Ez az oldal (és egyes külső összetevői) cookie-kat (sütiket) használ a felhasználók hitelesítéshez és a látogató statisztikához. Elolvastam és az Ok gomb megnyomásával elfogadom ennek tényét és az ÁSZF-ben foglaltakat is.

Jelenleg 217 vendég és 7 tag online

Hungarian Croatian English French German Italian Polish Romanian Russian Serbian Slovak Ukrainian
2014. október 30., csütörtök 12:23

KV-1 - Elemzés

Írta: 
Értékelés:
(29 szavazat)

Paraméterek

Ágyú

A legtöbb játékos a KV-1-en a 85mm F-30 nevű löveget használja. Ez a löveg tipikus oroszos, nagyot lő, de lassan tölt stílusú. Néhány játékosnál láttam az 57 mm-es löveget, ami szöges ellentéte az F-30-nak: kicsit lő de gyorsan és pontosan. Szerintem a KV-1-hez jobban illik az F-30-as csúzli, méghozzá a játékstílusa miatt. Néha látok hurkatöltős 122 mm-es löveggel mászkáló KV-1-et is, de ennek sok értelmét nem látom. 

A 85 mm-es löveg Tier 5-ben elképesztően jól használható. Normál lőszere (AP) 120 mm-es penetrációs értékkel bír, míg prémium lőszere (APCR) 161 mm-t üt át. Egy Tier 5-ös nehéz tankon ennél többre nem igazán van szükség. A jó átütési értékhez jó sebzés társul, 160-as alfa sebzése van ennek a lövegnek.

Újratöltési idejét tekintve nem a legjobb, de ne felejtsük el, hogy nem éppen kicsit sebez. Az ajánlott felszerelésekkel és képességekkel 4,128 másodpercre vihetjük le az újratöltés idejét és így jön ki a 2325-ös DPM érték, ami a legjobb a Tier 5-ös nehéz tankok között (bár a T1 Heavy nagyon közel van hozzá).

Célzás ideje eléggé sok, célzásgyorsítóval, BIA perkkel és szellőzéssel is 2,42 másodpercet vesz igénybe a célkereszt összeszűkülése. Ezt hatványozottan érződik majd olyankor, amikor távoli, mozgó célpontokat próbálunk meglőni. 

Pontossága szárazon 0.403, ami még simán elfogadható Tier 5-ben ekkora sebzés mellett, de ez levihető 0.385-re, ehhez a már említett felszerelések és perkek szükségesek. Gyakorlatban is meg voltam elégedve a pontossággal. Ahhoz képest, hogy szovjet nehéz tank, teljesen rendben van.

Az ágyúsüllyedés is egész kellemes, 7 fokos. Ez már lehetővé teszi a hull downozást is bizonyos keretek között. A szovjet ág híres a jónak nem éppen nevezhető lövegkitéríthetőségről, a KV-1 szerencsére kivétel ez alól. 

Ezzel a löveggel, a KV-1 76 darab lőszert vihet magával. Én 10 APCR, 5 HE, 61 AP felállást választottam.

Torony

Szemből nézve a torony effektív páncélvastagsága nagyon változatos. A lövegpajzs mellett két oldalt effektív 144 mm körüli értékkel rendelkezik. Már ez is elég sok borsot törhet az ellenfél orra alá, ha sikerül eldugni ennek a dömpernek a gyomrát. Érdekesség ennél a tanknál, hogy a lövegpajzsban kevésbé lehet megbízni. 90 mm-től egészen 200+ mm-ig terjed az effektív érték, szinte a pajzs minden pontján más-más az érték. Távolról nem nagyon lövik be, viszont közelről előfordulhat, hogy pont egy puhább ponton találják el. A lövegpajzs alatti rész az, amit közelről garantáltan sebez egy Tier 5-ös gép is (de még sok Tier 4-es is), itt mindössze 79 mm-es az effektív vastagsága. Oldalt mindenhol 112 mm-es, míg hátul 135 mm vastag a páncél, ez a naiv Tier 3-4-es tankoknak gondot tud okozni, akik reflexből lövik a torony oldalát, gondolván, hogy gyengébb. Hátul is van a tornyon egy gyenge pont, a géppuska, itt 44 mm-es a páncél, de itt gyakorlatilag soha nem lőtt senki. 

A sok pozitívum után most jön egy negatív része a toronynak. Még a szellőzés + BIA páros is csak 323,3-as látótávot eredményez. Okosabb közepes tankok és tapasztalt könnyű tankosok passzív játékkal elég rendesen keresztbe tudnak tenni, főleg végjátékban, open field pályákon. 

