Jelenleg

48
látogatónk van

2014. október 6. 08:25

T95 - Elemzés

Írta:
(47 szavazat)
56 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

Ezen a behemóton a 155 mm AT Gun T7-es löveg csücsül, ami az egyik előnye, bár sok esetben a hátránya is ennek a harckocsinak. Átütése 276/320/90 mm, sebzése pedig 750/750/950 HP. Ezek az értékek nem különböznek nagyon a kilences szintű páncélvadászok egy részétől. A német, francia, brit TD-k és a szovjet SU-122-54-nek van kisebb sebzése ezen a szinten. Visszatérve a T95-höz, ennek az ágyúnak egy komoly baja tud lenni, a töltésideje, ami 100 %-os legénységgel 17,55 sec, amit töltésgyorsítóval 15,8-ra lehet levinni. Önmagában ezzel az értékkel semmi baj sincs, hiszen az Object 704 is piszok lassan tölt, viszont a különbség a T95 mobilitása, amiről később még lesz szó. Egyszerűen ha lerohannak, akkor sokszor csak egy lövést tudsz leadni, mielőtt szétkapnának. A másik pedig, amikor valaki kijön eléd. Ha ebben a helyzetben a 120 mm-es löveged használod és nem ütöd át, akkor lesz lehetőséged egy következő lövésre, hiszen az ellenfél arra számít, hogy a nagy ágyút használod és kint marad előtted. Aztán meglepődik, amikor 8 mp múlva kapja a becélzott 400-as lövést. Én mégis azt mondom, mindezen tények ellenére, hogy ez a gép csak a 155 mm-es csővel használható, egyszerűen a 248 mm-es átütés gyenge egy kilences TD-n. Vízszintes kitéríthetősége -10/+11 fok, ami egész kellemes, azonban lefelé csak 5 fokban tud mozogni, amit a legkisebb domb is megszívat. A löveg szórása 0,38 m 100 méterenként, ami egész kellemes figyelembe véve a lövedékek átütését és sebzését. A célzási idő 2,5 sec, ami szintén átlagon felüli ehhez a sebzéshez. Mozgás közben nem igazán ugrik szét a célzókör, ám ez nem is meglepő, hiszen egy asztmás csiga is gyorsabban halad a T95-nél. Gondolkodhatunk akkor, hogy ha egy ennyire nagy lövegen ilyen értékek figyelnek, akkor mégis mi rossz van ebben a gépben?

Felépítmény

Papíron 305/152/51 mm-es páncélzatot kapott, ami nagyrészt igaz is. Ez azt jelenti, hogy ha valaki egy T95 előtt áll, akkor sok esetben gyakorlatilag halálra van ítélve, ha ott is marad, hiszen az egyik oldalon van egy brutálisan páncélozott, jó löveggel felszerelt monstrum, a másik oldalon pedig valaki, akinek a páncélja és az átütése is sokszor kisebb a T95-énél. Viszont hiába a jó értékek, ha az ellenfélnek lehetősége van a gyenge pontok széles tárházára lőni. Kezdjük a lövegpajzs alatti résszel, amit már egy kilences tankkal át lehet ütni, ha szerencséje van. Ennek a pontnak a takarásában segíthet az alacsony profil, ám ennek ellenére sokszor rálátnak. A kisebb átütésű lövegeknek nagy kedvence lesz a két kupola a harckocsi tetején. Ezt már egy nyolcas tankkal is át lehet ütni, bár a löveg felemelésével lehet őket védeni, és pirosra lövetni az ágyúnkat. Gyenge pont még a tank oldalán a lánctalp feletti rész, ahol előrébb a motorrész, hátrébb pedig a lőszerrekesz található, amit ha meglőnek, akkor kellemetlen meglepetések érhetnek. Ennek ellenére én még sose pukkantam T95-ben ülve és sárgára is csak egy alkalommal lőtték a lőszeremet. A tank hátulja az igazi gyenge pontja a gépnek. 51 mm-es páncél plusz az egész terület motortér, ami előszeretettel gyullad ki, és nem is olyan ritkán, bár a harckocsi tetején lévő rész hajlamosabb égni. Egy előnye a tank hátuljának az, hogy ha mögéd kerülnek, akkor be tudsz állni háttal az ellenfél tankjába (jó esetben oldalra/hátulra), akkor a tankod tetejét tudja lőni, ahonnan sokszor pattan is. A nagy előnye a felépítménynek a már fentebb említett alacsony profil, ami ehhez a mérethez képest kiemelkedő (18,18 %) álcaértéket biztosít, amit álcahálóval 15 %-kal meg tudunk emelni. Ebből következik, hogy ha hátulról mesterlövészkedünk, akkor nehéz észrevenni a gépet. És az igazat megvallva nem is kell nagyon előremenni ezzel a tankkal, különös tekintettel a tízes meccsekre (amik meglepően gyakran fordulnak elő ezzel a harckocsival), hiszen közelről könnyebb eltalálni a gyenge pontjainkat, illetve megkerülhetnek. Hatalmas páncéljának köszönhetően a tömege is elég szépre sikeredett a maga 89 tonnájával, aminek köszönhetően nem kell félned attól, hogy halálra rammolnak (hacsak nem Maus/E 100 rohan beléd). Viszont mivel elő szokott fordulni, hogy neked mennek, ezért megérheti kifejleszteni az irányított ütközést a vezetőnek.

