Ez az oldal (és egyes külső összetevői) cookie-kat (sütiket) használ a felhasználók hitelesítéshez és a látogató statisztikához. Elolvastam és az Ok gomb megnyomásával elfogadom ennek tényét és az ÁSZF-ben foglaltakat is.

Jelenleg 192 vendég és 7 tag online

Hungarian Croatian English French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Ukrainian
2016. november 17., csütörtök 08:38

T-34-85 Rudy - Elemzés

Írta: 
Értékelés:
(18 szavazat)

Bevezető - A jól sikerült másolat...

A tankhoz az alapötletet az 1966-os évben készített lengyel filmsorozat, a Négy páncélos és a kutya adta. Gyerekkoromban esténként sokszor ültem TV elé hogy megnézzem, bár sok választás nem volt akkoriban, lévén két adó volt az M1 és az M2, ráadásul a hétfő adásmentes nap volt. A sorozat a négy harckocsizó Gustlik, Janek, Olgierd és Grigorij kalandjait mutatja be a Berlinbe vezető úton, akiket elkísér hűséges társuk a németjuhász Gömböc is. Az akkori szovjet propaganda filmektől eltérően nem annyira a hős küzdelemről szólt, mint inkább a tank legénységnek mindennapjait mutatta be, némi kalandokkal megfűszerezve, talán ezért is volt annyira népszerű Magyarországon. Stílusában talán a magyar Bors, vagy az Egy óra múlva itt vagyok sorozathoz lehetne hasonlítani.

A játékban

A Wargaming a 2015-ös 70. évfordulós Győzelem Napi akcióban hozta be a Berlini Triót, amelynek egyik darabja a T-34-85 Rudy, a Cromwell B és az IS-2 mellett. Ismerve a WG prémiumtankokkal kapcsolatos alap koncepcióját, mely szerint sok mindenben legyenek rosszabbak a normál tankhoz képest, félve nézegethetjük ezt a tankot, főleg ha két dolgot is figyelembe veszünk. Az egyik, hogy volt már egy nem túl jól sikerült másolat a T34-85M, illetve a kutya neve a tankban: Szarik... Nem volt túl bíztató! Én azért a továbbiakban Gömböcnek fogom hívni, ha nem okozok túl nagy keveredést a fejekben!

Végül vettem egy nagy levegőt, és megvettem a Berlini csomagot 21.000 jó magyar valutáért, ami tulajdonképpen nem volt sok, hisz kaptam 3 prémium tankot és 7500 aranyat, amiből meg tudtam venni a ma már nem kapható SU-85I orosz TD-t is, valamint a Dicker Max-ot is. Tehát 3 tank árából lett 5 prémium tankom. Azt is meg kell említeni, hogy a tankot 100%-os legénységgel és BIA skillel kaptuk meg ezért az árért. Meg kell mondjam, miután kipróbáltam mind a hármat, szerintem ez volt a WG legjobb dobása a prémium tankok terén, mert a trió tagjai kellemes csalódást okoztak. A Rudy ritkán kerül a Prémium Shop-ba, általában karácsonykor, illetve május elején a Győzelem napi megemlékezéskor.

Na de lássuk milyen is ez a tank. Mivel silean2 tollából született egy jó elemzés a T-34-85-ről, így utólagos engedelmével pár dolgot átveszek onnan, mert a két tank, ha nem is egypetéjű, de legalább kétpetéjű ikerpár. Sok dologban megegyeznek, viszont egy-két apró részletben különböznek is, így az elemzésem is főleg a T-34-85-tel veti majd össze. Bár lengyelnek született, mégis az orosz ág prémiumtankja lett.

Paraméterek

Motor

A Rudy a tesó VI-os szintű motorját kapta meg a V-2-24-et, ami 500 LE-vel rendelkezik, szemben a szovjet változat 600 LE-jével. Na, itt mindenki felkapja a fejét és már mondja is: na, egy lassú dög lesz! Várjatok! Mindkét tank mind előre, mind hátrafelé ugyanazt a sebességet tudja (54/20 km/h), pedig a fajlagos teljesítménye jobb a T-34-85-nek, konkrétan 17,83 LE/t, mí a Rudy-é csak 15,39 LE/t. Na most akkor mi van?? Egyszerű a magyarázat erre, az egyik a súly, amiben a Rudy 1,2 tonnával könnyebb orosz változatához képest, miközben a terhelhetősége ugyanannyi maradt, 35,3 tonna. Gyulladás esélye 3%-kal rosszabb (15%) mint a sztálini remekműnek.

