Ez az oldal (és egyes külső összetevői) cookie-kat (sütiket) használ a felhasználók hitelesítéshez és a látogató statisztikához. Elolvastam és az Ok gomb megnyomásával elfogadom ennek tényét és az ÁSZF-ben foglaltakat is.

Jelenleg 221 vendég és 7 tag online

Hungarian Croatian English French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Ukrainian
2015. szeptember 04., péntek 09:35

Object 140 - Elemzés

Írta: 
Értékelés:
(19 szavazat)

Előszó

Elérkezettnek láttam az időt arra, hogy ráncba szedjek egy régebbi elemzést. Oka, hogy fél éve íródott a bemutató illetve hogy ezen idő alatt érkeztek rivális 10-es közepes tankok és hogy közben nem kevés meccset raktam az Object 140-be.

600 meccsel később úgy gondoltam, hogy újra megvizsgálom azt a tankot, ami fél évvel ezelőtt belopta magát a szívembe. Továbbá ahogy teltek a hónapok, sikerült megszereznem a T-62A-t is, így próbálok a "melyik a legjobb orosz közepes tank?" kérdésre is korrekt választ adni, így ne lepjen meg senkit, hogy ez majdnem 2 elemzés lesz egyben.

Paraméterek

Ágyú - mindkét jármű ugyanazt a löveget használja

Anno azt írtam, hogy kerestem a löveg negatívumait, de nem igazán sikerült megtalálnom őket. Ez mindmáig igaz. 1000 csata alatt egyszer sem hagyott cserben ez az ágyú (a WoT-ban ez nagy szó!!). Mindmáig igaz rá, hogy sebészi pontossággal küldi az APCR lövedéket a kiszemelt pontra, egy rövid célzásidő után. Hihetetlenül jó menet közbeni lövéspontossága gondoskodik arról, hogy ellenséges önjáró lövegeket, könnyű tankokat és egyéb kevésbé páncélozott járműveket menet közben is tudjunk sebezni. És hogy teljes legyen a boldogság, DPM ügyileg is nagyot ver a 10-es mezőnyre. 

Lássuk a konkrét adatokat (töltésgyorsító, BiA, stabilizátor):

Ahogy a t10-es közepes tankok többségénél is, úgy itt is AP helyett APCR az alap lőszerünk. Ez eredményezi a gyors lövedékrepülési sebességet (1535 m/s). Ilyen érték mellett van az embernek az az érzése, hogy a lövedék nyíl egyenesen száll az ellenfél irányába, mintha egy kifeszített dróton csúszna végig. Nincs az a klasszikus íves, lassú érzés. Prémium lőszerünk HEAT, standard oroszos 330-as penetrációval. HEAT lövedékről lévén szó, rétegelt páncélra és lánctalpra nem lövünk vele!

A 3 orosz tier 10-es közepes tank közül az Object 140 rendelkezik a legjobb függőleges lövegkitéríthetőséggel (-6 fok), de a T-62A sincs sokkal lemaradva (1 fokkal, azaz neki -5). A különbség igazából elég kevés helyen érzékelhető. Mindössze néhány olyan dombnál jön ki a differencia, ahol az 5 fok még épp kevés, de a 6 fok már pont elég.

Ágyúkarakterisztikában hasonló az Object és a T-62A, az egyik ebben jobb egy paraszthajszállal, míg a másik abban. Összességében alig mérhetőek a különbségek és valószínűleg nem is tudjuk őket érzékelni. Az egzotikumnak számító Object 430 löveg jellemzői azonban nagyban eltérnek a 2 orosz testvértől. DPM-ben veri a mind a 140-es Objectumot, mind a T-62A-t, ezt azonban egy gyengébb lövéspontossággal egyensúlyozza a játék. 

Összefoglalva az Object 140-ről, és a T-62A-ról elmondható, hogy egy DPM machine löveggel vannak ellátva, kis alpha sebzéssel rendelkeznek és nagyon precízen hajtják végre a feladatukat. Páncélátütés szempontjából vannak tőlük jobb tier 10-es medek és az STB-1, Object 430 játékba kerülése óta nem ők a legjobb DPM-mel rendelkező közepes járművek.

Torony

Ha tömören kéne leírni a 140 tornyáról a tudnivalókat, akkor azt mondanám, hogy nem rossz, nem rossz, de a T-62A tornya azért jelentősen erősebb.

