Jelenleg

31
látogatónk van

2017. június 16. 08:22

Type 3 Chi-Nu Kai - Elemzés

(27 szavazat)
15 hozzászólás

Töltök, várj egy kicsit...

Bevezetés

"A Chi-Nu Kai is zöld lesz" – mondá a WG. Így is lett. A 0.8.10-es patchben új ág érkezett a játékba: a zöldülő japán közepesek. Később 2015 áprilisában a tank egy maraton keretében volt ingyen megszerezhető a WoT 4. európai születésnapján. Én is ekkor jutottam hozzá, majd kezdtem neki a japán ágnak. A 0.9.15-ös patchben végül megérkezett a várva-várt HD modell a tankhoz, ám buff-ot még mindig nem kapott.

Paraméterek

Ágyú

  Chi-Nu Chi-Nu Kai
Kaliber 75 mm 75 mm
Átütés 124/155/38 mm 124/155/38 mm
Sebzés 125/125/175 HP 125/125/175 HP
DPM 1564 HP/perc 1564 HP/perc
Töltési idő 4,79 mp 4,79 mp
Célzási idő 2,21 mp 2,21 mp
Pontosság 0,35 m/100m 0,35 m/100m
Ágyú vertikális kitéríthetőség -10°/+15° -6,5°/+20°
Lőszer sebesség 821/821/821 m/s 821/821/821 m/s
Lőszer kapacitás 52 db 52 db

Pontos mása a Chi-Nu ágyújának. Folytassam? Szintünkön jó átütés, átlagos sebzés, viszonylag pontos ágyú. Kompenzáció? Gyenge DPM és célzási sebesség. 52 darab lőszerünket elképzelhetetlennek tartom, hogy valaki is elhasználná egy csatában.

Lőszereink AP/AP/HE-k, ami már önmagában is furcsa. AP prémium lőszer? No sebaj, a mellé kapott 155 milliméteres átütés biztos meghatja majd a T7-es tankokat. Legalább olcsó a(z alap) lőszer, 82/2800/60 kredit darabonként. Mindhárom lőszertípusunknak azonos a sebessége, 821 méter másodpercenként. Nortonor (aki bevallottan játszik a tankkal), most fog gutaütést kapni, de ennyi elég is lesz az ágyúról. Hogy miért? A végén kiderül.

Torony

Hmm, végre valami, amiben jobbak vagyunk a tesónál. 75/50/50 mm elöl, oldalt és hátul, ami plusz 25/15/25 milliméter előnyt jelent. Lehengerlő, ugye? És cserébe mindezért mindössze 2,24 tonnával nőtt meg origamitankunk tömege. Azonban hiába a megnövelt páncélvastagság, ha a torony sík, mint az Alföld: pattintani semmit sem fogunk.

Toronyforgásunk sebessége mindössze 31,29 fok másodpercenként (a tesóé 37,55).

Hogy miben más még a két tank? Nos, az eltérő toronynak köszönhetően a japánok védjegyévé vált kiváló lövegsüllyedésünket is elfelejthetjük. A megnövelt ágyúemelkedést ellensúlyozván ágyúsüllyedésünk mindössze -6,5 fok. Most komolyan, miért? Miért kell a középszerűség mocsarában vergődő tankunkba belerúgni még párszor? No sebaj, a nagyja még hátravan; tán még valami jó is kisül belőle.

Látótávolságunk 350 méter. Láttunk már jobbat, de legalább ez a T5-ös átlagnál egy kicsit jobb. Ezt BiA-val és szellőzéssel 365 méterre, távcsővel 400 vagy periszkóppal 452,5 méterre növelhetünk. Szódával elmegy passzív bokorspotter-nek.

Felépítmény, rádió

Test páncélunk(?) 50/25/20 mm döntetlen, mint a Fradi-Újpest párharc. Minden ami eltalál minket, az penetrál is: nincs menekvés. A tank teste megegyezik a Chi-Nu-éval, HP-nk is ugyanúgy 480. Egyedüli pozitívumként az oldalunk ¾-ét eltakaró lánctalpak említhetőek meg, amelyek meglepően gyakran nyelik el az oldalirányból érkező lövedékeket.