Felfüggesztés

A másik különbséget - bár mindkettő a T-34-85-60-as felfüggesztéssel rendelkezik (fejlesztett verzió) - a talajellenállásban kell keresni. Talajellenállások (T-34-85 Rudy / T-34-85):

 • Kemény talajon: 0,90 / 1,10
 • Közepes talajon: 1,00 / 1,30
 • Lágy talajon: 1,80 / 2,10

Jól látszik, hogy a lengyel változat értékei lényegesen jobbak. Fordulási sebességben is jobb képet mutat a T-34-85-nél, hisz annak 38 fok/mp, míg a Rudy-nak 42 fok/mp ez a paramétere. Hegymenetben és puha talajon a mozgékonyságát hamar elveszíti, ugyanúgy mint a normál verzió, bár kisebb mértékben, a jobb ellenállása végett.

Páncélzat

Ebben a két tank teljesen azonos képet mutat, semmi eltérés nincs közöttük. A torony eleje, amint a hasát eltudjuk dugni képes lepattanókat produkálni, persze nem egy Ferdinánd ellen.

 T-34-85 Rudy (test / torony)T-34-85 (test / torony)
Front 45 / 90 mm 45 / 90 mm
Oldalt 45 / 75 mm 45 / 75 mm
Hátul 40 / 52 mm 40 / 52 mm

A torony forgási sebessége mind két tanknál azonos (46 fok/mp) és az ágyúsüllyedésük is megegyezik (-7/+22 fok). Bár a toronyforgás 2 fokkal rosszabb mint a Cromwell-ek esetében, azért panaszra nincs okunk, attól nem kell tartanunk hogy nem tudjuk lekövetni az ellenfelet. Látótávunk pontosan 5 méterrel jobb, mint a sztálinium verzióé, 365 méter. BIA + Felderítő + Helyzetfelismerés skillekkel, megspékelve egy távcsővel ez az érték 430 méterre tornázható fel, ha meg sniperkodni akarunk vele (bár nem arra való) és periszkópot használunk a távcső helyett, akkor ez 5 mp mozdulatlanság után 489 méterre kúszik fel. Ekkor csak azt nem látjuk meg akit nem akarunk.

Mint silean2 is leírta az orosz változatnál, a toronyban van elhelyezve a lőszerrekesz, ezért gyakran onnan fogjuk kapni a sárgulást (nagyobb kaliberektől a robbanást). Továbbá a töltő és a parancsnok is szereti mellel levenni a lövéseket, ami szintén nem egy pozitívum a toronyhoz. Szemből a vezető, oldalról a lőszerrekesz, a motor és üzemanyagtartály, hátulról pedig a motor szeret gyulladni, ezért nem célszerű a tűzoltó készülék elhagyása.

Álcaértékével sincs szégyenkezni valója, a hatos medek között a harmadik helyen áll a T-34-85 és a kínai nagy fal mögött leszületett verziója, a Type 58 mögött. Bár ha feltesszük a T-34-85-re a Rudy paramétereinek megfelelő ágyút, akkor az orosz testvér lövés utáni értéke 3,32-re csökken, ami rosszabb mint a prémium tank esetében. Mivel ez a táblázat a 9.14-es értékeket mutatja, a garázsban fellehető összehasonlító táblázat (lásd lejjebb) a Cromwell B mögött a második helyre hozza be a Rudyt, megelőzve az összes rokon tankot is.

