Ez az oldal (és egyes külső összetevői) cookie-kat (sütiket) használ a felhasználók hitelesítéshez és a látogató statisztikához. Elolvastam és az Ok gomb megnyomásával elfogadom ennek tényét és az ÁSZF-ben foglaltakat is.

Jelenleg 216 vendég és 7 tag online

Hungarian Croatian English French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Ukrainian
2015. máj. 18., hétfő 10:32

Panther mit 8,8 cm L/71 - Elemzés

Írta: 
Értékelés:
(23 szavazat)

Paraméterek

Ágyú

A történelmi Királytigris ágyújával, a 8,8cm KwK 43 L/71 nevű ágyúval van felszerelve. Ez már most jól hangzik, de nézzük a részleteket.

Sebzése AP-val és APCR-rel is 240, repeszrombolóval 295. Az alaplőszer átütése 203 mm, ami ezen a szinten egyáltalán nem rossz érték. 8-as tankokat simán átviszi, a 9-esek ellen is elég, sok tízest azonban csak megkarcol. Tier 10 nehezeket nem fogjuk tudni átütni, bár általában nem találkozunk velük. Sajnos az arany lőszere is csak 237 mm átütéssel rendelkezik. Kárpótlásként ez APCR és nem HEAT. Én aranylőszert ritkán lövök vele, először is mert 203 mm átütés a legtöbb esetben elég, másodszor prémium tankként a pénz farmolása a cél, így a folyamatos gold lövéssel alig lesz hasznunk vagy mínuszba is mehetünk. Ennek ellenére vannak esetek, amikor szükség van rá. E 75 alsó lemeze távolról 222 mm effektíven és mivel E 75-tel sok rossz játékos játszik, azok nem forgatják, úgy meg az arany átviszi. A repeszromboló lövedék átütése 44 mm, sebzése 295. Érdemes vinni párat, például egy CDC-t vagy egy Waffenträgert nagyon meg lehet vele szívatni. Viszont fontos a jó célzás velük, mert ha rétegelt páncélt lövünk, akkor alig sebez. Csak akkor ajánlott a lövése, ha biztosak vagyunk, hogy átüti a páncélt.

A tank tűzgyorsaság terén kiemelkedően jó, töltésgyorsítóval az újratöltése 5,95 mp, ezt fokozott szellőzéssel 5,82-re is levihetjük, ha van mellé Elit Alakulat képessége a személyzetnek, akkor 5,7 mp az újratöltés. Ebből látszik, hogy a DPM-je elég magas, csupaszon 2176. Viszonyításképpen a nyolcas közepes tankok DPM-jének átlaga 1864. A Panther 88 testvérének, a Panther II-nek a DPM-je csak 2057.

Az ágyú pontossága 0,32m, egy igazi mesterlövész. De tényleg az. Távolra is megbízhatóan lehet lőni vele, ebben segít a lövedékek nagy sebessége, mindegyik fajta skúló gyorsan száll. A páncéltörő és a repesz 1000 m/s-mal, míg a prémium lőszer 1250 m/s-mal. A célkör szórása a Tank Inspector szerint nagyon jónak számít a szintjén, de az én tapasztalatom az, hogy ha nincs beszűkülve, akkor néha érdekes dolgokat csinál az ágyú. Kihúztam a Pillanatkép nevű skillt is, de Oberfeldwebel Volker Croneiß néha össze-vissza lő ha nem vagyok beszűkülve. Bár ha beszűkült akkor tényleg mindent eltalál. Sajnos a célzásideje 2,5mp, de stabilizátorral azért tűrhető.

Testvérével összehasonlítva látható, hogy ennek a tanknak az ágyúja nem sokkal, de jobb:

Torony

120/60/60 mm (elöl, oldalt, hátul). Páncélzatról nincs értelme beszélni, egyetlen valamire való pontja a torony oldalának az a része, ami szemből is látszik, az automata lepattanó. Nem valami nagy, de néha eltalálják.

A lövegpajzs elég érdekesen lett kialakítva. Van, ahol bármi belövi, mellette pár centivel meg 250 mm effektív vastagság van. Összességében elmondható, hogy a páncélzata hulladék.

