Nyomtatás
2016. máj. 24. 08:17

113 - Elemzés

(54 szavazat)
22 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

Az ágyú karakterisztikáját legegyszerűbben az IS-4 top lövegéhez lehet hasonlítani. Egy hajszálnyival jobbak az értékei is. A célzásideje 2,8 mp alapból, ami felszereléssel + BiA perkkel 2,56 mp-re vihető le, tűzgyorsasága 6 lövés/perc, a szórása 100 méteren 0,37m, ami levihető egészen 0,33m-re, ezáltal kapunk egy elég pontosan lövő ágyút.

Az újratöltési idő és a DPM terén viszont remekel a tank. Alfa sebzése 440, ami jobb, mint egynéhány heavy tanknál T10-es szinten, és jobb, mint az összes közepes tank alfa sebzése, kivéve társánál, a 121-nél, aminek ugyanannyi. Az újratöltése alapból 10 másodperc, ami 100%-os legénységgel 9,58 mp, töltésgyorsítóval + szellőzéssel + BiA perkkel pedig 8,25-ig vihető le, ami 3.197 sebzést eredményez percenként. Ez az érték megegyezik az amerikai T110E5 DPM-ével.

Szórásfaktora felülmúlja a T10-es heavyket, ha van stabilizátor a tankon, akkor kedvünkre lövöldözhetünk a csatatéren, ha megállunk, nem kell megvárni hogy teljesen beszűküljön a célkereszt.

A lőszerek 1065/4800/630 (AP/HEAT/HE) kreditbe kerülnek, sebességük 950/950/950 m/s, ami a két német és a két orosz heavyt múlja csak felül.

3 fő problémája van a tanknak:

  • A 249 mm-es AP átütése, ami sok esetben nem elég, ezt kompenzálja a magas átütésű gold lőszer (340 mm), amit sokszor kell használni.
  • Gold lőszerként - mint nemzetbéli közepes társánál - HEAT-et raktak bele a fejlesztők, ami az üreges páncélok ellen, de még a lánctalpak ellen is hatástalan.
  • 34 lőszert vihet összesen a csatába, ami egy 15 perces csata alatt simán ki tud fogyni, főleg ha sok közelharc van. Nálam a lőszerelosztás 26/5/3.

Torony

240/160/80 mm-es vastagság elöl, oldalt, hátul. Kapott egy kemény „kupakos” tornyot, tetején 2 kupolával, amiknek a páncélértéke 200 mm körüli. Ezt a jobb sniperesek el szokták párszor lőni, a weakspotok alatti rész pedig a magasabb (300+) átütéssel rendelkező AP/HEAT lövéseket pattintja. Nagyobb átütésű gold lőszereknél a lövegpajzs elnyeli a sebzést, általában egy félig vagy teljesen kilőtt csövet kapunk cserébe. A pajzs melletti részt és a torony alját viszont átütik.

Toronyforgási sebessége 26°/mp, ez néha kevésnek tűnhet, de mivel az alváz gyorsan pörög, ajánlott használni a kettőt együtt.

Csőlehajlása -5°/+18°, ami iszonyatosan kevés (rosszabb már csak a 121-nek van), hegymászásra, illetve magasabb lejtőkhöz alkalmatlan, tehát ennél a tanknál is javasolt, hogy a pályákat hajszálpontosan be kell tanulni, mivel már egy kis kő is okozhat problémákat. 

Látótávja 400 m, ami hozza az átlagot.

Felépítmény

120 mm elöl, 90 mm oldalt és 70 mm hátul. Furcsán bedöntött páncélja szemből effektíven kb. 250 mm-t ad, alul csak kb. 160 mm-t, viszont döntve a felső lemez marad 250 mm körüli, az alsó pedig 250 mm. Célszerű a tankot 10-20 fokosan mindig bedönteni, ez adja a többletet az értékekhez, illetve mivel 60-65 fokban be van döntve a frontpáncél, 5 fok kell csak és máris pattannak a lövések.

A tank alján balra található az üzemanyagtartály, ami általában egyből sérül, rosszabb esetben ki is gyullad.

Oldalpáncélja 90 mm, nem nagy hűhó, sidescrapenél nem minden lövedék fog pattogni, ezért érdemes inkább a frontpáncéllal játszadozni.

A tank alacsony, álcázása ezáltal kiemelkedő a többi T10-es heavyt figyelembe véve, álló helyzetben 6,6%, mozgás közben 3,4%, tehát egy bokor mögött nem minden lövésnél fogják észrevenni a tankot. A legnagyobb probléma a felépítményével a hosszúsága. Igaz rendelkezik a tank 2300 HP-val (bár ez sem mondható soknak), de hosszúkás teste miatt a tüzérek nagyon szeretik lövöldözni és mivel a páncél sem egy titánötvözet, sok életerőt szokott veszíteni ha betalál a fenevad (saját bőrömön éreztem mikor egy M53/M55 2000 életerőpontot vágott belém...)