Felfüggesztés

Fordulási sebessége 18 fok másodpercenként, ami már önmagában elég lomha tankot csinál a T95-ből, ám ezt tetézi az, hogy egy E 75 is lazán leforogja (igen, velem már megtörtént), és mivel hátulról bárki átüti, ezért nagyon veszélyes tud lenni, ha letámadnak. Hátránya még a tanknak, hogy az alap felfüggesztés a motoron és a rádión kívül (amik mind jönnek a T28-ról) semmit sem bír el. Ezért vagy kiszenveded a jobb láncot 105 mm-es löveggel, vagy free XP-ből kihúzod a jobbat. Harmadik lehetőség, hogy torziós rugót pakolsz a tankra (amit én is csináltam) és akkor mindent elbír, amit ráraksz (tényleg mindent, én még szupernehéz repeszpáncélt is raktam a tankra, ami önmagában 1500 kg). Ilyekor ráér utoljára kifejleszteni a lánctalpat, azonban amíg az nincs meg, a torziós rugó elvesz egy helyet a felszerelések elől. Annak ellenére, hogy dupla lánctalpad van (ami elég jól hangzik), nem nehéz leláncolni ezt a szörnyet. Valamint ha le vagy láncolva, még könnyebben megkerülnek, ami sokszor a halálodat jelenti. Emiatt egy jó szerelés skill nem árthat a legénységednek.

Motor

Talán a legrosszabb pontja a tanknak. Egy 510 lóerős Ford GAFM2A1 figyel benne, ami önmagában nem rossz, azonban egy 90 tonnás szörnyről beszélünk, tehát a lóerő/tonna értéke elég gyérre sikeredett (5,7LE/t), így a végsebessége is gyenge, mindössze 13 km/h, ami jobban hajaz a 12-re, ugyanis a 13-at ritkán éri el. Hegynek lefele is maximum 18-cal tud menni, és akkor már elég meredek hegyről beszélünk. Ha pedig hegymászásra adja a fejét a gép (amit kerülj el vele, ha tudsz), akkor olyan 6-8-cal mászik felfelé. Sajnos ilyen mobilitással hatalmas hátrányban vagy a csapatod többi tagjával szemben, ugyanis vagy túl jól játszanak, és egyszerűen nem érsz oda a harchoz (aztán akár kaphatsz meccs után olyanokat, hogy useless noob), vagy pedig nem elég jók, és lerohannak az ellenfél tankjai, akár a nehezek is.