Alap látótáv 390 méter, ez távcsővel és helyzetfelismeréssel máris 443 méterre növelhető, így kevésbé vagyunk ráutalva a csapatra, ami mostanában szerintem igencsak fontos, mert még 8-as szinten is elég ritka az együttműködés a csapattársak között.

A toronyforgási sebesség 31 fok másodpercenként, ez bőven átlag alatti, de mivel ez a tank nem közelharcos, így nem zavaró annyira.  

Csőlehajlása -5 fok, oldalra viszont -7. Ha tudjuk hogy nem fogunk spotolódni ha lövünk, simán be lehet forgatni a tankot oldalra és máris nyertünk egy kis csőlehajlást. Ez dombharcnál is használható taktika, persze csak akkor, ha tudjuk, hogy a tank oldalán lévő lőszerrekesz nem látható. Ehhez a taktikához készítettem is egy kis ábrát a Paint nevű varázsprogram segítségével (nem kiröhögni). A tank csőemelkedése 13 fok, ez elég gyenge, dombról lefele okozhat meglepetéseket, de egy kis odafigyeléssel nem lesz gond vele (Panther II pontosság: 0,34m, célzásidő 2,7mp).

Felépítmény

Szemből 80, oldalról 50 mm, hátul pedig 40 mm lesz az, ami semmit se fog érni. Nagyon ritkán pattint, az ötös Leopardot még tudja pattintani a front, de mást nem igazán. Az upper plate (felső lemez) nagyjából 110-120 mm effektív páncélvastagsággal rendelkezik, az alsó lemez pedig 65-70 mm-rel. Amire érdemes figyelni, hogy a lőszerrekesz igencsak sérülékeny, bár a biztonságos elhelyezés skill nagyon sokat segít a helyzeten.

A testben ülő személyzet, azaz a sofőr és rádiós közül az egyik tag általában meghal a csatában, de mindkettő soha. Gonosz dolog, de sokszor reménykedek, hogy haljon meg a rádiós, mert akkor a sofőr nem fog (R.I.P. Feldwebel Mirow).

A tank egyébként nagyon nehéz, így ütközésre tökéletes. Papír tankok meccsét simán tönkretehetjük, ha leütközzük őket. HP-ja 1500, mint egy nehéz tanknak.

Az álcázási értékei elég gyérek, mivel elég nagy darab: 9,03/6,78/2,15. Összehasonlítva nemzet és tier társaival:

Az összes nemzet t8-as tankjának sokkal jobbak az álca értékei.

Itt egy kép a Panther II oldaláról, ami megmutatja a lőszerrekesz sérülékenységét. Sajnos Panther 88-ról ilyen képet nem találtam, de végül is a két tank a Másolás-Beillesztés kategória.

Felfüggesztés

A tank forgási sebessége 38 fok másodpercenként, ami bőven elég. Talajellenállása jóval az átlag felett van és a P88 testvérénél, a Panther II-nél sokkal jobb a talajellenállás.

Motor

Egy 600 LE leadására képes Maybach HL 230 P30 2500 rpm nevű motorral van megáldva a tank, de mivel a tank egy kicsit dagi (46,5 tonnát nyom), így csak 12,9 az LE/t arány. Szerencsére a fentebb említett talajellenállási értékek sokat segítenek. A végsebessége 46 km/h, ami nem valami sok egy közepestől, de mivel nem flankelésre kell használni, így szerintem a kielégítő kategóriába esik.

A motor gyakran sérül, mert a váltó az alsó lemeznél van, mint a legtöbb német tanknál, és mindenki oda céloz. Gyulladási esély 20%, automata tűzoltó ajánlott.

Ajánlott játékstílus

Mesterlövészkedés minél messzebbről. Nagyon jól érzi magát az ellenségtől távol, hiszen a pontossága kiváló, az álcázása viszont pocsék. Távcsővel a látótáv jelentősen megnő, ekkor válik igazán veszélyessé.

Érdemes keresni a jó pozíciókat, ki kell tapasztalni, hogy mit tudunk lőni egy bizonyos helyen a -5 fokos csőlehajlással. Jó ötlet oldalra fordítani a tankot, hogy + csőlehajlást nyerjünk, de vigyázzunk, mert akkor sérülhet a lőszerrekesz is ha betalálnak.

