Jelenleg 808 vendég és 15 tag online

2015. január 23., péntek 13:29

SU-152 - Elemzés

Írta:
Értékelés:
(26 szavazat)

Előrebocsátom, hogy ez az egyik kedvenc tankom a játékban, képes voltam az alap ágyú miatt visszavenni és egy teljes skilles legénységet is kihúzni rajta. Ettől függetlenül igyekszem objektíven nyilatkozni róla.

Paraméterek

Ágyú

Az SU-152 két remek ágyút kínál nekünk, két teljesen eltérő játékstílushoz vagy inkább élvezeti típushoz:

122mm D-25 mod. 1944 - Az ésszerű

 • Átütés (AP/APCR/HE): 175/217/64 mm
 • Sebzés (AP/APCR/HE): 390/390/530 HP
 • Pontosság: 0,41 m/100m
 • Célzásidő: 2,9 mp
 • Tűzgyorsaság: 8,11 lövés/perc
 • Ágyúszög: 16°
 • Függőleges kitéríthetőség: -6°/+18°

Röviden-tömören agyament ROF! Alap 100%-os legénységgel és nagy kaliberű töltésgyorsítóval már 7 másodperc alá vihetjük a töltésidőt, ami 3.163 DPM-et jelent!!! Nem rémlik, hogy bármilyen más platformon ilyen magas tűzgyorsasággal párosult volna ez az ágyú. Nagyon még böjtje sincs, mert a többi platformhoz képest ezen a 0,41-es pontosság és a 2,9-es célzásidő is kielégítő.

Ennek az ágyúnak az egyetlen hátránya (azon felül, hogy oroszosan troll), a 175 mm-es AP átütés. A T-34-3 vagy az IS-6 esetében egészen jól kezelhető ez a viszonylag alacsony átütés, de egy ilyen lomha TD esetében, amivel jóval többször csak az ellenséges tankok frontjára van lehetőségünk lőni, már kevésbé. Szerencsére ott van az APCR, de egy ügyesen beforgatott ST-I-vel vagy E 75-tel még így is meggyűlik a bajunk.

152mm ML-20 mod. 1931/36 - A perverz

 • Átütés (AP/HEAT/HE): 135/250/86 mm
 • Sebzés (AP/HEAT/HE): 700/700/910 HP
 • Pontosság: 0,5 m/100m
 • Célzásidő: 3,4 mp
 • Tűzgyorsaság: 3,39 lövés/perc
 • Ágyúszög: 16°
 • Függőleges kitéríthetőség: -6°/+18°

Ez az alap ágyú, a perverz troll! Ennek a vaskos csőnek az egyik végén biztos cumi van, de sokszor megesik, hogy a gazdája kerül a rossz végére.

Rövid hosszából adódóan a lövedékek csőtorkolati kezdősebessége rendkívül alacsony (600 m/s), így borzasztó lassan repülnek. Ehhez jön még a 0,5-ös pontosság és a 3,4-es célzásidő és tessék, mi van a szádban? Keményen büntet ha nem célozza be fullra az ember az ellent és sokszor még akkor is ha igen. Ha viszont betalál!!

Ha valaki egy FV 215B 183-ra vágyott alacsony tierben, íme! Igaz ott van még a KV-2 is egy tierrel lentebb, de az lassabban tölt és céloz, pontatlanabb is és nem is durran ekkorát! (ez az ágyú ugyanis ugyanazt a mennydörgés hangeffektet kapja, mint az E100 15 centise vagy a JgPzE100 17 cm-ese, már ha ez valakit érdekel...)

Az eredmény? Nagyon random sokszázas sebzések, szívderítő 600 HP feletti oneshotok, 1 millió kritikus találat (modul és legénységsebzés, gyújtás) meccsenként, még (a 3,66 méteres robbanási sugárnak köszönhetően) splash és duplafrag is összejöhet. Sőt, AMX 50 120 oldalába volt már 1000 HP feletti találatom is. Persze az egész kicsit olyan mint a félkarú rabló: 15 másodpercenként meghúzod a kart, aztán a gép majd dob valamit. Ha átüt valami nagyot, ha nem, valami kisebbet. Mindenképpen minimum három számjegyűt. Aki szereti az ilyen szerencsejátékot és csillogó szemmel képes várni a minél nagyobb számokat vagy az akár 810 HP-s oneshotokat, azoknak ajánlom ezt az ágyút. Minden másra ott a D-25.

