Ez az oldal (és egyes külső összetevői) cookie-kat (sütiket) használ a felhasználók hitelesítéshez és a látogató statisztikához. Elolvastam és az Ok gomb megnyomásával elfogadom ennek tényét és az ÁSZF-ben foglaltakat is.

Jelenleg 182 vendég és 10 tag online

Hungarian Croatian English French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Ukrainian
2014. november 10., hétfő 10:02

T-150 - Elemzés

Írta: 
Értékelés:
(44 szavazat)

Paraméterek

Ágyú

Egy Tier 7-es, 107mm Zis 6 nevű löveg figyel a tankon, az orosz ág kedvelőinek ismerős lehet. 

Ezzel a löveggel nem kell attól tartanunk, hogy egy valamire való nehéztankot nem lövünk be. Alap lőszere (AP) 167 mm-es átütéssel rendelkezik, ez Tier 6-ban mindenre elég, Tier 7-ben is a legtöbb tankot viszi, kivételek a Tiger P, a Black Prince. Ezeknek, a tankoknak a belövése igazából nem a penetráció értéke miatt nehezebb, hanem a lövéspontosság miatt. Tier 8-ban viszont kevés az átütés, erre jön rá egy lapáttal, hogy pontatlan is a löveg. Na ekkor kell átváltani prémium lőszerre (APCR), ami 219 mm-es átütéssel bír. Talán a T28, T28 prototype, AT15 okozhatnak gondot, ha az átlagnál jobban elhord a löveg. A HE lőszer 54 mm-t üt át és 360-at sebez. Érdemes pár repeszromboló skulót is bepakolni, hátha összetalálkozunk Hellcat, Nashorn, RHM Borsig és egyéb kevésbé páncélozott tankokkal. 

Sebzésben sem szerénykedik a Zis 6-os, 300-as alfa sebzése van. Szárazon 9,781 másodperc alatt tölti be a következő lövedéket, így jön ki az 1840-es DPM. Töltésgyorsítóval egyből 8,8 másodpercre vihetjük le a töltési időt és a DPM-et 2044-re növelhetjük, ez már egyből szimpatikusabb. Ha esetleg valaki még szellőzést is rak erre a dömperre, akkor 8,6 másodpercet fog igénybe venni egy lövedék betöltése és 2091-re nő a DPM. 

Eddig minden szép és jó, de gondolom, sokan kitaláltátok, hogy (mivel orosz lövegről van szó), mivel is kompenzál a játék. Bizony az egyik hátránya lövéspontosság. 

A löveg sajnos nem csak papíron, hanem a gyakorlatban is eléggé pontatlan. Papíron 0.45-ös értéke van, ez távoli célpontoknál és erősen páncélozott járműveknél nem egyszer fog borsot törni az orrunk alá. Külön öröm, amikor a lövész kicsit bevodkázik (random factor) és nem hogy a gyenge pontot, hanem magát a tankot sem találod el. 

Célzás ideje finoman szólva nem túl rózsás, de ez még orvosolható. Szárazon 3,4 másodperc alatt szűkül össze a célkereszt. A T-150 ordít egy célzásgyorsítóért. Célzásgyorsítóval 3,06 másodpercre csökkenthetjük a  célzáshoz szükséges időt. Ez már kellemesebb érték, de távoli mozgó célpontokról jobb, ha lemondunk. 

Lövegkitéríthetősége szerencsére nem lett nagy szintű oroszos, -7 fok ugyanis ez az érték. Bizonyos keretek közt lehet vele hull downozni, persze ne erre építsük a taktikát. 

54 darab lőszert vihet magával, 10 APCR, 5 HE a maradék pedig normál leosztás minden igényt kielégít.

Torony

Na ez a része az a tanknak, ami díszként funkcionál. Szemből egy méretes lövegpajzs figyel, azt hinné az ember, hogy ez jó dolog. Igazából az is, csak nem a T-150-nél. A tornyának az egyik gyenge pontja maga a lövegpajzs. A löveg alatt és felett 200-300 mm-es effektív érték van, de sokra nem megyünk vele, mivel a löveg mellett mindössze 90 mm-es effektív értéket vesz fel a lövegpajzsunk. A lövegpajzson kívüli rész 200-220 mm körül van, de itt senki se fogja lőni. Persze ez nem lenne egy rossz dolog, de van egy szép méretes gyárkémény, vagyis kupola. Itt 70-80 mm a vastagság, ami röhejesen kevésnek tűnhet első látásra és az lesz sokadikra is. 

