Jelenleg

23
látogatónk van

2016. november 23. 08:12

IS-2 Berlin - Elemzés

Írta:
(28 szavazat)
19 hozzászólás

Bevezetés - IS-2 Berlin, avagy a bevételért mindent

Helyszín: Minszk, Wargaming Fejlesztő Központ - Heavy Tank alosztály. Időpont: 2015. április elején.

  • Te, Vologya!  Láttad az első negyedéves eredményeket?
  • Láttam Igor, nem valami fényesek, csökkentek az eladások.
  • Vologya, ha ez így megy tovább, új állás után nézhetünk... bár a MOD készítés sem fizet rosszul, csak ott nincs céges utazás, meg negyedéves prémium, hogy az év végi 13-14 havi bónuszt már ne is említsem!
  • Figyelj Igor, az előbb voltam a Medium részlegnél. Mi lenne, ha mi is átvennénk az ötletüket, ők a Cromwell-ből csináltak egy berlini verziót Cromwell B néven, és készítettek egy T-34-85 változatot is Rudy néven, tudod a polákoknál ment az a kutyás sorozat. Ezeket akarják tier 6-os prémium tankként elsütni! Mi lenne, ha mi is kidobnánk egy nehéz tankot, tudod volt Berlin ostromakor a fehércsíkos IS-2, és az lenne a mi prémiumtankunk, az IS-2B!
  • Vologya! Kitűnő ötlet, sőt ha összepakolnánk a médium tankokkal, akkor csinálhatnánk egy Berlini csomagot is a három tankból!

Az ötletük bevált, Vologya és Igor maradt a Wargaming-nél, sőt megkapták az év végi bónuszt is! Így született meg a szovjet tier VII-es besorolású prémium nehéz tank, az IS-2B.

A történelmi alapok

Az IS-1 és az IS-2 elődjei a KV-1 és a KV-13 harckocsik voltak. A cseljabinszki gyár 1942 decemberében "leporolta" a KV-13 projektet, és két új kísérleti járművet épített. Az egyik tankot 76,2 mm-es ágyúval fegyverezték fel - ez lett az IS-1, a másikat pedig 122 mm-es U-11-es harckocsi löveggel (IS-2). 

1943 októberében, a kurszki csata részletes elemzése után a Vörös Hadsereg tüzérségi főcsoportfőnöksége arra a következtetésre jutott, hogy a csata során az új német harckocsik ellen a 122 mm-es, A-19 1931/37 tipusú ágyú volt a leghatékonyabb. Az ágyú első tesztjét decemberben végezték el, amelynél egy zsákmányolt Párduc szolgált célpontul. Az 1500 m-ről kilőtt 122 mm-es páncéltörő lövedék keresztben átütötte a Párduc tornyát. 1944 márciusában az IS-85-öt átnevezték IS-1-nek, az IS-122-t pedig IS-2-nek. Eleinte problémák voltak az orosz páncéltörő lövedékek átütőképességével. A Párduc vastag, döntött frontális páncélzatát csak 700 méterről tudta átütni az IS-2 ágyúja. Az orosz tervezők május-június folyamán új páncéltörő lövedékeket terveztek az IS-2 ágyújához, és ez lényegesen megnövelte az átütőképességet - az új lövedék 2000-2500 m-ről teljesen át tudta ütni a Párduc és a Tigris páncélját. Hiányosságként lehet még említeni a viszonylag alacsony tűzgyorsaságot, a tank átlagosan 1,5 lövést tudott leadni percenként, (khm, khm történelmi hűség...) és a lőszerkamra kapacitását, amelybe csak 28 darab lövedék fért. Az IS-2 a háború egyik legnagyobb tűzerejű és legerősebb páncélosa volt. Méltó ellenfele volt a német Tigrisnek, és sikerrel felvehette a harcot a Tigris erősebben páncélozott, nagyobb tűzerejű "testvérével", a Királytigrissel (Tiger II) is. Berlin ostroma előtt, a tankokat fehér csíkkal látták el a tornyán, a jobb felismerhetőség végett. Berlin ostroma után készült a híressé vált kép, a Brandenburgi-kapunál.