Felfüggesztés

36°/mp, ami a tank egyik jó tulajdonságához tartozik, hisz többi heavy társához képest kiemelkedő ez az értéke. Talajellenállása kemény talajon 1,009, közepes talajon 1,101, laza talajon pedig 2,294, ebben a tulajdonságában is kiemelkedő értékeket mutat a tank.

Motor

750 lóerős V-2-54SC, ez a motor garantálja a 16,7 lóerőt tonnánként és ezzel a motorral válik félig közepes tankká a 113. Végsebessége 50 km/óra, hátrafelé 15 km/óra, ami kiemelkedő a heavy tankok között. Sajnos, a motor nem megbízható, kínai létére gyúlékony.

Ajánlott játékstílus

Ami meglepő volt számomra ebben a tankban, hogy rengeteg helyen bevethető a viszonylag gyenge páncélzat és gyenge átütés ellenére is:

  • Lehet agresszív üzemmódba kapcsolni a tankkal: A gyors újratöltés és a frontpáncél döntése miatt míg egy erősebb, jobban páncélozottabb tank lő egyet, mi kettőt lövünk, és ha nem lenne elég az átütés a páncéltörő lőszerrel, akkor a jóval magasabb HEAT visz mindent, mint a kés a vajat. Viszont ebben az üzemmódban elég tapasztaltnak kell lenni, mivel a kevés ágyúsüllyedés keresztbe tehet a szép álomnak, illetve nehéz behatárolni azt a szöget, aminek hatására megvan a 70° feletti érték és automatán pattognak a lőszerek.
  • Lehet a tankkal az úgynevezett „support” szerepet is választani: Felépítménye megáldja a tankot az álcaértékkel, gyors lövése, gyors célzása és pontossága pedig megengedi, hogy 150-300 méteren belül kedvünkre lövöldözzünk, ha pedig észrevesznek, akkor mobilitásával gyorsan fedezékbe menekülhetünk, és újra több olyan pozíciót kereshetünk rövid idő alatt, ami messzebb van a frontvonaltól,
  • Mivel a tank félig egy közepes tankkal is felér, ezért mehetünk a med oldalakon is. Végsebessége és az alváz gyors forgása megakadályozza, hogy körbeforogjon egy gyorsabb közepes tank és a töltési időnk is viszonylag közel van a többi medéhez.

Az én javaslatom azon játékosoknak akik el akarnak indulni az ágon vagy akinek nemsokára meglesz, hogy a 2. és 3. pontot használja legtöbbször. Hogy miért? Többször jártam úgy, hogy a nagyobb heavykkel mentem, és egyszerűen az átütés és a csőlehajlás nem tette lehetővé, hogy egy IS-7/IS-4 vagy egy E 100/Maus ellen felvegyük a harcot, miközben a gyenge páncélunkba meg pumpálják bele a sebzést.

Távolról nagyon szépen lehet idegesíteni, hergelni az ellenfelet a gyors töltés miatt, és mivel sokszor dobja az alfasebzés miatt az értéket 500 sebzéspont fölé, ezáltal egy T8-T9-es tanknak hamar le lehet szívni az életerejét. Ugyanez van a med vonalon is.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Töltésgyorsító, stabilizátor, és célzásgyorsító az én beállításom. Szellőzést a jobb DPM-ért és szűkülésért lehet rá tenni, nehéz repesz páncélt pedig a tüzérek miatt.

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis javítókészlet
  • Kis elsősegélycsomag
  • Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség
Parancsnok 6. érzék Elit alakulat Felderítő
Lövész Javítás Elit alakulat Pillanatkép
Vezető Javítás Elit alakulat Kuplung égető
Töltő/Rádió Javítás Elit alakulat Biztonságos elhelyezés

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Alacsony felépítmény, kiemelkedő álca T10-ben
  • Gyors, pontos löveg
  • Több taktikával is bevethető tank, remek mobilitás

Hátrányai

  • Csőlehajlás
  • Gyenge páncél, hosszúkás test
  • Gyakran sérülő modulok, sokszor kieső legénységi tagok

Kiknek ajánlott

Lehet, sokan kérdezitek, hogy miért ennyire ritka ez a tank. Szerintem 3 dolog miatt:

  • Csőlehajlás
  • Általánosnak tűnő páncélja
  • Méret

Ezek a nehéz tankok fő tulajdonságai, amit először néz az ember. A csőlehajlása egyszerűen borzalmasan rossz, egy T110E5, 50B, vagy egy E 100-hoz egyszerűen hasonlítani sem lehet, rengetegszer nekem is meggyűlik vele a bajom. Én tele vagyok olyan tankokkal, amelyeknek nincsen páncélja, mégis a 113-t érzem a legnehezebben játszható heavy tanknak.