Ajánlott játékstílus

Maradj hátul, amennyire tudsz, de ne túl hátul, mert nem tudsz majd segíteni a csapatnak. Extrém esetben, ha kilences meccsen vagy és úgy ítéled meg, akkor még spotolni is mehetsz, de akkor mindig figyelj, hogy legyen fedezőtűz a hátad mögött. Lomhasága miatt nagyon érzékeny a közelharcra, csak egy kicsit nem figyelsz vagy kicsit leszel leláncolva és jó eséllyel mögéd kerülnek. Városban nehezebb dolga van az ellennek, de ott sem olyan bonyolult, szóval a legfontosabb az, hogy MINDIG LEGYEN, AKI FEDEZ TÉGED. Minél többen, annál jobb. Ha védik a hátsódat, akkor a frontoddal sok lövést fel tudsz szívni mielőtt kifekszel. Ha majd bekerül a „tankolásért” járó XP a játékba, akkor ezzel a géppel sokat fogsz így kapni, mert szemből olyan mint egy szivacs, csak nyeli el a lövéseket. Elég muris tud lenni 3 T95-ből álló platoon, ha védik egymást. Továbbá önmagukban bárkit lemészárolnak, akik eléjük kerülnek (2250 sebzés, ha mindhárman sebeznek). Másik lehetőség, ha egy T30-as jön veled, ő ugyanis átlőhet fölötted és így ő tud tornyozni, te meg véded az alvázát (van erre egy kifejezés, de nem írom le, eléggé vulgáris).

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Nagy kaliberű tank töltésgyorsító
  • Szupernehéz repeszpáncél
  • Álcaháló (vagy szerszámosláda, ha a javítás gyorsaságát részesíted előnyben)

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, kis elsősegélycsomag, kézi tűzoltó készülék

Ajánlott legénységi képzettségek

Első körben parancsnoknak hatodik érzék, a többieknek meg vagy álca (ha hátul szeretsz maradni) vagy szerelés (ha inkább előre szoktál nyomulni). Második körben parancsnoknak álca/javítás, többieknek vegyes képességek (például vezetőnek kuplung égetés vagy irányított ütközés).

Átlagos bevétel

Átlagos meccseken prémium nélkül lazán össze lehet szedni vele 30 ezer kreditet, ami sajnos elmegy a horribilis javítási és lőszerköltségekre. Kiemelkedő meccsekért (5000 DMG+) már akár 50-60 ezret is lehet szerezni, ami már szinte mindig profitot jelent. Prémium lőszertől nem kell félni, szinte soha sincs szükség rá, de ha mégis, akkor 4800 kreditbe kerül, ami szemtelenül olcsó 750-es sebzéshez képest, viszont nem dob sokat az átütésre (320 mm lesz 276 helyett). Én személy szerint eddig egyetlen alkalommal használtam APCR-t ezen a tankon, egyszer egy Maus ellen, ám akkor is előbb sima AP-vel próbáltam átütni.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Brutális frontpáncél és néha meglepően hatékony oldalpáncél
  • Egy kicsit OP löveg, hatalmas sebzéssel, átütéssel, kicsi célzási idővel és tűrhető pontossággal.
  • Rammolásnál többnyire az ellenfél jár rosszul
  • Kis profil
  • Átlagon felüli álcaérték

Hátrányai

  • Nagyon kicsi végsebesség, egy csiga is gyorsabban halad nála
  • Kicsi forgás sebesség, nagyon könnyű lerohanni, és mögé kerülni, ami után nincs menekvés
  • Nyílvánvaló és könnyen belőhető gyenge pontok a tank elején
  • Könnyen láncolható, ami megkönnyíti az ellenfelet, hogy mögéd kerülhessen

Kiknek ajánlott

Azoknak, akik nem szeretik a száguldozást. Ezzel a tankkal nem fogsz egy gyalogos sebességénél gyorsabban menni. Elég sok türelmet és ideget igényel ez a harckocsi, hiszen nem ritka, amikor több meccsen egymás után nincs lehetőséged harcolni, vagy ha mégis, akkor egyszerre 8 tankkal kell farkasszemet nézned, sőt, még a gyenge pontjaidat is sokan ismerik, szóval eléggé idegesítő tud lenni vele a játék. A 120 mm-es löveg pedig eléggé büntető tud lenni, de sajnos 66.500 XP-t össze kell kaparj a top lövegre (kivéve, ha már volt T30-ad), amit nem egy leányálom kiszenvedni.