Paraméterek

Motor

Meghajtásként a normál IS VII-es szintű V-2IS motorját kapta, ami 600 LE teljesítménnyel bír, mégis tudja azokat az értékeket hozni, mint a fejlesztett 700 LE motorral megáldott IS. Ez a teljesítmény pont ugyanakkora sebességre teszi képessé, mint az erősebb motorral megáldott IS-t, konkrétan 34 km/h-val tud támadni, és ha rosszul vettük be a kanyart, az Y fordulóban visszafelé 14 km/h-val megy. 46,26 tonnás tömege mellett a fajlagos teljesítménye 12,97 LE/t. A motornál a tűzesélye 15%, ami 3%-kal rosszabb, mint az IS-nél. 

Felfüggesztés

Mind az IS, mind az IS-2B az IS-2M kódnevű felfüggesztés birtokosa, mégis a prémium fordulási sebessége 3 fok/mp-cel jobbak (38 fok/mp). A forgási sebessége már-már medek közé emeli, főleg annak fényében, hogy a Tigris I 26, a T29 pedig 25 fokot képes másodpercenként fordulni. Ez az eltérés a talajellenállási különbségből adódik, mely értékek az IS-2B-nél 1,00/1,10/2,20, szemben az IS 1,10/1,40/2,30-as értékeivel. A jobb talajellenállásra vezethető vissza az is, hogy a gyengébb motor ellenére a sebességük megegyezik.

Páncélzat

A test páncélja frontból 20 mm-rel kevesebb, mint az IS-é, így csak 100 mm-rel gazdálkodhatunk, szemben a normál verzió 120 mm-ével. Test páncélja egyenértékű a Tigris I és a T29 értékeivel. Oldalról és hátulról teljesen azonos védettséggel rendelkezik a két sztálini verzió, 90 és 60 mm.

Toronypáncélzatban nem mutatnak eltérést egymástól, mindkettő 100/90/90 mm-rel rendelkezik. A toronyforgási sebesség is azonos (28 fok/mp), emellett ugyanolyan messzire is látnak el (360 méterre). Mivel az IS-2B csak 7-es szintű rádióval rendelkezik, ennek hatósugara csak 440 méter, ami 185 méterrel kevesebb mit a fejlesztési fán található társ 625 métere. A kínai IS-2-nél a front páncélja 10 mm-rel nagyobb, viszont az rádió hatótávban veri a prémium rokont a 600 méterével.

Ágyú

Mindkét tank a jól ismert 122 mm D-25T löveggel rendelkezik, annak minden jó és rossz tulajdonságával együtt. Eltérés az adatokban nincs a két tanknál.

  IS-2B IS
Löveg 122mm D-25T 122mm D-25T
Sebzés (AP/APCR/HE) 390/390/530 hp 390/390/530 hp
Átütés 175/217/61 mm 175/217/61 mm
Lőszer sebesség 780/975/780 m/s 780/975/780 m/s
DPM 1903/1903/2564 hp/perc 1903/1903/2564 hp/perc
Tűzgyorsaság 4,88 lövés/perc 4,88 lövés/perc
Töltési idő 12,3 mp 12,3 mp
Pontosság 0,46 m/100m 0,46 m/100m
Célzási idő 3,4 mp 3,4 mp
Lőszer kapacitás 28 db 28 db
Ágyú vertikális kitéríthetőség -6/+25 fok -6/+25 fok

Az ágyú legnagyobb előnye a magas alfa sebzés (390 hp), viszont cserébe kapunk egy hosszú töltési és célzási időt. A DPM-mel nincs gond, mivel a 7-es nehezek közül csak a Tigris rendelkezik nagyobbal. Saját szintjén az átütés is rendben van, az alap AP lőszernek csak a T29 tornya és az AT széria tud fejfájást okozni. Tier 8-9-ben már sokszor el kell gondolkodni az APCR használatán, mivel a 175-ös alap pen már sokszor kevésnek bizonyulhat.