Ki(k)nek ajánlott? Amondó vagyok, hogy az antikgyűjtőknek, a kihívásszeretőknek, és azoknak akik hamar tanulnak. Ehhez a tankhoz idegrendszer és idő kell mire belejön az ember a vele történő játékba. Nem tudja sajnos a tank azt a szintet hozni, mint a "nagytesók", de hogyha valaki szereti a támogató üzemmódot, annak ez a tank tökéletes.

Sokan úgy gondolják hogy a frontpáncél miatt ez egy erős frontharcos tank is lehet és előrerongyolnak vele, de ez a taktika igen könnyen végzetes kimenetelbe is torkollhat. Ez a tank egy non-autoloader 50B számomra.

Videó


Az elemzést írta: Laci989

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:04

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    charliefirpo_2018
    • Tankos
    · 4 éve
    Beguritottam a garázsba a kicsikét a Progetto65el együtt,hát furcsa tank,lehet vele betyár jó kört menni, de 2perc alatt el is lehet hullani.A páncél nem rossz,de idő kell míg rájövök hogy mi a titka.De 20 csata után azt mondom hogy nem leszünk rosszban,de ami a legjobb hogy az ágyú az félelmetes,ma többek között IS7,Obj705A is áldozatul esett közelharcban.Mit mondjak,nagyon jó volt,szeretni fogom ezt a masinát
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    _Potip_
    • Tankos
    · 4 éve
    Egyszerűen megfogalmazva ez egy nagyon jó tank! kb. 30 csata kellett mire sikerült ráéreznem, de azóta nagyon adja. Az esetek többségében jól ellehet boldogulni az alap lőszerrel, viszont keményebb szituációkban nem szabad szégyenlősködni az arannyal. Egyedüli nagy hátránya ennek a masinának, hogy egy nagy lánctalpakon guruló lőszerrekesz. Elég gyakori a lőszerrekesz+lánctalp kombó, ezért nem árt nagy javítót vinni. Sőt! Ha meglesz a legényeken a 4. képzettségnek a tűzoltás, akkor a poroltót is lecserélem kis javítóra (a Cérnánál ez bevált). Sajnálnám a felszereléseket elpazarolni vizes lőszerrekeszre...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Kremes
    • Tankos
    · 5 éve
    A wz -1115A nagyon brutális gép.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    zabos1
    • Tankos
    · 5 éve
    [quote name="Laci989"][quote name="zabos1"]Valaki segítsen WZ-111 5A vagy a 113 legyen.Sajnos a WZ-111 5A nincs elemzés.[/quote]
    A WZ a helyes válasz. Azért is, mert sokkal brutálisabb páncélja és ágyúja van, másrészt pedig számomra a WZ sokkal pörgősebb tank mint a 113.[/quote]
    Köszönöm
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Laci989
    • Tankos
    · 5 éve
    [quote name="zabos1"]Valaki segítsen WZ-111 5A vagy a 113 legyen.Sajnos a WZ-111 5A nincs elemzés.[/quote]
    A WZ a helyes válasz. Azért is, mert sokkal brutálisabb páncélja és ágyúja van, másrészt pedig számomra a WZ sokkal pörgősebb tank mint a 113.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    zabos1
    • Tankos
    · 6 éve
    Valaki segítsen WZ-111 5A vagy a 113 legyen.Sajnos a WZ-111 5A nincs elemzés.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bfreshfishb
    • Tankos
    · 7 éve
    Ennyire ammorack érzékeny géppel még nem volt dolgom ellenfélként (nekem nincs meg). IS3-T10 2 lövéséből az első trackelte, a második robbantotta, 1300 HP-ról, 1800 HP-ról. De a legűberebb mákom T30al, himmelsdorfon közelről, 2100 HP-ról garázs.
    Szóval ai nem talál rajta fogást, az menjen az oldalába, és 1-2 göegő között sorozza, amíg bírja, hátha beadja. :roll:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Gamer Patrik
    • Tank elemző
    · 7 éve
    Nem lehet,hogy ez egy MBT?Csak mert mobilis,páncélja kellemes,ágyúja egész jó.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Bretuska
    • Tankos
    · 7 éve
    Tegnap vettem meg este és 7 kör-ben sikerült ki is próbálni. A legelső körömön kivágott egy cgc artx 1 lövésből 0 dmg.
    Második körtől kezdve 3000-es avg dmg meg volt vele amit nem gondoltam rossznak.
    Negyedik kör tank ász.
    Aki szerint az ágyú szar, annak nincs elég tapasztalata a kínaiakhoz.
    Jó mobilitás, jó dpm, korrekt páncél, és valami baromi jól lehet vele rammolni.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    carpmaster11
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="Giromarton"]
    Mégis elég sokat láttunk GF-on. Vajon miért? Te biztos tudod ! :sad:[/quote]
    Nem is vinnék ha nem lenne ilyen gyors... Az FV heavy a csúcs, csak sajnos az meg lassú.