Jelenleg

28
látogatónk van

2014. augusztus 12. 15:13

BT-SV - Elemzés

(15 szavazat)
23 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

Sajnos a tank az alacsonyabb tierekben egyik legelterjedtebb Tier II-es besorolású 45mm-es 20KL ágyút kapta. Ez nem lenne rossz, de számos kompromisszumot kell kötnünk használatával kapcsolatban. Az egyik ilyen a korlátozott csőlehajlás ami esetünkben csak -4°. Mivel a BT-SV alapvetően a BT-7 kísérleti változata, így nem értem miért nem a "kistestvér" -8° értékét kapta. Ez a -4°-os érték magától értetődően kizárja, vagy nehezíti a hull-down használatát, így az esetek 99%-ban a pályákon megszokott spot helyeinkről nem tudunk rendesen lefelé lőni. A függőleges érték szintén kisebb, mint a BT-7-nél, ez csak +22°. elsőre nem hangzik rosszul, de sok esetben hiányzik a BT-7 +25°-os szöge, különösen ha lejtős területről kellene felfelé lőnünk. 

Sebzése nem hoz meglepetést. Normál AP-val és APCR-el (arannyal) 47HP, HE-vel 62HP. Átütése terén standard AP-val 51mm, APCR-el 84mm, HE-vel 23mm. Itt már látható, hogy meglepő módon APCR-el (arannyal) kisebb az átütése, mint a BT-7 hasonló ágyúval felszerelt változatának.

Tűzgyorsasága alap legénységgel 2,29 s, (26,25 lövés/perc) ami elég alacsony alapból. Sajnos az elitalakulat és a fokozott szellőzés ezen az értéken nem sokat dob, maximálisan 2,07-re csökkenthető. Alap DPM-je ennek megfelelően 1233 HP/perc, ami felmehet maximum 1363 HP/perc-re. Ez egy picit az átlag felett van, de nem érezhetően. Ezekkel az értékekkel egészen addig nincsen baj amíg Tier III-ba tesz be az MM. Tier IV-ben azonban számos olyan tank van (Matilda, DW2, AMX-40) amit sok esetben még arannyal sem tudunk átlőni, vagy csak nagy nehézségek árán. A valóságban a tank 154db lőszert hordozhatott, míg lőszerjavadalmazása a játékban 84db-ra korlátozódik, amiből az ajánlott készletezés, 55db AP, 25db APCR, 4 db HE.

Az ágyú célzási ideje elég jó 1,71 s, így az ágyú előbb szűkül, mint hogy betöltött volna. Ez mindenképpen előnyünkre lesz számos helyzetben, ahol gyorsan kell áthelyeznünk a célzást és ráfókuszálnunk az ellenfélre. Pontosság terén a 0,41m-s érték nem egy mesterlövész, de sokkal jobb az átlag orosz könnyű tankokénál és nem elérhetetlen vele az átlag 75-80%-os találati arány. 

Torony

Az ágyú mellé egy viszonylag kis méretű és legömbölyített és (különösen a tetején) döntött tornyot kapunk, körben mindenhol 25 mm-es, a tetején 15 mm-es páncélzattal. A lövegpajzs 25 mm-es rétegelt páncélzata biztosítja a kiegészítő védelmet szemből. Köszönhetően a ferde formáknak ez a páncélzat elegendő védettséget biztosít alap esetben Tier III-ban, de Tier IV-es TD-k ellen már nem mindig elégséges, így csak óvatosan dugjuk ki a tornyunkat főleg TD-k ellen.

Forgási sebessége gyenguska 41°/sec ami fokozott szellőzés + elitalakulat + extra ellátmánnyal 44.8°/sec-re tornászhatunk fel. Látótávolsága alap legénységgel csak 280m, ami egy 800-1000m-es térképen nem sok mindenre elég manapság. A már említett fokozott szellőzés + elitalakulat + extra ellátmány + távcső használatával ez álló helyzetben 388 m-re növelhetünk, de számos esetben még ekkor is rá leszünk utalva csapattársaink spotjára, főleg ha mozgunk, ugyanis ekkor csak 310 m-re láthatunk el.

A rádió hatótávja szintén oroszosra sikerült. 312m alapból, amit a megfelelő képzettségekkel és ellátmánnyal 341 m-re növelhetünk.

Felépítmény

Elérkeztünk a BT-SV egyik erősségéhez, ami nem más mint az erősen döntött elől 25 mm-es, oldalt 20 mm-es, hátul 16 mm-es páncélzat. Plusz kiegészítő a 20mm-es lánctalpra rálógó rétegelt páncél a test mindkét oldalán. Egyetlen gyenge pontja a vezető/rádiós búvónyílása, ami elég nagy és csak 20 mm vastag, de mivel nem tűnik ki különösebben a páncél síkjából, így 99%-ban nem tűnik fel senkinek és nem lövik meg. Ha viszont valaki betalál akkor 100%-hogy viszi magával a rádióst illetve a mögötte helyet kapó parancsnokot is. Mivel a páncéltest szinte mindenhol döntött, így tapasztalatok alapján vígan pattinthatjuk le a light/med tankok nagy részét. Különösen a Pz.I-C-t és táras társaiknak tudunk meglepetést okozni. A lánctalpra rálógó rétegelt páncélzat miatt a leláncolás esélye is kicsi, eddig nálam csak arty-nak sikerült ez a mutatvány.

