Ez az oldal (és egyes külső összetevői) cookie-kat (sütiket) használ a felhasználók hitelesítéshez és a látogató statisztikához. Elolvastam és az Ok gomb megnyomásával elfogadom ennek tényét és az ÁSZF-ben foglaltakat is.

Jelenleg 220 vendég és 7 tag online

Hungarian Croatian English French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Ukrainian
2015. máj. 14., csütörtök 08:58

SU-100M1 - Elemzés

Írta: 
Értékelés:
(16 szavazat)

Bevezetés

A szovjet td ágnak két vonala van, amely a SU-100-tól válik szét. Jelen elemzésben a SU-100M1 testvére a sokak által ismert és kedvelt SU-152. Általánosságban elmondható, hogy a SU-100M1 úgy viszonyul a testvéréhez, mint Terence Hill Bud Spencerhez. 

Paraméterek

Ágyú

A TD top lövege a 100 mm LB-1S nevezetű ágyú. 175/235/50 átütés mellett 250/250/330 sebzésre képes. Eddig megegyezik az alapágyúval, de annál gyorsabban tölt, pontosabb és gyorsabban szűkül. Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy alap esetben 1,7 sec a célzási idő, 0,33 a pontossága és alapjáraton 5,9 másodperc az újratöltési idő, így 2.651 a DPM-je. Én szellőzéssel és töltésgyorsítóval használtam, melynek eredményképpen 4,98 másodperc alatt tud betölteni (3.013 DPM), 1,59 a célzási idő és 0,31 a pontosság. A gyakorlatban tehát van egy pontos és jó DPM-mel rendelkező ágyúnk, ami gyorsan szűkül, de sajnos kicsi az alfája.

A többi tier 7-es td-vel (prémeket nem számítva összesen 9 db van) összehasonlítva egyedül a DPM kiemelkedő (csak a SU-152-nek nagyobb, de az pontatlan és lassan tölt). A célzási idő 4 td esetében is jobb (mindegyik 1,63 alatt céloz, szemben az 1,7 másodperccel), míg kettőnek jobb a pontossága (0,3 és 0,32), kettő másiknak pedig azonos a SU-100M1-gyel.

A lőszerek 252/4.400/252 kreditbe kerülnek, és összesen 44 db-t vihetünk magunkkal. Én 30/10/4 felállásban használom (a videok készítésekor még nem ez volt az összeállítás, ne kövezzetek meg érte). 1-2 esetben előfordulhat, hogy elfogy az AP, és APCR-re kell váltani, de nem túl gyakori. Megesik, hogy mivel nagyon alacsony az AP átütése (csak kettőnek alacsonyabb a többi td esetében), ezért goldot kell lőni a nagyobb tierű heavykre nagy távolság esetén, mikor nem lehet weakre célozni (a gold pedig szinte mindent megold).

A csőnek sajnos kicsi a vízszintes kitéríthetősége (+/- 8 fok), de azt kegyetlenül gyorsan csinálja (46 fok/sec!), míg függőlegesen a kitéríthetősége -4/+20 fok (mivel hátsótornyos kialakítású), sebessége pedig 35 fok/másodperc. Egy másik TD sem tudja még csak megközelíteni sem a vízszintes kitérítés sebességét. Nem egyszer előfordult velem, hogy túlhúztam a testtel együtt, sok gyakorlást igényel a finom irányítás.

Felépítmény

Hivatalosan 90/75/45 mm páncélzattal van ellátva, de a gyakorlatban ez jóval több köszönhetően annak, hogy remekül meg van döntve. A frontnak három része van, amit lőni tudnak. Az alsó 67 fokban van megdöntve, így 180 mm a védelme. Ezt a részt viszonylag ritkán lövik. A középső rész a löveg alatti hely, ez csak 50 fokban van megdöntve, így 120 mm effektív értékkel rendelkezik. Ha találkozunk vele, akkor itt kell lőni szemből. Végül a felső rész, ami elég bonyolultra sikeredett. Egyrészt kb. 2/3 részét lövegpajzs védi, aminek az értékei 180 és 450 mm között változik, illetve van rajta autopattanó rész is. Van azonban itt egy weak, ami sok más td esetén is fennáll, nevezetesen ha pont az ágyú mellett lövik, akkor át tudja ütni. 