Régen nagyon féltek ettől a tanktól, azóta sajnos a hírneve csaknem teljesen elpárolgott, különösen azóta, amióta a prémium lőszert kreditért is meg lehet vásárolni, valamint amióta szinte mindenki tudja, hol kell átütni és hogy lehet legyőzni. Viszont öröm az ürömben, hogy még okozhat meglepetéseket, néha még prémiummal is pattognak az oldaláról, révén rétegelt páncél található ott, és sok magas szintű prémium lőszer HEAT, ami előszeretettel robban fel az első réteg után és hagy nulla sebzést a tankon. Leginkább azok fognak vele jól játszani, aki játszott már akár AT 2-vel, akár E 100-zal, vagy valamelyik hasonlóan jól páncélozott és lassú tankkal. Különbség azonban ezekhez a harckocsikhoz képest, hogy a T95-nek a lövege is jó, és nem csak ha goldozik. Pontos lövegének köszönhetően a hátulról lövöldöző játékosok is megbarátkozhatnak vele, plusz ha ki is megy a célpont a löveged hatósugarából, akkor sem kell fényévekig céloznod mire ismét lőhetsz az ellenfélre.


Az elemzést írta: Camper03

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:45

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    48d8ecb985ac4f88b1151b5be817af5a
    • Tankos
    · 4 éve
    Megunhatatlan szerkezet és még mindig hozza a formáját a csatában!
    Nem bántam meg hogy kiemelt figyelmet kapott. A 7. skill megy a legénységre és ha nem szólnak közbe az istenek a játékélmény kárpótol mindenért!

  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Street
    • Tankos
    · 5 éve
    Tegnap vásároltam meg és egyszerűen imádom. Annyira egy brutális vadállat, hogy az hihetetlen.Szövetség 6.-os küldi kb 5 körből meglett vele, most mentem 1 kört a szövetség 7.-es küldihez, és a fele már meg is van. Szerintem igen csak OP járgány, legalábbis nekem nagyon az.Csak ajánlani tudom.Ma reggeli 2. csatám vele :
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    BlaZe
    • Tankos
    · 5 éve
    Anno a 2. TierX tankom volt az E3, amit azóta is töretlenül imádok, a T95-öt meg azóta is töretlenül utálom és sajnálom. Wotos pályafutásom leghosszabb és legnehezebb grindje volt mire elértem ezzel az E3-ig. Hozzáteszem, ez évekkel ezelőtt volt mielőtt még buffolták volna. Az emlékeim róla:
    - a játék leglassabb tankja
    - mire egy jó pozícióba értem kempelni, vége lett a csatának - 0 dmg
    - ha megpróbáltam frontba előre menni, láncon tartanak addig, amíg egy arty lelövöldözi az összes hp-d (régen nem töltött újra a javítókészlet)
    - Ha véletlenül sikerült eltalálni valakit az fun, nagyot ütött tierjében.
    - 1 db jó emlékem van róla, egyszer Ensk-en 1v1-be maradtam egy kis francia - akkor még tier 8-as - amx 13 75-el. A meccs vége döntetlen lett, mert Ő még hátulról sem tudott sebezni, én meg esélytelenül küzdöttem, hogy valahogy rátudjak fordulni, vagy rátoljam egy falra vagy ilyesmi Az fun volt.

