Ez az oldal (és egyes külső összetevői) cookie-kat (sütiket) használ a felhasználók hitelesítéshez és a látogató statisztikához. Elolvastam és az Ok gomb megnyomásával elfogadom ennek tényét és az ÁSZF-ben foglaltakat is.

Jelenleg 264 vendég és 19 tag online

Hungarian Croatian English French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Ukrainian
2014. október 30., csütörtök 12:23

KV-1 - Elemzés

Írta: 
Értékelés:
(29 szavazat)

Paraméterek

Ágyú

A legtöbb játékos a KV-1-en a 85mm F-30 nevű löveget használja. Ez a löveg tipikus oroszos, nagyot lő, de lassan tölt stílusú. Néhány játékosnál láttam az 57 mm-es löveget, ami szöges ellentéte az F-30-nak: kicsit lő de gyorsan és pontosan. Szerintem a KV-1-hez jobban illik az F-30-as csúzli, méghozzá a játékstílusa miatt. Néha látok hurkatöltős 122 mm-es löveggel mászkáló KV-1-et is, de ennek sok értelmét nem látom. 

A 85 mm-es löveg Tier 5-ben elképesztően jól használható. Normál lőszere (AP) 120 mm-es penetrációs értékkel bír, míg prémium lőszere (APCR) 161 mm-t üt át. Egy Tier 5-ös nehéz tankon ennél többre nem igazán van szükség. A jó átütési értékhez jó sebzés társul, 160-as alfa sebzése van ennek a lövegnek.

Újratöltési idejét tekintve nem a legjobb, de ne felejtsük el, hogy nem éppen kicsit sebez. Az ajánlott felszerelésekkel és képességekkel 4,128 másodpercre vihetjük le az újratöltés idejét és így jön ki a 2325-ös DPM érték, ami a legjobb a Tier 5-ös nehéz tankok között (bár a T1 Heavy nagyon közel van hozzá).

Célzás ideje eléggé sok, célzásgyorsítóval, BIA perkkel és szellőzéssel is 2,42 másodpercet vesz igénybe a célkereszt összeszűkülése. Ezt hatványozottan érződik majd olyankor, amikor távoli, mozgó célpontokat próbálunk meglőni. 

Pontossága szárazon 0.403, ami még simán elfogadható Tier 5-ben ekkora sebzés mellett, de ez levihető 0.385-re, ehhez a már említett felszerelések és perkek szükségesek. Gyakorlatban is meg voltam elégedve a pontossággal. Ahhoz képest, hogy szovjet nehéz tank, teljesen rendben van.

Az ágyúsüllyedés is egész kellemes, 7 fokos. Ez már lehetővé teszi a hull downozást is bizonyos keretek között. A szovjet ág híres a jónak nem éppen nevezhető lövegkitéríthetőségről, a KV-1 szerencsére kivétel ez alól. 

Ezzel a löveggel, a KV-1 76 darab lőszert vihet magával. Én 10 APCR, 5 HE, 61 AP felállást választottam.

Torony

Szemből nézve a torony effektív páncélvastagsága nagyon változatos. A lövegpajzs mellett két oldalt effektív 144 mm körüli értékkel rendelkezik. Már ez is elég sok borsot törhet az ellenfél orra alá, ha sikerül eldugni ennek a dömpernek a gyomrát. Érdekesség ennél a tanknál, hogy a lövegpajzsban kevésbé lehet megbízni. 90 mm-től egészen 200+ mm-ig terjed az effektív érték, szinte a pajzs minden pontján más-más az érték. Távolról nem nagyon lövik be, viszont közelről előfordulhat, hogy pont egy puhább ponton találják el. A lövegpajzs alatti rész az, amit közelről garantáltan sebez egy Tier 5-ös gép is (de még sok Tier 4-es is), itt mindössze 79 mm-es az effektív vastagsága. Oldalt mindenhol 112 mm-es, míg hátul 135 mm vastag a páncél, ez a naiv Tier 3-4-es tankoknak gondot tud okozni, akik reflexből lövik a torony oldalát, gondolván, hogy gyengébb. Hátul is van a tornyon egy gyenge pont, a géppuska, itt 44 mm-es a páncél, de itt gyakorlatilag soha nem lőtt senki. 