Igazából szemből nincs gond az object 140 tornyával. A bajok a torony tetejével kezdődnek. Van ez a fránya 3 kaliber szabály a játékban. Ez annyit jelent, hogy ha az ellenfél lövegének a kalibere legalább 3x akkora, mint a becélzott ponton a mi effektív páncélvastagságunk, akkor automatikus át fog minket ütni.

A képen is jól látható, hogy nagyon papír a tornyunk felső része (30-37 mm). Tier 10-ben az annyit jelent, hogy a tornyunk tetejét overmatchelik. Másik negatívuma a toronynak a kupola, ami eléggé méretesre sikerült, de persze ez relatív (ugye-ugye T110E5). Ha hulldown-ban vagyunk, akkor közelről gyerekjáték eltalálni a kis kinövésünket.

Ellenben a T-62A torony tetejére nem igaz az overmatch szabály, valamint a kupolája is izmosabbra sikeredett. 

A látótávja mind a 2 járműnek ugyanannyi, toronyforgatás szempontjából pedig érdekes módon jobb a T-62A a sokkal erősebb torony ellenére is. A T-62A 50,1 fok/mp-es toronyforgási sebességgel bír, míg az Object 140 mindössze 41,7 fokban tudja 1 másodperc alatt forgatni a tornyát. 

A két képen megcsodálhatjátok a 2 tank tornya közti különbségeket:

Felépítmény

Szemből meglepő módon a 140-nek jobb a páncélzata, annak ellenére hogy a T-62A-nak vastagabb (nem kell rosszra gondolni). Ennek oka, hogy az Object front páncélja 65 fokban döntött, míg a 62A ugyanezen a helyen csupán 60 fokban az, így jön ki a nagyobb effektív érték az Object 140 javára.

Object 140:

T-62A:

Mind a két járműről elmondható, hogy relatíve jó álcaértékekkel rendelkeznek. A 2 tank közül az Object 140 tud jobban rejtőzködni (16,15%) a T-62A-val szemben (15,28%).

10-es szinten mindössze a Bat.chat és az Object 430 rendelkeznek jobb álcázással. Na jó, az Object 907 is, de az ritka mint űrben a füttyszó. Így az Object 430 is érdekes lehet azok számára, akik nem zárták ki alternatívaként az orosz közepes tankok közül.

Felfüggesztés

Az Object 140 54 fok/másodperces forgási sebességét nyugodtan lehet átlagon (50,5) felülinek is nevezni. Így igazából már nem is olyan vészes a visszafogottabb toronyforgatási sebesség. Ezzel az értékkel sikerül egy újabb plusz pontot behúzni az Object 140 javára... gondolná az ember. Ez azonban nem így van, ugyanis a T-62A 56 fok/másodperces alvázforgási sebességgel rendelkezik.

Ez igazából minimális különbség a 2 tank között, mind a 2 jármű ugyanolyan hatékonyan tud nehéz páncélosokat, torony nélküli járműveket vegzálni. 

Motor

Mind a két járművet egy 580 LE-s motor hajtja. Egy újabb olyan ponthoz értünk, amikor az Object 140 javára húzhatjuk a strigulát. Itt az Object (55 km/h) 5 km/h-t ver a T-62A-ra (50 km/h).

Ajánlott játékstílus

Nehéz összefoglalni a 2 tankhoz leginkább ajánlott játékstílust. Legjobban talán a Steppes-es videó foglalja össze, hogy mire is való ez a tank. 

Igazából mind a 2 járműre igaz hogy tud felderíteni, támogatni, ha kell face-to-face küzdeni és nagyszerűen képes ellátni közepes tank feladatkört (flank, flank, flank). 

Csata elején távolabbról érdemes támogatni, kifejezetten előnyös ezt hull down-ból tenni, mivel ha fel is derítenek, akkor is nagyon kevés a becélozható felület és T-62A esetében egyáltalán nem biztos az átütés sem. Később már meg lehet indulni, ha látjuk az egyik oldal elestét. Ezután két lehetőség van általában. Vagy egyből megyünk a másik oldalt támogatni vagy elmegyünk artákat vadászni.