A löveg talán legfájóbb pontja a pontossága, vagyis inkább pontatlansága, ami konkrétan 0,46 méter 100 méteren. Ha a másik IS-t és a névrokon kínai társat, az IS-2-t nem vesszük figyelembe, ez a legrosszabb érték a tierjében. Mivel stabilizátor nem szerelhető fel rá, ezért - ha mód van rá - kerüljük a menet közbeni lövéseket, mert 50 méter felett ilyenkor csak az RNG segítségével tudunk eltalálni bármit is. Emellett a feleslegesen leadott lövések ilyenkor egy időre védtelenné is tehetnek minket.

Fedezékből kibukkanni csak betöltött állapotban próbálkozzunk, lehetőleg miután ellenfelünk ellőtte magát, kerülve a felesleges ho veszteséget. Lövéskor törekedjünk tracken keresztül bevinni a sebzést, így főleg medek és lightok ellen megtudjuk akadályozni, hogy körbe forogjanak minket a töltési idő alatt.

A D-25T löveg HE sebzése a legnagyobb a 7-es heavyk között, ha van időnk átváltani rá, akkor kellemetlen meglepetéseket okozhatunk a gyengébb páncélzattal rendelkező ellenfeleknek. Randomban egy esetleges bázisvédéskor is jól tud jönni, ha nem akarunk egy esetleg lepattanó lövést kockáztatni.

Tier 8 és 9-es tankok ellen - amiknél már az APCR sem biztos hogy elég (T28 prototype, E 75, stb.) - nyugodtan használjuk a HE lőszert a hp-juk csipkedéséhez, ehhez jó társ a 122 mm-es löveg.

Az orosz verziók egy fokkal jobb csőlehajlást biztosítanak a távolkeleti nagytestvérhez képest. A lövedékek sebessége nem kápráztat el minket, főleg azon tény ismeretében, hogy a gyorsabb APCR sebessége alacsonyabb a Tigris AP lövedék sebességénél, míg a német remekmű APCR lövedéke 1250 m/s-mal száll. Ezen értéke miatt kicsit nagyobb elécélzást igényel mozgó ellenfelek esetén.

Lőszer kapacitásával nagy gondok nincsenek, de ha minden betöltés után ellőjük magunkat, akkor az ütközet 6. perce után nem marad lövedékünk. Persze ez csak elméleti érték, mindenesetre jól fontoljuk meg lövéseinket, nehogy egy hosszú csata végéhez közeledve gondot okozzon a lőszer hiánya, bár nekem erre még nem volt példa.

BIA skillel, Töltésgyorsítóval és Fokozott szellőzéssel a következő értékekre javíthatjuk a löveg tulajdonságait:

  • DPM: 2304 hp/perc (5,91 lövés/perc)
  • Pontosság: 0,42 m/100m
  • Célzási sebesség: 3,12 mp
  • Töltési idő: 10,16 mp

Álca értékekről lehet hogy nehéz tankok esetében felesleges beszélni, de a 7-es nehezek közül az IS-2B rendelkezik a legjobb álcával. Itt azért eltérés mutatkozik a neten található adatok és a játékbeli összehasonlítás között, valószínűleg az álca festés adja, de mindenképp az IS-2B tüzelés utáni érteke a legjobb alapesetben is, ezért így is úgy is övé az első hely.

Ajánlott játékstílus

Lehet, hogy most egy páran fel fognak hördülni, de én ezt a tankot nem heavynek használom, hanem úgy kezelem, mintha egy jól páncélozott, lassabban mozgó med lenne. A ok rém egyszerű, mivel a frontpáncélja gyengébb mint az IS-é, ezért sokkal könnyebben lőhető be. Persze a páncélja tud pattintani is és a sidescrape is működik vele, de pont ezért viszem a meccs elején a med vonulat ellen harcba. Igen jó kisegítő társ tud lenni a csapat medjei részére, és ha őket sikerült leabálni, akkor esek neki az ellen nehéz tankjainak vele, amikor már jó eséllyel hp fölényben is vagyok ellenük.