A sok pozitívum után most jön egy negatív része a toronynak. Még a szellőzés + BIA páros is csak 323,3-as látótávot eredményez. Okosabb közepes tankok és tapasztalt könnyű tankosok passzív játékkal elég rendesen keresztbe tudnak tenni, főleg végjátékban, open field pályákon. 

A torony elég lomhán fordul, 25 fokot másodpercenként és ehhez hozzá jön a lassú alváz forgása is, egy okosabb közepes tank 1v1-be igen sok gondot tud okozni.

Felépítmény

Elérkeztünk a KV-1 egyik legfontosabb részéhez. Sokaknak már szemből is gondot tud okozni a KV-1, pedig akkor még be sincs kapcsolva a halhatatlanság mód. 

A gyomra szinte mindenhol 90 mm, ez a tank legismertebb gyenge pontja is. A torony alatt van egy egyenes páncél, ahol géppuska és parancsnoki nyílás is van, itt 80-90 mm közötti a páncél effektív értéke. 

Szemből nem igazán jelenthetne kihívást, de ez nem is baj. Amint berakjuk sidescreaper pozícióba, ez a tank legyőzhetetlen lesz a szintjén, sőt! Nem egyszer 1v1-eztem le vele Tier 6-os tankot is. Ebben a helyzetben a nem kisméretű lánctalp területén automatikus pattint a játék ezen a szinten. Lánctalp feletti páncélzat belövéséhez is 170+ mm feletti átütésű löveg kellene, Tier 5-ben esélytelen, hogy valaki belője, a goldot is elnyeli. Tier 6-ban se nagyon tudnak mit kezdeni veled, tier 7-ben viszont már meg kell gondolni, hogy ki elé állunk ki. 

Méreteiből adódóan rossz álca értékkel rendelkezik. Ehhez társul, hogy vak a tank. Végjátékban mindig minket vesznek észre előbb. 

49.640 kg-ot nyom ez a behemót, akárki próbál minket lerammolni, ő fogja a rövidebbet húzni.

Felfüggesztés

A tank fordulási sebessége 20 fok/másodperc, ez sajnos eléggé kevés, a toronynál már írtam, hogy mi ennek a hátulütője. A gyakorlatban viszont fontos szerepe van a lánctalpnak, mivel Sidescreaper helyzetben tier 5-ben mindent elnyel. 

Talajellenállás értékei kemény és laza talajon átlag felettiek, közepes talajon viszont lehetnek gondjai.

Motor

Nem hiába ilyen lomhácska a KV-1, majdnem 50.000 kg-os tömeg ellenére mindössze egy 500 Le-s motor hajtja, V-2K néven. 

Végsebessége előre (papíron) 34 km/h, de ezt nem igazán tudja elérni egyenes talajon. Én úgy vettem észre, hogy átlagba 30 km/h-val megy teljesen felgyorsulva. Hátrafelé szerencsére nem kell haladni ezzel a tankkal, fájdalmas 10 km/h-val tud tolatni. 

Elég sok tankra jellemző, hogy 20% az esélye a motor kigyulladásának, a V-2K motornál ez az érték csak 15%.

Ajánlott játékstílus

A Lonsdale bokszzsákom a KV-1-hez képest semmi. Ez a tank a szintjén valami elképesztően jól bírja az ütéseket. 

Tier 5-ben városi pályákon nem lesz ellenfele, ehhez nem kell mást tenni, mint bepozicionálni Sidescraper helyzetbe. Tier 5-ben lövés után még vissza sem kell húzódni, mivel a tornyunkat is csak nagy szerencsével lövik be. Beállunk az említett helyzetbe és osztjuk az áldást. Nyílt pályákon is azért akadnak nagyobb sziklák vagy előre generált roncsok, amikkel kialakíthatjuk a halhatatlanság módot.

Ha nincs lehetőségünk Sidescrape helyzet kialakítására, akkor érdemes körülnézni, hátha akad egy domb, vagy egyéb tereptárgy, amit felhasználhatunk a javunkra. Viszont ennél a tanknál a hull downozásnak vannak határai, nem rossz a 7 fokos ágyúsüllyedés, de messze van az igazi hull down gépektől (T29, T32 és társai). 