Nagyon komoly DPM-mel bírunk, így ahol csak lehet, érdemes permatrack-kel, azaz láncon tartással próbálkozni. A legtöbb tankot egyébként is lehet görgőn keresztül sebezni. Ha a kiszemelt ellenfél nem rakja vissza a láncot javítókészlettel, akkor neki ott gyors garázsmenet lesz. 

Ellenséges light tankokkal simán le lehet állni verekedni, mivel rammolással is nagy kárt tudunk bennük okozni és rammolás után facehug (arcbamászó) pozícióban már nem igazán fognak minket sebezni. 

Ha van rá lehetőség, akkor ajánlott elrejteni a testünket. Ezt az Object 140-nel kicsit könnyebb talán és szerencsére kevesen lövik a torony tetőt. A T-62A-val ugyan nehezebb, de cserébe sokkal nehezebben is sebezhető, mint az Object 140. 

Magányos nehéz tankokat, TD-ket nyílt terepen nyugodtan megrendszabályozhatunk. Simán le tudjuk forogni őket, majd rájuk ereszthetjük a DPM-et. 

Mind a 2 jármű elképesztően pontos menet közben, így papír tankokat, esetleg páncélozottabb gépeket oldalról/hátulról simán rárakhatunk autoaim-re is, úgyis elfogjuk őket találni.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Stabilizátor Mk1
 • Távcső/Fokozott szellőzés 

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Automata tűzoltókészülék

Az Object 140 esetében nem igazán van módunk arra hogy ellátmánnyal futtassuk a tankot, mivel extrém módon gyúlékony járműről van szó. Akiknek van elég kreditje, azok a T-62A-nál viszont már vihetnek tűzoltókészülék helyett ellátmányt.

Ajánlott legénységi képzettségek

4 soros legénységet illik rakni tier 10-es tankokba. Újraosztás után valahogy így kellene kinéznie:

1. sor: BIA, 2. sor: pontosság javító skillek, látótáv növelés, 3. sor: full álca, 4. sor: full javítás

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Nagyon jó ágyú karakterisztika
 • Orosz viszonylatban jó ágyúsüllyedés
 • Kimagasló álcaérték
 • Remek végsebesség
 • Általánosságba véve jó mobilitás

Hátrányai

 • Torony teteje iszonyatosan papír
 • Fokozottan tűzveszélyes jármű
 • Szereti a tornyát is elveszíteni, de a körönkénti min. 1 sárga lőszerrekesz garantált

Object 140 vs T-62A

Elérkeztünk ahhoz a részhez, ami miatt megnyitottad ezt az oldalt és ami még az "IS-7 vagy IS-4"-nél is gyakrabban olvasható kérdés. Foglaljuk is össze eddig mit tudunk:

 • Az Object 140-nek erősebb a test páncélja a szög miatt, jobb az álca értéke, a löveg kitéríthetősége és a végsebessége is.
 • A T-62A jobb mozgékonysággal és erősebb toronnyal rendelkezik.

Azonban van egy olyan tulajdonsága az Object 140-nek, amit csak azok ismernek, akiknek megvan. Nem lehet tank inspectorból vagy egyéb WoT-os tank elemző programokból kiolvasni. Ez pedig a mérhetetlen modulérzékenység és gyúlékonyság. Ilyen szinten gyúlékony és lőszerrekesz-érzékeny tankkal még sohasem volt dolgom. Rengetegszer gyulladt körönként 2x(!!!) is az Object 140 és gyakori a "megjavítottam az ammo racket, és újra ellőtték" effektus is. A vicces az, hogy van ennél durvább is. A maximális vérnyomást akkor éred el, amikor megjavított lőszerrekeszedet újra ellövik, majd 3. lövésre tornyot is reptetnek. És ez nem csak 1-2 alkalommal fordult elő. Továbbá újabban szereti bekapni a track+sebzés+lőszerrekesz szentháromságot is.

Na, és ez az ami miatt randomra szerintem egyértelműen jobb választás a T-62A. 50 meccs alatt egyszer sem gyulladtam ki és ammo racket is egyetlen egyszer(!!) kaptam és az is csak sárga volt. Össze sem hasonlítható a 2 jármű modul érzékenység és gyúlékonyság szempontjából, mert nehéz hasonlatot találni arra, hogy mennyivel jobb a T-62A ebből a szempontból. Ez az a tulajdonsága a T-62A-nak, ami miatt jobbnak nevezhető, mint az Object 140. 