A látótávunk se nevezhető jónak, mondjuk ki bátran, ez egy vak tank! 330 méter a látótáv, végjátékban közepes tankok és sas szemű td-k (Hellcat, Nashorn stb.) ellen bizony igen nehéz dolgunk lesz. 

A torony kissé lomhán forog, de nehéztankról lévén szó, ez még egy elfogadható érték, másodpercenként 25 fokot tesz meg. 

A torony effektív értékei képeken:

Felépítmény

Teljes KV-1 feeling! A játék a torony hibáit a testtel kompenzálja itt is és nagyon is jól. 

Szemből ugyanazok a triviális gyenge pontok vannak, mint a KV-1-nél csak annyi különbséggel, hogy 15-20 mm-t mindenhez hozzáadtak. Persze ezzel semmire se megy az ember, ha nem alkalmazza az elődnél megszokott Sidescreaper helyzetet. Sidescreaper pozícióban a lánctalp szinte mindent elnyel, ez is ismerős lehet a KV-1 tulajok számára. Na és itt jön a lényeg, a lánctalp feletti rész is pattint szinte mindent, ha épeszű szögbe van berakva a tank. Persze a játékosok hajlamosak „túlforgatni” egy tankot, ebben az esetben a lánctalp felett, a tank elejénél 160 mm-es értékünk lesz és értelemszerűen ez egyre csak nő, ahogy megyünk hátra, eléri a 200 mm-t, majd az instant pattanást is. 

A tank 54.800 kg-ot nyom, ez a legelvetemültebb ellenfelek kedvét is elveszi attól, hogy rammolni próbáljon minket. Mi viszont Tier 6-ban a TOG és talán a Churchil VII-on kívül nekimehetünk bárminek, mert győztesen fogunk kijönni belőle. 

Méreteiből adódóan álca értéke nincs. 

Pár kép ami szemlélteti az effektív értékeket:

Felfüggesztés

Túl sok mindent nem lehet elmondani a lánctalpról. Másodpercenként 18 fokot mozog, ez nem túl jó érték és a talajellenállás értékei is átlagon aluliak. 

Viszont fontos gyakorlati szerepe van, mivel nyeli a lövedékeket, mint kacsa a nokedlit, ha megfelelően bánunk a páncéllal.

Motor

Nagy tank, nagy motor. Szerencsére ez már igaz a T-150-re, 700 LE-s motor hajtja ezt a dögöt. Egész jó, 35 km/h-s végsebessége van és ezt bizony el is éri. Tolatni szerencsére nem kell a T-150-nel mert mindössze 11 km/h-val tud hátrafelé mozogni. Hegymászást erősen ajánlott kerülni ezzel a tankkal. Persze mazochisták próbálkozhatnak vele.

Ajánlott játékstílus

Két fő stílust képvisel a T-150. Vagy egy dömperként előretörsz és osztod az áldást, vagy beállsz valahova és áthatolhatatlan falként megfogsz 3-4 tankot. Persze ez csak Tier 6-ban működik. 

Csata elején érdemes egy pillantást vetni a csapatunk összetételére. Ha van rajtunk kívül is nehéz tank vagy esetleg egy izmosabb TD, akkor nyugodtan lehet oda menni, ahova az ellenfél nehéz gépei is mennek majd. Ha elértünk az említett pontra, akkor valamilyen módon egy Sidescreaper helyzetet kéne teremteni magunknak. Mivel nehéz tankok „terepén” leszünk, ezért szinte biztos, hogy lesz pár épület, szikla vagy esetleg roncs, törmelék. Fontos megjegyezni, hogy minden lövés után a tornyunkat vissza kell csapni a fedezék mögé, mivel könnyen belőhetik, illetve nem szerencsés majdnem 9 másodpercre kinn hagyni. 

Ha nincs lehetőségünk Sidescreaperezésre, akkor körül kell vizslatni, hátha lesz egy dombos rész a közelben. A 7 fokos ágyúsüllyedéssel azért lehet már kezdeni valamit elég sok dombnál. 