Aki játszott már a KV-1-gyel, az tudja, hogy tier 5-ben van még egy hatalmas előnye. Tier 3-4 tankok nagy részét egyszerűen megalázza és nem kevésszer fut össze velük. 

Persze ez a tank sem legyőzhetetlen, egyedül nem tanácsos kószálni vele a pusztában. Egy jó játékos ellen kevés esélyünk lesz, ha egy gyorsabb közepes tankban ül.

Tier 6-ban is nagyjából működik ez a játék, viszont a nagy penes ágyúk miatt a tornyunk már nem olyan erős. Így is tud pattintani, de nem egyszer lövik majd be. Annyi a teendő, hogy lövések után Sidescrape helyzetben érdemes a tornyunkat biztonságba helyezni, illetve itt már nem érdemes erőltetni a hull down helyzetet. 

Tier 7-ben könnyen vadászból áldozat lehet. Itt nálam egy stílus működött, kameraforgatással nézni, hogy mikor lövi el magát az ellenfél, majd 1-2 lövést bevinni neki, visszahúzódni és várni, hogy újra ellője magát.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések 

 • Töltésgyorsító
 • Célzásgyorsító
 • Nehéz repeszpáncél/Szellőzés/Távcső

Az első két felszerelés nem kérdés, hogy kell rá. Én láttam már olyat, hogy távcsövet rakott valaki a KV-1-re, a rém rossz látótáv miatt. Én nehéztankra nem rakok távcsövet. Ennél a tanknál én a Nehéz repeszpáncélt használtam, mivel artyk ha tudnak, akkor reflexből lőnek, illetve más nehéz tankokat is lehet így már rammolni nyugodtan.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kézi tűzoltókészülék
 • Kis elsősegélycsomag
 • Kis javítókészlet

Ajánlott legénységi képzettségek

Én egy sima 75%-os legénységgel kezdtem ezt a tankot. Első sorba full javítást raktam, majd a megfelelő legénységi xp összegyűjtése után újraosztottam, és beraktam a BIA perket. Sok más tanknál 6. érzéket rakok újraosztás után, de a játékstílusa miatt szerintem jobb a BIA, illetve kompenzálja, hogy szellőzés helyett Nehéz repeszpáncélt használtam. 2. sorba ment a javítás és a 3. sor elérése után újraosztottam a skilleket. Első sor maradt BIA, 2. sorban a parancsnok megkapta a 6. érzéket, a többi tagra ráraktam a javítást. Ezután már lehet vegyes rakni a skilleket.

Bevétel

Én úgy éreztem, hogy a KV-1 termelte a kreditet a legjobban nálam a Tier 5-ös gépek közül. Rengetegszer adott 20k-25k között prém nélkül. Tank ászos körökben kerestem vele 30k felett is. 

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Sidescrape pozícióban átlőhetetlen
 • Viszonylag jó torony páncél
 • Nagyon jó alfasebzés és DPM
 • Büntetlenül senki sem tudja rammolni
 • Nagyon jól keres

Hátrányai

 • Gyakorlatilag vak
 • Artyk között az egyik legnépszerűbb célpont tier 5-ben
 • Lomha

Kiknek ajánlott

Igazából ez a tank mindenkinek ajánlott. Kezdők számára a jó löveg miatt könnyedebb játékot biztosít, akik pedig komolyabb szinten akarnak játszani, azoknak kiválóan alkalmas a Sidescrape pozíció betanulására. 

Ha valaki akar egy jó kredit farmoló tankot, annak a KV-1 egy nagyon jó választás lehet, sokszor csak kerekedett a szemem, hogy mennyit adott. 

És hát ott van a fun faktor, ami a KV-1-nél az eget verdesi. Saját szintjén buldózerként töri meg az ellen sorait, de ha kell, akkor áthatolhatatlan falat képez előttük.

Videó


Az elemzést írta: Hun_Mercenary

Megjelent: 25785 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. máj. 23., hétfő 08:12

Nincs jogod kommentelni.