Közelharcban viszont ez a tank rosszul teljesít, egyszerűen azért, mert nagy és bárhol átlőhető és e mellé sok modul is igencsak sérülékeny (pl. lőszerrekesz, motor). Érdemes a tank mellé az E 50M ágat húzni, mert nemcsak pont beleillik a legénység, hanem azokkal ugyanezt a játékstílust kell alkalmazni. Ütközni sok esetben megéri vele, 46,5t német acél nagyot üt ha 45 km/h-val jön neked.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító (egyértelmű)
 • Stabilizátor: Sniper tanknál nem lenne létszükséglet, de nem beszűkült állapotban a szép számadatok ellenére sokat lő mellé, így szerintem érdemes rárakni.
 • Távcső: A sok használhatatlan spotter miatt akik vagy gyorsan meghalnak, vagy campelnek az arty mellett (ahogy én látom tényleg így van), így sokszor csak magunkra számíthatunk. Továbbá végjátékban amikor kevés tank maradt a pályán a látótáv nagyon fontos tényező.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Tűzoltóból én kicsit viszek, mert szeretnék minél többet keresni, de a nagy tűzoltó passzívan is ad 10% esélyt gyulladás ellen, ezt mindenki döntse el maga hogy bevállalja-e azt, hogy ha gyullad, akkor a kereset erősen megcsappan, mert 20 000 kredit az automata tűzoltó. Nekem elég a kicsi, mert én már ösztönösen azonnal nyomom is az oltást, nagyon kevés ideig égek = kevés javítási költség olcsó tűzoltóval = profit.
 • Javítóból nem szükséges a nagy, egyszerre nem sérül meg több modul, főleg ha nyerünk, mert akkor megesik, hogy alig kapunk egy-két lövést.
 • Elsősegély készletből érdemes inkább a nagyobbat vinni, mert a sofőr és a lövész is szeret meghalni.

Ajánlott legénységi képzettségek

 1. képzettség2. képzettség3. képzettség
Parancsnok 6. érzék Álcázás Javítás
Lövész Pillanatkép Álcázás Javítás
Töltő Biztonságos elhelyezés Álcázás Javítás
Sofőr Sima utazás Álcázás Javítás
Rádiós Helyzetfelismerés Álcázás Javítás

Elit alakulat esetleg mehet a javítás helyett ha kész a 3. skill. Én az álcát ajánlom, mert sokszor nem lesz lehetőségünk 445m+ távolságból lövöldözni, hanem 350-400m-ről, ott pedig fontos az álca.

Bevétel

A prémium tankok egyik legfontosabb része. A párduc a 8. helyen áll, megelőzve az IS-6-ot, a Löwe-t, a T-34-3-at, amik lényegesen többe kerülnek.

Átlagosan 17.110 kreditet szereznek vele a játékosok tiszta profitként, de a tank ennél sokkal többre is képes. A videóban is látszik, hogy prémium account nélkül is gyorsan termeli az ezüstöt.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó átütés
 • Fantasztikus pontosság
 • Jó pénzkeresésre
 • Sok HP, lehet vele ütközni kisebb tankokat
 • Olcsó
 • E 50M ágba kompatibilis legénység

Hátrányai

 • Nincs speciális MM-je (megy Tier X-be)
 • Vékony páncél
 • Sebessége nem az igazi
 • Modulok sérülékenyek
 • Csőlehajlás kevés: -5 fok

Ára

7300 arany, ennél csak a Super Pershing olcsóbb, de az egy romhalmaz és senki sem vesz olyat, így kijelenthető, hogy ez a tank a legolcsóbb használható 8-as prémium tank. A hetes prémium tankok éppen hogy csak olcsóbbak nála. Én leárazva vettem, úgy 6205 aranyba került. 7445 forint a 7500 gold, de ha van 705 aranyunk, akkor elég egy 5500-as csomagot venni és megvenni a tankot akciósan. Úgy már csak 6140 forintért kapunk egy nyolcas prémium tankot, ami elég jó ár.

Kiknek ajánlott

Először is azoknak akik német közepes tankba szeretnének legénységet húzni. A legénység pontosan beleillik az E 50M ág tankjaiba Tier III-tól felfelé.

Másodszor azoknak, akik egyszerűen a sniper tankokat szeretik. Aki szereti a támogató játékstílust, az jó helyen kopogtat, hiszen ez a tank arra készült, hogy távolról szétszedjen bárkit.