Ha az ellenfél nehéz tankjai megtörtek, akkor meg kell adni a kegyelemdöfést. Ezután 2 választás van. Vagy átmegyünk a túloldalra segíteni a társaknak, vagy ha ők már elbuktak, akkor visszamegyünk bázist védeni. 

Puhább csatákban, ahol elég sok Tier 5-ös nehéz tankkal nézünk szembe, kicsit agresszívabbak is lehetünk, persze a ló túloldalára azért ne essünk át. 

Ez a tank képes néhány helyen 2-3 tankot is megfogni egyedül. Ilyen például Lakevillen a völgy vége, vagy Himmelsdorfon a banán. Különösebb dolgunk nincs, ugyanazt kell csinálni mint eddig, csak itt nincs esélye az ellenfélnek lerohanni. Legalábbis komoly veszteség éri őket egy agresszívabb roham közben. 

Tier 7-ben kicsit vissza kell venni az arcunkból. Tier 7-es gépek a tornyunkat nevetve lövik át és nekünk is melósabb megsebezni őket. Itt jobban járunk, ha egy Tier 7-es gépet előre engedünk, hogy ő kapja a figyelmet. Mi 80-100 méterrel lemaradva támogathatjuk, szigorúan Sidescreaper helyzetben. 

Tier 8-ban változik leginkább a játékkép. A vadászból áldozat, Góliátból Dávid lesz. Persze Dávid is legyőzte Góliátot. A parittyát nálunk a prémium lőszer jelenti. Itt a Sidescreapelésel is óvatosan kell már bánni. Én Tier 8-ba nem is igazán használom ezt a pozíciót. Itt kikapcsol a nehéztank szerep, inkább támogatóként üzemelünk tovább. Olyan célpontokat érdemes keresni, akik biztos, hogy nem velünk lesznek elsősorban elfoglalva, illetve olyanokat, akik biztos, hogy töltenek. A kameraforgatás itt is a barátunk lesz, megfigyelhetjük biztonságos helyzetben, hogy mikor lövi el magát az ellenfél. Ezután kinézünk, lövünk, visszabújunk. Majd kezdjük az egészet elölről.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Célzásgyorsító
 • Töltésgyorsító
 • Repeszpáncél/Szellőzés/Távcső

Miért ezeket ajánlom? Célzásgyorsító lényegében kötelező rá és a töltésgyorsító is erősen ajánlott. 3.-nak lehetne rakni távcsövet is, de én nehéztankra nem rakok. Szellőzés igazából itt csak a célzás időre és a töltés időre hatna érdemlegesen. Én a repeszpáncélt raktam rá, ennek egyik oka a troll löveges tankok Tier 5-6-ban. Elég sok játékos pakolja fel a mozsárágyúkat nem csak a Pz4-re, meg az M4-re, hanem nehéz tankokra is. Arty ellen sem árt a védelem. Ahogy az lenni szokott a T-150 féle buldózereknél, szereti az arty cseszegetni.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Kézi tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

Én a 6. érzéket nem érzem fontosnak ennél a tanknál, a stílusa miatt. A szellőzés hiánya miatt én első sorba BIA perket raktam (persze újraosztás után, legelőször javítás futott), majd 2. sorba vittem a javítást. Ha a 3. sorba elegendő XP-m lesz, akkor újraosztok, első sor BIA marad, 2. sor parancsnok megkapja a 6. érzéket, a többi pedig vegyes skill. Utána meg a javítás 3. sorba.

Bevétel

300-at sebez és 270 kreditbe kerül egy lőszer. Ez szerintem tökéletes arány. Ha azt nézzük, a régi KV-1S 1000 kreditért cserébe sebzett 90-nel többet. Prémium fiók nélkül is kellemesen pluszol. Itt van viszont Tier 8, ahol 1-2 gold lőszert ellő az ember. Ha ezek találnak és sebeznek, akkor nincs baj, viszont ha elkezdjük a goldot mellé szórni, akkor komoly veszteségekbe is szaladhatunk, ha nincs prém fiókunk.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó sebzés/újratöltés/lőszer ár arány
 • Átütéssel igen ritkán lesz gondunk
 • Sidescreaper helyzetben Tier 6-7-ben mindent megfog
 • Végsebesség egész jó a páncélozottsághoz képest

Hátrányai

 • Pontatlan, lassan szűkülő ágyú
 • A tank vak
 • Torony lehetne izmosabb

Kiknek ajánlott

Akinek a KV-1 tetszett, annak ez a tank is tetszeni fog. A T-150 egy szteroidos KV-1. 