Sajnos a tank nagydarab és tökéletes célpontot kínál az ellenségnek. Ennek köszönhetően az álcázási értékeink sem túl fényesek. Alap álca értékünk 13,85%, ami mozgás közben 10,37%-ra, álló jármű lövésekor 3,6%-ra, mozgó esetén 2,7%-ra csökken. Szerencsére ezen - álcázást képezve legényeinken - sokat segíthetünk, amire nagy szükségünk is lesz: Mivel a tank csak TD szerepkörben mondható "használhatónak", ezért az elérhető legmagasabb álcázási értékekre van szükségünk.

A tank maga 21,3 tonna, ami kombinálva a harmatgyenge páncélértékekkel ideálissá teszi a rammolásra. Már amennyiben honvágyunk támadna a garázs után.

Ideje szót ejtenem az elemzésekben mindig a háttérbe szoruló rádióról. Hogy miért is nem írunk pár mondatnál többet erről a nélkülözhetetlen kis modulról? Mert általában nem szükséges. Viszont, mint tudjuk, a japánok szeretnek különcködni. Ugye meg van az, hogy a Chi-To és a Chi-Ri Type 3 Ko névre hallgató top rádiójának 750 méteres hatótávjához 560 kg társul, miközben ugyanezt az amcsik megoldják 80(!) kilóval? Hadd mutassam hát be tankunk Schwarz Sechs Prototype Mark II (avagy Type 94 Mk. 4 Hei Kai) névre hallgató rádióját. Ez a 90 kilós kis csöppség mindössze 400 méteres hatótávval rendelkezik. Köszönhetően az alacsony hatósugárnak, a pálya egyik sarka felé közeledve sorra fognak eltűnni a térképről a szövetséges tankok, ezzel tovább nehezítve helyzetünkön.

Motor, felfüggesztés

  Chi-Nu Chi-Nu Kai
Teljesítmény 300 LE 240 LE
Fajlagos teljesítmény 15,74 LE/t 11,27 LE/t
Végsebesség 39/16 km/h 39/16 km/h
Fordulási sebesség 35,4°/mp 39,6°/mp
Talajellenállás 0,77/0,96/1,82 0,77/0,96/1,82

Egy 240 lóerős motor hajtja a 21,3 tonnás tankot, amivel egy 11,27 lóerő/tonna arányt kapunk. Ahogy a fenti táblázatból is látszik, mobilitás terén kaptuk a legnagyobb érvágást. Kapásból a tesónak egy +60 lóerős motorja van, plusz maga a tank is könnyebb egy kicsit. Talajellenállási adataink megegyeznek a Chi-Nu-éval, közepesnek mondható 0,77/0,96/1,82 értékeket kapunk kemény, közepes és puha talajon.

Összegezve, a tank érezhetően lomhábban mozog, mint testvére. Ezzel mindaddig nincs is semmi baj, amíg rá nem jövünk, hogy maga a Chi-Nu sem túl mobilis. Ez a 38 km/h-s sebesség megöli még azt a minimális játékkedvet is, amivel leültünk játszani. Mobilitás terén inkább heavy tank vagyunk, mintsem egy közepes. És még meg sem próbáltunk felevickélni egy dombon...

Egyedüli pozitívum, hogy a felfüggesztésünk forgási sebességén javítottak egy kicsit, így kapunk egy 39,63 fok/másodperces értéket. A tűz esélye mindössze 15%, automatikus tűzoltókészüléket használva szinte sosem fogunk leégni. Legalábbis tűzben semmiképp.

Ajánlott játékstílus

Hát nem sült ki semmi jó. A helyzet továbbra is változatlan 3 év után. Úgyhogy engedjétek meg, hogy OdinHun-t idézzem:

[sóhaj] Campelj... sniperkedj, mást úgysem tudsz vele csinálni. Mednek lassú (meg úgy általánosságban is), tornyozni papír (és nem hajlik a csöve), így marad a "tornyos TD" szerepkör. Zártabb pályákon érdemes elindulni a nehezekkel és mögülük megpróbálni támogatni. Mivel a sebzése és a páncélátütése igencsak jó, ezért elég jól muzsikál ebben a szerepkörben. Ha hasonlítanom kellene valamihez, akkor azt mondanám, hogy erősen emlékeztet az M10 Wolverine-ra (sokkal rosszabb sebzési potenciállal). Egy jó sniper pozícióból könnyen lehet vele nagy sebzéseket összehozni, de közelharcra halálos vétek bevinni, mert pillanatok alatt bármi szétkapja.