Kiknek ajánlott

Az előző rész után kicsit nehéz leírni, hogy kinek is ajánlott. Én úgy gondolom, hogy randomra T-62A nagyságrendekkel jobb választás.

Több mint ezer meccset raktam a 140-be, aztán rájöttem, hogy nem is olyan jó tank. Pusztán egy T-62A-t kellett szereznem ahhoz, hogy egyértelmű váljon melyik a jobb 10-es közepes tank a kettő közül.

Videók

A videókért köszönet Nejo12-nek és Bodzy-nak!

Rosszpénz 3 random köre:

T-62A páncélzat:


Az elemzést írta: Hun_Mercenary

Megjelent: 12089 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. augusztus 13., szombat 10:50

Kapcsolódó elemek

Nincs jogod kommentelni.

Hozzászólások   

#17 Grande__Reagel 2017-02-17 11:47
Az Obj 430-ról nem fog mostanában felkerülni elemzés? A T-34nél járok, abban húzom a legényeket, és fogalmam sincs, hogy a T-34-85, vagy a A-43 irányába menjek-e majd tovább? Tudom, a másik két med a light vonalról is elérhető, de ahhoz kellene még egy legénység, amire most nincs kapacitás... Ha jól tudom, a Obj 430 ága szenvedősebb, de igazából engem egy ágnak mindig a vége érdekel.
#16 Hun_Mercenary 2015-09-19 14:28
Basszus most fél percig gondolkodtam azon, hogy mikor készített nejo, vagy bodzy 8K-s videót. Aztán leesett, hogy a sebzésre gondolsz :pinch:
Linkeld nyugodtan :w00t:
#15 Jackal_hun 2015-09-16 08:05
Lehet megírom a testvérkéjének az elemzését.

Merc: gondolom nem baj, ha a 8K-s videódat átlinkelem az elemzésembe. Jól nézne ki egymás mellett 2 a két tankról.
#14 rentonis 2015-09-05 12:46
Nagyon jó elemzés. Én sajnos éppen az álcaértéke miatt az OB430-at húztam ki demár iszonyat megbántam. Nem nagyon lehet vele kihasználni az álca értékét révén az ágyúja félelmetesen pontatlan és lassan is céloz medekhez képest. Úgyhogy most erősen gondolkodom a fent említett 2 tank egyikén habár megkell mondjam szerintem random csatára nincs jobb tank az E50M-nél.
#13 szzsolti 2015-09-04 18:54
Grat az elemzéshez!
Jobb kezekben szinte nincs ellenfele. Ja mégis van az arty :D
Nagy látótáv,nagy átütés gyors töltés és mozgás.
Ja és a páncélozottságot se felejtsük el.
OP a tank ez nem kérdés. Kíváncsi leszek mikor lesz első számú közellenség a a játékosok szemében....
#12 PZs_HUN 2015-09-04 16:40
Érdekes, nekem nem nagyon gyulladt ki, viszont az ammorack tényleg érzékeny. Az ágyú nagyon brutál rajta, én a menet közbeni pontosságot emelném ki még jobban. 50-el cikk-cakkban haladva is simán lehet sebző lövéseket leadni autoaim-el. Type 61-ben sokszor visszasírom ezt az ágyút. Én az Objectet vettem meg anno és még nincs meg a T-62A, de most úgy érzem a torony páncél többet érhet a +1 fok ágyúsüllyedésnél.
#11 repicki 2015-09-04 15:18
Nagyon zsír leírás :-)
Nekem meg van mind a kettő, de a 140 et jobban kedvelem.
Tudom Ajánlani a kicsikét, bár mióta meg van a BC, azóta kicsit hanyagoltam.
Van pár jó csatám vele: youtu.be/lJMXOy0zDT4?t=14m25s
youtu.be/P64a6iaKN9w
youtu.be/AbtzVJw4w1E
#10 Peetyo [BE_SE] 2015-09-04 13:33
Idézet - singes:
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy ekkora alappen mellett mennyi heat-t célszerű belepakolni? Csak mert jelen esetben szerintem több a heat hátránya, mint előnye. Videoban is is-7-t többször nem vitte át a heat, amit az apcr átvitt volna valószínű.
Tehát milyen gyakran van az, hogy az ember rá van kényszerítve a heat-re, és és nem elég az alaplőszer?


E-100, MAUS tornya miatt én 15-öt hordok mindkettőben.