Harmadszor pedig azért, mert jól keres és e mellé viszonylag olcsó is. Szerencsére a WG bevezeti az ún. új generációs prémium 8-asokat, amik nem tier limitesek, de olcsók (Super Pershing-et fog még valaki venni?).

Videó

46k tiszta haszon prém nélkül, prémmel 81k.

A videóért külön köszönet Bodzy-nak, aki megszerkesztette nekem a videót. A szájkarate miatt elnézést, 5x szorzó volt prémium nappal egy event miatt (Húsvét?), és ilyenkor kicsit feszült vagyok.


Az elemzést írta: Kovacs5

Megjelent: 21214 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. máj. 18., hétfő 11:16

Nincs jogod kommentelni.

Hozzászólások   

#103 Hunyadi_Loveszdandar 2017-04-02 18:13
Idézet - dobilaci:
annak a tanknak a dpm a legnagyobb elonye


+1
#102 dobilaci 2017-04-02 18:03
Idézet - Bence0721:
Idézet - Mr_Rossi:
Idézet - Syrus:
Egy rakás szar ez a tank. Megvettem első pár kőr jó volt vele aztán ennyi. Pontatlan löveg nem tudom mitől de full beszükülve is folyton mellé lőtt. Mobilitása nincs a tanknak. Hiába írja hogy megyek épp 45km/h-val olyan mintha csak 20km/h-val menne. Ennél a tanknál még a T26e4 SP is bőven jobb az is lomha de legalább an páncélzat. Kivét ha goldal ővik vagy kupolát lőnek.


Nem szar csak nem neked való....nekem 2 gunmark van rajta szóval nem szar.


Viszont ha 1. nem játszik vele sok ember 2. azok se túl ügyesek, akkor nem nehéz 2 gunmarkot szerezni... :-*


A Panther 88 nem szar de nem azert mert Mr_Rossi-nak 2 gm van rajta. Ra kell jonni, hogy kell hasznalni. Sokan a masod/harmad vonalan snajpernek hasznaljak pedig annak a tanknak a dpm a legnagyobb elonye, azt pedig tavolsagi harcban ritkan lehet kihasznalni.
#101 Hunyadi_Loveszdandar 2017-04-02 17:37
Semmi baj nincs a tankkal... 8)


#100 Bence0721 2017-04-02 16:04
Idézet - Mr_Rossi:
Idézet - Syrus:
Egy rakás szar ez a tank. Megvettem első pár kőr jó volt vele aztán ennyi. Pontatlan löveg nem tudom mitől de full beszükülve is folyton mellé lőtt. Mobilitása nincs a tanknak. Hiába írja hogy megyek épp 45km/h-val olyan mintha csak 20km/h-val menne. Ennél a tanknál még a T26e4 SP is bőven jobb az is lomha de legalább an páncélzat. Kivét ha goldal ővik vagy kupolát lőnek.


Nem szar csak nem neked való....nekem 2 gunmark van rajta szóval nem szar.


Viszont ha 1. nem játszik vele sok ember 2. azok se túl ügyesek, akkor nem nehéz 2 gunmarkot szerezni... :-*
#99 Leopardusz 2017-04-02 15:38
Idézet - Mr_Rossi:
Nem szar csak nem neked való....nekem 2 gunmark van rajta szóval nem szar.
Ez még nem bizonyit semmit :nono: Sztem te egy kifejezetten szar tankkal is meg tudnád szerezni a 2 gunmarkot... :d2:
#98 Mr_Rossi 2017-04-02 14:42
Idézet - Syrus:
Egy rakás szar ez a tank. Megvettem első pár kőr jó volt vele aztán ennyi. Pontatlan löveg nem tudom mitől de full beszükülve is folyton mellé lőtt. Mobilitása nincs a tanknak. Hiába írja hogy megyek épp 45km/h-val olyan mintha csak 20km/h-val menne. Ennél a tanknál még a T26e4 SP is bőven jobb az is lomha de legalább an páncélzat. Kivét ha goldal ővik vagy kupolát lőnek.