A torony elég lomhán fordul, 25 fokot másodpercenként és ehhez hozzá jön a lassú alváz forgása is, egy okosabb közepes tank 1v1-be igen sok gondot tud okozni.

Felépítmény

Elérkeztünk a KV-1 egyik legfontosabb részéhez. Sokaknak már szemből is gondot tud okozni a KV-1, pedig akkor még be sincs kapcsolva a halhatatlanság mód. 

A gyomra szinte mindenhol 90 mm, ez a tank legismertebb gyenge pontja is. A torony alatt van egy egyenes páncél, ahol géppuska és parancsnoki nyílás is van, itt 80-90 mm közötti a páncél effektív értéke. 

Szemből nem igazán jelenthetne kihívást, de ez nem is baj. Amint berakjuk sidescreaper pozícióba, ez a tank legyőzhetetlen lesz a szintjén, sőt! Nem egyszer 1v1-eztem le vele Tier 6-os tankot is. Ebben a helyzetben a nem kisméretű lánctalp területén automatikus pattint a játék ezen a szinten. Lánctalp feletti páncélzat belövéséhez is 170+ mm feletti átütésű löveg kellene, Tier 5-ben esélytelen, hogy valaki belője, a goldot is elnyeli. Tier 6-ban se nagyon tudnak mit kezdeni veled, tier 7-ben viszont már meg kell gondolni, hogy ki elé állunk ki. 

Méreteiből adódóan rossz álca értékkel rendelkezik. Ehhez társul, hogy vak a tank. Végjátékban mindig minket vesznek észre előbb. 

49.640 kg-ot nyom ez a behemót, akárki próbál minket lerammolni, ő fogja a rövidebbet húzni.

Felfüggesztés

A tank fordulási sebessége 20 fok/másodperc, ez sajnos eléggé kevés, a toronynál már írtam, hogy mi ennek a hátulütője. A gyakorlatban viszont fontos szerepe van a lánctalpnak, mivel Sidescreaper helyzetben tier 5-ben mindent elnyel. 

Talajellenállás értékei kemény és laza talajon átlag felettiek, közepes talajon viszont lehetnek gondjai.

Motor

Nem hiába ilyen lomhácska a KV-1, majdnem 50.000 kg-os tömeg ellenére mindössze egy 500 Le-s motor hajtja, V-2K néven. 

Végsebessége előre (papíron) 34 km/h, de ezt nem igazán tudja elérni egyenes talajon. Én úgy vettem észre, hogy átlagba 30 km/h-val megy teljesen felgyorsulva. Hátrafelé szerencsére nem kell haladni ezzel a tankkal, fájdalmas 10 km/h-val tud tolatni. 

Elég sok tankra jellemző, hogy 20% az esélye a motor kigyulladásának, a V-2K motornál ez az érték csak 15%.

Ajánlott játékstílus

A Lonsdale bokszzsákom a KV-1-hez képest semmi. Ez a tank a szintjén valami elképesztően jól bírja az ütéseket. 

Tier 5-ben városi pályákon nem lesz ellenfele, ehhez nem kell mást tenni, mint bepozicionálni Sidescraper helyzetbe. Tier 5-ben lövés után még vissza sem kell húzódni, mivel a tornyunkat is csak nagy szerencsével lövik be. Beállunk az említett helyzetbe és osztjuk az áldást. Nyílt pályákon is azért akadnak nagyobb sziklák vagy előre generált roncsok, amikkel kialakíthatjuk a halhatatlanság módot.

Ha nincs lehetőségünk Sidescrape helyzet kialakítására, akkor érdemes körülnézni, hátha akad egy domb, vagy egyéb tereptárgy, amit felhasználhatunk a javunkra. Viszont ennél a tanknál a hull downozásnak vannak határai, nem rossz a 7 fokos ágyúsüllyedés, de messze van az igazi hull down gépektől (T29, T32 és társai). 

Aki játszott már a KV-1-gyel, az tudja, hogy tier 5-ben van még egy hatalmas előnye. Tier 3-4 tankok nagy részét egyszerűen megalázza és nem kevésszer fut össze velük. 

Persze ez a tank sem legyőzhetetlen, egyedül nem tanácsos kószálni vele a pusztában. Egy jó játékos ellen kevés esélyünk lesz, ha egy gyorsabb közepes tankban ül.