Arra azért mindig figyeljünk (akár medes stílust, akár a klasszikus heavy módot képviseljük), hogy egyedül soha ne menjünk sehova, mert a hosszú töltési idő miatt keserves másodperceket szerezhetünk magunknak.

Mint minden heavy tank, ez is vak, mint az öreg bányaló, ilyenkor jól jön a közepes tankok segítsége a felderítésben. Az ágyú résznél is megemlítettem, hogy próbáljuk tracken keresztül bevinni a találatot, ez abból a szempontból is előnyös, hogy a láncon lévő ellenséges tankot esetleg a társak is tudják sebezni, a kiválóság jeleknél is számít az assist sebzés! Amennyiben a támadók szemből érkeznek. és a tankunk alját nem tudjuk eldugni, kezdjük el énekelni a Madagaszkár "Riszáljuk úgyis, úgyis"-át és ritmusra jobbra-balra mozgatva a tankot nehezítsük meg a célzásukat. Meglepően sokat tudunk pattintani.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

A standard heavy tank ellátmányt javasolnám rá:

  • Töltésgyorsító
  • Célzásgyorsító
  • Ventilátor vagy Optika

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis elsősegélycsomag
  • Kis javítókészlet
  • Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

Mint az IS-nél, itt is a javítást ajánlanám az első körben mind a négy legénységi tagnak, második körben BIA, a harmadik skillnek a parancsnoknak 6. érzék, a lövésznek Fegyverkovács, a sérült löveg pontosság növelése miatt, Töltőnek biztonságos elhelyezést, míg a vezetőnek esetleg a sima utazást javasolnám. Persze ezek mindenkinek egyéni lehet, de negyediknek mindenféleképpen látótáv növelő és pontosság növelő skilleket ajánlanék.

WN8 adatok

A normál IS-hez képest magasabbak a követelmények, de meccsenként az 5 lövés a 390-es sebzéssel azért nem egy teljesíthetetlen érték:

Bevétel

Nagyátlagban olyan 35-35.000 kredittel számolhatunk, de egy 2000-2250 feletti sebzésnél a végeredmény már inkább 60.000 köré lendül.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Nagy alfa sebzés és jó DPM
  • Sidescraper pozícióban egész erős
  • Pont van annyi sebessége, hogy a kulcspontokat el lehessen vele foglalni

Hátrányai

  • Pontatlan, lassan szűkülő ágyú
  • Lassan száll a lövedék
  • Szörnyű látótáv
  • Front páncél nem megbízható

Miben rosszabb, mint az IS

  • Gyengébb rádió
  • Vékonyabb páncél a fronton
  • Minimálisan, de nagyobb a tűz esélye

Miben jobb, mint az IS

  • Jobb talajellenállás
  • Jobb test forgás
  • Jobb álcaérték tüzelés után
  • Nagyobb életerő

Kiknek ajánlott

Mindenképpen annak, akinek az orosz nehéz vonal bejön, hisz remek legénységhúzó tank. Mindenképpen érdemes arról is pár szót ejteni, hogy ez a tank nem kapható midig a Prémium Shop-ban. Általában karácsony környékén, illetve a Győzelem napi megemlékezéskor, május elején szokott megvehető lenni. A szóló árát nem tudom, mert én a berlini csomagban vettem meg a Triót (Cromwell B, Rudy, IS-2B) 21.000 kemény magyar valutáért. Ez elsőre soknak tűnhet, de a tankok mellé járt 7500 gold is, valamint az a nem elhanyagolható tény, hogy 100 %-os legénységgel és 100 %-os BiA skillel kerültek be a garázsomba. Személyes véleményként annyit írnék még, hogy a Berlini Trió bármelyik tankja az egyik legjobb vétel a prémium tankok sorában. Bár én nem igazán érzem a heavy tankokat, ezzel azért idáig sikerült elérnem a közel 60%-os nyerési arányt és egy 1800 körüli WN8 értéket, ami a heavy tank átlagom felett van. Azért érdekes ez az adat, mert a KV-85 az én kezemben nem működött (46%/930).