Ágyú

Rudynk az elvtársaktól az iker 6-os szintű ágyúját kapta. Most jön a második felhördülés, na, akkor ez nem üt át semmit. Tévedtek! A rajta levő 85 mm ZiS-S-53 ágyú fő paraméterei teljesen megegyeznek a T-34-85 85mm D5T-85BM top ágyújával, sőt két paraméterében még jobb is, az egyik az alap célzásidő, mely a Rudynál 2,2 mp, a T-34-85-nél pedig 2,3 mp. A másik a lőszer javadalmazás, itt Gömböc 56 lőszer felett ül, míg az eredeti változat 48 lőszert tud a csatába vinni. De nézzük is a főbb értékeket. Alap 100%-os legénységgel:

 T-34-85 RudyT-34-85
Átütés (AP/APCR/HE) 144/194/44 mm 144/194/44 mm
DPM 1800/1800/3000 hp/perc 1800/1800/3000 hp/perc
Sebzés 180/180/300 hp 180/180/300 hp
Lövedék sebesség 950/1188/950 m/s 950/1188/950 m/s
Tűzgyorsaság 10 lövés/perc 10 lövés/perc
Újratöltési idő 6 mp 6 mp
Pontosság 0,37 m/100m 0,37 m/100m
Célzási idő 2,2 mp 2,3 mp
Ágyúemelkedés -7/+22 fok -7/+22 fok
Lőszer kapacitás 56 db 48 db

BIA + Ventilátor + Töltésgyorsítóval a pontosság 0,34 m-re, a töltésidő 4,95 másodpercre, Adrenalin roham skill esetén 72 hp alatt 4,5 másodpercre csökken, míg a percenkénti lövés szám 12,1-re, így a DPM 2180 hp/perc-re emelkedik.

Puha tankok (light, Cromwell, Hellcat, stb.) esetén alkalmazhatjuk a robbanó lövedéket is, mert sok HP-t tudunk lefaragni belőlük és szinte biztos hogy egy-két moduljuk vagy legénységi tagjuk is keresgélni fogja a helyét az ellenfélnél. HE lőszerének alfa sebzése és átütése a T34-85-tel együtt a legmagasabb a hatos medek mezőnyében. Lőszer elosztása nálam a következőképpen alakul: 26 AP, 22 APCR és 8 HE.

Bár stabilizátor nem szerelhető fel rá, viszonylag jó a szórásképe teljes beszűkülés hiányában, de azért tud misselni, viszont közel sem annyira mint a Cromwell család. Amennyiben kivárjuk a teljes beszűkülést, az ágyú egész pontos tud lenni nagyobb távolságokra is. Toronyforgáskor sem lesz pontatlan, főleg egy közelharc esetében. Pontosságát így a játékban a német/amerikai közepesek mögé tenném, főleg közepes és nagy távolságon. Bár a kínai rokon papírra vetett DPM-e nagyobb, a gyakorlat viszont ezt hosszútávon nem igazolja, mível a távol-keleti testvér gyártmánya szerényebb átütésű és teljes beszűkülés nélkül pontatlanabb is.

Az, hogy ki mit tekint jó ágyúnak, mindenkinél más, mert valaki a pontosságot, valaki a sebzés nagyságát, valaki az átütőerőt tartja fontosnak. Én a három egyvelegét tekintem fontosnak, és ezért a Rudy-n lévő ágyút a jó osztályba sorolom. Például a Cromwell család ágyúja közelharcban jobb, de ott felejtsük el a sniperkedést. Vagy vegyük példának az az orosz ágon az A-43-at, ami 3,3 mp alatt tölt és a célzási ideje is jobb a maga 1,9 másodpercével, viszont alap átütőereje, illetve lövésenkénti sebzése kevés, főleg egy Tier 8-as tankokkal megtűzdelt meccsen. Ha a lövegre vonatkoztatott paraméterek masszahalmazát egybe gyúrom, akkor a Rudy ágyúja a kellemes kategóriában köt ki.

Ajánlott játékstílus

Írhatnám azt is hogy nézzétek meg a T-34-85 elemzést, mivel ugyanúgy kell(ene) játszani vele, de ettől megkíméllek benneteket.

Top tierként az első sorba szoktam menni vele, de lehetőleg sohasem egyedül. Amennyiben van egy Cromwell, akkor azzal, hogy kihasználjam a jobb látótávját és tudjam lőni az általa felderített tankokat.