Az AP használata értelmetlen, ilyen töltésidővel (töltésgyorsítóval 15,27 mp) nem töltögetünk át ha ránk rohan egy scout, amit át tudnánk ütni 135 mm-rel. Elsődleges lőszerként HE-t használok. Egy 152mm-es repeszlövedék nem pattan le semmilyen tankról, amikkel a SU-152 találkozhat és biztosan sebzi mindet T9-ben is. HEAT akkor kell, ha nagyon biztos kill-re van szükségünk. Egy 4-500 HP-s Tigris I-et szemből HE-vel nem tudunk átütni (weakspot célzásról ne beszéljünk ilyen ágyúknál) és nem biztos, hogy bead a random ekkora sebzést (a HE lövedék sebzéstartománya 683-1138 HP ha átüt). Ilyenkor a HEAT a 250 mm-es átütésével biztos kill-t eredményez.

Felépítmény

Az első igazi hátrány. A 75/60/60 mm-es páncélzat nem fog megvédeni szinte semmitől, ami rendszerint tűzet nyithat ránk, kivéve talán a még alacsonyabb tierű scoutokat. Ráadásul az elülső 75 mm még csak döntve sincs nagyon. Egyedül a lövegpajzs képes pattintani, az elég jól páncélozott és szerencsére igen nagy is, a tank elejének kb. harmadát teszi ki.

Emellett fontos megemlítenem, hogy a szemből érkező találatok gyakran sebzik a sofőrt vagy a célzót, rosszabb esetben egyszerre a kettőt. Ilyenkor aztán indulhat a matek a kis EÜ csomaggal, hogy szánalmasan lassúak vagy reménytelenül pontatlanok akarunk maradni a csata fennmaradó részében.

Felfüggesztés

A második nagy hátrány. 23°/mp forgási sebesség. Röviden-tömören szörnyű! Ha mellénk ér valaki és nincs szilárd fedezék vagy pálya széle hogy levakarjuk, nekünk annyi.

Motor

V-2IS 600LE. Ez a teljesítmény 13,09 LE/tonnára és arra elég, hogy a 43 km/h-s sebességhatárt komótosan elérve egyenes vonalban szépen tartsuk azt.

Megemlítendő a 11 km/h-s hátramenet limit, ez ugyanis elég lassú és 23°/másodperccel fordulni se gyorsabb.

Ajánlott játékstílus

Az elődeinél megszokott döntött front páncél és mobilitás híján az SU-152 még inkább bokorharcos, mint azok. Használjuk ki a camot, a bokrokat, a szilárd fedezékeket, a spot- és rendertávolságokat. Továbbá a viszonylag jó -6 fokos ágyúsüllyedést. Lankák fölött kinézve elég jól hull-down tudunk maradni, mert főként a lövegpajzs fog kilátszani csak, azt meg nemigen lehet átütni.

Jól fontoljunk meg minden lépést, és cselekedjünk a megfelelő időben, mert sem a mobilitásunk, sem a páncélunk nem fog kihúzni a barnából egy elsietett előrenyomulás vagy elkényelmeskedett visszavonulás esetén. Igyekezzünk statikus célpontokat lőni majd megbarátkozni a lassan repülő lövedékekkel és megtanulni a mozgó célpontoknak megfelelően elétartani. Ha tehetjük mindig várjuk meg míg teljesen beszűkül a célkör!