Tier 6-ban is nagyjából működik ez a játék, viszont a nagy penes ágyúk miatt a tornyunk már nem olyan erős. Így is tud pattintani, de nem egyszer lövik majd be. Annyi a teendő, hogy lövések után Sidescrape helyzetben érdemes a tornyunkat biztonságba helyezni, illetve itt már nem érdemes erőltetni a hull down helyzetet. 

Tier 7-ben könnyen vadászból áldozat lehet. Itt nálam egy stílus működött, kameraforgatással nézni, hogy mikor lövi el magát az ellenfél, majd 1-2 lövést bevinni neki, visszahúzódni és várni, hogy újra ellője magát.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések 

 • Töltésgyorsító
 • Célzásgyorsító
 • Nehéz repeszpáncél/Szellőzés/Távcső

Az első két felszerelés nem kérdés, hogy kell rá. Én láttam már olyat, hogy távcsövet rakott valaki a KV-1-re, a rém rossz látótáv miatt. Én nehéztankra nem rakok távcsövet. Ennél a tanknál én a Nehéz repeszpáncélt használtam, mivel artyk ha tudnak, akkor reflexből lőnek, illetve más nehéz tankokat is lehet így már rammolni nyugodtan.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kézi tűzoltókészülék
 • Kis elsősegélycsomag
 • Kis javítókészlet

Ajánlott legénységi képzettségek

Én egy sima 75%-os legénységgel kezdtem ezt a tankot. Első sorba full javítást raktam, majd a megfelelő legénységi xp összegyűjtése után újraosztottam, és beraktam a BIA perket. Sok más tanknál 6. érzéket rakok újraosztás után, de a játékstílusa miatt szerintem jobb a BIA, illetve kompenzálja, hogy szellőzés helyett Nehéz repeszpáncélt használtam. 2. sorba ment a javítás és a 3. sor elérése után újraosztottam a skilleket. Első sor maradt BIA, 2. sorban a parancsnok megkapta a 6. érzéket, a többi tagra ráraktam a javítást. Ezután már lehet vegyes rakni a skilleket.

Bevétel

Én úgy éreztem, hogy a KV-1 termelte a kreditet a legjobban nálam a Tier 5-ös gépek közül. Rengetegszer adott 20k-25k között prém nélkül. Tank ászos körökben kerestem vele 30k felett is. 

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Sidescrape pozícióban átlőhetetlen
 • Viszonylag jó torony páncél
 • Nagyon jó alfasebzés és DPM
 • Büntetlenül senki sem tudja rammolni
 • Nagyon jól keres

Hátrányai

 • Gyakorlatilag vak
 • Artyk között az egyik legnépszerűbb célpont tier 5-ben
 • Lomha

Kiknek ajánlott

Igazából ez a tank mindenkinek ajánlott. Kezdők számára a jó löveg miatt könnyedebb játékot biztosít, akik pedig komolyabb szinten akarnak játszani, azoknak kiválóan alkalmas a Sidescrape pozíció betanulására. 

Ha valaki akar egy jó kredit farmoló tankot, annak a KV-1 egy nagyon jó választás lehet, sokszor csak kerekedett a szemem, hogy mennyit adott. 

És hát ott van a fun faktor, ami a KV-1-nél az eget verdesi. Saját szintjén buldózerként töri meg az ellen sorait, de ha kell, akkor áthatolhatatlan falat képez előttük.

Videó


Az elemzést írta: Hun_Mercenary

Megjelent: 28914 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. máj. 23., hétfő 08:12

Nincs jogod kommentelni.

Hozzászólások   

#46 Tekagi 2017-02-27 01:29
Köszi, random szeretném heavy tankokat használni :) Ne zabálja goldot, meg heavy az legyen heavy :) Mindenesetre mostmár t-29et kiszedem :) Aztán szovjet vonalal vagánykodok kicsit)
#45 SovietJosie 2017-02-22 12:43
Idézet - Tekagi:
Igen, igazatok van, csak van egy csoda premium tankom masszivan heavy 92es átütéssel :D Komolyan sajnálom csapatot mikor beteszi toppnak, s előre elnézést kérek :) Tehát valószinű tudnám közepeként kezelni KV-1s-t, meg mivel amcsiknál T-29nél megállok, KV-1s után kellemes gépek jönnek :-) (állitólag) Persze örök dillema t-150v kv-85 vonalon menjek. T-150 mellett az szól h már kivan fejlesztve.