De ezt szándékosan nem lövik, hanem legfeljebb az rng adja be a szerencsés játékosnak. 

A lövegpajzs mellett két oldalt kis részen 105 mm a védelem, de rögtön mellett van egy kb. ugyanekkora méretű automatikus pattintó rész. A felső részről előszeretettel pattog az E 25 (150 pen), a Hellcat (160 pen), sőt sok esetben egy másik SU-100M1 (vagy bármi, aminek csupán 175 pen az átütése) is. Tehát ha mi találkozunk gonosz tesónkkal, még véletlenül se a felső részét célozzuk, hanem ha tehetjük, akkor lejjebb vigyük picit a célkeresztet. Mivel sokan nem ismerik, mert elég ritka td (a másik szovjet ág sokkal kedveltebb), ezért sokan csak meglövik ahol látják, és nem vesződnek a célzással, és ez gyakran megbosszulja magát, köszönhetően annak, hogy 1v1 esetében nagyon sokszor előfordul, hogy amíg az ellenfél lő egyet, addig mi 2 lövést is le tudunk rá adni. Hátul pedig van kettő weak, egyik a bal oldalána  legénységi bebújó, másik jobb fölül egy kicsike rész. Mindegyik 15 mm páncéllal van ellátva, tehát a HE is átviszi. Fölülről a legtöbb részen szintén 15 mm a védelem, ezért ha van arty, ne hagyjuk, hogy telitalálatot tudjanak okozni, spotolódás esetén gyorsan váltsunk helyzetet. A splash is sokat fog leszedni rólunk sajnos. 

Felfüggesztés

A fejlesztett lánc 34 fokban képes fordulni, ami igen barátságos érték (egyedül a Sturer képes még ennyivel fordulni, de az sokkal lomhább), talajellenállás pedig szintén tűrhető (1.1/1.4/2.1, ez is a mozgékonyabbak közé sorolja), de a mocsaras részre nem szerencsés ezzel sem bemerészkedni. Nem lehetetlen leforogni, de nem egy lightot és medet szedtem már ki, aki flankelni akart. Amihez további segítség az ágyúcső gyors forgása. Ha ránk szaladnak, be kell állítani az autoaim-et, majd forogni, és kb. 5 másodpercenként lőni. A siker sok esetben garantált. Alapból 360 m látótávval rendelkezünk, amit ventivel és periszkóppal 460 m-re tudunk növelni. 

Motor

Egy V-54K hajtja (T-34-85 is ezzel működik, tehát onnan átemelhető). A tank 50 km/h-val képes száguldozni, amit gyorsan el is ér (lejtőn 60-ra is gond nélkül felgyorsul), a hegymenetben pedig tartja a lépést a medekkel. A motorba 600 paci erejét gyömöszölték be, és 12% eséllyel gyullad. Ennek ellenére nem szerencsés kivenni a tűzoltót (lásd. 2. video vége). A tank 32.195 kg-t nyom (+ a felszerelések), így egy tonnára kb. 18.64 lóerő jut. Tolatni 14 km/h-val képes, ami szintén jónak számít. Nem vagyunk túl nehezek, de ha nagyon szeretnénk, lehet rammolni, de csak a legkönnyebb ellenfelekbe érdemes belemenni (pl. light vagy E 25). 

Ajánlott játékstílus

Igazából két felhasználási módja van, én mindegyikben használom, a körülményektől függően.

