]
    Dehogy reagáltál nyersen! ;-)
    Tudom, hogyha valaki csinál valamit és nem teljesen azt kapja, hogy milyen tökéletes volt akkor az akár rosszul is eshet neki, de ha csak azt hallja azt hiszi tökéleteset alkotott.
    Tényleg megszoktam keresni a dolgok jó oldalát is, ezért azokról szólt az írás eleje, de a teljes képhez hozzátartozik a vége is.
    Gondold el, valaki Miskolcról utazik majd 500 km-ert, egy olyan rendezvényre amit jó esetben is kivégez 2 óra alatt, az nem biztos, hogy maradéktalanul elégedett lesz. Maga a rendezvény ötlete jó, csak csiszolni kellene még, és tényleg sarkalatos pont az időzítés is mivel nagyon közel van a HMFEST-hez. Talán előnyösebb volna egy augusztus végi dátum.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Benjaminbalu
    • Tankos
    · 6 éve
    Bocsánat,lehet túl nyersen reagáltam rá
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bodzy
    • VIP
    · 6 éve
    Írtam is a cikkben, tisztában vagyok a szervezői munka nehézségeivel és nagyságával, ami negatívot írtam azt fogadják inkább építő kritikának, semmit lenézésnek. A HMFEST-et mintának hoztam fel, ellehet lesni onnan mintákat esetleg ötleteket meríteni a bővítéshez. Talán ha kicsit a nézőteret átalakítanák, talán ha kicsit a programmok pörgösebbek volnának, akkor biztosan jobb lenne, illetve ha nem a nyár derekán tartanák meg.....
    Ezek személyes vélemények és tapasztalatok amik semmit nem vonnak le a szervezők munkájából, azért is írtam a végére, hogy bizakodjunk lesz még jobb is ! ;-)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Benjaminbalu
    • Tankos
    · 6 éve
    Itt lakom és mivel tudom,hogy zajlik ennek a szervezése és milyen támogatást kapnak,ahhoz képest teljesen megfelelő fesztivál szerintem.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    crowley74
    • Tankos
    · 6 éve
    Nem szabad a HMFEST-hez hasonlítani, amibe beletolják az állami és egyéb támogatást. Ez egy "baráti" fesztivál, nem is ígér többet, de azt teljesíti.
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.