Videó

Sajnos a gép újratelepítésekor a replay-ek mentek a levesbe, ezért a 9.16-os patch egyik legtöbb sebzéses körét mutatom be nektek a wotreplays.com-ról:


Az elemzést írta: Bodzy

Utoljára frissítve: 2018. október 5. 07:26

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Carrad25
    • Tankos
    · 4 éve
    Jó kis tank lett most lett buffolva
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    YelloWarrior
    • Tankos
    · 7 éve
    "Kiknek ajánlott"

    Senkinek! :P
    A trió tagjaként egyefene...de önmagában....
    Ez egy lomha 7-es hevi...ha olyan mm-et kap mint a többi IS akkor felejtsétek el...állandó vendégek (töltelékek) lesztek 8 és 9 tierben....ahol kb semmit nem ér, mert segíteni nem fognak és MINDEN eredményesebb tud lenni mint ezek a szovjet dögök....elmenekülni nem tud, bármi belövi....
    Saját tierjében állat....meg ha a csapat átlaga IQ-ja minimum 60....de azon kívül értelmetlen.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    · 7 éve
    :P
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    · 7 éve
    [quote name="Ynnegaf"]A számokkal ellentétben, elég pontosan lő teljes beszűkülés esetén. Persze, amennyiben rendeltetésszerűen használják, és nem hátulról, az arty mögül próbálnak widowmaker-t játszani vele.[/quote]
    Vicces holmi ez. Néha egy lövést sem tudsz vele bevinni, nullázod a kört, máskor meg csak odakapod a csövet és telibevágod az ellenfelet, hogy csak úgy füstöl. Én bevallom, nagyon nem szeretem, a nullás vagy nullához közelítő körök miatt. Viszont azt el kell mondani, hogy a T28HTC küldisorozat utolsó heavys küldijét, ami 8000 kiosztott-bekapott-pattintott sebzést jelent, ezzel csináltam meg, több, mint 5000 kiosztott sebzéssel egy Karéliai védekezés során.(Nem is csoda, hogy pont ott jött össze, én, mint alapvetően td-zős, védekezni jobban tudok, mint támadni.)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Hun_Vargs
    • Tankos
    · 7 éve
    Imádom ez a tankot!
    itt egy régebbi replay róla ht-15 küldihez
    http://wotreplays.com/site/2692527#sand_river-quickyvg-is-2
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Mr_Rossi
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="gwr"]Mondjátok már meg nekem, mint örökös kezdőnek, hogy "Mit lehet kezdeni egy 0,46-s pontosságú ágyúval?" Van Bia-s orosz komplett legénységem .[/quote]

    Közelharcolni kellene :P De ha ez a 0.46 sok neked akkor ne próbáld ki a KV-2-őt :troll2:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    gwr
    • Tankos
    · 7 éve
    Értem, tehát max 150m-ről teljesen beszűkülve. . Thx !
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    GregoryEgo
    • Tankos
    · 7 éve
    Klassz elemzés, már-már százalékot is kérhetnél a WG-től, úgy meghoztad a kedvet hozzá. És milyen jó, hogy itt van hivatkozás a felhasznált anyagra, nem úgy, mint a videóidnál..
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Ynnegaf
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="gwr"]Mondjátok már meg nekem, mint örökös kezdőnek, hogy "Mit lehet kezdeni egy 0,46-s pontosságú ágyúval?" Van Bia-s orosz komplett legénységem .[/quote]
    A számokkal ellentétben, elég pontosan lő teljes beszűkülés esetén. Persze, amennyiben rendeltetésszerűen használják, és nem hátulról, az arty mögül próbálnak widowmaker-t játszani vele.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Sics
    • Tankos
    · 7 éve
    Oda köll vele menni az ellenfélhez oszt közelről pofáncsapni a 390-es alfáddal

    Esetleg közepes távról kibújós lövöldözőset jáccani előbb.
Tovább a kategóriában: « KV-85 - Elemzés Tank elemzés: IS »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.