A másik lehetőség, amikor a heavy tankok kisegítőjeként vonulok harcba és a töltési idejük alatt tartom sakkban az ellenfél tankjait. Bár a tank nem egy amerikai domb harcos, azért a dimbes-dombos pályákon sem jön zavarba a -7 fokos ágyúsüllyedésének köszönhetően. Ugyanez nem mondható el a fejlesztési fa 8-9-10-es osztályában.

Tier 7-ben átmegy a tank egy medium/light átmenetbe, ugyanis a mozgékonyságunk még meg van, ellentétben az átütésünkkel, ami már csak az enemy oldalába/hátába elég. Ha van rá lehetőségünk keressünk magunk mellé még egy közepes vagy mozgékonyabb nehéz tankot, hogy ne mi fogjuk fel a sebzéseket. Sokan becsülik le a tankot páncélnélkülisége miatt, ezért egy esetleges sidescrape vagy a tank rázása elég furcsa lepattanókat tud generálni.

Tier VIII-ban erősen pálya függő az alkalmazott harci technika. Amennyire lehetséges maradjunk az elején támogató szerepben, spottoljunk a társaknak (ha van rá lehetőség), mint a négy csatás videóm utolsó körében tettem én is. Egy ilyen csatában még fontosabb az az alapigazság, miszerint tartalékoljuk a HP-nkat a csata végére. A "rejtett tartalékok" piros vonal mellől történő írogatásaival ne foglakozzunk különösebben, mert ők előszeretettel küldenek a vágóhídra maguk helyett. A végjáték környékén próbáljuk meg a kevés HP-val rendelkező tankokat likvidálni. Egy ilyen ütközetben azért már sokszor kell használni az APCR lövedék előnyeit, mivel az alap AP itt már sokszor kevés lehet és nem mindig van lehetőség az álmoskönyv szerinti hátba kerülő manővernek. A garázsban most már lehetőség van a tanjkok összehasonlítására, ki is választottam egy párat. A táblázat jól mutatja, hogy az alap átütőereje minimálisan lemaradva az új svéd prémium tank az Strv m/42-57 mögött a második helyre elég.

Legénység

Ez a tank kiválóan alkalmas a 8-as szinttől felfelé lévő orosz medek legénységének fejlesztésére, mivel ebben is 4 fő ül, ahogy azokban is, na meg Gömböc, a kutya, aki ugatással jelzi, ha felderítettek minket (bár ez a lehetőség nem mindenkinél működik, gondolom akik valamilyen modot használnak ott ez elmaradhat). A tankban Parancsnok, Lövész, Vezető és Töltő kapott helyet. A parancsnok egyben a rádiós feladatkört is ellátja.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ez is teljesen megegyezik a T-34-85-tel.

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Ventilátor
 • Célzásgyorsító/Optika

Ajánlott fogyóeszközök

 • Automata tűzoltókészülék
 • Kis javítókészlet 
 • Kis elsősegélycsomag

A pótellátmányt én nem használok, bár segítene sok mindenben, de a 20k az 20k (már ha nem akcióban szerezzük be).

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: 6. érzék + BiA + Javítás
 • Lövész: Álcázás + BiA + Javítás
 • Vezető: Álcázás + BiA + Javítás
 • Rádiós: Álcázás + BiA + Javítás
 • Töltő: Álcázás + BiA + Javítás

Nálam a tankban a T-62A-ban használt legénység ül, akik a 6. skill sort húzzák épp és a következőképpen osztottam ki nekik a tudást:

Lehet látni, hogy főleg a harci teljesítményükre helyeztem a hangsúlyt, és kevésbé az álcázásra vagy javításra, tűzoltó skill például nincs egyiken se, az majd a következő lesz.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó mobilitás
 • Jó ágyú
 • Jó látótávolság
 • Jó kredithozam
 • Jó élvezeti faktor

Hátrányai

 • Viszonylag nagy fordulási kör
 • Modul érzékenység
 • Puha talajon közepes sebességvesztés

Miben jobb vagy rosszabb, mint a T-34-85?