Ez utóbbi mindkét ágyúra igaz. A 152-essel ne menjünk bele adok-kapok szituációkba ha lehet, mert a töltésidő túlságosan hosszú, a HE sebzés meg túlságosan random. Erre a 122-es ágyú sokkal megfelelőbb.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Célzásgyorsító
 • Töltésgyorsító
 • Periszkóp

Na igen, a legnagyobb hátrány a szánalmas 330 méteres látótáv. Én nem találtam eddig olyan harmadik felszerelést, ami a binonál hasznosabb lett volna.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Kézi vagy Automata tűzoltókészülék

Esetleg nagy medkit az említett sofőr/célzó közös halál miatt, de ez mondjuk nem fordul elő gyakran. 

A motor gyulladási esélye 15% találat esetén és ez szintén ritkán fordul elő, én ennek ellenére nagy tűzoltó készüléket használok, mint minden más tankomban is.

Ajánlott legénységi képzettségek

6. érzék, camo, javítás, pontosság és mozgékonyság javító skillek. Kuplungégető mindenképpen. BIA pedig valahova beékelve ízlés szerint.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Két fun ágyú, különböző jellegű élvezetekhez
 • Viszonylag jó végsebesség és camo

Hátrányai

 • Rossz manőverezhetőség
 • Gyenge látótáv
 • Gyenge páncélzat
 • Random ágyúk
 • Közepesen jó oldalirányú ágyúszög

Kiknek ajánlott

Annak, aki szeretne egy FV 215B 183-at alacsonyabb tierben és a felsorolt előnyök (tűzgyorsaság, pontosság, célzásidő) miatt nem a KV-2-t választja, hanem ezt.

Grind-re (XP farmolásra) talán a 122-es ágyú a jobb választás, de visszavásárolni vagy megtartani szerintem a 152-es ágyú miatt van értelme, ennek a nagyobb a fun faktora.

Videó

{youtube}pvmAivCrOO8|690|420{/youtube}


Az elemzést írta: rosszpenz

Megjelent: 25911 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. január 23., péntek 13:57

Nincs jogod kommentelni.

Hozzászólások   

#47 HPeter 2017-12-22 08:11
Idézet - luperator:
Azt hittem rosszul leszek, mikor megvettem és láttam, hogy az alap lánctalp nem bír el felszerelést... Magát a tankot szokni kell, az ágyú tényleg olyan mint a félkarú rabló de nagy pillanatokat lehet vele megélni. A biztonság kedvéért mondjuk én a csata elején töltöm a HEAT lőszert, a 250 átütés elég szokott lenni azért bőven. Kicsit lomha, az újratöltés miatt nem baj, ha nem rohanják le a csapatot, a mai "öt" perces csaták nem a kedvencei.Nekem egy csalódás az elődökhöz képest...most egy kicsit le is álltam ezzel a vonallal

Jó megfogalmazás "félkarú rabló" pontosan így van....pont ez a bajom vele...meg hogy lassú....
#46 luperator 2017-12-22 06:12
Azt hittem rosszul leszek, mikor megvettem és láttam, hogy az alap lánctalp nem bír el felszerelést... Magát a tankot szokni kell, az ágyú tényleg olyan mint a félkarú rabló de nagy pillanatokat lehet vele megélni. A biztonság kedvéért mondjuk én a csata elején töltöm a HEAT lőszert, a 250 átütés elég szokott lenni azért bőven. Kicsit lomha, az újratöltés miatt nem baj, ha nem rohanják le a csapatot, a mai "öt" perces csaták nem a kedvencei.
#45 Hunavaria 2017-02-19 22:52
Ezek most még szarabbak lettek.
#44 Hunavaria 2016-12-30 19:10
Ezzel csak akkor lehet jó eredményt elérni, ha az ellenfél idióta, a saját csapat fél idióta, én meg szerencsés!
#43 fakirr1 2016-11-17 21:22
Csatlakoznék az előttem szólókhoz: kifejlesztettem, minden részegysége meg van,de szerintem ( vagy csak nekem ) a kályhacső az egyetlen ágyú rajta,amivel jól játszhatónak tűnik. Igaz, én szinte minden esetben HE-t használok,mindegy,milyen tier-be tesz.. Az AP átütése( illetve átütési képtelensége) sokszor "megviccelt" már, ellenben a HE minden esetben komoly károkat okoz, mindegy,milyen tankba lövök.. Jelenleg 4AP,10Gold és 12 HE elosztással használom, bár gold még nem nagyon kellett ( asszem O-Ni volt,amire ellőttem 2-t.. meg is lepődött :D ). A leírásban ki van emelve a hangja: eléggé elmebeteg módon én kifejezetten élvezem a hangját! Tipikusan "feláll a szőr a karodon" hang és élmény látni,amikor 4-600HP elfüstöl a hang után.Számomra hatalmas fun értéke van ennek a tanknak,mégha (120 kanyar után) 48%-os is a statom vele.. szokni kell.. ( sajna a legénység is még nullás..).
#42 rosszpenz 2016-07-10 11:04
T9-ben repesz és lőni kell a lassú tankokat. Olyan nincs, hogy nem sebez.