Hozzászólások   

#38 Geri101 2017-01-19 15:02
korábban telefonon játszottam vele kezdőként kegyetlen op volt
most pc-n kezdőként ismét játszok vele és nagyon nem op a tornyot akárki bevágja, gyanus volt már mikor t-28-al ( igen t4) kb 150m ről bevittem (5-ből)1x a tornyát gondoltam biztos csak peches volt de nem, vicces mert kb 100 csatát megpróbáltam lejátszani vele úgy h op vagyok, de t5 hevyk alázzák a tornyát és csak bosszankodni tudok rajta :/
#37 Tekagi 2016-12-13 04:23
Most is tier5-ben egy dömper :) Nagyon jó vele játszanni. Megtartós, de azért egy másik nemzet heavy ágát viszem végig, 2 nagyon jó játékos azt ajánlotta. KV-1 meg marad pizt keresni :)
#36 traki911 2016-08-23 14:38
Szerintem azért az erős hogy tier 3 kiszedi de nem olyan op tank mint volt mondjuk 2013-ban az biztos
akkoriban végig lehetett tolni vele az egész pályát mint egy buldózerrel lettél volna
#35 Serious_Black 2016-08-23 14:29
Idézet - dezsőbati:
A tier3-as simán kiszedi!


Ez elég erősen user errornak tűnik.
#34 Camper03 2016-08-23 14:18
Idézet - dezsőbati:
A tier3-as simán kiszedi!

Na mesélj, melyik? Melyik tier 3-as tank az, ami simán kiszedi a KV-1-et? Az ötös tankok szó szerint megzabálják a hármasokat.
#33 dezsőbati 2016-08-23 14:10
A tier3-as simán kiszedi!
#32 ezvagyoken 2016-06-06 21:09
Nekem a KV1S,OI exp,T1 jobban bejött mert nem a páncélra épít (kv1s jó kis trollgunnal)
#31 Camper03 2016-04-27 21:22
Idézet - ArgHx:
Nem láttál még troll platoont? Megy az t X be is :spaz:


Jó, de nem a trollplatoonok a mindennaposak. na jó, azok, de csak mert tele van a WoT hülyékkel... akarom mondani olyanokkal, akik szeretik a kihívást.
#30 ArgHx 2016-04-27 21:05
Idézet - Camper03:

IS-3 goldozott a KV-1-edre? Ott valamit nagyon elnéztél, mivel az csak Tier 7-ig megy :)

Nem láttál még troll platoont? Megy az t X be is :spaz:
#29 lordmiky 2016-04-27 20:01
pontosítás: Nem IS3, "csak" sima IS :D
bocs :)
#28 Camper03 2016-04-27 19:59
Idézet - lordmiky:

Van már egy pár csatám vele. Iszonyatosan nagy a fear-factora, de az azért elég nagy túlzás, hogy OP.
Elöljáróban: nem használok modokat. Semmit. Így nem tudom, ki mikor használ gold lőszert.
De:
KV meccseim nagy része hasonlóképpen néz ki (az utóbbi időben):
Indul a csata, Demi-god mód bekapcsol (sidescrap). Első lövés pattan. Második átüt, csúnyán "recseg". Nézem, hol talált be: torony..... 3. lövés átüt, recseg, megint torony... Feladom a demi-god módot és próbálok menekülni a sunyiba... Ha top tier vagyok, értem, miért tölt be goldot... De amikor az IS3 is goldot spammolt rám, akkor éreztem igazán a KV1 Fear-factorát :)


IS-3 goldozott a KV-1-edre? Ott valamit nagyon elnéztél, mivel az csak Tier 7-ig megy :)
#27 lordmiky 2016-04-27 19:49
Idézet - Norbi91:
a KV1 egy op szar remélem mihamarabb lenerfelik a francab és ne hidjetek annak hogy a 85mm-ews löveg pontatlan sokkal pontosabb sajnos mint amilyennek kéne lennie és a paraméterei jeleznék... szemem előtt történt meg hogy én álló helyzetben egy arty oldaláról lepattantam 157-es epnnel és egy szar KV1 menet közben kilőtte előlem 120-as pennel... és azt sem hidjétek el hogy a troll gun rá szar amikor a t5 német hevyket egylővásezi repesszel!!! a német 105mm-es ágyú meg repesszel még egy t4-et light-ot sem tud egylövésezni... bugos szar op tank