Én szóltam.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Közepes kaliberű tank töltésgyorsító
  • Periszkóp
  • Fokozott szellőzés 2. szint

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis javítókészlet
  • Kis elsősegélycsomag
  • Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

Tessék kilesni az STB-1 elemzéséből, hiszen ez lehet az egyetlen ésszerű ok, amiért valaki ezzel a tankkal játszik. Amúgy pedig az álca skill-t leszámítva minden más annyit ér ezen a tankon, mint halottnak a csók.  

Bevétel, WN8

A vbaddict.net adatai szerint átlagosan bruttó 14.377 kredittel és 393 sebzéssel zárnak a játékosok egy csata után, amiből nettó 12.645 marad meg. A Chi-Nu Kai eszméletlenül jó keres, már azzal jelentős pluszba jövünk ki, ha csak belépünk a csatába. WN8-at is jól lehet vele farmolni, habár ezt senkinek nem javallom mentális egészségének megőrzése érdekében.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Jól keres
  • Zöld

Hátrányai

  • Minden, de minden!

Kiknek ajánlott

Repüljünk vissza az időben és lapozzuk fel OdinHun még 2014-ben íródott elemzésének idevágó szakaszát: "mazochistáknak... a Chi-Nu Kai egy tipikus új generációs prémium tank, azaz már nem a „különleges”, hanem a „nem lehet jobb mint egy normál tank” jelszó égisze alatt született meg."

Ugye-ugye, már izzik is a szív és gyűlik a harag? Kontextus, kedves olvasóm, kontextus: íme a tökéletes példa arra, hogy miképp válik egy ártatlan fogalom ("új generációs") önmaga szöges ellentétévé. Röpke három év telt el és a tank maga lényegében nem változott semmit; ellenben a játék annál inkább. Az akkori prém tank üzletpolitika nyomait mára már csak néhányan viselik billogként magukon. Jelen állapotában a tank egy petákot sem ér: aki mégis kipróbálná, vegye meg a Chi-Nu-t. Ingyen hozzájuthat és még jobban is jár vele. Óva intek hát mindenkit a tank megvásárlásától, kerüljétek a vele való bárminemű kapcsolatot és legfőképp kerüljétek azokat a játékosokat, akik a sátán három baltáját viselik ágyúján!

Köszönetnyilvánítás

És végül elérkeztünk nyolcadik elemzésem végéhez. Ezúttal is köszönöm Nejo12-nek, hogy elkészítette a videót az elemzéshez; megtiszteltetés, hogy szerepelhetek a csatornán. Yuuta-nak és az elemzés elején látható Rikka-nak pedig köszönöm, hogy megnyugvást nyújtottak háborgó lelkemnek, miközben küzdöttem a 3. kiválóság jelért. Akinek esetleg elemzésemet olvasva megjött volna a kedve a tankhoz, az inkább üljön le és nézze végig a Chuunibyou demo Koi ga Shitai!-t.

Statisztikai és egyéb adatok forrása: tanks.gg, vbaddict.net és a játék kliense (0.9.19.0.2), 2017. június 10-i lekérdezéssel.

Videó


Az elemzést írta: bicmac11

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 11:01

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Sics
    • Tankos
    · 6 éve
    Hm, ha jól tudom a legjobban kereső t5 prém. Kicsit tán uncsi vele a játék, csata-eldöntő potenciálja se túl nagy ... de credit-nyomdának korrekt. A tech-tree-ben levő azaz "bármikor kapható" t5 prémek egyik legjobbika. ( Már ha valaki hajlandó együttélni a gyengéivel.. bár minden tech tree-ben levő t5 prémnek vannak hasonló súlyosságú bajai. ... A ritkán kapható t5 prémeket nem ismerem annyira, azok közt előfordul tán jobb, élvezetesebb is ... bár azoknak is vannak bajai ... )
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    YelloWarrior
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="Jocek89"]Sajnos én is csatlakoztam azok közé, akik prémium létére eladták. Mióta a tier 5 nem lát tier 3 ellenfelet már annyira sem volt fun, mint azelőtt......[/quote]

    Az O-I Exp aranykorának is vége, mióta full tier5-ös csapatok vannak toptierként is....
    Vagy a csapattagok lopják el a bulit, mert gyorsabbak, gyorsabban töltenek, céloznak...vagy az ellen darál be...