Véleményem szerint ha csak a számokat nézzük, nincs rosszabb tulajdonsága, de a valóság mást mutat: gyengébb a motor lóereje és LE/tonna aránya, illetve a gyulladási hajlama. Ellenben jó pár értékben jobb az eredeti kiadáshoz képest:

 • Jobb fordulási sebesség
 • Jobb látótáv
 • Gyorsabb célzási idő
 • Jobb talaj ellenállás
 • Jobb gyorsulás
 • Nagyobb lőszer kapacitás

Összességében egy jól használható prémium tankot kapunk kb. 3500 gold árának megfelelő magyar forintért, amely kiválóan használható 6-os CW-n/SH-n és ha klán bekapcsolja a kreditbónuszt is, akkor kiválóan lehet vele keresni is.

Elvárt WN8

Az hogy mennyire jó is ez a tank, az elvárt WN8 értékek is mutatják, ami magasabb mint a T-34-85 esetében:

Bevétel

Átlagos körökkel, prémiumfiókkal kb. 35.000 kredit simán hozható, míg jobb körökkel az 50-60.000 kredit sem kizárt. Azért egy hosszabb csatánál, ha nem jól választjuk meg a lőszer használatát, simán el tudjuk lövöldözgetni a profitot.

Kiknek ajánlott

Kinek ajánlom? Röviden, mindenkinek. Bővebben azoknak, akik szeretnek meddel játszani, sokat CW-znek/SH-znak 6-os szinten és akik orosz legénységet szeretnének húzni. Nagyon kellemes jól játszható tank, személy szerint a kedvencem.

Kinek nem ajánlom? Most lehet hogy kicsit nyers leszek, de azoknak, akik nem tudnak játszani! Felesleges pénzkidobás Nekik, mert ettől a tanktól nem lesznek jobbak, sőt mivel nagyobb a WN8 elvárása, esetleg még romlani is fog a statisztikájuk.

Videók

Íme, pár saját kör vele:


Az elemzést írta: Bodzy

Megjelent: 4294 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. november 17., csütörtök 10:16

Nincs jogod kommentelni.

Hozzászólások   

#17 balsa02 2017-01-13 19:09
Idézet - StraubZ:
Tudja valaki, hogy mi lehet az oka annak, hogy nem ugat a kutya? 6. érzék kifejlesztve, a jól megszokott hangon jelez. (Női legénységem van)


Csak XVM-el ugat. Az alap kliensben állítólag soha sem ugatott, ebben spec téved a cikk.
#16 StraubZ 2016-12-24 23:54
Tudja valaki, hogy mi lehet az oka annak, hogy nem ugat a kutya? 6. érzék kifejlesztve, a jól megszokott hangon jelez. (Női legénységem van)
#15 mahud3 2016-11-19 16:31
A Rudy örök kedvenc marad. Első saját általam vett prémium tankom volt (előtte jtig88 haver segítségével). Több mint 1000 csatám van már vele, a legénység 4 skillig jutott benne amíg át nem képeztem t-54 re őket és most a 6-odik skillt tapossák. Első Radley-m is ezzel a lengyel/orosz csodával volt. + A sorozat is megvan DVD-n és nagyon jópofa jánlom mindnekinek.
#14 bodzy 2016-11-18 09:44
Köszi :taps:
#13 38M_Toldi 2016-11-18 09:41
Nagyon tetszett az elemzés, köszi a mi munkádat bodzy. Szeretem a videóidat nézni és a leírásaidat olvasni.
Annyit szeretnék hozzátenni (nekem megvan ez a tank), hogy a játékélménye, a játszhatósága nagyon jó ennek a tanknak. Jactor elemzése után megvettem a Churchill-III-at azzal a tankkal sokszor kínszenvedés menni (az előnyei ellenére is: jó kredithozam, fejlődik a heavy legénység).
#12 GregoryEgo 2016-11-17 20:32
Nálam sem a rudy, sem a cromwell b 4 skilles legénységén sincs javítás, és teljesen jól működnek, és még talán álca sem szükségszerű minden játékstílushoz. De ezekre SH-tanként tekintek, "nem randomba való".
#11 bodzy 2016-11-17 19:30
Nem vagyunk egyformák..... :dancing:
De azt azért észrevetted ugye, hogy nem ez az ajánlott ?? Más stilust képviselünk, másképp játszunk ennyi ! ;-)
#10 Pales 2016-11-17 19:21
"Lehet látni, hogy főleg a harci teljesítményükre helyeztem a hangsúlyt, és kevésbé az álcázásra vagy javításra, tűzoltó skill például nincs egyiken se, az majd a következő lesz."