Felfüggesztés

Sajnos a tank egyik leggyengébb pontja a felfüggesztése, pontosabban a 33°/sec-es forgási sebessége. A kuplungégetés legénységi képzettség segít egy kicsit rajta de rendkívül nehezen fordul szűk városi pályákon, főleg ha egy kicsit begyorsítunk.  Végeredményben a torony forgásával együtt éppen elégséges forgási sebességet kapunk, így nem tudja leforogni a tankok többsége, de nem egy búgócsiga. Pluszként a test oldalpáncélzatának előnyét ki tudjuk használni ha valaki mégis leforogna, nagy eséllyel pattintjuk le az oldalunkba került ellen lövéseit.

A lánctalp 14,5 tonnás terhelhetőségi limitje ad egy kis pluszt a talajellenállás terén, ami kemény terepen 1,14 közepesen 1,37, viszont nehéz terepen, így mocsaras és vizes helyeken lecsökken 3,43-ra. Ez sajnos 50%-al rosszabb Tier III-as társainál, így jól gondoljuk meg hová is megyünk be vele, nehogy sírás legyen a vége. Ha lehet a vízen átkelést hanyagoljuk vele.

Motor

A másik erőssége a páncélzat mellett a BT-SV 500LE-s M17FO motorja. Nagyon jó gyorsulás mellett alapból 62 km/h-s sebességet érhetünk el vele. Ezt megspékelve extra olajjal 525 LE és 65 km/h-val száguldozhatunk. A már említett korlátozott forgás sebességgel viszont vigyázzunk, fordulás előtt ajánlott lassítani, mert ellenkező esetben a kanyarban meglepetésben lehet részünk. Az 500 LE-s motor még egyvalamire jó, 38,14 HP/t-s LE/tömeg arányának köszönhetően könnyen eltolhatunk vele akárkit, vagy viszonylag kis veszteséggel lerammolhatjuk az ellent.

Ajánlott játékstílus

Mivel van egy viszonylag gyors, és jó DPM-el rendelkező, közepes álcával értékkel rendelkező tankunk, így nem könnyű meghatározni mihez is kezdjünk vele. Fontos, hogy mindig legyünk résen és ne rohanjunk vakon előre, csak ha biztosak vagyunk a taktikánk sikerében. A közepes látótáv, rádió és fordulási sebesség miatt alapvetően az alábbi négy játékstílust tudjuk vele megvalósítani:

  • Ha Tier III-ba tesz az MM akkor a játék elején sebességünket kihasználva villámgyorsan betörünk az ellen bázisára és megpróbáljuk levadászni/felspotolni az arty-kat. Ez akkor jön be 99%-ban ha nincs, vagy csak maximum egy TD van az ellenségnél.
  • Pozíciót foglalunk az ellenség bázisának közelében és megpróbáljuk felspotolni a TD-ket, artykat. Ezen a szinten még elvétve akad jó camó faktorral ellátott tank, így sok xp-t gyűjthetünk be ezzel a passzív taktikával is.
  • Támogató tankként kivárjuk, míg kialakul a csata és segíteni tudunk társainknak az ellenség támadásának visszaverésében. Ez remekül beválik olyan pályákon ahol az ellenfelek bekempelik magukat és onnan lövöldöznek. Ilyenkor egy gyors áttörés és hátukba kerülés megzavarja őket és az előrenyomuló csapattársak ledarálhatják őket. 
  • Beállunk egy viszonylag védett helyre, az ellenfél látótávján kívülre és a csapattársak által felspotolt tankokat megpróbáljuk kiiktatni.
  • Városban sidescrapelve jó esélyünk van pl. Himmelsdorf halálsorán, vagy a hegyre felsprintelve 3-4 killt is bevinni, mielőtt egyáltalán megsebeznének.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Ventilátor, Álcaháló, Távcső.

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, Extra ellátmány, Kézi tűzoltó készülék.

Ajánlott legénységi képzettségek

  • Parancsnok: 6. érzék, Elit alakulat, Álca
  • Lövész: Mesterlövész, Elit alakulat, Álca
  • Rádiós: Kuplungégető, Elit alakulat, Álca 
  • Sofőr:, Helyzetfelismerés, Elit alakulat, Álca

A képzettségekhez még annyit, hogy mivel alapból 100%-os legénységgel kapjuk a BT-SV-t, így elég gyorsan szert tehetünk az ajánlott extra legénységi képzettségre.