Még az is lehet, hogy megveszem megint, néha szakaszolni jó lenne valami T7-es tank és más valahogy nem érdekel abban a magasságban.
#41 silean2 2016-07-10 09:28
Idézet - Freepunk_Hun:
Meg kell hagyni, fun faktora az van a 152mm ML 20-as csőnek. Én egyszerűen csak "párologtatónak" hívom. Ha véletlenül top tierbe tesz, buta pusztítást lehet vele végezni. Persze tier IX ben nem ritka a sebzés nélküli garázsmenet sem.

HE-VEL jobb a használata :D
#40 Freepunk_Hun 2016-07-10 07:19
Meg kell hagyni, fun faktora az van a 152mm ML 20-as csőnek. Én egyszerűen csak "párologtatónak" hívom. Ha véletlenül top tierbe tesz, buta pusztítást lehet vele végezni. Persze tier IX ben nem ritka a sebzés nélküli garázsmenet sem.
#39 Quentin_KR 2016-05-27 16:09
Idézet - Morphelo:

Kezdd el akkor gyűjteni a free xp-t, mert az ISU a BL-10 nélkül borzasztó. :)


Meg kell kövessem magam :-) . Azóta csináltam pár óra plussz legénységi xp.-t s elosztottam vegyes képességekrea 2. skillt. Mint ha más tankban ülnék :-) . Persze a hibákat úgyan úgy egyszer lehet elkövetni ezzel a tankkal mint eddig, de ha az ember odafigyel a minimapra, megfelelő időben vált lőszert ha szükséges akkor hatalmas játék élménnyel szolgál a kis jármű. Persze minden löveget el kell rajta felejteni,nálam legalábbis csak a trollal működik megfelelően :-) Meglett közben au Isu-152 is,afree xp csak a lánctalpra lett elég,de sebaj, a trollal az is használható esetenként..
#38 Morphelo 2016-05-18 16:33
Idézet - Quentin_KR:
Régen lehet ez egy jó tank volt.Nagyon vártam hogy meglegyen de mindegy milyen löveget teszel rá egy hatalmas szopóroller ennek a tanknak a sorsolása. Szinte kizárólag tier 9-be teszi és lövés után álca skillel,álcahálóval 2 bokor mögött is úgy világít hogy szerintem még az U.S.A. szerveren is látják.... Talán a játék eddigi legnehezebb feladata lesz ezzel kihúzni az Isu-152-őt...


Kezdd el akkor gyűjteni a free xp-t, mert az ISU a BL-10 nélkül borzasztó. :)
#37 Quentin_KR 2016-05-18 16:17
Régen lehet ez egy jó tank volt.Nagyon vártam hogy meglegyen de mindegy milyen löveget teszel rá egy hatalmas szopóroller ennek a tanknak a sorsolása. Szinte kizárólag tier 9-be teszi és lövés után álca skillel,álcahálóval 2 bokor mögött is úgy világít hogy szerintem még az U.S.A. szerveren is látják.... Talán a játék eddigi legnehezebb feladata lesz ezzel kihúzni az Isu-152-őt...
#36 Karika 2015-05-30 11:56
#35 TivadarToth 2015-01-27 08:47
Én nem használok javítót és elsősegélyt sem - azért ez már nem lenne etikus, sőt ilyen nem is lehetett!