Nem szar csak nem neked való....nekem 2 gunmark van rajta szóval nem szar.
#97 Syrus 2017-04-02 14:23
Egy rakás szar ez a tank. Megvettem első pár kőr jó volt vele aztán ennyi. Pontatlan löveg nem tudom mitől de full beszükülve is folyton mellé lőtt. Mobilitása nincs a tanknak. Hiába írja hogy megyek épp 45km/h-val olyan mintha csak 20km/h-val menne. Ennél a tanknál még a T26e4 SP is bőven jobb az is lomha de legalább an páncélzat. Kivét ha goldal ővik vagy kupolát lőnek.
#96 Shoulderblade 2017-02-01 09:33
www.kephost.com/image/wA5X

Lehet csupán az RNG, de ilyen is van. A kapott lövéseket kell nézni a képen.. :d3:
A meccset magát említeni sem érdemes.
#95 sterby82 2017-01-22 10:41
Üdv! A vizes lőszertartó véd a lőszerrekesz sérüléstől, mert ennek mindig sérül és már kicsit unom :)
#94 szekkernyak 2016-12-30 10:48
akkor nem lesz ott gond szerintem :).
#93 Colin95 2016-12-30 10:33
Idézet - szekkernyak:
Idézet - Colin95:
Idézet - szekkernyak:
Idézet - Colin95:
valaki tudna rola egy friss velemenyt irni hogy megeri-e az arat? ( bocsi csak telorol vagyok)

nekem így a buff után nagyon bejövős lett.szerintem ez a tank most lett igazán közzepes tank.egész jól hozza a kreditet prém fiókkal és elég élvezetes vele a játék.legalábbis nekem.én csak ajánlani tudom.


koszonom a gyors választ!:)
egy kerdesem.lenne még sebessegevel mennyire vagy megelégedve?

nem egy t54,de szerintem teljesen korrekt.mondjuk nekem 4 skilles srácok ülnek benne mindenféle haladást segítő perkkel úgy hogy nem tudom natúran milyen,de így elég frankó.nem egy light de nem is pershing kategória


okes! Szerintem nekem is ő lesz a nyerő, nekem 4 skilles e50m legenysege fog belemenni:)
#92 szekkernyak 2016-12-30 10:31
Idézet - Colin95:
Idézet - szekkernyak:
Idézet - Colin95:
valaki tudna rola egy friss velemenyt irni hogy megeri-e az arat? ( bocsi csak telorol vagyok)

nekem így a buff után nagyon bejövős lett.szerintem ez a tank most lett igazán közzepes tank.egész jól hozza a kreditet prém fiókkal és elég élvezetes vele a játék.legalábbis nekem.én csak ajánlani tudom.


koszonom a gyors választ!:)
egy kerdesem.lenne még sebessegevel mennyire vagy megelégedve?

nem egy t54,de szerintem teljesen korrekt.mondjuk nekem 4 skilles srácok ülnek benne mindenféle haladást segítő perkkel úgy hogy nem tudom natúran milyen,de így elég frankó.nem egy light de nem is pershing kategória
#91 Colin95 2016-12-30 09:30
Idézet - szekkernyak:
Idézet - Colin95:
valaki tudna rola egy friss velemenyt irni hogy megeri-e az arat? ( bocsi csak telorol vagyok)

nekem így a buff után nagyon bejövős lett.szerintem ez a tank most lett igazán közzepes tank.egész jól hozza a kreditet prém fiókkal és elég élvezetes vele a játék.legalábbis nekem.én csak ajánlani tudom.


koszonom a gyors választ!:)
egy kerdesem.lenne még sebessegevel mennyire vagy megelégedve?
#90 szekkernyak 2016-12-30 09:18
Idézet - Colin95:
valaki tudna rola egy friss velemenyt irni hogy megeri-e az arat? ( bocsi csak telorol vagyok)

nekem így a buff után nagyon bejövős lett.szerintem ez a tank most lett igazán közzepes tank.egész jól hozza a kreditet prém fiókkal és elég élvezetes vele a játék.legalábbis nekem.én csak ajánlani tudom.
#89 Colin95 2016-12-30 09:06
valaki tudna rola egy friss velemenyt irni hogy megeri-e az arat? ( bocsi csak telorol vagyok)

Fórum hozzászólások (WoT)

Fórum hozzászólások (más játékok)

Hasznos oldalak

Cikk hozzászólások