 1. Mivel jól páncélozottak és ennek ellenére gyorsak vagyunk, használhatjuk roham TD-ként. A legtöbb meddel tudjuk tartani a lépést (néha le is hagyjuk őket), ezért mehetünk velük és tűztámogatást tudunk biztosítani az első sorban (periszkóp esetén még spotolhatunk is). Ezt a taktikát általában akkor használom, ha saját tierben vagyok. Illetve akkor is sikeresen használható, ha ellenállási gócokat akarunk megsemmisíteni, illetve a figyelmüket elterelni. Könnyen a hátukba/oldalukba tudunk kerülni, és sokszor 2 lövést is meg tudunk ereszteni, mire ránk tudják fordítani a tornyukat. Ha lehetőség adódik rá, alkalmas a sidescrape-re, jó szovjet szokáshoz híven a lánc nagyon sokat el tud nyelni. Az egyedüli probléma a sidescrape-pel, hogy kicsi az ágyú vízszintes kitéríthetőség, ezért nagyon vissza kell tolatni egy lövésért, és amint beértünk fedezékbe, mehetünk is vissza, mert betöltöttünk. Azonban ha látjuk, hogy nem tudnánk elbírni az ellenséggel, használható ez a taktika, hogy sebződés nélkül nyerjünk kis időt, hátha jön valaki segíteni. Roham TD-ként való felhasználásról lásd az első videót.
 2. Jó a pontosságunk, ezért sniperként is használható. A gyorsaságunknak köszönhetően az elején el tudunk foglalni egy jó TD pozíciót, ahonnan szabadon lehet lőni (általában 500 m fölött is betalálunk). Ebben segítségünkre lesz az álcaképességünk (20,18/12,09/4,44), mely a legmagasabb a nem prémes 7-es td-k között. Az se baj, ha két irányból jönnek. Ha rájuk látunk, – köszönhetően a test és az ágyú gyors forgásának, valamint a remek célzási időnek – lehet azt is csinálni, hogy egyszer az egyik támadóba lövünk, utána a másikba, így egyik sem akar majd túl közel kerülni hozzánk, és meg tudjuk őrizni a pontosság adta előnyünket. Sniperkedésről lásd a 2. videot (bár itt az elején az rng nem akarta a távoli lövéseket beadni, de aztán meggondolta magát). 

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Ventilátor
 • Periszkóp/álcaháló (én a periszkópot favorizáltam, mert lövés utána HA észre is vesz az ellenfél, akkor is mire becéloz, még legalább egy lövést le tudok adni rá, így kb. 500 hp-t szedtem le róla veszteség nélkül. Háló esetében pedig kb. átesnek rajtunk, mire észrevesznek minket, de közelről hamarabb tudnak minket becélozni)

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Kézi tűzoltókészülék

Gyulladni ritkán szokott, de azért nem érdemes kivenni a tűzoltót, mert tutira akkor kapnánk lángra. Nem tapasztaltam, hogy különösebben érzékeny lenne a modulokra, 5-10 csatát is végig lehet tolni modul/legénység veszteség nélkül. Legénység közül a sofőrt szokták kilőni, mert elől helyezkedik el, modulok közül pedig a lőszert sárgítják, de robbantani még nem sikerült. 

Ajánlott legénységi képzettségek

 1. 6. érzék + Álcázás
 2. Elit alakulat
 3. Álcázás + egyéb

Átlagos bevétel

Az adatbázis szerint átlag nettó 2.257 kreditet termel. Nos biztos van, aki ennyit keres vele, de ha az ember nem lődözi ész nélkül a goldot (8-as heavy esetén sem mindig kell), és megsebzi vele a kötelezőt, akkor ennek a tízszerese lesz az átlag. Szerintem 15-25k körül lehet vele keresni egy átlagos csatában prémelőfizetés nélkül.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

Hátrányai

 • Alacsony alapátütés
 • Néha picit kevés lőszer
 • 4 fokos csőlehajlás

Kiknek ajánlott

Aki szeretne egy olyan TD-t, ami ritka, ezért sokan nem ismerik, így azt sem tudják, mire képes. Ennek megfelelően sokszor meglepetést tud okozni az adottságaival, és ez rengeteg tank idő előtti leamortizálásához vezet. Aki szeretne egy olyan td-t, ami minden helyzetben életképes, veszélyes közelre és távolra egyaránt, 1v1-ben kemény ellenfél bárkinek saját tierben, illetve akár +1 tierű med/light esetén is. És végül, aki szeretné végül a garázsában tudni az Object 263-t, mely sokak szerint az egyik – ha nem A – legjobb tier 10-es TD-je a jelenlegi felállásban.