    Nesze nektek, addig sírtak miatta hogy jött egy kis nerf - az még nem volt vészes - most meg már teljesen átlagosra züllesztették, köszi :rofl:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    D00M
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="Nortonor"]Az a GIF az elején.. huh... erről nem volt szó.[/quote]silean mindig megtalálja annak a módját, hogy az animut valahogy odakavarja. :-) Engem mondjuk nem zavarna, de akkor legalább valami tényleg jóból vágna be képeket, nem egy ilyenből... :-)

    A tankra meg egyértelműen nem éri meg pénzt költeni. Ha legalább a normál Chi-Nu ágyúsüllyedését megkapná, úgy még esetleg érne valamit.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Jocek89
    • Tankos
    · 6 éve
    Sajnos én is csatlakoztam azok közé, akik prémium létére eladták. Mióta a tier 5 nem lát tier 3 ellenfelet már annyira sem volt fun, mint azelőtt( pedig akkor is szívás volt). Ehhez a tankhoz szerintem nagyon nagy királynak kell lenni. Nekem csak akkor sikerült élvezetes köröket menni, ha mi álltunk nyerésre, és megvolt a kellő távolság a fronttól. Amint a lightok, cromwellek, t67-ek es hellcatok átjutnak, ennek vége van, és utaznak is rá ahogy megfigyeltem. Tényleg a semmire is nyomja a pénzt, de amúgy egy bóvli. Az oké, hogy patent az ágyú, de minden jó helyet más ér el előbb a gyenge mobilitás miatt, támadni meg ezzel nem lehet. Egy régi kor emléke, alig látni randomokban, ha mégis feltűnik vagy az elsők között pusztul el, vagy rushnál oda sem ér a helyére.
    Ahogy alakul az mm és a csapatok jellegzetes összetétele, egyre inkább úgy érzem saját bőrömön is, hogy kezdőknek, hétvégi játékosoknak, átlagpléjereknek, középszintűeknek nem érdemes tier 5ben a church3 és pz t25 duón kívül nézelődni, bármennyire is olcsó minden, nincs sebességük és/ vagy átütésük a felgyorsult plusz teleoisodott harchoz. Célszerűbb valami akcióban hatos tierben szemezgetni. Hacsak nem legénységhúzás a cél de sok rossz meccsel azok sem fognak rapidban fejlődni.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Hunyadi_Loveszdandar
    • Tankos
    · 6 éve
    Amúgy ez a tank használható lehetne, ha nem lenne ilyen lomha. Ez a legnagyobb baja. Az ágyú önmagában egész jó. Szóval ha legalább megkapná a sima verzió motorját, már játszhatóvá válna a történet...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    YelloWarrior
    • Tankos
    · 6 éve
    megint egy anime :rofl:
    Komolyan bármit (tényleg bármit) beírok google-ba is....a képeknél tuti lesz valami anime, manga (tudja a rossebb) hülyeség is... :P
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    pap32
    • Tankos
    · 6 éve
    "Előnyei
    -Jól keres
    -[i]Zöld[/i]
    Hátrányai
    -Minden, de minden!"

    Tömör, velős elemzés...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    759bf67b8a3c2acd0d53cc4b2ffbdbd8
    • Kiképző
    • Tankos
    · 6 éve
    Hát Ender:
    https://www.youtube.com/watch?v=UJxnwf9yLY4

    Illetve gondolom valahogy így néztél ki az elején
    [img]https://media.giphy.com/media/kQ3FSVoJrkYWk/giphy.gif[/img]
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    CsakaregE
    • Tankos
    · 6 éve
    Na jó látni hogy nem vagyok egyedül mazochista...303csata meg a 3GM az kemény

    Én csak 238at pörgettem bele még annó:
    [img]http://www.kepfeltoltes.eu/images/hdd1/2017/06/16/102Image1chi.jpg[/img]

    Ez egy közepes tanknak álcázott, Papír TD, és eszerint kell vele játszani. Én amikor bejött féláron megvettem és nagyon szerettem vele játszani mert az ágyúja talán lassan tölt de akkor ennek volt a legjobb átütése tier5-ben. Külön örültem neki hogyha ezzel a tankkal játszottam akkor végre nem minden második lövés "Didünivünszkrecsdeeem meg Ritikülhit" volt Valamint a kredit hozam egész jó volt akkor.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Ender
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="Nortonor"]Az a GIF az elején.. huh... erről nem volt szó.
    Bele sem merek gondolni min ugrál így, miközben az őszi óraátállításra biztat serényen.[/quote]

    Ha tényleg tudni akarod, akkor a választ megtalálod 0:57-nél: https://youtu.be/K1sKDOHnIcE?t=57s. (pokerface)

Kapcsolódó elemek

© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.