Van már egy pár csatám vele. Iszonyatosan nagy a fear-factora, de az azért elég nagy túlzás, hogy OP.
Elöljáróban: nem használok modokat. Semmit. Így nem tudom, ki mikor használ gold lőszert.
De:
KV meccseim nagy része hasonlóképpen néz ki (az utóbbi időben):
Indul a csata, Demi-god mód bekapcsol (sidescrap). Első lövés pattan. Második átüt, csúnyán "recseg". Nézem, hol talált be: torony..... 3. lövés átüt, recseg, megint torony... Feladom a demi-god módot és próbálok menekülni a sunyiba... Ha top tier vagyok, értem, miért tölt be goldot... De amikor az IS3 is goldot spammolt rám, akkor éreztem igazán a KV1 Fear-factorát :)
#26 ArgHx 2016-04-26 22:51
Idézet - Norbi91:
a KV1 egy op szar remélem mihamarabb lenerfelik a francab és ne hidjetek annak hogy a 85mm-ews löveg pontatlan sokkal pontosabb sajnos mint amilyennek kéne lennie és a paraméterei jeleznék... szemem előtt történt meg hogy én álló helyzetben egy arty oldaláról lepattantam 157-es epnnel és egy szar KV1 menet közben kilőtte előlem 120-as pennel... és azt sem hidjétek el hogy a troll gun rá szar amikor a t5 német hevyket egylővásezi repesszel!!! a német 105mm-es ágyú meg repesszel még egy t4-et light-ot sem tud egylövésezni... bugos szar op tank


Látszik az irományodból hogy nincs túl sok csata mögötted. Nincs ezzel baj, mindenki volt kezdő. KV1 elég jól használható tank de nem OP. Nerfelést ne nagyon várj, régóta bent van.
#25 Camper03 2016-04-26 21:59
Idézet - Norbi91:
a KV1 egy op szar remélem mihamarabb lenerfelik a francab és ne hidjetek annak hogy a 85mm-ews löveg pontatlan sokkal pontosabb sajnos mint amilyennek kéne lennie és a paraméterei jeleznék... szemem előtt történt meg hogy én álló helyzetben egy arty oldaláról lepattantam 157-es epnnel és egy szar KV1 menet közben kilőtte előlem 120-as pennel... és azt sem hidjétek el hogy a troll gun rá szar amikor a t5 német hevyket egylővásezi repesszel!!! a német 105mm-es ágyú meg repesszel még egy t4-et light-ot sem tud egylövésezni... bugos szar op tank


Picit kevésbé vulgáris módon is le lehetne írni, hogy a KV-1 túl erős és jellemző rá a tipikus szovjet "menet közben vagyunk a legpontosabbak" mentalitás.

De hogy tisztában legyünk, a KV-1 nem OP, csak kezdőbarát. A jobbak hármas tankokkal is képesek szétszedni, a rosszabbak hetessel sem (már ha a KV-1 élelmes). Csak azért OP-nek kikiáltani valamit, mert neked nem jött össze egyszer a random és 157-es pennel pattantál egy artyról (felteszem VK 30.01 H-ban ültél), ő meg átütötte, ahogy azt az ember elvárja, ha már a tüzéreknek nincs páncéljuk. A 122-es troll löveggel meg simán átviszi szemből az ötös német heavyt, ha nincs beforgatva, és igen, ki is képes gyújtani, amit a 122 mm-es robbanó lőszerrel elég nagy eséllyel megtesz az ember. Amúgy nem lövi ki egy lövésből, nincs hozzá elég alfasebzése.
#24 Norbi91 2016-04-26 20:52
a KV1 egy op szar remélem mihamarabb lenerfelik a francab és ne hidjetek annak hogy a 85mm-ews löveg pontatlan sokkal pontosabb sajnos mint amilyennek kéne lennie és a paraméterei jeleznék... szemem előtt történt meg hogy én álló helyzetben egy arty oldaláról lepattantam 157-es epnnel és egy szar KV1 menet közben kilőtte előlem 120-as pennel... és azt sem hidjétek el hogy a troll gun rá szar amikor a t5 német hevyket egylővásezi repesszel!!! a német 105mm-es ágyú meg repesszel még egy t4-et light-ot sem tud egylövésezni... bugos szar op tank

Futó akciók, küldetések, versenyek

Fórum hozzászólások (WoT)

Fórum hozzászólások (más játékok)

Hasznos oldalak

Cikk hozzászólások