Egyik sem rossz tank. A kv85 inkább med, nagyon papír test+heavy hp+egész jó 100mm-es gyorsan töltő löveg. A T150 igazi heavy, jobban páncélozott, sidescrape ász kicsit rosszabb ágyúval talán. Én a Kv85-nél megálltam, a T150 vonalán mentem tovább, és nem csalódtam. KV3, KV4, ST-I állat tankok, de ahogy láttam IS-3, T10 tankok is jól állják a sarat. Szerintem nem lehet rosszul választani ebben az esetben.
#44 Tekagi 2017-02-22 12:17
Igen, igazatok van, csak van egy csoda premium tankom masszivan heavy 92es átütéssel :D Komolyan sajnálom csapatot mikor beteszi toppnak, s előre elnézést kérek :) Tehát valószinű tudnám közepeként kezelni KV-1s-t, meg mivel amcsiknál T-29nél megállok, KV-1s után kellemes gépek jönnek :-) (állitólag) Persze örök dillema t-150v kv-85 vonalon menjek. T-150 mellett az szól h már kivan fejlesztve.
#43 Toydolls2 2017-02-22 12:11
Idézet - Tekagi:
Sőt erősen filozok másik szovjet 5-ös heavy megvételén :) Látni szoktam játékban h alkotnak vele csúnya,ego romboló dolgokat :)


Másik V-ös csak a KV-1S, az mobilisabb. A T-150-es hasonlítható még ehhez, de az már utána következik.
#42 Ynnegaf 2017-02-22 12:09
Idézet - Tekagi:
Sőt erősen filozok másik szovjet 5-ös heavy megvételén :) Látni szoktam játékban h alkotnak vele csúnya,ego romboló dolgokat :)

A KV-1S olyan mint az arty. Valamikor beadja, de a csaták többségében csak töltelék a csapatban. Szóval óvatosan a beszerzésével. :)
#41 Tekagi 2017-02-22 12:01
Sőt erősen filozok másik szovjet 5-ös heavy megvételén :) Látni szoktam játékban h alkotnak vele csúnya,ego romboló dolgokat :)
#40 Toydolls2 2017-02-22 11:56
Én a visszavétele után kezdtem ráérezni, a vele való játékra.
Talán sikerült. :oops:
wotreplays.eu/.../...

wotreplays.eu/.../3332348#murovanka-toydolls2-kv-1

Bő egy hét volt a két csata között.
#39 Tekagi 2017-02-22 11:44
Nem sebezhetetlen, azt senki se irta, ez 2-ik acc-om. Jutalomtank miatt kezdtem mentoromnak. Nah szóval első acc-on nem szerettem én se, de most imádom :) Pár napja volt egy 3vs1 felállású harcom 3 heavy ellen (5tierben) s nyertem)) Azt most hagyjuk milyen sunyi modon :P
#38 Geri101 2017-01-19 15:02
korábban telefonon játszottam vele kezdőként kegyetlen op volt
most pc-n kezdőként ismét játszok vele és nagyon nem op a tornyot akárki bevágja, gyanus volt már mikor t-28-al ( igen t4) kb 150m ről bevittem (5-ből)1x a tornyát gondoltam biztos csak peches volt de nem, vicces mert kb 100 csatát megpróbáltam lejátszani vele úgy h op vagyok, de t5 hevyk alázzák a tornyát és csak bosszankodni tudok rajta :/
#37 Tekagi 2016-12-13 04:23
Most is tier5-ben egy dömper :) Nagyon jó vele játszanni. Megtartós, de azért egy másik nemzet heavy ágát viszem végig, 2 nagyon jó játékos azt ajánlotta. KV-1 meg marad pizt keresni :)
#36 traki911 2016-08-23 14:38
Szerintem azért az erős hogy tier 3 kiszedi de nem olyan op tank mint volt mondjuk 2013-ban az biztos
akkoriban végig lehetett tolni vele az egész pályát mint egy buldózerrel lettél volna
#35 Serious_Black 2016-08-23 14:29
Idézet - dezsőbati:
A tier3-as simán kiszedi!


Ez elég erősen user errornak tűnik.
#34 Camper03 2016-08-23 14:18
Idézet - dezsőbati:
A tier3-as simán kiszedi!

Na mesélj, melyik? Melyik tier 3-as tank az, ami simán kiszedi a KV-1-et? Az ötös tankok szó szerint megzabálják a hármasokat.
#33 dezsőbati 2016-08-23 14:10
A tier3-as simán kiszedi!
#32 ezvagyoken 2016-06-06 21:09
Nekem a KV1S,OI exp,T1 jobban bejött mert nem a páncélra épít (kv1s jó kis trollgunnal)

Fórum hozzászólások (WoT)

Fórum hozzászólások (más játékok)

Hasznos oldalak

Cikk hozzászólások