KV-1S kiherélése óta szerintem az egyik legjobb Tier 6-os nehéztank, így aki akar egy jó nehéz gépet tier 6-ba, annak kötelező darab. 

Kezdő játékosok is húzzák ki bátran, mert kiválóan alkalmas a tank megtanítani a Sidscreapelés lényegét és a jó löveg miatt egy kezdő se fog szenvedni vele. 

Nagy tierben megfáradt öreg rókáknak is jó választás, ha le akarnak menni kisebb tierbe terrorizálni a kicsiket. 

Aki szeretne győzelmi arányt és wn8-at húzni, annak is jó választás. Furcsa kimondani, de 3000 wn8 felett vagyok ezzel az állattal és 74%-os !!! a győzelmi arányom. Ez a tank talicskán hordja a győzelmeket. Acélfal és nagy kaliber plecsnik farmolására is kiválóan alkalmas. Egy tier 6-os csatában abszolút a legjobb nehéz tank szerintem. Némely szituációkban ez a tank egy legális csalás tud lenni. 

Összességében könnyed játékmenetet biztosít, csatadöntő tényező és Tier 6-7-ben nagyon fun vele a játék. 

Mitől kell félni és ki féljen tőlünk?

A T-150 legnagyobb ellenségei a gyors, mozgékony közepes tankok és a nagy átütésű ellenfelek. 

Egy klasszikus közepes tankkal fedezék nélküli területen nem szabad leállni face to face harcolni, mert könnyen a rövidebbet húzhatjuk.

Nagy átütéstől nem kell tartanunk tier 6-ban, egyedül a nashorn az, ami már nagyobb távolságból is átlőtte a lövegpajzsomat, miközben kinéztem lőni a sidescreaper pozícióból. 

A T-150-től elsősorban a nehéz tankoknak kell tartani. Elég rendesen be tud fűteni az ellenfél nehéz gépeinek egy sidescreaperes T-150. 

Papír tankok jobban teszik, ha kerülik a konfliktusokat egy T-150-nel. Ennek oka, hogy szívsebben lövi az ember egy sokáig célzó löveggel a nagy, papír ellenfeleket (pl. TOG II), mint egy izmosabb gépet. Valamint ilyenkor kikapcsol a pontatlanság is, mivel (szinte) akárhol találod el a TOG jellegű kártyavárakat, ingyen sebzésben részesülsz.

Videók

Akinek esetleg megjött a kedve a T-150-hez, az itt megtekintheti gyakorlatban is:


Az elemzést írta: Hun_Mercenary

Megjelent: 22741 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. november 10., hétfő 10:55

Nincs jogod kommentelni.

Hozzászólások   

#30 Tyrannus9 2016-12-21 15:56
lassú, vak, hulladék ágyú, nem bot játékosok ellen 0 páncél.... igen ez egy remek jármű... :szoke:
#29 Bence0721 2016-10-23 21:28
Idézet - BlondSzi:
Jelenállás szerint hozzászólásom fenntartom,hiába van kifejlesztve!Parittyával dobálva és lábasfedővel védekezve többet lehet elérni! :lol: Disznóólból is jó a trágyát kihordani,mert lassan megy és van idő rápakolni a trágyát. :D Viszont arra figyelni kell ki ne döntse a falat mert vak szegényem mint a cigány lova.Egy pozitívumot lehet róla csak mondani,hogy jól farmol!Ha megváltozik a véleményem akkor helyesbítek,de úgy látom egyenlőre ez a dolog nem fenyeget! :-) Jagdtiger esetében is ezt írtam és most is csak ezt tudom,arról is írni,hogy felejtős.