Átlagos bevétel

Elvárt sebzése 350 HP, 1,7 kill/csata, 2,22 spot/csata, 60% winrate, amit a fenti ajánlott játékstílusok mellett simán hozz. Ekkor az átlag bevétel 5-8k kredit körül alakul. Ritkábban, ha nem használunk arany lőszert futhatunk vele 15-20k-s köröket is. A bevétel azonban nem minden, számos kitüntetést könnyen megszerezhetünk vele, ilyen többek között a Top Gun, Nagy kaliber, Szárnysegéd, Megszálló, Kiváló/elit lövész, Hidegfejű, stb.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Alapból 100%-os legénységgel kapjuk
  • Gyors mint a villám
  • Döntött páncél, nagy a lepattanók esélye
  • Jó tűzgyorsaság
  • Limitált MM (Tier III-IV)

Hátrányai

  • Alacsony fordulási sebesség
  •  Alacsony átütés Tier IV-es tankok esetében
  • Gyenge rádió és látótávolság
  • Gyenge talaj ellenállás nehezebb talajon

Kiknek ajánlott

Maximálisan fun-tank kategória. Akik szeretnének egy olyan tankot amivel könnyedén "lealázhatják" a Pz.IC-vel felszerelt könnyelmű mini-rambókat a BT-SV remek választás erre. Ha el kellene dönteni, hogy OP vagy nem akkor inkább az előbbire szavaznék. Sok esetben mire az ellenfél eléri a pálya közepét, te már ott csücsülsz egy bokorban, vagy stratégiai ponton, szépen beszűkült célkereszttel és szádat nyalogatva várod a prédát. Sokszor mire felfogják, hogy lövik őket 2-3 killt is be tudsz gyűjteni, mielőtt pozíciót váltanál. Bevétel tekintetében nem kiemelkedő, de mivel nem sok márkatárssal találkozol, így stat húzásra remekül megfelel. Nem utolsósorban az Orosz könnyű ág pl. a T-62A legénységének húzására is kiválóan alkalmas.

Kiegészítő információk a tankról

A WoT történelme során számos olyan tank került be a játékba ami normál prémium shopban nem, vagy csak igen korlátozottan elérhető. Ezek közül az egyik ilyen "unikum" a csak 5000 példányban kiadott és kizárólag az Orosz Gift-box dobozos verzióban beszerezhető, elsődlegesen csak a RU szerveren aktiválható BT-SV. Maga a tank nem éppen olcsó a maga 3000 rubeles (~18.000 Ft) árával, de ebben az árban benne van a tank mellé kapott 90 nap prémium és 10.000 arany is. Így ha utánaszámolunk akkor maga a tank ingyen volt. Aki hasonló tank beszerzésén gondolkodna, az előzetesen készüljön fel számos buktatóra. Én ezt a tankot tavaly karácsonyra kaptam. Mielőtt megvettük, egyeztettünk a webshoppal, hogy olyan verziót küldjenek, ami nem csak a RU szerverre jó. Ezzel ellentétben a csomagban lévő kód nem volt jó EU-s szerverre és közel 5 hónap levelezés és telefonálás után (természetesen oroszul, mert angolul nem beszélnek még véletlenül sem) júniusban érkezett meg a jó kód. Szóval csak óvatosan.


Az elemzést írta: beczl

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:16

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Siberiak
    • Tankos
    · 1 hónapja
    Pár éve licitálni lehetett rá a feketepiacon. 14millió kreditet raktam rá, hogy el tudjam hozni. Nem sokat mentem vele, nem olyan jó, mint az elemzés sejteti. Ha nem vigyáz az ember még beforgatva is szétkapják mostanság. Lehet mert kis tierben is sok lett a prém tank vagy a "sealclubber"? Ki tudja......
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Artyom1986
    • Tankos
    · 7 éve
    Hol vetted meg anno,hogy Ru szerveres kódot kaptál hozzá? O.o
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Red_Dragon_HUN
    • Tankos
    · 7 éve
    Ma 1 napra bent van a shopban.
    31,7E Ft 28000 Gold és 30 nap prém társaságában.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    gwr
    • Tankos
    · 8 éve
    Ma megjelent ez a dög a prémium shopban. Úgy használják ahogy le van írva. Kicsit mulatságos volt 4 BT-Arty , 3 pzIID, 2 LTP és 1 db PzIIJ. mellé még 2 ilyen .
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    LisztQkac
    • Tankos
    · 9 éve
    https://www.youtube.com/watch?v=83XK00YUvas

    BT SV Tier 3 Premium Light Tank
    06:45-től két csata is van a második brutál jó
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    senshy690
    • Tankos
    · 9 éve
    https://eu.wargaming.net/shop/wot/specials/?item=1009

    Ha valakit érdekel
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Galacsin
    • Tankos
    · 9 éve
    [quote name="OdinHUN"]Majd rákérdezek Kacsára, hogy ideadja-e pár körre az accountját. Hátha megesik rajtam a szíve.[/quote]
    Vedd fel a legbájosabb mosolyod és szép hosszú szempilláidat rebegtesd meg neki, tuti siker.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    OdinHUN
    • Tank elemző
    · 9 éve
    Majd rákérdezek Kacsára, hogy ideadja-e pár körre az accountját. Hátha megesik rajtam a szíve.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    kicsitrash · 9 éve
    Gala, az előzményből adódhat, hogy nincs túl sok embernek...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Galacsin
    • Tankos
    · 9 éve
    Pz II. J elemzést nem terveztek mostanában? Brutális az a tank.
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.