Kizárólag akkor lövök az ellenfélre, ha meggyőződtem, hogy észrevett és felkészült a támadásra.

A legjobb eredményeket 300+ méterre a gyenge pontokra leadott lövésekkel tudtam elérni, mert annál közelebb már nem lövök gyenge pontra, csak valahova a testre.

Olyan modot használok, ami nem is engedi a prémium ammo kilövését, csak saját csapattagra.

Mivel amilyen az adj' Isten, olyan a fogadj Isten - ezért szép lovagias küzdelmek alakulnak ki és itt eldől ki tud nagyobbat dobni egy marék kockával.

Nekem így tetszik a WoT.
#34 pap32 2015-01-27 07:52
Idézet - Hecienda:
Idézet - pap32:
...azt meg sosem mondtam, hogy valakit csak a prém lőszer tesz szép színessé...nem tudom, honnan vetted...


Én nem nevesítettem senkit(de még csak nem is utaltam senkire), de ha Te magadra vetted akkor lehet benne valami :)

Ismét parttalan vitához érkeztünk...és éppen ezért nagy valószínűséggel én ezzel a kommenttel be is fogom fejezni a történetet... :-)
DE valószínű, hogy kétféleképpen értelmezzük az iróniát a dologban: "töltsd be nyugodtan a skillt" (Ph3lan & Cleverland).
Mert az én értelmezésemben ott van irónia a dologban, hogy Ph3lan skill-nek nevezi a gold betöltését...de őt ismerve, ez még talán-talán elmenne a Te értelmezésed szerint: "Azt hiszem nem érezted ki a hangjukból az iróniát, az pont azoknak szólt akik szerint a jó játékosok csak a gold miatt jók".
Viszont ha csak egy kicsit is ismered Cleverland munkásságát, akkor tudod jól, hogy most se nagyon használja a goldot, annak ellenére, hogy minden gépében van belőle...szóval kérdem én, akkor ebben Te hogy látod az iróniát: "de azért az, hogy tényleg szinte célozni sem kell, az nagyon (durva, ha jól emlékszem)" (Cleverland)?
Mert az oké, hogy mindenbe mindent bele lehet magyarázni...de azért van egy határ, amin túl már a "magyarázó" sem hiszi el amit habratyol... :D

@Solinari
Ha talán figyelmesen elolvastad volna a kommentem 6. sorát, talán nem tennél föl ilyen kérdéseket...(tudom én persze, hogy ilyenkor jólesik csapatban az "idiótára" támadni trollkodással meg egyéb faintos műsorokkal...de ez egy kicsit könnyen visszaverhető volt...azért gondold csak át még1x... :-* )

@Morphelo
Valahol szerintem itt kezdődne a "skill"...ha tudod, hogy a lánctalp megeszi a robbanót, és csak felét-harmadát sebzi úgy, akkor próbálsz nem lánctalpra célozni... (azt persze, hogy ennek ellenére mégis odamegy, azt szerintem be kellene vállalni...) ha meg heat-tel lősz ugyanoda, még rosszabbul is járhatsz...critical hit (lánctalp) oszt' 0 dmg...
De hát nem vagyunk egyformák... :)

Egyébként meg kb. felesleges a goldozáson vitatkozni, míg nem lesz "szabályozva" valamiféleképpen, mert aki eddig (lelkiismeretfurdalás nélkül, tonnaszám) használta, az úgyis fogja, aki meg (esetleg elvből nem, vagy csak mértékkel) az úgysem fogja...
#33 solinari 2015-01-26 11:47
Én dozer baráttól lestem a setupot :) 10 gold, 16 RRo

Fórum hozzászólások (WoT)

Hasznos oldalak

WOTINFO CHAT/VOICE CSATORNA

Cikk hozzászólások

WOTINFO FACEBOOK CSOPORT