A videóban két ütközet látható, melyben az elsőnél roham TD-ként használva lehet sikert aratni, a másodikban pedig kiderül, hogyan tudjuk sniper képességeit kihasználni. A 2. csatában látszik az is, hogy tier 8-as heavyk ellen hogyan kell(ene) használni a 175 pent nagy távolságból. 

A videó átalakításáért köszönet bodzynak!

Videó


Az elemzést írta: singes_hun

Megjelent: 7785 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. július 18., hétfő 15:06

Nincs jogod kommentelni.

Hozzászólások   

#35 SovietJosie 2017-03-27 20:10
Igen, többször pattanok mint anno su152-vel. Elég sokszor dobál vele T9-be, de alacsonyabb tierben szokott jönni vele a pattanó.
#34 Proxima_hun 2017-03-27 19:46
Ennek a tanknak van páncélja? Én még nem jöttem rá, hogy hol is lehet...
#33 pepe0419 2016-04-24 16:30
Ma vettem meg, de már nagyon tetszik :) Pedig még nincs is rajta a másik ágyú, azért saját szintjén elég az alap is. A legénység is csak 92%-os, SU100ból átképzett. Szuper is jármű.
#32 matu 2016-03-14 16:38
Nekem nem sikerül sehogy sem megnyitni a hozzá tartozó videót. Lenne hozzá egy replayem amit Bodzy felrakott videóként (köszönöm neki itt is mégegyszer!) ha gondoljátok hogy megfelel az elemzéshez rakjátok be nyugodtan: www.youtube.com/watch?v=xNmhLztsj3M .
#31 javadamka1 2015-11-07 14:45
Nem, ap-val lőtt....De közben megnéztem inspectorban és a lövegpajzs melletti rész 104mm, ami elég gyér :)
Nekem is a su-101 ágyúján akadt meg a szemem, meg ugye annak van a legkevesebb hp a tier8-as td-k közül :)
#30 singes 2015-11-01 18:58
Idézet - javadamka1:
Ugyanarról a tankról beszélünk? Az o-i exp hulldownban 3-ból 3-szor bevert....ráadásul az ágyú is egy hulladék IS aljáról egymás után 3-szor pattantam.....Megőszülök, mire eljutok az obj. 263-ig....


1. Amkor a ciket írtam, még nem volt japán heavy ág, azóta meg nincs meg a td, szóval nem tudom megnézni.
2. Nem HE-vel lőtt véletlenül? :-*
3. Pattanni (richose) és nem átütni (no penetration) két különböző dolog. Ha nem ütöd át, akkor nincs elég átütésed, ha pattansz, akkor rossza a szög a kalibertől függetlenül (kivée a 3x szabályt, de azt hagyjuk most). Szóval rosszul lőtted meg, pont jól forgatta magát, stb. Az átütésedben nem volt hiba. (Ráadásul asszem az IS-nek is 175 a pen-je, szóval he ezzel nem boldogulsz, hogyan tudod a heavyt használni? :-* )