Ha a Jagdtigerre is ezt mondod, esélyes, hogy a hiba a Te készülékedben van :D
#28 Kopasz0721 2016-10-23 21:23
Költözök vissza tier 6-7 be és golddal lövök mindent :) nem nagyon kell célozni csak szórakozni :D
#27 pap32 2016-10-23 21:16
Idézet - Kopasz0721:
Visszavettem ,beleraktam az IS-7 legényeit és nagyrészt goldammóval egész szórakoztató :)


T150-be minek a sok gold??? Még tier 7-be se nagyon kell, nem hogy a saját szintjén... :pinch:
#26 Kopasz0721 2016-10-23 21:06
Visszavettem ,beleraktam az IS-7 legényeit és nagyrészt goldammóval egész szórakoztató :)
#25 McArthur 2015-12-27 17:09
Sajnos azt is hozzá kell tenni,hogy régebben roppant op tank volt...viszont jelen helyzetben közel játszhatatlan..
Véleményem szerint túl sokat nerfelték,lepattintás,pontosság,szűkülés.
Remélem egyszer még jó lesz.....
#24 sanyika 2015-12-25 18:19
De szerettem ezt a tankot.Majd egyszer vissza fogom vásárolni.:)
#23 gwr 2015-10-22 13:41
Üdv Urak! Ezen szépséget eladtam. vak mint egy bányaló. Felspotolnak majd egy sniper kiszed ,pont lelövik a lánctalpad és addig bemér 1-2 arty és fakereszt. Utcai harcba ahol nem használnak a IV-s tankok goldot, ott használható.
#22 Jackal_hun 2015-09-11 22:45
Újabb grimm mese:D
#21 BFGX 2015-09-11 22:04
Nagy kedvencem, átlag 2000-2500 DMG csatánként. Nincs premiumom szóval kellett egy farmológép és ezzel és az M10-zel szoktam minden kiadásomat fedezni. Már van rajta 2 csillag és a 3. sincs messze 8)
Olyan mint egy másnapos lassú med.
#20 repicki 2015-07-26 15:51
Micsoda véletlen, pont ma sikerült kommentelni ezt a gyönyörű játékot: youtu.be/J7-3oAzypwM
#19 BlondSzi 2015-05-25 16:30
Jelenállás szerint hozzászólásom fenntartom,hiába van kifejlesztve!Parittyával dobálva és lábasfedővel védekezve többet lehet elérni! :lol: Disznóólból is jó a trágyát kihordani,mert lassan megy és van idő rápakolni a trágyát. :D Viszont arra figyelni kell ki ne döntse a falat mert vak szegényem mint a cigány lova.Egy pozitívumot lehet róla csak mondani,hogy jól farmol!Ha megváltozik a véleményem akkor helyesbítek,de úgy látom egyenlőre ez a dolog nem fenyeget! :-) Jagdtiger esetében is ezt írtam és most is csak ezt tudom,arról is írni,hogy felejtős.
#18 gmaster0o0 2015-05-24 15:04
Idézet - BlondSzi:
Megvettem kíváncsiságból és a véleményem az,hogy egy szutyok!Ajánlom a mazochistáknak és vakoknak.Mazochisták élvezni fogják.a vakoknak meg mindegy! :-)

valamit nem jol csinalsz:D, hasznald ki a panceljat es az agyujat es jo lesz az
#17 BlondSzi 2015-05-24 14:57
Megvettem kíváncsiságból és a véleményem az,hogy egy szutyok!Ajánlom a mazochistáknak és vakoknak.Mazochisták élvezni fogják.a vakoknak meg mindegy! :-)
#16 Volvo_elcsap 2015-04-17 22:17
Én a cikk hatására vettem meg újra, mert korábban megvolt, imádtam, de eladtam, hogy továbbmenjek tier 7-be. Ma ismét eladtam:
- 5-ből 4-szer tier 8-as csatákba dob
- bukónál bukóbb meccsek
- túlélés: szinte 0
- sebzés alig
- a tog tetűségétől nem sok választja el
- ágyú annyira pontatlan, h T3485-öt közvetlen közelről se találta el, amikor meg igen, sikerült az ágyúcsövét telibekapni, pedig nem is oda céloztam (OdinHUN amx50100 elemzéséből: "a lövedékek úgy repkednek mint a részeg fecskék: teljesen kiszámíthatatlan random röppályákon, ahova épp az úri kedvük tartja, oda repülnek, bucskáznak, egymásba gabalyodnak, orra esnek saját magukban és a többi")
- baromi lassú célzásidő
Szóval régen tényleg jó köröket mentem vele, de vagy én szoktam el tőle, vagy valamit nagyon elcsesztek rajta WG-ék.

Fórum hozzászólások (WoT)

Fórum hozzászólások (más játékok)

Hasznos oldalak

Cikk hozzászólások