    Eredményem ezzel a "csoda" tankkal: 325 meccs, 50,15% win rate, 1427 átlagsebzés

    In a nutshell: Szörnyű! de ez vezet ez E3-hoz ami meg isteni jó kis tank! Szóval hajrá aki ezen az ágon jár! Full respect a régi E3 tulajoknak magamat is beleértve
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    f3f64c6821528cf5b60f8a448c537a14
    • Tankos
    · 6 éve
    A rugókra szükség volt mert egyébként csak a láncot kellet kifejlesztenem, a többi megvolt a t30-ról,
    De kicseréltem a célzásgyorsítót a repeszpáncélra, meglátjuk a különbséget.
    Mondjuk eddig is megesett hogy "elnyelte" az arty lövését, nem kicsit vigyorogtam
    Én azt tapasztalom, hogy nagyon meg kell gondolni hová mész vele, mert pl himmelsdorfon halálsor mögöttem egy t10 előttem két ONI+1 OHO, és szétszedtek repesszel, én meg nem ütöttem be őket, vicces kedvében volt az RNG.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Zozzy
    • Tankos
    · 6 éve
    Végül nem vettem rugót, de úgy is jó csatákat tudtam magam mögött. Hamar realizálódott, hogy a repesz páncél szükséges lesz, már csak az arty-k miatt is. Emellett szellőzést és gyorsítót használok, most már 3 skilles legénységgel, ugyanis "megtartós" lett. Ez az egyetlen tankom, amit 9-esként nem adok el. Így hogy egy frissítés óta picit gyorsabb, még jobb lett. Persze így is előfordul, hogy lemaradok a csatáról, de ritkábban.
    Itt egy 8 kill-es csatám, ami (egy kis szerencsével) megmutatja az erejét.
    [url]http://wotreplays.eu/site/4268629#mountain_pass-zozzy83-t95[/url]
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    szecsibeni
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="Robb_HUN"]Én most vettem meg. Full stock, 0 kmes. Majd este kipróbálom.
    Valszeg meg bele a rugó, mert a lánctalpat ki kell szenvedni.
    Hálbistennek a lövegek megvannak.
    Kiváncsi leszek.[/quote]

    Elég jó lesz Főleg ha szűk utcákat kapsz, akkor aztán...Huhuhúú
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    f3f64c6821528cf5b60f8a448c537a14
    • Tankos
    · 6 éve
    Én most vettem meg. Full stock, 0 kmes. Majd este kipróbálom.
    Valszeg meg bele a rugó, mert a lánctalpat ki kell szenvedni.
    Hálbistennek a lövegek megvannak.
    Kiváncsi leszek.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Camper03
    • Kiképző
    · 7 éve
    [quote name="Zozzy"]Egy rövid kérdés: az erősített tekercsrugó ér e valamit ennél a tanknál? Az amúgy nehézkes fordulását javítja annyira, hogy 500 000 pízt megérjen?[/quote]

    Nem tudom, mennyire releváns a kérdés, én használtam addig, amíg nem lett meg a jobb lánc, mert nem akartam free XP-t költeni, és a 105 mm-es löveget sem akartam használni, mert az kuka volt a T28-on is.
    Hát, papíron másfélszeresére növeli a lánc HP-ját, de úgy is le tud szakadni egy 105 mm-es, vagy nagyobb kaliberű ágyú lövésére (és Tier 9-10-ben kábé mindennek az van). Szóval szerintem nem éri meg csak addig, amíg a stockos lánccal vesződsz.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Zozzy
    • Tankos
    · 7 éve
    Egy rövid kérdés: az erősített tekercsrugó ér e valamit ennél a tanknál? Az amúgy nehézkes fordulását javítja annyira, hogy 500 000 pízt megérjen?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Celebúr
    • Kiképző
    · 8 éve
    [quote name="BigBadWolf"]Imádom, sose fogom kitenni a garázsból [/quote]
    Ehhez nincs mit hozzáfűzni, 200%-ban egyetértek :justwait:
    De egy kis negatívum: kilőtt motorral a legkisebb!! vízből sem képes kimászni, ha már pár cm-es gödörről van szó. A helyzet úgy hozta, hogy muszáj volt belemenni a vízbe, és bizony, ott is ragadtam és ez lett a csata veszte. Ez azért elég gáz egy ilyen jó hírnevű, rettegett tanktól...
Tovább a kategóriában: T25 AT - Elemzés »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.