Az elemzés tökéletes, gratula hozzá. Én fordítva vagyok, a T-62-t vettem meg anno és a mostani akcióban tettem szert az OBJ 140-re. A 62 után valóban csalódás a modulok miatt. Bár a gyújtogatás nekem nem tűnt fel, de a lőszerrekesz +lánc kombót én is gyakran tapasztalom. Így az OBJ-ben szerintem ajánlott a nagyjavító. (Kicsivel vagy megjavítod a láncot és ugrott a DPM, vagy kockáztatod a láncon tartásodat....)

Ha nem sajnálnám kidobni a 3 millát, eladnám az Obj-t, de így hadd pihenjen a garázsban. :)
#9 pitzen 2015-09-04 11:57
köszi az elemzést! ;-) Nem tudom, nekem a 140 jobban bejön (only random), bár jóval több meccsem van vele, mint a 62A-val... :) Sajnos az ammora valóban érzékeny, elgondolkodtam már többször a vizes lőszerrekeszen, de még nem vettem rá magam.
#8 Morphelo 2015-09-04 11:18
Nice, éppen aktuális! Nekem a t62a szimpibb volt mindig, csak most az objectet tudtam megvenni az akció miatt (bár még egy kört nem mentem vele :D).

T54 az egyik kedvencem, kíváncsi leszek :)
#7 ark75 2015-09-04 11:17
Idézet - siposbalint0:
Nagyon jo elemzes, es ugy nez ki jol dontottem, hogy a t62a lesz az elso. Teszten mar kiprobaltam es nagyon szimpatikus, ugy is hogy skill nelkuli legenyeket raktam bele. 3K alatti sebzeses kor nem volt kb 6bmeccsbol. Mire odaerek addigra mar 4-5 skilles noi legenysegem lesz hozza. Annyi kerdes, hogy melyik erne me szerintetek jobban? Tavcso vagy venti? Csaknazert mett biabol ventibol es tovabbi skillekbol osszehoznam a 445 latotavot, es ugye a venti is dob ra


Én ventivel használom! Szerintem sokkal többet érsz vele, mert az mindenre +5%. Míg a 445-ös látótáv már alapban is elég. Szerintem!

Idézet - singes:
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy ekkora alappen mellett mennyi heat-t célszerű belepakolni? Csak mert jelen esetben szerintem több a heat hátránya, mint előnye. Videoban is is-7-t többször nem vitte át a heat, amit az apcr átvitt volna valószínű.
Tehát milyen gyakran van az, hogy az ember rá van kényszerítve a heat-re, és és nem elég az alaplőszer?


Szia! Nekem 5 db van mind a 2 tankban, de az is csak megszokásból, nem nagyon szoktam használni.
#6 Tettigonia 2015-09-04 10:43
Köszönöm az infókat! Én még csak a t54 light-nál tartok, de ha egyszer eljutok T10-be, akkor figyelembe fogom venni.
#5 leonhart79 2015-09-04 10:42
Nagyon jó elemzés! Sokat segít ez nekem mert már egy ideje ezen gondolkodom hogy melyiket válasszam a kettő közül.
#4 siposbalint0 2015-09-04 10:42
Nagyon jo elemzes, es ugy nez ki jol dontottem, hogy a t62a lesz az elso. Teszten mar kiprobaltam es nagyon szimpatikus, ugy is hogy skill nelkuli legenyeket raktam bele. 3K alatti sebzeses kor nem volt kb 6bmeccsbol. Mire odaerek addigra mar 4-5 skilles noi legenysegem lesz hozza. Annyi kerdes, hogy melyik erne me szerintetek jobban? Tavcso vagy venti? Csaknazert mett biabol ventibol es tovabbi skillekbol osszehoznam a 445 latotavot, es ugye a venti is dob ra
#3 singes 2015-09-04 10:39
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy ekkora alappen mellett mennyi heat-t célszerű belepakolni? Csak mert jelen esetben szerintem több a heat hátránya, mint előnye. Videoban is is-7-t többször nem vitte át a heat, amit az apcr átvitt volna valószínű.
Tehát milyen gyakran van az, hogy az ember rá van kényszerítve a heat-re, és és nem elég az alaplőszer?

Fórum hozzászólások (WoT)

Fórum hozzászólások (más játékok)

Hasznos oldalak

Cikk hozzászólások