És ha ez nem tetszett, akkor hagyd abba az ágat, a su-101 ritka sz@r szerintem. 219 a pen, és sokszor rak t10-be, ahol az e100 és társai konkrétan kiröhögnek, a gold meg persze heat az összes negatívumáva).
#29 javadamka1 2015-10-31 13:24
Ugyanarról a tankról beszélünk? Az o-i exp hulldownban 3-ból 3-szor bevert....ráadásul az ágyú is egy hulladék IS aljáról egymás után 3-szor pattantam.....Megőszülök, mire eljutok az obj. 263-ig....
#28 papele0827 2015-07-01 16:51
Mi van akkor,ha egy teljesen alap 100m1-el,tízből kilencszer az E75,és társai közé tesz?Esély bármire is ilyen helyzetben? :D
#27 replika 2015-05-18 01:24
Szerettem, csak ajánlani tudom. Teljesen egyetértek az elemzéssel. Nagyon sok alkatrész kompatibilis a másik td ággal, jól jársz ha már megvan , vagy ha fejleszteni akarod.
#26 Camper03 2015-05-14 17:29
Nagyon jó elemzés, köszönöm, olvasás közben feltörtek az emlékek, amikor még ezt a járgányt grindeltem. Minden szavaddal egyetértek. Ez az első olyan tank, ahol egy esetben lőttem csak APCR-t, mert elfogyott a sima :D Páncélja az összes ötös és sok hatos tank számára gyakorlatilag átlőhetetlen, az ágyú pedig nem is lehetne ennél jobb. Én is ventivel használtam, és számtalanszor ott volt előttem egy tank, belelőttem, mire megnéztem mennyit sebződött már lőttem is a következőt. Nagyon veszélyes jó kezekben. Én jobban szerettem, mint a SU-152-t, amit most húzok (bár az akkor jó, amikor HE-vel átütsz egy papír célpontot)
#25 singes 2015-05-14 15:10
Idézet - hadtjuk:
Singes!
Köszi a leírást. Sajnos már túl vagyok rajta.
A többiek kedvét nem akarom elrontani, de nekem nem jött be ez a TD. (Meg a következő se...) De hát kinek a pap, kinek a paplan… Azért még reménykedem, hogy a IX-es jó lesz. (A remény hal meg utoljára…)


Szerintem hasonló lesz végig. Az egész vonalra igaz, amit a bevezetőben írtam a két ág viszonyáról. Szóval ha neked az a stílus jön be, hogy egyet lősz, de az szóljon nagyot, akkor a másik ág inkább a neked való. 10-ben is csak 550 az alfa (de 10 secen belül újratölt).
#24 hadtjuk 2015-05-14 15:06
Singes!
Köszi a leírást. Sajnos már túl vagyok rajta.
A többiek kedvét nem akarom elrontani, de nekem nem jött be ez a TD. (Meg a következő se...) De hát kinek a pap, kinek a paplan… Azért még reménykedem, hogy a IX-es jó lesz. (A remény hal meg utoljára…)
#23 singes 2015-05-14 14:42
Idézet - Get200:
"Az első csata végén nem volt rejtve a hasa, mégis a felső részt próbálták átlőni, mert nem ismerték. :) "
Az autómata célzás hátránya, ami neked most előny :)
Elég belelkesedtem tőle, remélem a kövi nem lesz csalódás.. Mondjuk a 101-nek majdnem 2000dmg kell unicum szinthez, akkor annyira rossz nem lehet..


Annak az eleje nagyon rossz, t8-t10 között 175 pen. Konkrétan kiröhögnek. Bízom benne, hogy a nagyobb ágyúval (219 pen) jobb lesz. Acélfalat viszont már azzal is szereztem, tehát a teteje hasonló kialakítású. :) Ugyanúgy köpködi a skulókat.
#22 Get200 2015-05-14 14:39
"Az első csata végén nem volt rejtve a hasa, mégis a felső részt próbálták átlőni, mert nem ismerték. :) "
Az autómata célzás hátránya, ami neked most előny :)
Elég belelkesedtem tőle, remélem a kövi nem lesz csalódás.. Mondjuk a 101-nek majdnem 2000dmg kell unicum szinthez, akkor annyira rossz nem lehet..
#21 singes 2015-05-14 14:37
Idézet - TivadarToth:
Jó elemzés, gratula!

A második meccs: wp gj!


Köszönöm! Jó szakasztársak kellettek hozzá, hogy ne egyedül maradjak a végjátékban. :)

És örömmel látom, hogy senki nem figyelt fel a 2. meccsen a kedves beírásomra az is-6-os kollegánknak, mikor javasolta, hogy ugorjak rá kettő heavyre. :)

Fórum hozzászólások (WoT)

Fórum hozzászólások (más játékok)

Hasznos oldalak

Cikk hozzászólások