Végülis a két legfontosabb skill médiumon a javítás és az álca, na jó még a lámpa is. Ezután jön a bia és a többi.
#9 Ynnegaf 2016-11-17 15:32
Szerintem simán megéri a teljes trió ára. Mindhárom tank kedvenc lett. A Rudynak mondjuk kellett egy kis idő, míg összecsiszolódtam vele, de mára azt is megkedveltem.
Amúgy szerintem azért könnyebb, mert egyrészt kisebb motor van benne, másrészt az ötödik legénységi tag helyett egy kutya van beültetve. :)
#8 YelloWarrior 2016-11-17 13:28
Idézet - CrawlingChaos:

Szerintem a Rudy akkor mindenképpen megéri, ha valaki nem akar több orosz legénységet húzni, vagy nem akar egy 3-4 skill soros legénységet T-34-85-ben túráztatni SH és CW kedvéért.


Ebben van valami, ez igaz....nem gondoltam rá, még nem vagyok gyakorlott prémtank ügyben:)
#7 Nortonor 2016-11-17 13:26
Idézet - Angelus1991ster:
Ha egyszer nem csomagban adnák, hanem csak 5 ezerért akkor megvenném. Kell a francnak a tankon és egyedi legénységen kívűl a plusz gold/többszázezer kredit.

Legutóbb épp csak egy ezressel volt több, én 6 ezer körül vettem, a Cromwell B 8 ezer körül van ugyan azokkal a bónuszokkal tűzdelt csomagban, szóval ár/érték arányban a Rudy nagyon is megéri még csomagban is.
#6 Frankenstein Bourne 2016-11-17 13:04
Én nagyon szeretem, bár még nem mentem olyan sokat :-)

:thx2: -Bodzy az elemzést.
#5 Angelus1991ster 2016-11-17 13:01
Ha egyszer nem csomagban adnák, hanem csak 5 ezerért akkor megvenném. Kell a francnak a tankon és egyedi legénységen kívűl a plusz gold/többszázezer kredit.
#4 CrawlingChaos 2016-11-17 12:42
Idézet - YelloWarrior:
Nem rossz tank, ezt bárki láthatja....mondjuk annyira ugyanaz mint az alap, prémfiók nélkül - csak farmolásra - szerintem mondjuk felesleges....


Szerintem a Rudy akkor mindenképpen megéri, ha valaki nem akar több orosz legénységet húzni, vagy nem akar egy 3-4 skill soros legénységet T-34-85-ben túráztatni SH és CW kedvéért. Hiába kvázi ugyanaz a két tank: ha a normál T-34-85-öd van, akkor az saját képzett legénységet igényel. A Rudy-ba pedig nyugodtan visszarakhatod a T-54 vagy a T-62A legénységed, de nyilván bármelyik öt fős medium legénységét is, mert nem történik tragédia, csak a rádiós addig vodkázik a kantinban (ja bocs, ларек-ben)...
Persze van akinek ez megér pár lepedőt, másoknak meg nem.
#3 YelloWarrior 2016-11-17 11:18
Nem rossz tank, ezt bárki láthatja....mondjuk annyira ugyanaz mint az alap, prémfiók nélkül - csak farmolásra - szerintem mondjuk felesleges....

Hogy lehet másfél tonnával könnyebb ha a páncélzata meg ugyanannyi?
WG logika:)
Eléggé ment a pozitív diszkrimináció részükről erre a tankra...
Mondjuk a Berlini Trióba is érdekesen került be (nem vonult fel ügye a Berlini győzelmi parádén).

A T-34-85M-et meg szerintem ők se értik:)

"Nekik, mert ettől a tanktól nem lesznek jobbak, sőt mivel nagyobb a WN8 elvárása, esetleg még romlani is fog a statisztikájuk"

Hú, akkor még jobban besárgulok majd az FCM miatt:)

Fórum hozzászólások (WoT)

Fórum hozzászólások (más játékok)

Hasznos oldalak

Cikk hozzászólások